Nová EET metodika: Když si host jídlo odnese, evidujete až ve 3. vlně

Mohlo by se Vám líbit

296 komentářů

  1. Profilový obrázek Martin Krajhanzl napsal:

    Jak jsou v tomto ohledu ošetřené fotbalové stadiony? Výklad výše uvedeného je pro ně nejasný. Díky

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, záleží na tom, jestli na stadionu provozujete klasickou restauraci nebo pouze stánek s občerstvením. Pokud je to klasický stánek, kde si lidé koupí párek a jdou „pryč,“ evidujete tržby z občerstvení ve třetí vlně. Pokud máte restauraci s posezením, evidujete její tržby v první vlně. Ještě také záleží na tom, kdo je provozovatelem stadionu a občerstvení – pokud je to příspěvková organizace, má z celé EET výjimku.

    • Profilový obrázek Hanka napsal:

      když provozujeme na stadionu restauraci a také stánky , tak to je jak ? restaurace v 1 vlně a stánky až potom?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, ano, pokud chcete, můžete si evidenci tržeb rozdělit. Konzumaci v restauraci evidujete v první vlně a konzumaci jídla, které si lidé odnesou z restaurace ven, a prodeje na stáncích evidujete až ve třetí vlně.

  2. Profilový obrázek Boháčová růžena napsal:

    Prodáván na stánku bytový textil.Od kdy budu používat eet?

  3. Profilový obrázek Petr napsal:

    Naši hospodu vyjde EET cca na 27 tisíc bez dph.Pokud se systém neosvědčí,nebo nebude fungovat a na základě toho se zastaví nebo zruší,kdo mi tyto náklady vrátí? Kupoval jsem to totiž nedobrovolně na základě zákona.Myslím,že v tomto případě možná pomůže hromadná žaloba na stát.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, pokud by politici EET zrušili, náklady vám pravděpodobně nikdo nevrátí. Zřejmě jedinou možností by skutečně byla nějaká žaloba, ale šance na úspěch si netroufáme odhadovat.

  4. Profilový obrázek dimitrov napsal:

    pokud rozvážím pizzu, budu podléhat EET?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, pokud rozvážíte pizzu, jde o „dodání služby,“ protože zákazníkům neposkytujete stoly, toalety atd. V tom případě evidujete ve 3. fázi.

  5. Profilový obrázek Eliska Vejrostkova napsal:

    Varim jen kveten az zari pak je to jen pivnice.pak je to ktera etapa.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, pokud máte klasickou pivnici se stoly a s toaletami, evidujete v první vlně od 1. prosince 2016.

  6. Profilový obrázek karel napsal:

    Dle mého názoru Babis klame lidi už jen tou reklamou pokud si zakaznik odnese účet nebo si ho vyžádá slibuje pan polobuh lacinější pivo ale snad je svoboda podnikani a nemohu stale pochopit jak mi může slovensky konfident diktovat pravidla podnikani když on sam zneuziva dotaci EU . Lidi by měli vyjit do ulic a stavkovat za svobodny život. Začíná tu policejni stát ktery je ve špičkách vedeni statu zkorumpovan. Všude kde měli ve vyspělých zemich EET zavedene je už zrušené protože spousty podnikatelů zkrachovalo a tím padem spousty lidi přišlo o praci.Nemam politické ambice ale zdravy rozum to mam a myslim ze je nas většina

    • Profilový obrázek d napsal:

      souhlasím

    • Profilový obrázek Marcela napsal:

      Také souhlas

    • Profilový obrázek Lenka napsal:

      Přesně tak, souhlasím s vámi. Už je na světě petice proti EET!!! Manželka AB a její firma získala zakázky na pokladny EET… jak prosté

    • Profilový obrázek marki napsal:

      svatá pravda

    • Profilový obrázek Katka napsal:

      se vším souhlasím….ale asi se nedá nic dělat. Jen prostě Babiše už nevolit. A třeba pak přijde někdo normální a tuhle blbost zruší.

    • Profilový obrázek Sylva napsal:

      Také souhlasím…jsem matka samoživitelka a musím se sakra ohánět,abych se živností manikérky uživila neboť otec alimenty platit nemusí..na to stát páky nemá.Ale já se z toho nejspíš po… Práci si hledám sama,marodím za své.Nechci si stěžovat jen mě štve,že tam kde by mě stát měl pomoc se na to kašle a teď mi ještě přitíží…možnä na to vybavení a provoz nebudu mít.Tak 8let práce spláchnu do ….paráda.

    • Profilový obrázek chemik14 napsal:

      STBák ČOBOLSKEJ

  7. Profilový obrázek Mirek napsal:

    Babiš zneužívá dotace eu sám nevysvětlil čapí hnízdo a po lidech chce eet to se podniká z peněz eu

    • Profilový obrázek Marcela napsal:

      Pane Mirku, na to Vám asi poradna EET neodpoví. Co by asi tak mohli říci? Že máte pravdu nebo zase lhát?

    • Profilový obrázek V.K. napsal:

      přijit mi na oči Babiš asi bych se neudržela a jednu mu vlepila podvodníkovi. Jak zní jedno české přisloví : „podle sebe soudím tebe“. Okrádá stát a myslí si, že i živnostníci ho okrádají. viz čapí hnízdo. Mizera je to. Dost lidí žije z minimálního platu a oni se nestydí si přidávat 7000,- měsíčně. Výsměch obyčejným lidem.

  8. Profilový obrázek Richard Valenta napsal:

    Pokud mám hospodu o dvou místnostech a v jedné místnosti budu mít pouze výčep s pivem (bez stolu a židlí), a jiná osoba udělá na jiné ič odpočívárnu ve vedlejší místnosti, budu tedy moci jít až do třetí etapy?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, ano, tato varianta by zřejmě přicházela v úvahu. Ale dejte si pozor, aby by vás na něčem nenachytali. Pokud budete klasicky čepovat do sklenic a nosit pivo do odpočívárny, už se to bere jako obsluha (1. vlna). Můžete udělat odpočívárnu bez obsluhy, ale stejně budete asi hostům mýt sklenice nebo utírat stoly v odpočívárně a uklízet tam – to se už také bere jako znak restaurace. A pozor na záchody, ty by také musely být na ič odpočívárny. Takže raději buďte velmi obezřetný – s tímto způsobem obcházení zatím nejsou žádné zkušenosti, takže nedokážeme úplně říct, jestli by to prošlo.

  9. Profilový obrázek Robert napsal:

    Dobry den. Jak to bude mít eshop který má 99% prodejů přes bankovní účet a občas něco prodá zákazníkovi formou osobního odběru v hotovosti?

  10. Profilový obrázek j. napsal:

    Dobry den, pokud provozujeme pouze kuchyn a jidlo rozvazime, nemame tedy ani hospodu ani stoly atd, jak to bude s nami?

  11. Profilový obrázek Jana napsal:

    Dobrý den,
    provozujeme stánek s občerstvením, který máme v pronájmu, jídlo si zákazníci odnáší pryč, někdy si ale v létě sednou dozadu za stánek ke stolku (celkem 2 stolky), kde se neobsluhuje a místo, kde jsou stolky ani není součástí nájemní smlouvy. Pan majitel tam nechává naše zákazníky sedat. Do jaké vlny budeme spadat? Díky za info.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, pokud si návštěvníci odnáší jídlo pryč, evidujete ve třetí vlně. Pokud jim poskytnete stolky (finanční správa by asi neřešila, že nejsou součástí nájemní smlouvy, ale to že fakticky náleží k stánku a hosté je využívají), jde pravděpodobně o stravovací službu. Pokud budete mít v zimě a na jaře stoly schované, jste v pohodě a nemusíte evidovat. Až v létě stoly vytáhnete, host si koupí jídlo a posadí se k nim a jeho účtenku nebude elektronicky zaevidovaná, mohl by nastat problém. Ale jako každý podnikatel samozřejmě potřebujete přesně vědět, jestli musíte evidovat nebo ne. Můžete se ještě zkusit zeptat přímo na EET infolince finančního úřadu 225 092 392 nebo si na finančním úřadě požádat o závazné posouzení, kterým se řeší nejasné případy. Správní poplatek za vyřízení je 1000 Kč.

  12. Profilový obrázek David Bezvoda napsal:

    Mám dotaz.Provozuji restauraci a počítám s tím že budeme zasílat tržby elektronickou formou.Chci se zeptat na to jestli budeme zasílat také skladové zásoby a jestli jsme nucení vše naskladńovat a odesílet vše ke kontrole??? A jestli vezt a naskladńovat je naše povynost.Děkuji za odpověď

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, nákup skladových zásob elektronicky neevidujete (je to váš výdaj, ne tržba). Evidujete pouze když přijímáte tržbu v hotovosti, kartou nebo podobně. Obvykle tato situace nastává, když prodáte hostovi jídlo a pití nebo když např. pronajímáte za peníze salonek atd.

  13. Profilový obrázek Kateřina Víznerová napsal:

    Dobrý den jsem majitelkou menší prádelny součástí mé provozovny je sběrna pro čistírnu, jak se mne dotke eet, budu až ve třetí vlně? Moc děkuji!

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, můžete nám upřesnit, jak přesně funguje vaše provozovna? Např. člověk přinese ložní prádlo a vy mu ho vyperete. Pokud chce vyčistit např. kabát, zaplatí ho u vás a vy ho pak odešlete do čistírny. U vás si kabát jeho majitel zase vyzvedne. Peníze, které jste inkasovala za čištění kabátu, předáváte do čistírny a necháváte si provizi, případně vám za sběrnu platí fixní částku. Chápeme to správně?

  14. Profilový obrázek Bedřich Zítko napsal:

    I když se mě to netýká, všichni známe v moderních obchodních supercentrech ty řady občerstvovacích obchodů, kde vedle sebe je třeba i deset patnáct restaurací (?) , nebo stánků (?) , židle mají na společném prostranství společné a jsou ve vlastnictví provozovatele objektu. Jsou to tedy stánky z hlediska EET, nebo restaurace spadající do první vlny?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, v tomto případě to zatím není úplně jasné. Zákazník se sice sám obsluhuje a měl by vrátit použitý tác do stojanu, ale když to neudělá, stolek musí sklidit obsluha z restaurace. Přesnou odpověď nám nedokázali dát ani na finančním úřadu, ale slíbili, že zkusí zjistit víc informací a že se na konci příštího týdne ozvou. Tak uvidíme.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, právě se nám ozvali z finančního úřadu s dalšími informacemi. Restaurací v obchodních centrech, jak je popisujete ve své otázce, by se EET měla týkat až ve třetí vlně.

  15. Profilový obrázek gessle1@seznam.cz napsal:

    V me hospodě budu účtenku vydávat na baru. Nejsem povinný ji nosit zákazníkovi jé stolu. Jen ho výzvu aby si dosel pro účtenku k baru sám.

  16. Profilový obrázek gessle1@seznam.cz napsal:

    V me hospodě budu účtenku vydávat na baru. Nejsem povinný ji nosit zákazníkovi jé stolu. Jen ho výzvu aby si dosel pro účtenku k baru sám. Jinak pprizeni systému me stalo 34000,- Takže po*ebanej Babis s těmi 5000 lhal. Ostatně jako ve všem.

  17. Profilový obrázek Lukas Rejlek napsal:

    Dobry den, mam fitness, kde mimo teto sluzby poskytuji i prodej iontovych a jinych napoju….do jake vlny budu zarazen, dekuji za odpoved

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, činnost fitness centra evidujete ve třetí vlně. Ohledně prodeje nápojů záleží na více věcech. Mají zákazníci zázemí (stolky atd), kde mohou nápoje konzumovat? Prodáváte pouze nápoje v uzavřených obalech nebo připravujete i kávu a podáváte čepované nápoje?

    • Profilový obrázek Jana17 napsal:

      Dobrý den. Tento dotaz mě taky zajímá. Pokud jsou ve fitku nabízeny iontové nápoje, na které musí mít majitel živnostenský list na hostinskou činnost – spadá do EET? Prodej probíhá následovně: do sklenice s vodou (většinou z vodovodu) obsluha přidá iontový nápoj. Zákazník si sklenici s nápojem nechává na baru a během cvičení se chodí občerstvovat. Nějaké zázemí (cca 2 stolky a židle) tam je. Ale zákazníky je využiváno minimálně. děkuji za odpověď

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Jano, na váš případ se můžeme dívat z dvou pohledů. Pokud řešíte, zda vaše provozovna spadá do 1. fáze evidence EET, pak s největší pravděpodobností ano – myjete sklenice, máte prostor a zázemí určené pouze pro návštěvníky fitka (WC, židle, stolky). Je pravděpodobné, že kontrola nebude řešit, zda vaši hosté na židlích opravdu sedí a že WC je prostě pro sportovce, ať už pijí zakoupený nápoj nebo svůj vlastní z domu. Pokud byste ovšem prodávali nápoj v konzistenci před promícháním s vodou a k tomu balenou vodu a zákazníci by si sami mohli nápoj připravit třeba do kelímku, evidovali byste až od 2. vlny EET – maloobchodní prodej.

      Zároveň ale zůstává možnost minoritní činnosti. Znamená to, že pokud je pro vás prodej nápojů jen minoritní činností, můžete ji začít evidovat až od 3. vlny EET nebo společně s vaší hlavní činností – záleží, co je pro vás výhodnější.

      Na straně 40 metodiky k zákonu o EET se dočtete definici minoritní činnosti:

      – minoritní činnost není provozována v samostatné provozovně,
      – platby z minoritní činnosti tvoří maximálně 49 % z celkových plateb provozovny a současně nepřevyšují částku 175 000 Kč v dané provozovně (pokud by byla provozovna účelově rozdělena, nebere se na toto účelové rozdělení zřetel) má-li poplatník v jedné provozovně minoritních činností více, potom se pro posouzení výše uvedených kritérií platby z minoritních činností sčítají.

    • Profilový obrázek zdenek štrof napsal:

      Dobrý den, pokud se vejdu minoritním prodejem do 170 tis, jedná se jen o tržby z věcí spadajících do první vlny? A jak je to s více provozovnami (jiné adresy) ?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, pane Štrofe, metodika k zákonu o EET na straně 40 říká, že pravidla platí pro 1 provozovnu. Zeptali jsme se proto raději pracovnice EET infolinky finanční správy a ta nám potvrdila, že je to tak i v případě, máte-li více provozoven. Pokud vám patří třeba 3, musí každá zvlášť splnit pravidla minoritního prodeje – nesmí překročit tržby 175 tisíc a musí tvořit maximálně 49 % tržby dané provozovny.

      K vaší další otázce – minoritní prodej sám o sobě neurčuje, v jaké vlně máte evidovat. Představuje pro podnikatele jakousi výhodu v tom, že pokud splníte podmínky, můžete minoritní prodej evidovat až ve vlně, kdy evidujete svoje hlavní tržby. Snad jsme vám to vysvětlili dostatečně jasně, pokud by vás ještě něco napadlo, určitě nám napište.

  18. Profilový obrázek Michal Kratochvíl napsal:

    Dobrý den. Provozuji fastfood, ve kterém mám jen pár barových židlí a dva stoly. Zákazníci na toaletu jít nemůžou…Prodej z valné části spočívá způsobem vzít si jídlo sebou, možnost konzumace uvnitř ale je. Do jaké vlny tedy prosím spadám? Kdyby do první, co kdybych židle odstranil? Mnohokrát děkuji za odpověď.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, pane Kratochvíle, bude to přesně tak, jak píšete. I přesto, že si ve vašem fastfoodu nemohou zákazníci zajít na toaletu, bere se stále potaz těch několik židlí a dva stoly – právě kvůli nim spadáte do 1. vlny. Pokud židle a stůl odstraníte, přesouvá se vaše povinnost elektronicky evidovat až do 3. vlny, která startuje 1. března 2018. Zrušíte tím totiž veškeré zázemí pro stravovací služby.

  19. Profilový obrázek Vladimír napsal:

    Nedá se než souhlasit . Myslím že skončí stejně za mrížemy nebo na Bahamách

  20. Profilový obrázek Vladimír napsal:

    Vyhlašuji občanskou neposlušnost . Co všechno na nás ještě chtějí navalit! Všechny ty zločinecké organizace jako je osa,integram, delie různé revize čehokoli , životní prostředí a další……..úředníků jak na.ráno,vesměs dělají h.vno! Kolik toho ještě vydržíme? V pohostinství pracuji 43 roků žádná dovolená,žádná so – ne . Patří se na to vy.rat . Klacky do ruky a znovu to všechno vyhnat!!!

    • Profilový obrázek Sylva napsal:

      Myslíte těmi klacky co nám hází pod nohy???Tomu se říká zpětná vazba a je čas.

  21. Profilový obrázek Martin Šeda napsal:

    Dobry den. Otec provozuje autoservis a pneuservis jako vedlejsi praci. Ma stale zamestnani a k tomu zivnost. Mezi volnou zivnosti ma i velkoobchod maloobchod. Od kdy musi mit eet? Dekuji

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, pane Šedo, podnikání vašeho otce můžeme podle metodiky k zákonu o EET rozdělit na dvě složky. Velkobchod a maloobchod spadá do 2. fáze EET, která startuje v březnu 2017. Podnikání v opravě aut spadá až do 3. fáze EET, která začíná v březnu 2018. Váš otec si tedy může elektronickou evidenci rozdělit, není ovšem problém začít rovnou evidovat vše ve 2. vlně – nebude muset řešit jednotlivě každou zakázku, ale rovnou přijme tržby od všech zákazníků stejným způsobem a vydá jim účtenku. Pro klidnou mysl si může na finančním úřadě požádat o závazné posouzení o určení evidované tržby. Jde o vyhodnocení jeho podnikání finančním úřadem, který vašemu otci přesně sdělí, kdy musí evidovat kterou činnost. Posouzení ho ale vyjde na tisícovku. Bohužel se EET nevyhne, ačkoliv nejde o jeho hlavní zaměstnání.

  22. Profilový obrázek Josef napsal:

    Dobry den,
    jak je to s hudebnima letnima festivalama?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, co se týče stánkového prodeje, záleží na druhu zboží. Pokud je to rychlé občerstvení, evidujete ve třetí vlně. Jestli klasicky přeprodáváte zboží, evidujete ve 2. vlně. Pokud jste výrobcem zboží, které prodáváte, evidujete ve 3. nebo 4. vlně v závislosti na druhu zboží viz https://eet.money.cz/koho-se-tyka-elektronicka-evidence-trzeb

  23. Profilový obrázek Emma napsal:

    Dobrý den a jak je to se stánkovým prodejem…na festivalech a koncertech?

  24. Profilový obrázek Martin Dietl napsal:

    Dobrý den,
    Jak to bude v případě řemeslné živnosti, kdy zakázkové výrobky jsou prodávány pouze bezhotovostně s platbou na účet, přitom součástí provozovny je obchůdek, využívaný pro doplňkový prodej? Tedy pro hlavní činnost nebude povinnost zavádět EET.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, pane Dietle, řemesla spadají do 4. fáze EET, která startuje v červnu 2018. Tam bude patřit i vaše výroba. Platí, že vedlejší činnost budete muset evidovat společně s hlavní činností – elektronickou evidenci doplňkového prodeje ve své provozovně tedy můžete odložit až na 4. vlnu EET. Nezapomeňte, že pro evidování vedlejší činnosti platí i další podmínky: výnos z ní nesmí přesáhnout 175 tisíc korun ročně a může představovat maximálně 49 % všech vašich příjmů. Další podmínkou je, že doplňkový prodej musí být umístěný ve stejné provozovně jako hlavní prodej, ale z vaší otázky je patrné, že toto splňujete. Na závěr tedy shrneme, že tržby, které přijímáte přes účet, evidovat nemusíte, ale drobné tržby z prodeje řemeslných výrobků v hotovosti máte povinnost evidovat.

  25. Profilový obrázek Jaroslav napsal:

    Dobrý den, mám prodej bubble tea ( kamenná prodejna),zatavený kelímek si zákazníci odnáší pryč, zákazníkům neposkytuji stoly, toalety atd. ….do jaké vlny budu zařazen, děkuji za odpověď.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, spadáte do třetí vlny podobně jako stánkový prodej rychlého občerstvení.

  26. Profilový obrázek Michaela napsal:

    Dobrý den. Mám stálý stánek, kde prodávám párek v rohlíku, klobásu s chlebem, točím pivu a prodávám nealko nápoje v láhvi. U stánku jsou dva stoly se židlemi. Kromě toho neposkytuji zákazníkům další služby (toalety, atd).….do jaké vlny budu zařazen, děkuji za odpověď.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, pokud máte stoly, jste stravovací služba a evidujete v první vlně. Tržby můžete rozdělovat. Pokud si chce zákazník sníst jídlo u stolu, tržbu evidujete v první vlně, jestli si jídlo odnese, evidujete tuto tržbu až ve třetí vlně.

  27. Profilový obrázek Petr napsal:

    Dobrý den Mám směnárny a jako doplňkový prodej prodávám dálniční známky které jsou drahé a zdaleka převyšují 175 tis za rok, ale naopak zdaleka nedosahují 49% tržby směnárny kdy se mě eet týká???
    Díky

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, není úplně jasné, jestli směnárna spadá do maloobchodu (2. vlna) nebo do finančních služeb (3. vlna). Telefonicky jsme se dotazovali na ministerstvu financí, ale pracovník na infolince neznal odpověď a odkázal nás na písemný dotaz. Až odpověď od úřadu obdržíme, dáme vám vědět.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Petře, úředníci finanční správy nejsou příliš rychlí. Na náš písemný dotaz odpověděli teprve dnes. Zde je jejich odpověď na vaši otázku:“Směnárenská činnost spadá do NACE 64 a tudíž bude evidence tržeb ve 3. fázi od 1. 3. 2018. Co se týče prodeje dálničních kuponů, tak zde se jedná o nákup a prodej ceniny. Ve svém podání neuvádíte, jestli dálniční známky nakupujete a dále prodáváte, nebo je prodáváte za jiný subjekt v rámci přímého či nepřímého zastoupení. Pokud Vám jsou dálniční kupóny fakturovány v plné nominální hodnotě (cenina bez DPH) a stáváte se na určitý moment jejich vlastníky, pak se bude jednat o maloobchod spadající pod NACE 47 ve 2. fázi od 1. 3. 2017.

      Ve Vašem konkrétním případě můžete začít evidovat tržby postupně podle dané fáze. Nic Vám však nebrání začít evidovat všechny tržby v rámci jedné provozovny ze všech svých činností najednou a to od okamžiku, kdy tržby plynoucí z některé jeho činnosti začnou podléhat evidenci jako první.“

  28. Profilový obrázek Karel napsal:

    Dobrý den, mám klasickou restauraci s rozvozem jídel a pizz. Všechny jídla a pizzy se vyrábějí v jedné kuchyni. Každá činnost, restaurace i rozvoz má vlastní kasu (takže na konci směny mám dvě tržby) Pokud to dobře chápu, tak restaurace je klasická a tím pádem spadám do první vlny. A má druhá kasa, rozvoz pizz a jídel spadá do třetí vlny? Předem díky za potvrzení a nebo mne prosím opravte, pokud se mýlím.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, ano, máte pravdu. Na první kase, na které markujete konzumaci v restauraci, musíte mít EET v první vlně. Na druhé kase, na které markujete rozvozy, musíte mít EET až ve třetí vlně.

  29. Profilový obrázek R. Lévl napsal:

    Dobrý den,mám rychlé občerstvení a tržby budem dělit na stravovací služby v 1.vlně a dodání zboží ve 3.vlně. Bude pokladní systém umět odesílat na Fú ale i neodesílat pouze účtovat. nebo se dostanem do komické situace kdy budu mít stát na pultě kasy dvě??
    děkuji za odpověď

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, na vaši otázku se nedá obecně odpovědět, záleží na konkrétních systémech. Doporučujeme, abyste se informoval se u svého dodavatele.

  30. Profilový obrázek Jan Ganaj napsal:

    Dobrý den, jak se budou posuzovat soukromé kluby? Kde je doplňková kuchyň s výčepem s posezením pro max. 38 mist k sezeni.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, pane Ganaji, s kluby je to složitější, záleží na individuální posouzení. V nové metodice se ohledně klubů píše toto: Kluby – v případě klubů provozujících hostinskou a související činnost, aniž by vystupovaly jako
      standardní restaurační zařízení, je možné vyhodnotit povinnost evidovat tržby až v konkrétním případě
      a s přihlédnutím ke všem okolnostem. Je nutné posoudit, zda je daný klub, nálevna či podobný provoz
      skutečně provozován jako nepodnikatelský (může mít charakter veřejně prospěšného poplatníka, např.
      spolek – dříve občanské sdružení), nebo je provozován jako podnikatelská činnost. Příjmy
      z podnikatelské činnosti vykonávané tímto způsobem pak evidenci tržeb podléhají.

      Abyste měl jasno, jak je to ve vašem případě, můžete požádat finanční úřad o závazné posouzení. Počítejte však se správním poplatkem 1000 Kč.

  31. Profilový obrázek Roman napsal:

    Dobrý den,
    chápu to tedy správně, že pokud si otevřu stánek na festivalu a mám tam posezení (lavičky a stoly) tak se mě EET týká už od příštího roku, ale pokud se mi zaručí majitel pozemku, že to posezení není moje, ale jeho(můj je pouze stánek s občerstvením), tak se mě EET týká až od roku 2018?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, dnes jsme zjišťovali odpověď na finančním úřadě a dostali jsme odpověď, že nezáleží na tom, že provozovatelem posezení je jiný subjekt. Klíčové je, že hosté mají možnost posedět. Výslovně jsme se ptali i na možnost, že stolky jsou na pozemku, který není v nájmu a ani samotné stolky si nepronajímáte. Nic z toho dle pracovníka infolinky nemá vliv na vaši povinnost evidovat. Evidenci tržeb můžete rozdělit, jídlo s sebou budete evidovat ve třetí vlně, jídlo zkonzumované u stolků v první vlně. Pokud chcete evidovat pouze ve třetí vlně, musíte alespoň dočasně (do začátku třetí vlny, pak to už bude jedno) zrušit stoly a jakékoliv služby, které by se daly považovat za zázemí pro zákazníky. Pokud posezení nezrušíte a nechcete se zákazníků ptát, kde budou konzumovat, musíte evidovat vše v první vlně.

  32. Profilový obrázek jaroslav napsal:

    Dobrý den.Jaké údaje musí mít účtenka?(název zboží,míry ,váhy,kusy atd)nebo jen namarkovanou částku?děkuji

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, na účtence z hlediska EET nemusí být parametry zboží, stačí pouze celková tržba. Celkově musí podnikatel na účtence uvádět:

      fiskální identifikační kód (FIK),
      své daňové identifikační číslo (DIČ),
      označení provozovny, ve které je tržba uskutečněna,
      označení pokladního zařízení, na kterém je tržba evidována,
      pořadové číslo účtenky,
      datum a čas přijetí tržby nebo vystavení účtenky, pokud je vystavena dříve,
      celkovou částku tržby,
      bezpečnostní kód poplatníka (BKP),
      údaj, zda je tržba evidována v běžném nebo zjednodušeném režimu.

      Údajem o evidované tržbě uváděným na účtence je také daňové identifikační číslo (DIČ) poplatníka, který pověřil evidováním této tržby poplatníka, který tržbu eviduje. Nemá-li poplatník povinnost uvádět na účtence fiskální identifikační kód (FIK), je povinen na účtence uvádět svůj podpisový kód (PKP).

  33. Profilový obrázek Tomáš napsal:

    Dobrý den,
    Jsem výrobce přírodních mýdel, prodávám je na stánku, se kterým objizdime trhy a jarmarky, zajímalo by mě, jak to budu dělat já, když budu prodávat venku na stánku.
    Dekuji

  34. Profilový obrázek Libor napsal:

    Dobrý den
    Jsem provozovatel opravny obuvi a při tom provozuji výrobu klíčů a sběrnu prádla a oděvů pro čistírnu kdy se bude EET dotýkat i mé provozovny.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Libore, vaši opravnu obuvi lze zařadit do čtvrté vlny, kam spadá oprava výrobků pro osobní spotřebu a do domácnosti. Do čtvrté fáze patří i výroba kovových předmětů – tedy klíče. Horší je to ale s vaší sběrnou oděvů pro prádelnu. Pokud byste přímo pral, spadal byste do 4. vlny, která startuje v červnu 2018. Když k vám lidé prádlo nosí a vy je pouze posíláte dál, není to tak jednoduché. Nejlepší bude, když se podíváte, pod jaký kód NACE vaše sběrna prádla spadá. Najít to můžete třeba tady: http://www.nace.cz/. Své kódy najdete i v této databázi: http://apl.czso.cz/irsw/ Pak už se jen kouknete, jestli příslušný kód patří do 4. vlny. Pokud ne, začínáte evidovat už od března 2018 ve 3. vlně – tam totiž patří činnosti, které nejsou odložené až do poslední vlny.

  35. Profilový obrázek merkéta napsal:

    Dobrý den chtěla bych se zeptat mám občerstvení na zimním stadionu vedle v místnosti,která patří k bufetu se dá sedět ,ale vše se dává do ruky a 80 procent zákazníků si jídlo odnáší.WC poskytuje ZS.Pokud bych tedy odstranila stolky nebo by byl poskytovatel místnosti ZS tak bych byla až ve třetí vlně tudíž 2018.děkuji za odpověd

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, dnes jsme zjišťovali odpověď na finančním úřadě a dostali jsme odpověď, že nezáleží na tom, že provozovatelem posezení je jiný subjekt. Klíčové je, že hosté mají možnost posedět. Evidenci tržeb můžete rozdělit, jídlo s sebou budete evidovat ve třetí vlně, jídlo zkonzumované v bufetu v první vlně. Pokud chcete evidovat pouze ve třetí vlně, musíte alespoň dočasně (do začátku třetí vlny, pak to už bude jedno) zrušit posezení, toaletu pro zákazníky, umývání nádobí atd. – jakékoliv služby, které by se daly považovat za zázemí pro zákazníky.

  36. Profilový obrázek Iveta napsal:

    Dobrý den,mám květinářství kdy prodáváme svíčky ale hlavně sami vyrábíme kytice z materiálu který celý rok sbíráme sušíme a z vlastních stromů vyrábíme kytice hlavně k památce zesnulých .děkuji za odpověd

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, jaké máte NACE kódy? Můžete si je zjistit z této databáze http://apl.czso.cz/irsw/

    • Profilový obrázek Iveta napsal:

      neumím kody najit

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Iveto, klikněte na „Najdi firmu“ na této stránce: https://www.czso.cz/csu/res/registr_ekonomickych_subjektu

      Tam zadejte svoje IČO a klikněte na „hledej“.

      V dalším okně klikněte na své IČO a zobrazí se vám tabulka s údaji, v ní i „Činnosti – dle CZ-NACE“. Máte vyhráno, toto je číslo, které hledáte, a podle kterého společně zjistíme, do jaké fáze EET spadá vaše podnikání.

      Pokud si nebudete jistá při zjišťování kódu NACE, napište nám svoje IČO a my vám kód zjistíme.

  37. Profilový obrázek Jan Šimek napsal:

    Nechápu proč mají nějaké organizace mít vyjímku od povinnosti používat EET. Pokud drobný živnostník chce prodávat jídlo, pití a alkohol musí splňovat spoustu podmínek (koncese na prodej alkoholu, dodržování higienických předpisů, HCCP, vedení účetnictví, registrace na FŮ, zdravotní, sociální, daně za sebe a za zaměstnance, nájem prostor, kontrolní hlášení DPH, kniha jízd, revize elektriky na provozovně, protipožární revize, kominík, plynař, bezpečnost práce……………)
    Hasiči se rozhodnou udělat ples a nemusí nic (někdo, třeba ošetřovatel prasat uvaří guláš z divočáka kterého zastřelí nějaký myslivec, který ho nechá za volňásky na ten jejich ples a pak ho klidně prodávají.). Ve velkoobchodě nakoupí alkohol a pivo na zjednodušený doklad pak ho třeba traktorista čepuje a nikoho nezajímají nějaké daně, HCCP, DPH, EET atd.
    A protože jdou všichni na hasičský ples tak drobný živnostník, který provozuje restauraci v dané lokalitě( platí daně, DPH, atd.) může dát personálu volno a zavřít. V období plesové sezóny každý víkend. Tato situace není o nic lepší ani po zbytek roku kdy se pořádají různé opékání, dětské dny, ostatky, dožínky, pálení čarodějnic, stavění májí, masopustů, atd. které pořádají organizace oproštěné od EET, má drobný živnostník co dělat aby vydělal na živobytí. Jak má EET narovnat podnikatelské prostředí tam kde podnikatel nemá šanci podnikat, kvůli vyjímkám pro někoho kdo vlastně ani nijak podnikat nesmí. Co z toho plyne? Přestanu podnikat, přestanu se nervovat a ukončím živnost. Stanu se dobrovolným hasičem, začnu pomáhat s pořádáním plesů a protože mám patřičnou odbornost, pomůžu alespoň se základní higienou a kvalitou obsluhy. Nejsou to samozřejmě jen hasiči, ale myslivci, rybáři, školy, obce, fary……………
    Pokud EET tak pro všechny bez vyjímek

    • Profilový obrázek Zuzana Korbelová napsal:

      Mluvíte mi z duše..mám v nájmu obecní hospodu.Součástí hospody jsou dva sály,Ty si půjčují hasiči,myslivci,rúzná vesnická združení.Pořádají si zde plesy a jiné trachtace.Ke mne chodí jen na WC,kde používají moje papírové ručník,toaletní papír.Spotřebovávají vodu i el.energii.Na akcích konzumují své jídlo i pití.Já pak jen uklízím.

  38. Profilový obrázek Jana Novotná napsal:

    Proč se všechno děá tak složitě? Proč přemýšet do jaké vlny patřím? Když EET, tak pro všechny ať je víc nasranejch živnostníků. Neustálá činnost úředníků, kteří vymýšlejí různé výjimky, odklady a směrnice je další komplikací pro lidi.

    • Profilový obrázek Ludvík napsal:

      Právě proto to rozdělili do více vln. Aby nebylo tolik nas.aných lidí najednou. Takhle se to rozloží.

  39. Profilový obrázek Karel Kaman napsal:

    Dobry den,
    Provozuji ubytovani pro turisty.
    V cene neni snidane, tu si kazdy muze dokoupit rano sam dle uvazeni.
    Tato trzba podleha EET?
    Uvazuji dale pouze o prodeji surovin na snidane, zazemi pro pripravu turiste maji. Byla by to z pohledu EET zmena?
    A jak je to s prodejem doplnkovych veci? Napriklad kafe z automatu nebo prasek na prani ve spolecne pracce.
    Dekuji

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, pane Kamane, rozeberme si vaši situaci podrobně. Tržby z ubytování jsou jasné – musíte je začít evidovat už od prosince 2016.

      Pokud nabízíte snídaně, musíte je elektronicky evidovat také v první vlně – jde totiž o stravovací službu, protože lidé využívají vašich stolů, židlí i toalet. Jiná situace by nastala, pokud byste pouze prodával lidem suroviny. V tom případě se vše dost komplikuje. Zjišťovali jsme to na infolince ministerstva financí a není jasné, jestli by šlo o dodání zboží (něco jako stánkový prodej – 3. vlna) nebo maloobchod (2. vlna). Zároveň ale prodej surovin na snídaně pravděpodobně spadá do minoritního prodeje (jeho vymezení najdete v článku). A v metodice se jasně říká, že finanční správa nevymáhá evidování tržeb z minoritních činností až do doby, kdy podnikateli začíná povinnost evidovat tržby z hlavní činnosti. Z čehož vyplývá, že pokud už evidujete hlavní činnost, musíte evidovat i minoritní činnosti. Je to tedy celé opravdu zamotané a ani na finančním úřadě nám nyní nebyli schopní dát relevantní odpověď.

      Káva z automatu je zvláštní případ. Podle zákona o EET totiž nemusíte evidovat tržby z prodeje prostřednictvím automatu.

  40. Profilový obrázek Karel Petrla napsal:

    Dobrý den,
    provozuji malý e-shop. Naprostá většina objednávek je na dobírku, menší část na odběr poštou s platbou předem na konto. Naprosté minimum je na osobní odběr, při kterém je zákazníkovi vystavena klasická účtenka.
    Vznikne pro mne povinnost evidovat tyto účtenky v systému EET (jde o cca 1-2% obratu)? Pokud ano, do jaké vlny spadám a od kterého data se musím zaregistrovat?
    Děkuji za odpověď.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, pane Petrlo, i malé objemy tržeb v hotovosti se musí elektronicky evidovat. Jako e-shop spadáte do druhé vlny, která eviduje od 1. března 2017. O autentizační údaje si můžete požádat kdykoliv před tímto datem. Zaregistrovaný musíte být nejpozději do konce příštího února – respektive do chvíle, než přijmete první tržbu v hotovosti po začátku druhé vlny.

  41. Profilový obrázek Václav napsal:

    Dobrý den. Jsme spolek, hlavní činnost pořádání festivalů, jenže ne na louce, ale v kulturáku nebo škole. Vaříme tam pro účastníky, prodáváme bagety, pití v petkách i točíme pivo. Také zprostředkováváme ubytování účastníků, peníze jdou přes nás, máme na tom provizi. Občerstvení a ubytování máme jako doplňkovou činnost (jinak to ani nejde). Prosím o radu – EET v první nebo třetí vlně? Není nám jedno, kdy nás EET zlikviduje.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, pokud jste spolek a splňujete pravidla ohledně výše tržeb, je šance, že nebudete muset evidovat: „O příjem z drobné vedlejší činnosti se ve smyslu ustanovení § 12 odst. 3 písm. h) ZoET bude jednat
      v případě, že veřejně prospěšný poplatník v roce, jež předchází roku, ve kterém by mu bez dalšího
      vznikla povinnost evidence tržeb z vedlejší podnikatelské činnosti, neměl příjem/výnos z této činnosti
      vyšší než 175 000 Kč, nebo tyto příjmy činily méně než 5 % z celkových příjmů/výnosů veřejně
      prospěšného poplatníka za sledované období.“ Další podrobnosti najdete na str.15 v metodice – http://www.etrzby.cz/assets/cs/prilohy/Metodika-k-evidenci-trzeb_v1.0.pdf

  42. Profilový obrázek Martin napsal:

    Dobrý den, mám dotaz jak je to s pořádáním klutůrních akcí (zábav, diskoték, tancovaček, atd.) na vesnicích, kde jsou pořadateli spolky dobrovolných hasičů, nebo místní sportovní kluby, např. Sokol, atd. Je tam povinnost zavést EET a to od kdy? Jen podotýkám, že roční říjem ze zábav těchto spolků je více než 30%. A pokud tam povinnost je, tak se musí EET zavést na všech místech – samostatných stáncích, tedy u prodeje lístků, u prodeje nealka, u prodeje piva, u prodeje kořalky, jídla, atd. Tzn. že takový pořadatel by musel pořídit cca 4-5 pokladen? Moc děkuji za odpověď.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, nemusí vadit, že jsou příjmy vyšší než 30 %. Nesplňujete náhodou další pravidla, díky kterým byste jako spolek nemuseli evidovat? V metodice jsou vymezena takto: „O příjem z drobné vedlejší činnosti se ve smyslu ustanovení § 12 odst. 3 písm. h) ZoET bude jednat
      v případě, že veřejně prospěšný poplatník v roce, jež předchází roku, ve kterém by mu bez dalšího
      vznikla povinnost evidence tržeb z vedlejší podnikatelské činnosti, neměl příjem/výnos z této činnosti
      vyšší než 175 000 Kč, nebo tyto příjmy činily méně než 5 % z celkových příjmů/výnosů veřejně
      prospěšného poplatníka za sledované období.“ Více najdete na str. 15 v metodice: http://www.etrzby.cz/assets/cs/prilohy/Metodika-k-evidenci-trzeb_v1.0.pdf

  43. Profilový obrázek Jakub napsal:

    Mám eshop s repasovanou výpočetní technikou. Zákazník si vybere zboží, zaplatí zálohu, nebo celou kupní cenu, a já mu dodám produkt. Jak se na mě vztahuje EET?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, e-shopy evidují v druhé vlně. Pokud klienti platí převodem na účet, EET se vás netýká. Pokud platí v hotovosti, kartou atd., tyto tržby musíte evidovat.

  44. Profilový obrázek V.Hájek napsal:

    Jak je to s prodejem občerstvení ve vlaku. nemyslím tím klasický jídelní vůz ale pojízdné vozíky(minibary) . Co je v tomto případě ve vztahu k zákonu o EET provozovna, když :
    a)občerstvení nezajišťuje vlastník vozu ale jiný subjekt
    b) občerstvení zajišťuje fyzicky sice jiný subjekt ale reálně vlastník vozu

    a
    lze tuto formu prodeje považovat za stánkový prodej?? Je to taková obrácená forma. Cedstujícímsedí na místě, ale stánkař putuje po vlaku :-D. Děkuji za názor.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, pane Hájku, k cestování vlakem se vztahuje několik výjimek. Správně tušíte, že je důležité, zda je provozovatel pojízdných vozíků a majitel vlaku stejná osoba. Pokud totiž nejste majitel vlaku a provozujete vozík třeba s pitím a bagetami, neposkytujete lidem zázemí a jedná se tudíž o dodání zboží. Jestliže jste majitel vlaku a zároveň provozujete občerstvení, poskytujete tím lidem i možnost posezení a toalety a tudíž stravovací služby. V prvním případě evidujete až od třetí vlny EET, která připadá na březen 2018, v druhém případ musíte tržby z prodeje občersvení evidovat hned v 1. fázi.

    • Profilový obrázek V.Hájek napsal:

      Děkuji za odpověď. To zázemí, tedy sedadla a toalety poskytuji ale k úplně jinému účelu, než je podávání a konzumace občerstvení. Veškeré prodávané produkty jsou navíc prodávány v balené formě, snad s výjimkou zalévané instantní kávy a čaje,kde je možné realizovat prodej tak, že obdržíte balenou kávu (čaj) a horkou vodu. I přesto se jedná o EET v první vlně??
      Mám ještě další dotazy spíše teoretického charakteru:
      1. pokud se prodej provozooval někdo jiný na základě komisionářské smlouvy, spadal by do třetí etapy??
      2. zákon zná i pověření jiného subjektu k EET. V tomto přídě je realizace EET nadále v první etapě?
      3. dotaz se týká možnosti využít pro tento prodej ustanovení o minoritních tržbách. Ve vlaku se jako hlavní produkt poskytuje přepravní služba realizovaná prodejem jízdenky jednak na pokladně ale i ve vlaku. Jejich prodej je ovšem z EET přímo zákonem vyjmut. Pokud tedy prodej občerstvení v dané provozovně tedy (vlaku se jednou či dvěma pokladnami na prodej jízdenek a jednou pokladnou na prodej občerstvení) nepřesáhne 175 000 Kč a maximálně 49% z celkových tržeb provozovny (vlaku) tak by ani prodej občerstvení nepodléhal EET ?? Děkuji za názor.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, pane Hájku, váš případ je skutečně velmi specifický. Je jasné, že EET se bohužel určitě nevyhnete. Jde ale o to, zda budete evidovat v 1. nebo až ve 3. fázi.
      Rozeberme si ještě jednou vaši situaci. Váš argument, že posezení a toaletu poskytujete primárně pro cestující, je pravděpodobně dostačující. Prodáváte navíc balené jídlo a pití, které si člověk může libovolně sníst v dopravním prostředku, případně na zastávce vystoupit, jídlo a pití si odnést a dát venku. Proto se u vás bude s největší pravděpodobností jednat o dodání zboží a evidovat budete až od 3. vlny EET.

  45. Profilový obrázek Jana napsal:

    Dobrý den, provozujeme hotel s pořádáním svateb a různých rodinných akcí. Jakým způsobem budou řešeny vlastní koláčky, zákusky, dort, případně slivovice a víno? Bude tato možnost, nebo to bude úplně zakázáno? Děkuji za odpověď.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Jano, nejsme si jistí, zda správně chápeme vaši otázku. Pokud si lidé přinesou na svatební hostinu ve vašem podniku například svoje dorty, vy jim za to účtujete nějaký poplatek? Pokud si totiž budoucí novomanželka koupí dorty v cukrárně, bude na provozovateli cukrárny, aby vyřešil elektronickou evidenci tržeb za prodané sladkosti. Vás už by se to potom netýkalo a účtovali byste ve svém hotelu to, co by si u vás hosté objednali a snědli. Pokud je to jinak, popište prosím blíž svoji situaci a podíváme se na to společně ještě jednou.

    • Profilový obrázek Jana napsal:

      Dobrý den, děkuji za odpověď. Asi jsem se špatně vyjádřila. Jelikož se nacházíme na Moravě a většina lidí zde má své vinařství a pálí slivovici, tak si chtějí na svatbu přinést vlastní alkohol. Do teď jsme za to účtovali poplatek – korkovné. Bude toto možné i nadále a my bychom jim toto „korkovné“ naúčtovali třeba jako obslužné, nebo si hosté budou muset úplně všechny služby zajisit od nás a našich dodavatelů? Děkuji za odpověď.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Jano, děkujeme za vysvětlení. Počítejte s tím, že své služby zákazníkům rušit nemusíte – nic takového zákon o EET ani metodika nepředepisují. Vaše otázka je poměrně dost specifická a o korkovném se bohužel metodika nezmiňuje. Protože nejde o prodej nápojů, ale spíše o poskytnutí služeb, bude se korkovného týkat 3. nebo 4. fáze EET. Jistě to není váš hlavní příjem, takže bude korkovné spadat do doplňkového prodeje, který jsme popsali v článku. Zatím si s ním tedy nemusíte lámat hlavu.

  46. Profilový obrázek Vladimír napsal:

    Vím že to tady není diskuze ale článek pana Šimka je velice zajímaví. Na každé vesnici je hospoda na černo , která se schovává za hasiče. Nejsou to žádné kluby , každý tam za peníze dostane občerstvení , občan ,turista kdokoli přijde. Tyto prostory jsou dotovány obcí a je to nekalá konkurence pro ostatní podnikatele. Občas akce která pomůže s rozpočtem hasičům , jinak je to klasická hospoda. A ještě dostanou úlevu od Babiše! Kde to žijeme!
    Vybere stejně velký kulový. Bude to stát takových peněz , jen ta ubohá reklama stála milióny. Jako bezdotykové baterie-takový hunbuk a stejně to zrušily. Vyvalíme akorát love pár firem si namastí kapsu a za dva roky to pojde do kopru.Fuj už se na to nedá dívat co nás to vede do pr.ele.Ta reklama to je na žalobo takhle lhát lidem!

  47. Profilový obrázek Václav Dvořák napsal:

    dobrý den.
    Vedu hospodu u nás na vsi jako vedlejší činnost. nevaříme, jen utopence a hermelíny prodáváme. Nejvíce jede čepované pivo. obrat za rok je cca 600 tis. Kč. Minulý rok kvůli investování byl malý zisk. Letos počítám se ziskem cca 50 tis.Kč. Jsem jako živnostník, a je vedeno jako vedlejší činnost.

    I tak podléhám EET?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, pane Dvořáku, EET se ve své hospodě bohužel nevyhnete. Podle metodiky k zákonu totiž mají výjimku v EET ve vedlejší činnosti pouze spolky a veřejně prospěšní poplatníci – těmi jsou poplatníci, jejichž hlavní činnost není podnikání. Protože máte hospodu, kde lidem poskytujete zázemí v podobě stolů, židlí, toalet nebo třeba zimního topení, jedná se ve vašem případě o stravovací službu a budete muset elektronicky evidovat od 1. vlny, která startuje 1. prosince – bez ohledu na to, že je vaše hospoda jen vedlejší činnost.

  48. Profilový obrázek Mikešová napsal:

    Dobrý den, vedeme fitness centrum, kde podáváme jak balené nápoje tak i čepované do sklenice. Nápoje podáváme u baru(recepce) stoly a židle nevedeme, toaletu a sprchy a šatnu ano. Hlavní příjem je za služby fitness centra, nápoje a doplnky stravy (zboží) jsou jen doplňkem, také vedeme eshop s prodejem doplňků stravy a oblečením, kdy lidé objednávají většinou na dobírku, ale peníze nám chodí od dopravců přimo na bankovní účet. Spadáme do první vlny? I s tím eshopem? Rozděluje se to pak dle „středisek“ vše má stejný místo podníkání, a musí být zavedeny dvě registrační pokladny? Na stejné DIČ provozujeme i pronájem nebytových prostor i bytových a další prijmy jsou z montáže a demontáže lešení a jeho pronájem. Jak je to s vícero činnostmi a evidencí? Děkuji moc za odpověď a za Váš čas, ještě v tom tápu a hlavou se mi honí tisíce otázek :-/

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, paní Mikešová,
      podívejme se nejprve na e-shopy. Ty musí elektronicky evidovat od března 2017, tedy až od 2. vlny, pokud jim zákazníci platí kartou nebo hotově. Výjimku mají e-shopy, kde platba probíhá výhradně bezhotovostním převodem a dále e-shopy, kterým přepravce posílá peníze z dobírky na účet – ti se vůbec nemusí EET zabývat.
      Dále vás zajímá kombinace podnikání. Jasno si uděláte, když se podíváte na NACE kódy vašich provozů, zjistíte je zde: https://www.czso.cz/csu/res/registr_ekonomickych_subjektu
      Pod každou vlnu EET spadají různé kódy NACE. Tady se pak můžete podívat, do kterých vln spadá vaše podnikání: http://www.eltrzby.cz/cz/pro-koho
      Více pokladen ke svému podnikání potřebovat nebudete – pokud ji zvládnete mít vždy při ruce.
      A na závěr ještě k nápojům ve fitness centru. Balené pití je jasné, to je možné evidovat až od 3. vlny. U točeného pití je ovšem budete muset s největší pravděpodobností elektronicky evidovat od 1. vlny. Recepce se nachází na prostorově ohraničeném místě, které slouží pro vaše zákazníky a ne pro všechny kolemjdoucí, proto ji lze označit jako provozovnu (provozovna je popsána na str. 38 metodiky k zákonu o EET). Tudíž se vás patrně EET dotkne už od 1. prosince.

  49. Profilový obrázek Jan Šimek napsal:

    Dbrý den, v té televizní reklamně se hovoří o tom že: FÉROVĚ PRO VŠECHNY.
    Ptám se Vás vážená EET poradno, je to opravdu férové?
    Díky vyjímkám a vlnám spousta živnostníků přemýšlí o tom jak se stát sdružením nebo jak povinnost EET oddálit do další vlny.
    Neznamená férově to že bez vyjímek pro všechny od 1.12.2016????
    Děkuji za odpověď

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, pane Šimku, děkujeme za vaši úvahu. Vaše interpretace férového přístupu se zdá být správná – bohužel s výjimkami a vlnami EET nic nenaděláme. Výjimky nakonec přijaly i jiné evropské země, jako třeba Chorvatsko nebo Rakousko a máte pravdu, že se řada českých podnikatelů brání EET a snaží se evidovat co nejpozději. Přejeme vám pohodový den a co nejméně starostí s EET.

  50. Profilový obrázek Jan napsal:

    Dobry den, mam v najmu pouze kuchyni, ktera je soucasti objektu kde je i hospoda, prevazne jidlo rozvazime neco jde i na hospodu, ale to mi plati majitel hospody, vetsinou jednou tydne oproti fakture. Do jake vlny kdo patri ? (Kuchyne, restaurace). Dekuji.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Jane, rozvoz jídla je jasný – to uvaříte, zabalíte a dodáte přímo domů nebo třeba do práce svým zákazníkům, kteří si ho tam snědí. Proto můžete evidovat až od 1. 3. 2018. Druhá část otázky je o něco zapeklitější, protože hosté jedí vaše pokrmy přímo v hospodě. Píšete ale, že máte kuchyni jen v nájmu a majitel hospody je někdo jiný. Protože svým zákazníkům neposkytujete posezení, toalety nebo třeba šatnu, budete pravděpodobně i tuto oblast svého podnikání evidovat až ve 3. vlně EET – ačkoliv nabízíte jídlo k okamžité spotřebě, nevlastníte vhodné zázemí k tomu určené. V podstatě je to podobné jako rozvoz jídla, ale s tím, že ho nevezete autem, ale třeba jen přenesete několik kroků. Hospodský však musí evidovat už od 1. fáze EET – je to totiž on, kdo přímo prodává lidem jídlo a poskytuje jim zázemí provozovny se vším, co k tomu patří.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Jane, rádi bychom ještě upřesnili odpověď na vaši otázku, konkrétně její část týkající se přeprodeje jídla hospodskému. Nejlepší pravděpodobně bude, když si zjistíte kód NACE a podle něj poznáte, do které vlny spadáte:

      1) do Registru ekonomických subjektů zadejte své IČO: http://apl.czso.cz/irsw/
      2) V dalším okně kliknete na odkaz, který se skrývá pod vaším IČO
      3) V detailu si přečtete svůj NACE kód
      4) a s tím se podíváte třeba do našeho přehledu: https://eet.money.cz/koho-se-tyka-elektronicka-evidence-trzeb

      Pokud byste potřeboval pomoci, napište nám svoje IČO a my vám NACE kód vyhledáme.

  51. Profilový obrázek Ivana napsal:

    Dobrý den,
    co když v pátek spadne internet a opraví ho až v pondělí? To bude delší čas než 48 hodin, to je za prvé. Druhá věc: Babiš nikde neříkal, že za EET se bude muset měsíčně platit! Třetí – co když se rozbije něco z toho, co k EET podnikatel potřebuje? Pokud vím, tak na opravy je ze zákona 30 dní, takže to se taky do 48 hodin nestíhá…. A ještě nikde v metodice neřeší problém internetové cesty ne na finančák, ale už zpět – co když tam nastane problém, fiskální kód nedorazí? Opakovaně nelze platbu na finančák poslat, a nebude to chyba podnikatele….. V tom je děsnej chaos 🙁

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Ivano, máte naprostou pravdu, že technické problémy mohou trvat déle než 48 hodin a navíc mohou nastat i ze strany finanční správy. Máte obavy z toho, že unikátní kód na účtenku nedorazí včas a vy tak budete mít problém se zaevidováním své tržby. Zatím bohužel nemůžeme odhadovat, jestli a jak často se to bude dít. Pokud by se to skutečně stávalo, v žádném případě by to nebyla chyba podnikatelů a EET technici by museli bez prodlení situaci řešit. Podle paragrafu 22 zákona o EET ale nemusíte na účtence uvádět kód, pokud nepřijde do 2 sekund. Andrej Babiš navíc v půlce srpna slíbil, že první dva měsíce bude finanční správa hodná a nebude rozdávat pokuty, takže můžeme předpokládat, že už v začátcích EET vyjdou na povrch podobné problémy a bude je potřeba je v metodice řešit. Pokud se kouknete na stranu 32 v metodice, zjistíte, že v případě delšího výpadku internetu nebo technické poruše musíte situaci ohlásit na finančáku a doložit nějakým dokumentem, že jste udělala vše proto to, abyste situaci napravila – například vám bude stačit potvrzení od dodavatele elektřiny o výpadku nebo doklad ze servisu, kde vám opravovali třeba tiskárnu.
      Každý měsíc budete každopádně muset platit za připojení k internetu. Dále budete potřebovat hardware – mobil a tiskárnu, tablet, pokladnu nebo něco jiného v závislosti na velikosti vašeho podnikání. Budete muset pořídit i aplikaci, u které bude pravděpodobně potřeba časem přejít na aktuální verzi – můžeme předpokládat, že poplatek za ni bude jednou za rok nebo několik let. Je pravda, že u některých aplikací musíte platit měsíční paušál, jiné zaplatíte jednorázově. Záleží na vás, co si vyberete. Takže ano, máte pravdu – měsíčně se za EET platí a moc se o tom nemluví.

  52. Profilový obrázek Alena napsal:

    Provozuji živnost restaurování a pozlacování – od kdy se mne týká EET
    Děkuji

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Aleno, vaší živnosti se určitě nebude týkat 1. ani 2. fáze – tedy ubytování, stravování, maloobchod a velkoobchod. Restaurování a pozlacování bychom teoreticky mohli zahrnout do 4. vlny EET, kam patří různé typy oprav, nebo do 3. fáze, kam patří ostatní činnosti. Jistotu ale budete mít, když si zjistíte kód NACE svého podnikání a podle něj pak budete vědět, do jaké vlny spadáte. Podívejte se, jak na to:
      1) do Registru ekonomických subjektů zadejte své IČO: http://apl.czso.cz/irsw/
      2) V dalším okně kliknete na odkaz, který se skrývá pod vaším IČO
      3) V detailu si přečtete svůj NACE kód
      4) a s tím se podíváte třeba do našeho přehledu: https://eet.money.cz/koho-se-tyka-elektronicka-evidence-trzeb

      Pokud byste měla, abychom vám pomohli s nějakým krokem, napište nám svoje IČO a my vám NACE kód vyhledáme, ať můžete být v klidu.

  53. Profilový obrázek Eva napsal:

    Dobrý den,chci se zeptat,pokud pořádá zábavu či ples např.tělovýchovná jednota ,myslivci,hasiči…….musí být EET.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Evo, vaší otázky se týká strana 8 metodiky k EET. Pokud nějaký spolek kromě své hlavní činnosti vyvíjí i vedlejší činnost, která může a nemusí být být výdělečná, elektronicky evidovat nemusí. Jako příklady metodika uvádí hasičský či myslivecký ples, reprezentační a taneční zábavy, soutěže nebo závody pořádané spolkem.

  54. Profilový obrázek Andrea Kvítková napsal:

    Dobrý den, provozuji na objednávku občerstvení na kulturních akcích, při koncertech, besedách, vernisážích a podobně. Návštěvníci službu pak mohou využít před akcí, o přestávce nebo po skončení akce. Neprovozuji klasickou restauraci, prostory si nepronajímám, vždy to je na objednávku pořadatele. V předsálí je většinou nějaký obslužný pult a nějaká místa k sezení. Do jaké kategorie spadám a můžete mi případně doporučit nějaké rychlé řešení EET? O přestávkách nestíhám sama obsluhovat a k tomu evidovat tržbu. Pokud bych s sebou brala dalšího člověka, tak se mi to již nevyplatí.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, paní Kvítková, pokud tomu dobře rozumíme, vaše podnikání spočívá v tom, že na objednávku připravíte občerstvení pro svého zákazníka a pak na jeho akci občerstvení také prodáváte. Nejjistější pro vás bude zjistit kód NACE svého podnikání a podle něj poznáte, do jaké vlny EET spadáte. Podívejte se na návod z našeho blogu:

      Obory se do fází rozdělují podle CZ-NACE kódů. Málokdo si ho pamatuje, ale snadno ho zjistíte v databázi RES: http://apl.czso.cz/irsw/
      Zadejte do databáze své IČO a vyjede vám váš záznam.
      Poté klikněte na odkaz, který se skrývá pod číslem IČO.
      Uvidíte detail záznamu, kde je uveden váš CZ-NACE kód.
      Vyhledejte si v přehledu přiřazení svého kódu do jedné z vln EET: https://eet.money.cz/koho-se-tyka-elektronicka-evidence-trzeb

      Na našem blogu si také můžete prohlédnout stručné shrnutí, jak řešit pokladnu na EET: https://eet.money.cz/pokladny-pro-elektronickou-evidenci-trzeb

    • Profilový obrázek Andrea Kvítková napsal:

      Podle uvedeného kódu spadám do první skupiny evidence (56100 Stravování v restauracích, u stánků a v mobilních zařízeních). 🙁 Při mém obratu do 1000 korun za jednu akci, zaplacení nájmu a nákladů mi toho už takto moc nezbude. A akcí dělám průměrně tak tři až čtyři za měsíc. Takto si na pokladnu budu vydělávat čtvrt roku a stejně jí zaplatím sama, protože samozřejmě budu mít z čeho ji daňově odečíst. Chápu to správně?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, paní Kvítková, pravděpodobně to chápete správně. Možná by vám ale stačilo trochu změnit svůj postup v podnikání. Pokud občerstvení prodáte pořadateli akce, jednalo by se o dodání zboží a vy byste musela začít evidovat až od 3. vlny EET, která startuje v březnu 2018. Samozřejmě by pak musel pořadatel kulturní akce vymyslet, jak jídlo prodávat lidem a jak evidovat, ale vás by si mohl najmout, abyste jídlo a pití návštěvníkům akcí nabízela.

      Zajímavé informace najdete i na straně 8 metodiky k EET. Píše se tam o klubech, které neprovozují občerstvení jako svůj hlavní účel. V tom případě metodika uvádí, že je možné posoudit každý případ zvlášť a samostatně. Pokud byste prodala občerstvení takovému klubu, pravděpodobně by majitel nemusel evidovat a najal by si vás jako prodejkyni občerstvení.

      Další možností je takzvaná minoritní činnost popsaná na straně 40 metodiky. Pokud podnikáte i v jiné oblasti a příjem, který jste popsala, je pro vás jen minoritní, měla byste šanci evidovat až od 3. vlny EET. Metodiku najdete na našem blogu na stránce úplně dole: https://eet.money.cz/vse-o-eet

      Snad se nám podařilo najít pro vás nějaké možnosti. Podívejte se do metodiky, která varianta by vám mohla vyhovovat. Jestli vás ještě něco napadne, napište nám.

    • Profilový obrázek Andrea Kvítková napsal:

      Je mi jasné, že evidenci se nevyhnu. Obecně nemám problém s přiznáním tržby, ale s pro mě technicky nákladným a provozně komplikovaným řešením. Půjdu cestou tabletu, aplikace na evidenci zdarma a mobilní tiskárny, kterou si snad budu moci od někoho půjčit. Bohužel mě zcela jistě toto vše připraví o část tržeb, protože když se snažím během 20 minut obsloužit co nejvíce zákazníků o divadelní přestávce, tak evidenční proces obsluhu zpomalí a já přijdu o výdělek.

      Snad se nemýlím, že se eviduje celková tržba od zákazníka a ne jednotlivé položky. Tedy když si někdo objedná pivo a limonádu, zadám do pokladny celkem 50 korun, vytisknu účtenku a jdu se věnovat dalšímu zákazníkovi.

      Doufám, že pan Babiš bude takto s mým postupem spokojený. 🙂

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, paní Kvítková, v datové zprávě finančnímu posíláte částku za celkovou tržbu, nikoliv jednotlivé položky. Na účtence také stačí uvést jen celkovou částku. Pokud by vás zajímalo, co dalšího se uvádí v datové zprávě a co na účtence, můžete se podívat do metodiky na straně 21 a 25.

    • Profilový obrázek Andrea Kvítková napsal:

      Dobrý den, mám ještě jednu doplňující otázku. Podnikám jako prodejce občerstvení na kulturních akcích. Pronajatý mám pouze výdejní prostor, už ne místa k sezení a WC. Mohla bych evidovat až ve třetí vlně? Má starost je pouze výdej občerstvení, už neřeším, kam s občerstvením zákazníci jdou a zda si pak dojdou na místní WC. Kdo o tomto rozhoduje?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, paní Kvítková, záleží to i na tom, jaký sortiment prodáváte. Pokud jsou to balené nápoje a další občerstvení, evidujete od 2. vlny (maloobchod). Pokud prodáváte nápoje a občerstvení ve sklenicích a na talířcích, které potom umýváte, pravděpodobně evidujete od 1. vlny EET.

      Podobný dotaz jsme už dříve řešili s pracovníky EET infolinky finanční správy a ti nám nejdříve řekli, že pokud je WC, židle, stoly a šatna pořadatele akce a nikoliv vaše, evidujete až ve 3. vlně. Později ale svoji odpověď upravili s tím, že zákazník má vyhrazené místo na zkonzumování občerstvení, které je určené k okamžité konzumaci, a proto evidujete od 1. vlny EET.

      O tom, kdy evidujete, nerozhodují naše rady, ale finanční správa. Proto máte možnost nechat si vypracovat závazné posouzení za poplatek 1000 Kč, ve kterém vám úřad závazně vysvětlí, jak máte konkrétně vy evidovat. Výsledek je závazný pro vás i pro kontrolory.

  55. Profilový obrázek Libor napsal:

    Dobrý den,
    provozuji ve městě pujčovnu lyží, pokud založím spolek přátel lyžování, pozastavím živnostenský list, pujdu na pracovní uřad a budu čtyři měsíce v roce vést tento spolek, jsem postižitelný? Samozřejmě vše pouze pro členy spolku.
    Libor

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Libore, pravděpodobně se ani tak EET nevyhnete. Elektronicky evidovat nemusí spolky, které „vyvíjí příležitostnou výdělečnou činnost“ (citujeme ze strany 8 metodiky). Příkladem jsou třeba plesy nebo představení amatérského divadla. Ve vašem případě už by to asi finanční úřad jako příležitostný výdělek nehodnotil.

  56. Profilový obrázek H. Dostálová napsal:

    Sdfgg

  57. Profilový obrázek Libor napsal:

    Dobrý den,
    omlouvám se, otravuji ještě k ohledné pujčovny, pokud bych otevřel soboty, neděle, což nevypadá jako hlavní příjem
    obdoba provoz plesu a jiných zábav a prokázal cca 😯 členu spolku? Je to nějaké řešení?
    Děkuji
    Libor

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Ještě jednou dobrý den, Libore. V žádném případě nás neotravujete, rádi se na váš případ zaměříme podrobně. Podle metodiky se neevidují tržby, které nesouvisí s podnikatelskou činností spolku. Musíte ale rozlišovat mezi „vedlejší hospodářskou činností“ (Občanský zákoník) a „příležitostnou výdělečnou činností“ (metodika). Vedlejší hospodářskou činností je například pronájem nemovitostí spolku, příležitostnou výdělečnou činností jsou třeba příjmy z prodeje občerstvení na závodech, které spolek pořádá například 2× ročně. Na webu jsme našli definici příležitostně činnosti jako „nárazové příjmy, na které nemáme živnostenský list“ (zdroj: http://www.jakpodnikat.cz/prilezitostna-cinnost.php). Nejsme si v tomto případě jistí, jestli by finanční úřad vaši víkendovou půjčovnu posuzoval jako příležitostnou činnost nebo jako vedlejší hospodářskou činnost, která podle metodiky podléhá EET.

      Spolek také nemůže mít jako hlavní činnost podnikání – vyplývá to z paragrafu 217 Občanského zákoníku, kde se zároveň píše, že spolek „chrání a uspokojuje zájmy, k jejichž naplňování byl založen“. Proto byste v takovém spolku skutečně musel mít jako prokazatelnou hlavní náplň něco jiného.

      Jistotu budete mít, když si požádáte o závazné posouzení – dočtete se o něm na straně 34 metodiky k EET. Spočívá to v tom, že popíšete svou situaci do žádosti, kterou podáte na finančním úřadu, a tam vám závazně určí, jakým způsobem máte evidovat či zda jste zproštěn povinnosti elektronicky evidovat. Posouzení vás bude stát 1000 korun. Držíme vám palce, ať to dobře dopadne.

  58. Profilový obrázek Libor napsal:

    Mnohokrát děkuji a bohužel možná přistoupím k variantě, že od března do října budu nezaměstnán a přenechám starost a poplatky na hlavu státu, jelikoiž takové řešní je mi velmi proti srsti, od roku 1989 jsem byl vždy soběstačný,
    ale považuji to za svou povinnost.
    Pěkný den
    Libor

  59. Profilový obrázek Vladimír napsal:

    Dobrý den,chci se zeptat na výběr hotovosti v kostelech od věřících,spadaji také do eet?Děkuji.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Vladimíre, EET se vztahuje na příjmy z podnikání. V metodice na straně 8 najdete definici: „Kdo samostatně vykonává na vlastní účet a odpovědnost výdělečnou činnost živnostenským nebo obdobným způsobem se záměrem činit tak soustavně za účelem dosažení zisku, je považován se zřetelem k této činnosti za podnikatele.“

      Protože dary věřících v kostele příjmem z takto definovaného podnikání nejsou, nebudou podléhat elektronické evidenci.

  60. Profilový obrázek Tomáš napsal:

    Dobrý den, mohl bych prosím vědet jak to bude s EET u nás, pokud máme jak výrobnu tak prodejnu cukrárenských výrobků v jednom prostoru a naše výrobky prodáváme zákazníkům pouze do krabic či do obalů s sebou?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Tomáši, maloobchod či velkoobchod spadá do druhé fáze EET, která startuje 1. března 2017. Bude tam patřit i prodej cukrárenských výrobků. Váš kód NACE pro cukrářskou výrobu bude pravděpodobně 10,7 – v tom případě by výroba spadala až do 3. fáze EET, která začíná v březnu 2018. Svoje kódy si ještě můžete ověřit podle našeho návodu úplně jednoduše:

      Obory se do fází rozdělují podle CZ-NACE kódů. Málokdo si ho pamatuje, ale snadno ho zjistíte v databázi RES: http://apl.czso.cz/irsw/
      Zadejte do databáze své IČO a vyjede vám váš záznam.
      Poté klikněte na odkaz, který se skrývá pod číslem IČO.
      Uvidíte detail záznamu, kde je uveden váš CZ-NACE kód.
      Vyhledejte si v přehledu přiřazení svého kódu do jedné z vln EET: https://eet.money.cz/koho-se-tyka-elektronicka-evidence-trzeb

  61. Profilový obrázek Karel napsal:

    Dobry den, provozuji Bistro, kde prodavame nebalene lahudky, uzeniny a zakusky + doplnkovy prodej potravin. Vyrabime si chlebicky a oblozene bagety. Na provozovne mame jeden stolecek k nemu dve zidle a pultik na jidlo cca pro 3zakazniky. 90% prodeje si zakaznici odnesou sebou. Salaty, uzeniny, zakusky a veskery dalsi sortiment prekupujeme. Musime evidovat trzby od 1.12?? Pokud ano a je to diky moznosti zakazniku konzumovat jidlo na prodejne, tak kdyz stolky odstranim budu moci evidovat az od brezna pristiho roku? Dekuji

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Karle, je pravděpodobné, že bude vaše bistro spadat do 1. vlny EET. Podle metodiky jsou totiž v provozovně stravovací služby „zajišťovány alespoň některé z doplňkových služeb: stoly a židle, vytápění či klimatizace, toalety, šatna…“ (strana 39 metodiky). Pokud tedy odstraníte stolek a židle, budete mít jistotu, že evidujete až od března 2018, protože ve vašem případě nejde o stravovací služby, ale o dodání zboží. Pro jistotu si ještě můžete požádat o závazné posouzení, ve kterém vám na finanční úřadě za tisíc korun vyloží způsob elektronické evidence tržeb konkrétně ve vašem provozu.

  62. Profilový obrázek Jana Nastoupilová napsal:

    Dobrý den, mám podobný dotaz, provozuji cukrárnu a většinu zboží si zákazníci odnesou v krabicích domů. Pokud odstraním stolky a přestanu vařit kávu, eviduji až od března 2018? Děkuji za odpověď

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, paní Nastoupilová, mrzí nás to, ale metodika popisuje provozovnu pro stravovací účely jasně:

      „Poskytování restauračních a stravovacích služeb je podmíněno existencí provozovny, kde jsou tyto
      služby poskytovány. Provozovnou je třeba chápat prostorově ohraničené místo, které má plně
      k dispozici konkrétní provozovatel pro účely výkonu své činnosti, buď to na základě vlastnických práv
      či povolení skutečného vlastníka (musí se jednat o veřejně nesdílený prostor). Není podstatné, zda se
      jedná o stavebně ohraničený prostor (typicky budova – nemovitost), ale je možné takto rozumět
      i prostor veřejného prostranství – pokud je vhodným způsobem ohraničen a tím pádem je v zásadě
      zamezeno využívání běžným kolemjdoucím – typicky předzahrádka. Rovněž se může jednat o jídelní
      vůz ve vlaku apod.
      Současně v tomto prostoru jsou zajišťovány alespoň některé z následujících doplňkových služeb (stoly
      a židle, vytápění/klimatizace, toalety, šatna, mytí nádobí, úklid prostor…).“ (strana 38 – 39).

      Pokud tedy odstraníte stolky a přestanete vařit kávu, budete mít jistotu, že povinně evidujete až později.

  63. Profilový obrázek Jana Nastoupilová napsal:

    Po přečtení všech příspěvků jsem pochopila, že kávu a zákusky konzumované u nás eviduji od 1.12. a odnesené zboží až třetí vlna. Na FU mi řekli, že se to rozdělovat nedá, proto se ptám . Mohou různé FU vykládat zákon různě?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Paní Nastoupilová, děkujeme za zajímavou otázku. Docela jste nás překvapila s tím, co vám řekli na finančním úřadě. Když se totiž podíváte na stranu 39 metodiky k EET, je tam popsaný příklad, který se velmi podobá vašemu podnikání. Přímo tam zmiňují, že pokud prodáte jídlo, které si zákazník sní ve vašem podniku, evidujete od prosince, ale když prodáte jídlo, které si zákazník odnese s sebou, evidujete až od 3. vlny, přičemž pokud se vám nechce tržby rozdělovat, můžete začít evidovat všechno od prosince.

      Každý může chápat metodiku k EET trochu jinak, ale v tomto případě hovoří poměrně jasně. Můžete se přesvědčit sama a stáhnout si metodiku na našem blogu na stránce úplně dole: https://eet.money.cz/vse-o-eet

      Až příště půjdete na finanční úřad, určitě bude dobré, abyste se úředníků zeptala, proč podle nich z metodiky a příslušné strany 39 vyplývá, že tržby nemůžete rozdělovat.

  64. Profilový obrázek Jana Nastoupilová napsal:

    Děkuji za odpověď. Na FÚ mi odpověděli, že pokud chci oddělovat tržby ( odnesené a zkonzumované) musím mít i oddělené sklady a inventury atd . Prostě u nás na to nechtějí přistoupit a buď stolečky a eet nebo bez stolků a bez eet. Mám si nechat na toto na jiném FÚ zpracovat tu radu za 1000,-?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, paní Nastoupilová, váš případ jsme raději ještě zkonzultovali na EET infolince s pracovnicí finanční správy. Potvrdila nám náš předpoklad: občerstvení snědené přímo ve vašem podniku musíte evidovat od prosince 2016, zboží odnesené ke konzumaci jinde od března 2018. EET ale nemá žádnou souvislost s účetnictvím, kterého se týkají inventury, sklady a podobně – nic takového v EET neřešíte, a proto jsou oddělené sklady nesmysl. Problém je v tom, že podle metodiky máte o závazné posouzení žádat místně příslušný finanční úřad. Můžete ještě zkusit argumentovat, že infolinky finanční správy máte informace, které jsme vám napsali a proč byste tedy měla postupovat jinak.

  65. Profilový obrázek Zlata napsal:

    Dobrý den,
    vím, že na podobnou otázku zde bylo odpovězeno, ale ještě jednou se zeptám do které vlny spadáme: máme občerstvení v obchodním centru, zákazníci konzumují jak na místě, tak i „sebou“ to vím, že je ve třetí vlně, ale jestliže konzumují na místě, já jim neposkytuji ani stoly a židle, ani mytí nádobí a uklízení stolů, ale toto všechno včetně wc jim poskytuje obchodní centrum spadám opravdu až do třetí vlny??? Není mi to jasné, protože v jiném případě, i když sami majitelé nemají své stoly, ale je to zákazníkům nějakým způsobem (někým jiným) umožněno si sníst jídlo hned, tak jsou v první vlně……..jak to tedy je???

    • Profilový obrázek Zlata napsal:

      nová fakta: volala jsem na infolinku FÚ pro EET a jelikož zákazníci mají k dispozici stoly a židle (i když nejsou naše) měla by se nás týkat první vlna, slečnu jsem zviklala když jsem řekla, že neobsluhujeme………..

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Zlato, zdá se, že vaše situace může mít více výkladů a i pracovníci finanční správy nejsou úplně jednotní. My jsme s podobnou otázkou volali na infolinku minulý měsíc a dozvěděli jsme se, že pokud židle a stoly nejsou vaše, můžete evidovat až od 3. vlny. Když se podíváte na stranu 38 metodiky k zákonu o EET, zjistíte, že:

      „Provozovnou je třeba chápat prostorově ohraničené místo, které má plně k dispozici konkrétní provozovatel pro účely výkonu své činnosti, buď to na základě vlastnických práv či povolení skutečného vlastníka (musí se jednat o veřejně nesdílený prostor).“

      Teoreticky tedy nezáleží na tom, že židle a stoly nejsou vaše – stačí, že vám majitel obchodního centra dal svolení k jejich využívání. Zajímavější je tedy pro vás poslední věta – „musí se jednat o veřejně nesdílený prostor“. Pokud si na židle ke stolům může sednout úplně kdokoliv a klidně si tam vybalit svoji svačinu, přečíst noviny nebo jen tak odpočívat, patrně by nebyly splněny podmínky podmínky provozovny, ve které se eviduje od prosince 2016 – podívejte se ještě na strany 38 a 39 metodiky.

      Mohla byste si také pro jistotu požádat o závazné posouzení. Bude vás stát 1000 korun a z finančního úřadu vám do něj napíší, jak přesně máte elektronicky evidovat tržby ve vašem konkrétním případě.

  66. Profilový obrázek Vratislav napsal:

    Dobrý den, máme pronajatou klubovnu na fotbalovém hřišti, kde je majitel občanské sdružení, prodáváme nápoje i jídlo, spousta lidí si ho odnáší s sebou na fotbalové tribuny v jednorázových kelímkách, talířích, apod. , někteří si sednou uvnitř a konzumují uvnitř. Prostor je současně používám i jako zázemí pro hráče fotbalu a jejich doprovod, klidně i přinesou do prostoru vlastní nápoje, jídlo, apod.. Do jaké fáze EET budeme zapadat?

    • Profilový obrázek Vratislav napsal:

      ještě chci dodat, prodej probíhá pouze přes bar, bez obsluhy

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Vratislave, rozeberme si jednu charakteristiku po druhé. Pokud občanské sdružení nevykonává podnikatelskou činnost, elektronicky neeviduje. Na straně 8 metodika zmiňuje, že v případě hostinské činnosti klubů je potřeba vyhodnotit povinnost elektronické evidence „podle konkrétního případu a s přihlédnutím ke všem okolnostem“.

      Popis provozovny sloužící pro stravovací účely najdete na straně 38 a 39 metodiky k EET. Pokud zajišťujete alespoň některé doplňkové služby, musíte evidovat hned od 1. vlny EET. Jedná se o: „stoly a židle, vytápění/klimatizace, toalety, šatna, mytí nádobí, úklid prostor“.

      Pokud je ovšem prostor veřejný a není určený jen pro zákazníky vašeho zařízení, evidoval byste až od 3. vlny EET.

      Vaše situace je poměrně specifická a hraje v ní roli více faktorů. Bohužel vám nemůžeme potvrdit, který z nich bude hrát pro finanční úřad tu nejdůležitější roli. Domníváme se, že na váš případ sedí popis klubu ze strany 8 metodiky k zákonu o EET, ale pro jistotu vám doporučujeme požádat si o závazné posouzení. Budete za něj muset zaplatit tisícovku, ale budete mít jistotu, jak to s EET a vaším provozem je. Snad jsme vám aspoň trochu pomohli.

  67. Profilový obrázek Pavla napsal:

    Dobrý den,
    v době letních prázdnin pronajímám malý apartmán pro 1 – 3 osoby v rodin. domku. Můžete mně prosím poradit neschůdnější řešení o EET, když vystavím průměrně jednu účtenku týdně? PC, tiskárnu a internet mám.
    Děkuji

  68. Profilový obrázek Tereza napsal:

    Dobrý den,
    jsme dva majitelé malého baru, pokud bychom oba chtěli evidovat tržby každý sám za sebe na svá IČA (provoz by byl rozdělen po týdnech), jak by to bylo s pronajmutím Softwaru? Museli bychom si pořídit dvě pokladny, nebo jednu ale pronajmout software dvakrát? Děkuji za odpověď

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Terezo, konzultovali jsme vaši situaci s našimi kolegy z Profi Pokladen a Money. Bohužel v jednom softwaru není možné přepínat různá čísla IČO. S vaším společníkem budete muset řešit situaci využitím více pokladních zařízení nebo skrze více účtů v iDokladu. Pokud budete chtít další postup probrat s odborníky, napište prosím našim našim kolegům na e-mail obchod@money.cz
      Držíme palce, ať EET zvládnete.

  69. Profilový obrázek Ivana napsal:

    Dobrý den,
    mám dotaz ohledně prodeje PB lahví, resp. výměny za plné: Lahve jsou jiného podnikatelského subjektu, který je ke mě jezdí měnit. Účtenky mám jeho, a já jen vybírám peníze. Jak mám postupovat v případě EET? Dle jeho tvrzení bude EET hlásit on, protože zboží je jeho, ale to se mi nezdá (asi ho s tím pošlu někam 🙂 )
    Děkuji za odpověď

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Ivano, děkujeme za váš dotaz. Pokud to chápeme správně, podnikáte s PB lahvemi, které naplňujete. V tom případě byste také měla své tržby elektronicky evidovat. Vysvětlete nám prosím ještě jednou, co znamená, že máte účtenky podnikatele, který k vám jezdí lahve plnit, děkujeme.

    • Profilový obrázek Ivana napsal:

      Láhve jsou jiného podnikatele, já mu v podstatě poskytla pouze prostor pro klec s lahvemi na výměnu, a vybírám za něj peníze na účtenky opatřené jeho razítkem.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Ivano, děkujeme za vaše vysvětlení – bohužel se moc nevyznáme v tom, jak to chodí s PB lahvemi. Vaše situace velmi připomíná nepřímé zastoupení popsané na straně 9 metodiky k zákonu o EET. Jde o to, že jeden podnikatel jedná na účet jiného podnikatele a je povinen evidovat ten, kdo jedná na účet jiného – v tomto případě byste to byla vy. Typicky se to používá pro komisionářskou smlouvu. Podívejte se do metodiky: http://www.etrzby.cz/assets/cs/prilohy/Metodika-k-evidenci-trzeb_v1.0.pdf

      Trochu si ale nejsme jistí tím, že vydáváte účty na jméno druhého podnikatele. Chápeme to dobře, že vy máte nějakou živnost a v rámci ní se mimo jiné staráte o PB lahve jiného podnikatele – měníte je zákazníkům, vybíráte peníze. Roli pravděpodobně hraje i to, zda máte sama nějakou tržbu z každé PB lahve. Pokud nemáte, evidovat byste podle metodiky nemusela.

      Zvažte prosím žádost o závazné posouzení. Vyjde vás na tisícovku a na finančním úřadě v něm přesně stanoví, jak máte evidovat a odkdy. O závazném posouzení si přečtete na straně 34 metodiky k EET. Snad jsme vám aspoň trochu poradili, držíme palce.

  70. Profilový obrázek Radka napsal:

    Dobrý den,
    jsme sportovní klub, nyní právní forma zapsaný spolek. naší hlavní činností je sportovní činnost bez výdělku. Nepořádáme tábory ani kurzy. Máme jen fotbalové oddíly, členové platí členské příspěvky. Občas pořádáme zábavu – peníze z ní jsou opět věnovány pro činnost oddílů. V době zápasů poskytujeme občerstvení bez obsluhy – hranolky, pivo, limo. Restauraci nemáme, jen klubovnu v době konání zápasů či sportovních akcí, kam mají přístup všichni návštěvníci utkání bez ohledu na to, zda chtějí něco k občerstvení či nikoli, zda se jdou jen ohřát nebo popovídat či obhlédnout poháry a úspěchy minulých let.. Výtěžek opět do oddílů. Vše děláme jen dobrovolně, za žádné peníze. Jak to bude s námi a eet? Výdělečnou činnost provozovat ani nemůžeme, objekt postaven z dotace. Děkuji.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Radko, na vás myslí metodika k zákonu o EET na straně 8. Spolky, které v rámci své hlavní činnosti vyvíjí příležitostnou výdělečnou činnost, nemusí elektronicky evidovat. Jde třeba o pořádání plesů a dalších akcí, kde návštěvníci platí za vstupenky a občerstvení. Pokud navíc máte jistotu, že výdělečnou činnost neprovozujete, jak píšete, můžete být v klidu. Přejeme hodně sportovních úspěchů vašim fotbalistům.

  71. Profilový obrázek Zdeněk napsal:

    Dobrý den,
    rád bych se Vás zeptal, jak je to s EET v případě, kdy připravujeme adventní koncert v jehož přestávce si budou moci návštěvníci zakoupit drobné občerstvení. Pro konzumaci občerstvení nebude vyčleněno žádné místo pro sezení. Bude spadat tato tržba za občerstvení do první vlny EET nebo je možno to brát jako jednorázovou nepravidelnou akci. Mnohokrát děkuji za Vaši odpověď

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Zdeňku, podobnou situaci jsme nedávno řešili s pracovníkem EET infolinky finanční správy. Bohužel nehraje roli to, že jde o jednorázovou akci – je totiž pořádaná pravidelně každý rok a vy chystáte občerstvení za účelem prodeje – a proto nejde o ojedinělý prodej. Teoreticky byste tedy měl elektronicky evidovat tržby už v první vlně EET – vaši zákazníci občerstvení konzumují na místě, mají k dispozici WC a šatnu, myjete nádobí a sklenice.

      Napadá nás ale jedna věc – adventní koncerty bývají spojené s dobročinností, nepořádá zmíněný adventní koncert nějaký spolek? V tom případě byste mohl využít stranu 8 metodiky k zákonu o EET: pokud spolek v rámci své hlavní činnosti vyvíjí i příležitostnou výdělečnou činnost jako prodej lístků na ples či občerstvení na akcích, nemusí elektronicky evidovat. Snad jsem poradili, držíme vám palce.

  72. Profilový obrázek Ludvík napsal:

    Moje NACE je podle registru ek. subj. 107. Výroba pekařských, cukrářských a jiných moučných výrobků. Nikde jsem nenašel, číslo téhle skupiny, do které vlny spadáme. Je rozdíl mezi tržbou za naše výrobky na stánku a při dodávání do cizí provozovny? Na prodej balených limonád, sušenek lízátek apod, se bude vztahovat minoritní prodej, na prodej jízdenek(máme stánek na zastávce MHD) se EET nevztahuje. Děkuji za odpověď.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Ludvíku, podíváme se na vaše otázky postupně.

      Nejprve se ptáte na kód CZ NACE 10.7. Znamená to, že spadáte do 3. vlny EET společně s ostatními podnikateli ve výrobě.

      Co se týče prodeje na stánku, ten pravděpodobně evidujete také od 3. vlny EET – více si o stánkovém prodeji přečtěte v našem článku: https://eet.money.cz/blog/stankari-dejte-si-pozor-co-mate-na-pulte-eet-ma-na-zbozi-ruzne-metry

      Balené potraviny se standardně elektronicky evidují od 2. vlny EET jako maloobchod. Pokud ale splňujete podmínky minoritního prodeje, můžete začít evidovat i toto zboží až ve 3. vlně EET – více na straně 40 metodiky: http://www.etrzby.cz/assets/cs/prilohy/Metodika-k-evidenci-trzeb_v1.0.pdf

      Máte také možnost požádat si o závazné posouzení. Znamená to, že vám finanční úřad za poplatek 1000 korun vypracuje pokyn, jak máte ve svém podniku evidovat. Závazné to bude nejen pro vás, ale i pro kontrolory. Držíme vám palce s EET.

  73. Profilový obrázek Lukáš napsal:

    Dobrý den,
    prodáváme pekařské výrobky a na našich provozovnách jsou židle a toaleta. Produkty jsou baleny ,,s sebou“ a někteří zákazníci (cca 10%) snědí produkty na místě. Je tedy potřeba evidovat vše již od 1.12.2016 nebo pouze to, co je konzumováno na místě?
    Předem děkuji

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Lukáši, nejprve se vás zeptáme, toaleta je jen pro zaměstnance nebo i pro zákazníky vašeho pekařství? Možná by pak stačilo odstranit židle a evidoval byste až od 3. vlny EET. Zatím by to ale mělo být tak, že platbu za pečivo, které dáte zákazníkům na talířek (ten pak umyjete), elektronicky evidujete od prosince. Zákazníci si totiž sednou ve vašem podniku na židli a pak si i zajdou na WC, takže jim poskytujete další služby. Zbytek zboží byste evidoval pravděpodobně od 3. vlny EET.

      Pokud jste o tom ještě neuvažoval, doporučujeme vám zvážit žádost o závazné posouzení. Na finančním úřadě vám za 1000 korun vypracují pokyny, jak máte právě ve vašem podniku evidovat. Tyto pokyny jsou závazné pro vás i kontrolory.

    • Profilový obrázek Lukáš napsal:

      Dobrý den, toaleta je i pro zákazníky. Zákazníci, kteří snědí jídlo uvnitř stejně dostávají jídlo na jednorázový tácek, tudíž mám bedlivě sledovat jestli se zákazník usadí či ne? 🙂

    • Profilový obrázek Lukáš napsal:

      Teď mne napadlo, že na jedné z našich provozoven je pouze sezení a záchody řeší třetí strana, tudíž ne naše firma, jedná se tedy také o ,,službu navíc“? Předem děkuji za odpověď

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Lukáši, děkujeme za upřesnění toho, jak vypadá vaše provozovna. Váš problém řeší strana 39 metodiky. V první vlně se evidují takzvané stravovací služby – to znamená, že se lidé rozhodnou sníst si pečivo přímo u vás v provozovně, posadí na židli, využijí toaletu. Tyto tržby byste měl správně i vy evidovat v 1. vlně. Od třetí vlny spadá pod EET takzvané dodání zboží. Jde o to, že si zákazníci koupí zabalené zboží a odnesou si ho ke snědení jinde. Tyto tržby můžete evidovat až od 3. vlny EET. Podle metodiky by tedy bylo správné se lidí zeptat, kde si pečivo snědí, a podle toho tržbu elektronicky evidovat nebo ne. Pravděpodobně jsme vás moc nepotěšili, ale jiný správný postup nevidíme. Samozřejmě máte pořád možnost požádat o závazné posouzení. Držíme vám palce s EET.

  74. Profilový obrázek Renata napsal:

    Dobrý den,mám invalidní důchod 3 stupně což mi bylo na soc. úřadě řečeno ,že je hlavní činnost a živnost mám zemědělec podnikatel a to je podle soc. úřadu vedlejší činnost ičo přidělené od misterstva zemědělství.Podnikám v malém množství ,abych nemusela jít na úřad práce jak je to u mne prosím s EET?Narazila jsem na pojem minoritní činnost,ale nějak to nechápu.

    • Profilový obrázek Renata napsal:

      Oprava 1 stupně invalidita

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Renato, bohužel vás nepotěšíme – invalidní důchod elektronická evidence tržeb vůbec nezohledňuje. Nezáleží tedy na tom, že máte své podnikání jako vedlejší příjem ke svému hlavnímu příjmu, kterým je invalidní důchod. Musíte elektronicky evidovat příjmy, které vám plynou z činnosti, na niž máte živnostenské oprávnění. Držíme vám palce, ať EET zvládnete.

  75. Profilový obrázek Helena Surmová napsal:

    Dobrý den,již jsem zde psala ale neumím dohledat jestli jste mi odpověděli nebo ne:(Tak se pokusím znovu,hodně věcí tu již bylo zodpovězeno ale stále v některých věcech nemám jasno.Máme vesnickou hospodu je mi jasné spadáme do první vlny,ale vaříme obědy pro místní důchodce které pak rozváží obec my tedy vlastně uvaříme a vychystáme zbytek zařízují oni my ani jídlonosiče neumýváme to vše se stará obec – spadá to tedy až do třetí vlny březen 2018 a tak stejně i když si zákazník bere oběd zabalit sebou ,nekonzumuje u nás?A dále prodáváme i lahvové pivo limo,sýrové nitě sladkosti spoustu lidí si bere tyto věci sebou domů chodí si i pro pivo do džbánku nebo do sklenice ale odnáší si to domů jsou to lidé co bydlí vedle hospůdky a nekonzumují u nás to spadá taky až do třetí vlny? A jak to je když zákazník přijde a dá si půlku alkoholu nebo pivo u baru a odchází to se eviduje jak?A pak snad již poslední dotaz

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, paní Surmová, odpovídali jsme na váš dotaz pod článkem Obavy podnikatelů: za každou chybu hrozí velká pokuta [6. díl]: https://eet.money.cz/blog/obavy-podnikatelu-za-kazdou-chybu-hrozi-velka-pokuta-6-dil

      V dalším komentáři vám zkopírujeme texty naší odpovědi. Pokud byste měla ještě nějaké další otázky, určitě nám napište.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, paní Surmová, Všechny údaje, které musíte povinně uvést na účtence, najdete v metodice na straně 25: http://www.etrzby.cz/assets/cs/prilohy/Metodika-k-evidenci-trzeb_v1.0.pdf

      Jsou to tyto:
      a) fiskální identifikační kód,
      b) své daňové identifikační číslo,
      c) označení provozovny, ve které je tržba uskutečněna,
      d) označení pokladního zařízení, na kterém je tržba evidována,
      e) pořadové číslo účtenky,
      f) datum a čas přijetí tržby nebo vystavení účtenky, pokud je vystavena dříve,
      g) celkovou částku tržby,
      h) bezpečnostní kód poplatníka,
      i) údaj, zda je tržba evidována v běžném nebo zjednodušeném režimu.

      Takže je to přesně tak, jak píšete – musí tam být také informace, v jakém režimu evidujete.

      K druhé části vaší otázky: pokud prodáváte jídlo s sebou, evidujete tyto tržby až od 3. vlny EET. Více si o tom přečtěte v našem článku – je stručný a určitě vám vyjasní vaši situaci: https://eet.money.cz/blog/nova-eet-metodika-kdyz-si-host-jidlo-odnese-evidujete-az-ve-3-vlne

      Podle zákona se sazba DPH snižuje na prodej veškerého sortimentu v restauracích kromě alkoholických nápojů. Proto by měla být nižší DPH i na jídlo s sebou.

      Když prodáváte zákazníkům limonády, sladkosti a jiné balené potraviny a nápoje, evidujete tyto tržby od 2. vlny jako maloobchod. A když si přijde někdo pro pivo do džbánku, evidujete tuto tržbu až od 3. vlny – tuto informaci máme čerstvě potvrzenou od pracovnice EET infolinky finanční správy.

      Děkujeme za vaše dotazy, zabrousili jsme do docela hodně oblastí – pokud jsme omylem nějakou odpověď vynechali, ještě prosím napište.

  76. Profilový obrázek Helena Surmová napsal:

    majitel hospody který obsluhuje musí spropitné evidovat ale v jakém DPH?

  77. Profilový obrázek Helena Surmová napsal:

    Děkuji za odpověď můžu kdyžtak dostat ještě ten odkaz na tu infolinku na FÚ ohledně dotazů kdyby jsme řešily ještě nějaké otázky 🙂 A jen v jakém DPH evidovat to spropitné a ten alkohol jak někdo vypije pouze u baru nebo když si přijde koupit celou láhev vína jak je to tam.Děkuji za odpovědi

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Ještě jednou dobrý den, paní Surmová, podle našich informací by se DPH mělo danit sazbou 15 % a sazba daně na alkohol by se měnit neměla. Prosíme vás, abyste si tyto údaje ještě ověřila, přece jen nejsem v daňové problematice kovaní. Pokud byste si ráda sama zavolala na EET infolinku finančního úřadu, zde najdete číslo: http://www.etrzby.cz/cs/kontakty

  78. Profilový obrázek Josef napsal:

    Dobry den prodavam v pojizdnem stanku cukrovou vatu a pop corn a nejake cukrovi(pendrek,turecky med a kokosky).Do jake faze spadam?Děkuji

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Josefe, občerstvení, které připravujete ve svém stánku (cukrová vata, pražená kukuřice, klidně i bramboráky či klobásy), evidujete až od 3. vlny EET, tedy na jaře 2018. Výrobky, které nevyrábíte (jako třeba pendrek a kokosky nebo i balená voda a bonbony) evidujete už od 2. vlny EET, protože jde o maloobchod. Pokud by ale prodej občerstvení, které nepřipravujete, představoval jen menšinovou část vašeho sortimentu, pak by spadal do minoritního prodeje a evidoval byste jej až od 3. vlny. Podrobněji jsme přesně vaši situaci popsali v článku na blogu, určitě na něj koukněte a nebojte se pak ještě na něco zeptat.
      Článek: https://eet.money.cz/blog/prodate-na-stanku-s-obcerstvenim-denne-balene-napoje-za-480-kc-evidujete-uz-ve-2-vlne

  79. Profilový obrázek josef napsal:

    Dobry den ma jeste dotaz mam poutove atrakce (kolotoce) do ktere vlny se eviduju

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Ještě jednou dobrý den, Josefe, na kolotočích a střelnicích také musí evidovat tržby. Protože je ale pravděpodobné, že nelze vždy zajistit přístup k internetu, mohou si majitelé kolotočů požádat o evidování ve zjednodušeném režimu. Znamená to, že informace o platbách nemusí odcházet na finanční úřad okamžitě po přijetí, ale stačí to až do 5 dnů.

      Zkuste prosím zjistit, jaký je kód CZ NACE vašeho podnikání a podle něj přiřadíte, do jaké vlny EET spadáte. Zde je náš návod, který najdete i na blogu:

      Obory se do fází rozdělují podle CZ-NACE kódů. Málokdo si ho pamatuje, ale snadno ho zjistíte v databázi RES: http://apl.czso.cz/irsw/
      Zadejte do databáze své IČO a vyjede vám váš záznam.
      Poté klikněte na odkaz, který se skrývá pod číslem IČO.
      Uvidíte detail záznamu, kde je uveden váš CZ-NACE kód.
      Vyhledejte si v přehledu přiřazení svého kódu do jedné z vln EET: https://eet.money.cz/koho-se-tyka-elektronicka-evidence-trzeb

  80. Profilový obrázek josef napsal:

    a co strelnice diky

  81. Profilový obrázek Martin Novak napsal:

    Dobry den,
    je nutne v EET hlaseni odesilat i typ platby ? Nikdy nam nesedi vyjezd z terminalu x hotovost…

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, pane Nováku, typ platby v povinných údajích zahrnutý není.
      Metodika k zákonu o EET stanovuje, jaké informace musíte odesílat datovou zprávou na finanční úřad. Soupis najdete na straně 21 metodiky k EET, na následujících stranách jsou body podrobně rozepsány.

      Co musí být v datové zprávě:
      a) daňové identifikační číslo poplatníka,
      b) označení provozovny, ve které je tržba uskutečněna,
      c) označení pokladního zařízení, na kterém je tržba evidována,
      d) pořadové číslo účtenky,
      e) datum a čas přijetí tržby nebo vystavení účtenky, pokud je vystavena dříve,
      f) celková částka tržby,
      g) bezpečnostní kód poplatníka,
      h) podpisový kód poplatníka,
      i) údaj, zda je tržba evidována v běžném nebo zjednodušeném režimu.

      Podrobnosti si můžete přečíst v metodice od strany 21: http://www.etrzby.cz/assets/cs/prilohy/Metodika-k-evidenci-trzeb_v1.0.pdf

  82. Profilový obrázek Vladimír napsal:

    Dobrý den, zajímalo by mě do které vlny spadá prodej kávy s sebou do papírových kelímků z mobílního stánku typu coffee bike. Prodej tedy probíhá přímo na ulici a lidé si vždy kávu odnášejí s sebou. Spadá prodej kávy stejně tak jako prodej občerstvení až do třetí vlny? Děkuji Za odpověď

  83. Profilový obrázek Krippnerova Ruzena napsal:

    Dobry den mam bufet na zimnim stadione v pronajmu od zari do brezna.mam tam tri stoly prodavam tam parek v rohliku pivo kavu caje ale vetsinou lide beru vsechno na tribunu.Nektery lidi maji tam vlastni hrnky a nosi to sebou.a navic v breznu chci ukoncit zivnost.tak moc se mi nevyplati investovat do eet.Do kterej vlny patrim .Dekuji za odpoved.

  84. Profilový obrázek Nováková napsal:

    Dobrý den, musí se na účtence zasílané na FU uvádět i DPH? Některé výklady tvrdí, že pouze celkovou tržbu, některé říkají, že se zasílá částka plus DPH. Jsem plátce DPH, provozuji restauraci, nemám položkovou EET pokladnu, kde bych měla přednastavené zboží v příslušné sazbě DPH. Pokud se tedy musí posílat tržba plus příslušná sazba DPH, musela bych každý účet zákazníka ihned při placení rozpočítávat na rozdílné sazba DPH a posílat na FU dvě částky. Považuji to za velké zdržení. Děkuji za odpověď

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, paní Nováková, jediný jistý zdroj je metodika k zákonu o EET. Naštěstí je rozsah údajů zasílaných na finanční úřad v metodice velmi přehledně rozepsán. Údaje najdete na straně 21: http://www.etrzby.cz/assets/cs/prilohy/Metodika-k-evidenci-trzeb_v1.0.pdf

      Jsou to tyto:
      Údaji o evidované tržbě zasílanými datovou zprávou jsou dle § 19 odst. 1 ZoET vždy:
      a) daňové identifikační číslo poplatníka,
      b) označení provozovny, ve které je tržba uskutečněna,
      c) označení pokladního zařízení, na kterém je tržba evidována,
      d) pořadové číslo účtenky,
      e) datum a čas přijetí tržby nebo vystavení účtenky, pokud je vystavena dříve,
      f) celková částka tržby,
      g) bezpečnostní kód poplatníka,
      h) podpisový kód poplatníka,
      i) údaj, zda je tržba evidována v běžném nebo zjednodušeném režimu.

      DPH mezi údaji není, takže ji nemusíte na účtence uvádět.

  85. Profilový obrázek Magda napsal:

    Prosím o radu. Mám restauraci, prodám oběd, je toto s 21%Dph nebo 15%Dph?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Magdo, se startem 1. vlny EET v prosinci 2016 se snižuje DPH na stravovací služby z 21 % na 15 %. Proto budete s největší pravděpodobností danit obědy nižší sazbou. Pivo a potraviny se budou danit stále stejnou sazbou. Bohužel vám ale nemůžete říct s naprostou jistotou, jak to je, protože se přece jen daňovou problematikou v EET poradně podrobně nezabýváme.

  86. Profilový obrázek Nováková napsal:

    Dobrý den, děkuji za Vaši odpověď. Mám doplňující otázku: v metodice na straně 23 dole je uvedeno, že v případě, že poplatník je plátcem DPH, je údajem zasílaným v datové zprávě i relevantní údaj…………. a pak jsou velmi podrobně rozepsané jednotlivé základy daní, jak je má poplatník posílat. To se týká jiné zprávy než účtenky posílané na finanční úřad?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Ještě jednou dobrý den, paní Nováková, ještě že jste nás znovu upozornila, že jste plátce DPH! Máte totiž naprostou pravdu. V praxi by to ale pro vás nemělo být problematické. Údaje o výši DPH musíte odesílat datovou zprávou na finanční úřad. Vypadalo by to tak, že byste namarkovala část položek a označila na pokladně, že je daníte sazbou 21 %. Pak byste namarkovala další část položek a opět na pokladně označila, že je daníte sazbou 15 %. O tuto situaci by se tedy měl postarat dodavatel vašeho softwaru, aby se sazby DPH automaticky odeslaly datovou zprávou na finanční úřad. Omlouváme se, že jsme si nedostatečně dobře přečetli vaši první otázku.

  87. Profilový obrázek Zuzana Korbelová napsal:

    Dobrý večer,jsem ze všeho hrozně zmatená.Mám obecní hospodu.Rozumím tomu,že ode dneška podléhám EET.Ale nevím, jaké zboží mu vlastně podléhá.Chodí ke mně třeba děti pro čokoládu nebo pití v plastu nebo plechovce a nosí si ho na hřiště.Podléhá toto zboží evidenci?Na sálech se konají akce,kde se podává rovněž jen balené zboží,které se konzumuje kdekoli.Ci třeba pivo,které natočím do pet lahve a host si ho odnes???

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, paní Korbelová, doporučujeme vám podívat se do tabulky finanční správy – určitě budete mít hned jasněji 🙂 Najdete ji tady: http://www.etrzby.cz/assets/cs/prilohy/Stravovani_Obchodni_modely.pdf

      Informace k hospodě najdete na straně 3, my vám je stručně shrneme:
      1. vlna – pivo do sklenice, čaj a káva v hrnečku nebo plastovém kelímku a jídlo, které u vás vaříte – zákazníci si u vás vypijí pití a snědí jídlo
      2. vlna – přeprodej maloobchodního zboží, kterým je například čokoláda, pití v plechovce či v pet lahvi,
      3. vlna – pití a jídlo, které připravujete, a zákazník si ho vezme s sebou – třeba oběd v boxu, pivo do džbánku

      V tabulce finanční správy najdete různé typy hospod, vyberte si tu, která je vám nejblíže. Pokud by vás ještě něco napadlo, napište nám.

  88. Profilový obrázek Zuzana Korbelová napsal:

    Děkuji.to mi velmi pomohlo.Ale přece jen mě napadla ještě jedna věc.Pokud si v sále hospody pořáda např,ples nějaká organizace a já jim čepuji jejich pivo,ze kterého mi neplyne zisk nebo se nalévá jejich donesený alkohol a odnáší se do sálu,tedy tam,kde se akce koná , ale můj podnikatelský prostor,hospoda,zůstane otevřená,jak toto oddělit.je to obecní hospoda a ve smlouvě mám jasně dané,že sály se pronajímají organizacím zadarmo a vyjde se jim vstříc v případe potřeby obsluhy.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Paní Korbelová, kde není tržba, tam není co evidovat. Pokud rozléváte pivo ze sudu, který si například hasiči obstarali na svůj ples sami, nebudete jim ho účtovat, a proto není co evidovat. Takto chápeme vaši otázku, pokud se mýlíme, opravte nás, prosím. Pokud si ale účastníci plesu přijdou třeba k vám na bar a chtějí jiný alkohol nebo cokoliv z vašeho sortimentu, tuto tržbu byste podle našeho názoru evidovat měla.

  89. Profilový obrázek Zuzana Korbelová napsal:

    Děkuji moc za Vaše odpovědi.Už jsem trochu klidnější.Jste asi jediní,kteří mi odpověděli na konkrétní otázku..

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      To jsme rádi, pokud by vás ještě něco napadlo, klidně se na EET poradnu znovu obraťte.

  90. Profilový obrázek Vít Matoušek napsal:

    Dobrý den, máme podnikání ve stravování, část obědů vydáváme v jídelně (od dneška EET) to je mi jasné, ale další obědy rozvážíme v ešusech a zákazníci je pak platí měsíčně. V jaké jsme vlně s EET při rozvozu, pokud máme jednu firmu na výdej i rozvoz.
    Děkuji za odpověď

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, pane Matoušku, ačkoliv máte 1 firmu, můžete svůj prodej rozdělit a evidovat podle jednotlivých vln EET. Je to přesně tak, jak píšete – obědy vydávané v jídelně, které si u vás hosté snědí, evidujete od 1. vlny, což znamená od 1. 12. 2016. Když ale prodáváte rozvážená jídla, tedy připravujete je do jídelních boxů a zákazníci si je pak odnesou s sebou nebo je dovezete k nim, evidujete až od 3. vlny EET, která začíná od od 1. 3. 2018.

  91. Profilový obrázek Stefanie napsal:

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat…Máme v domě pronájem prostorů, kde máme rychle občerstvení, kebab. Lidé zde nemají k dispozici toalety, jedli dostávají pouze sebou, spadané tedy do vlny,ktera začne v březnu 2018? A jak je to s prodejem piva v lahvy, veškerý alkohol spadá do eet v 1. Vlně?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Stefanie, evidujete od 3. vlny EET, pokud:
      – si u vás lidé jen koupí kebab s sebou
      – nemají k dispozici toalety,
      – nemají k dispozici stoly a židle, kde by si mohli sednout a sníst u vás jídlo na talíři, který umyjete.

      Co se týče piva – neexistuje žádné nařízení, které by stanovovalo, že se veškerý alkohol eviduje od 1. vlny EET. Pokud tedy prodáváte lahvové pivo, které si zákazníci berou s sebou, můžete ho evidovat až od 2. vlny jako maloobchod. Pokud byste ale zákazníkům dala sklenici, oni si vypili pivo u vás a vy byste pak sklenic umyla, evidujete od 1. vlny. Podívejte se na podrobnou tabulku finanční správy. Na straně 4 v řádku úplně dole je popsán model, který by mohl být podobný vašemu provozu: http://www.etrzby.cz/assets/cs/prilohy/Stravovani_Obchodni_modely.pdf

  92. Profilový obrázek Tomáš Krcek napsal:

    Dobrý den, je povinnost vydávat od 1.12.2016 účtenku i v závodní jídelně ?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Tomáši, za určitých okolností ano. Jídelnám se pokyny finanční správy věnují na straně 4: http://www.etrzby.cz/assets/cs/prilohy/Stravovani_Obchodni_modely.pdf

      Pokud si u vás dá zákazník jídlo, které si sní přímo v jídelně u klasických stolů se židlemi nebo u vysokých stolků „na stojáka“, evidujete tuto tržbu hned v 1. vlně. Týká se to i rozlévaných a horkých nápojů.
      Pokud si zákazník koupí jídlo s sebou do boxu nebo třeba své krabičky, evidujete tuto tržbu od 3. vlny (březen 2018).
      Pokud si zákazník koupí třeba balenou vodu, žvýkačky, čokoládu, vakuově balenou bagetu nebo jiný balený výrobek, evidujete tuto tržbu od 2. vlny jako maloobchod (tedy od března 2017).

      Pokud by vás ještě něco zajímalo, neváhejte se zeptat, rádi vám odpovíme.

  93. Profilový obrázek Václav Medek napsal:

    Řekl bych, že si v různých částech odporujete. Jak sami píšete o hlavní a doplňkové činnosti, tak pokud je hlavní činností provozovny restaurace, mělo by se dle logiky „podnikatel začne povinně evidovat tržby ze své hlavní činnosti, musí začít evidovat i tržby z minoritního prodeje“ týkat EET i prodeje s odnáškou, a do třetí vlny by spadal pouze ten, kdo provozuje jen odnášené potraviny. Takže jedna část článku přímo odporuje druhé.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, pane Medku, děkujeme za vaše upozornění, článek musíme aktualizovat. Od začátku září a vydání metodiky se toho událo opravdu hodně a finanční srpáva přišla s řadou úprav a doplnění. S vedlejší činností se to má tak, že ji podnikatel eviduje ve chvíli, kdy je to pro něj nejvíc výhodné. Pokud tedy evidujete svoji hlavní činnost ve 2. vlně EET, ale vedlejší činnost by spadla až do 3. vlny, můžete si ji v klidu evidovat až od zmíněné 3. vlny. Pokud byste ale evidoval vedlejší činnost od 1. vlny a hlavní činnost třeba až od 3. vlny, můžete si vedlejší činnost přesunout k hlavní a evidovat vše od 3. vlny.

      Minoritní činnost má ale význam jen v 2. druhém příkladě, kdy si ji můžete přiřadit až k hlavní činnosti. Metodika totiž povoluje rozdělit evidování zboží a služeb přesně podle vln EET. Pokud byste například prodával v cukrárně chlebíčky od externího dodavatele a zároveň vyráběl zmrzlinové poháry, evidujete poháry už od 1. vlny a chlebíčky až od 2., aniž byste řešil, jestli to je nebo není minoritní činnost.

      K vašemu příkladu donášky: minoritní prodej má několik pravidel. Pokud je restaurace splní, mohou evidovat rozvoz jako minoritní činnost až od 3. vlny EET.

      Děkujeme za vaši otázku a na článek se ještě zaměříme.

  94. Profilový obrázek Eva napsal:

    Dobrý den,
    provozuji saunu a v recepci prodávám zákazníkům pití (jako službu, aby si nemuseli nosit z domova a zatím to vypadá na doplňkový prodej), dále prodávám doplňky pro saunování (různá drbátka atd.), dále jsou v prostorách masáže a sál, který pronajímám několika lektorům. Byla jsem přesvědčená, že se na mě EET zatím nevztahuje, ale z různých článků jsem lehce znervózněla. Můžete mi napsat Váš názor? Děkuji Eva

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Evo, vaše podnikání je potřeba do několika skupin a ty přiřadit do fází EET.
      1) Provoz sauny a masáží
      Spadají do 3. nebo 4. fáze EET. Zjistíte to přesně z kódu NACE, který je přidělený vašemu podnikání. Koukněte prosím do naší poradny na odpověď na dotaz „Jak zjistím, do jaké fáze spadám?“: https://eet.money.cz/poradna-k-elektronicke-evidenci-trzeb

      Raději si to prosím zkontrolujte. Domníváme se, že by saunování mohlo spadat pod CZ NACE 96.04 „Činnosti pro osobní a fyzickou pohodu“ a tím pádem do 4. vlny EET.

      2) Prodej občerstvení a pomůcek k saunování
      Pokud prodáváte balené pití nebo i jiné občerstvení a pomůcky k saunování, měla byste je evidovat ve 2. fází EET, protože jde o maloobchod. Pokud ale prodáváte točené limonády nebo připravujete různé nápoje do sklenic či občerstvení na talíře, evidujete tyto tržby pravděpodobně od 1. vlny EET.
      Možným řešením zůstává minoritní prodej. Pokud splníte podmínky minoritního prodeje, mohla byste evidování prodeje nápojů a pomůcek přesunout až do vlny, kdy evidujete svoji hlavní činnost, tedy saunování. Podmínky jsou: minoritní činnost neprovozujete v samostatné provozovně, netvoří víc než 49 % z celkových plateb provozovny a ročně nepřesáhne 175 tisíc korun.

      3) Pronájem místností
      Pravděpodobně spadá do 3. fáze EET. Zjistíte přesně opět dle kódu CZ NACE.

  95. Profilový obrázek Eva napsal:

    Tak poprosím ještě o reakci na toto – pití i doplňky jsou prodávány v recepci, která je zařízená, jako obývací pokoj. Jsou v ní sedací soupravy a dvě bedny na zboží, využívané jako konferenční stolky. Splňuje to tedy podmínky pro minoritní prodej?
    A ještě jednu drobnost – nakládaný hermelín nebo utopence jednotlivě balené mohu také zahrnout do minoritního prodeje?
    Díky za odpověď a za trpělivost 🙂
    Eva

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Evo, podmínky minoritního prodeje spočívají v něčem jiném. Tržby z tohoto prodeje nesmí přesáhnout 175 tisíc ročně, tvořit maximálně 49 % příjmů provozovny a nesmí mít svou vlastní provozovnu. Což by u vás možná občerstvení splňovat mohlo, když k vám lidé chodí hlavně do sauny a na masáž. Proto byste mohla občerstvení evidovat až společně se saunováním a masážemi.

      Vy ale ve své otázce zmiňujete to, za jakých podmínek jde o dodání zboží (3. vlna) a kdy jde o stravovací službu (1. vlna). Podle našeho názoru ale jde ve vašem případě spíš o stravovací službu – lidé si mohou sednout, odložit pití na stůl, zajít na WC. Možná také umýváte sklenice a nádobí. Hermelín a utopence bereme také v potaz – jenže důležitou roli podle nás hraje to, že si mohou zákazníci s jídlem a pitím sednout. O dodání zboží by jinak rozhodovalo i to, jakým způsobem občerstvení servírujete – zda na jednorázové tácky nebo na talíře.

      Koukněte určitě i náš novější článek a rozklikněte si v něm novou metodiku finanční správy o evidování jídla a pití: https://eet.money.cz/blog/patri-pivo-dzbanku-1-nebo-3-vlny-nejen-zjistite-v-novem-manualu

      Jestli ale skutečně občerstvení evidujete jako minoritní činnost až společně se saunováním, vám závazně potvrdí na finančním úřadě, kde si můžete požádat o závazné posouzení.

  96. Profilový obrázek Maršálková napsal:

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat mám stánek s pečivem, sladké pečivo si peču sama, slané kupuji v pekárně.Jako doplněk připravuji do plastových kelímků kávu . Můžete mi poradit do jaké vlny spadam?Petra

  97. Profilový obrázek Dvorakova napsal:

    Dobrý den, provozujeme restauraci, menu prodáváme od 1.12. s 15% DPH. Jaké DPH má mít čokoláda, nebo brambůrky, které prodáváme jako zboží? Děkuji

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, paní Dvořáková, snížená sazba DPH z 21 % na 15 % podle našeho názoru platí pro stravovací služby a nealkoholické pití. Ministr financí Babiš to řekl například i v tomto rozhovoru pro Lidové noviny: http://www.mfcr.cz/cs/aktualne/v-mediich/2016/neni-proc-koncit-s-podnikanim-26764

      Domníváme se, že zboží do snížené sazby zahrnuté není. Bohužel ale nejsme odborníci na věci kolem daní, takže vám to nemůžeme potvrdit na 100 %.

  98. Profilový obrázek Ondráček napsal:

    Dobrý den, mám opravnu obuvi s výrobou klíčů a nějaký ten prodej k tomu (zámky, vložky, krémy atd….). Zajímalo by mě kdy tam spadám i já. Děkuji za odpověd

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, pane Ondráčku, vypadá to, že se vás týká více fází.
      – Maloobchod a velkoobchod spadá do 2. vlny EET, která startuje 1. března 2017. Tam bude patřit váš prodej zámků, vložek a dalšího zboží.
      – Výroba klíčů patří do 3. nebo 4. vlny. Doporučujeme vám probrat to na finančním úřadě, pod který spadáte. Jde totiž o to, že se výroba klíčů skrývá pod kódem CZ NACE 28.24 (3. vlna), ale také pod kódem 25.72, který spadá pod 4. fázi. My se spíš přikláníme ke 4. fázi, ale raději se stavte na úřadě.
      Držíme vám palce!

  99. Profilový obrázek Vrublová napsal:

    Dobrý den, provozuji eshop s víny. Chápu, že se mě EET týká v 2. vlně. V hotovosti při osobním odběru máme pouze cca 10 % tržeb. Dále prodáváme rozlévané víno a svařák na trzích cca 5x do roka. Posezení tam žádné není, v tomto by se nás EET týkala až v 3. vlně? Prodáváme ve stánku také láhve vína zabalené jako dárky – jedná se o maloobchod a tedy 2. vlna? Jak je to s prodejem vlatního medu? Děkuji za radu.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, paní Vrublová, koukněte do dodatku finanční správy pro restaurace, hospody, stánky a další: https://eet.money.cz/blog/patri-pivo-dzbanku-1-nebo-3-vlny-nejen-zjistite-v-novem-manualu

      Lahve prodávané ve stánku pravděpodobně spadají du 2. vlny, rozlévané víno do 3. vlny. Med by měl spadat také do 3. vlny – jde totiž o zboží, které vyrábíte, a které není určení k okamžité spotřebě. Určitě koukněte na výše zmíněný článek a pak se z něj proklikněte na podrobnější metodiku finanční správy a budete mít hned jasno.

  100. Profilový obrázek David Jetmar napsal:

    Dobrý den
    Mám živnost na hostinskou činnost, zprostředkování obchodu, maloobchod velkoobchod, reklamní činnost, provozování webu a ostatní činnost. V současné době provozuji pouze zakázkovou pražírnu kávy v malém rozsahu. Do které fáze spadám? Děkuji za odpověď

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, pane Jetmare, pražení kávy spadá pod kód CZ NACE 10.83, který pravděpodobně máte na své podnikání. Výroba kávových produktů a pražení kávy patří do 3. vlny EET. Můžete se o tom ujistit i na vašem finančním úřadě.

  101. Profilový obrázek Pavlina napsal:

    Dobrý den,
    provozuji e-shop, ve kterém si zákazník objedná rozvoz jídla. Tato činnost eviduje ve třetí vlně. Co když ale má zákazník možnost zaplatit jídlo již při objednávce v e-shopu? To musíme odeslat fik ihned a evidovat do EET? Implementace se nám nevyplatí. Není možné dodat doklad obsahující FIK spolu s objednávkou (bežně hodinu po objednání/zaplacení). Děkuji!

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Pavlíno, domníváme se, že takto to bohužel dělat nemůžete 🙁
      Podle EET metodiky totiž musíte odeslat datovou zprávu na finanční úřad nejpozději v okamžiku uskutečnění tržby. Pokud vám zákazníci platí z účtu na účet, jste v suchu, evidovat nemusíte. S kartami a platebními branami je ale problém. Poslanci odmítli výjimku pro e-platby a finanční správa zatím žádné nové upřesnění nevydala (listopadovou dodatkovou metodiku jste už možná viděla, bohužel ale nestojí za nic: https://eet.money.cz/blog/nova-pravidla-zpresnuji-eet-pro-e-shopy-nikdo-jim-ale-nerozumi)
      Zjišťujeme, jak to s platebními branami a platbami kartou vlastně bude v praxi. Hned, až se něco dozvíme, o tom napíšeme článek na blog. Zatím se vám velmi omlouváme, ještě se nám nepodařilo zjistit nic přesného.

  102. Profilový obrázek Mirek Svoboda napsal:

    Dobrý den,vlastním pneuservis kde montujeme a prodáváme pneumatiky a spotřební materiál.Jaká vlna eet
    se na nás vztahuje?Paní účetní nám radí prodávat pneumatiky jen s montáží,že to bude spadat pod služby do třetí vlny.
    Má pravdu?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, pane Svobodo, maloobchod a velkoobchod spadá do 2. vlny EET, takže když prodáte pneumatiky bez servisu, evidujete je už od 2. vlny EET. Pokud je ale součástí prodeje i služba (servis), evidujete vše až od 3. vlny. Vaše paní účetní má tedy pravdu.

  103. Profilový obrázek Hana P. napsal:

    Provozuji maloobchod chov. potřeb pro zvířata-hlavní činnost, dále ve stejné provozovně stříhám psy-minoritní činnost do 175 000 kč ročně a na jiné adrese v místě bydliště mám v menší míře zájmový chov zvířat. Od kdy pro mne platí EET v případě minor. činností?

  104. Profilový obrázek Michaela Pešinová napsal:

    Dobrý den, mám stánek s rychlým občerstvením, „okénkový prodej“, otevřený pouze přes sezónu. Před okénkem je pár stolů v rámci celého areálu. Jídlo podávám na papírových táccích, tudíž neumývám nádobí ani neměním ubrusy, nedělám servis na place. Zákazník si může vzít jídlo s sebou, nebo ho sníst na lavičce. V rámci areálu je WC. Můžete mi prosím poradit, jestli spadám do druhé vlny (březen 2017)? Děkuji.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, paní Pešinová, na podzim vydala finanční správa doplňující metodiku pro prodejce potravin a hotových jídel. Popsali jsme ho na blogu a v článku najdete i přímo odkaz na zmíněnou metodiku: https://eet.money.cz/blog/patri-pivo-dzbanku-1-nebo-3-vlny-nejen-zjistite-v-novem-manualu

      Ve vašem případě budete pravděpodobně část sortimentu evidovat ve 2. vlně a část ve 3. vlně:
      1) Ve 2. vlně evidujete balené zboží, jako je voda v pet lahvi, balíčky zvýkaček, tatranky, balené nanuky a podobně.
      2) Ve 3. vlně evidujete jídlo, které připravujete, jako třeba párek v rohlíku, klobása na tácku, langoš, káva v kelímku, zmrzlina v kornoutu.

  105. Profilový obrázek MILAN napsal:

    Dobry den dneska jsem zasel do cukrarny a objednal si 3 druhy celych dortu a zakusky napsaly objednavku a pote kazdy dort jsem zaplatil jednotlive pres bankovni kartu i zakusky na muj dotaz proc to nejde zaplatit vcelku mi bylo odpovezeno ze to nejde takze mam 3 doklady o zaplaceni dortu a na zakusky vyjela uctenku a zalozila ji do sesitu a napsala zaplaceno tak nevim jestli se to uci nebo to tak ma byt s pozdravem M.F.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Milane, nejsme si jistí, jestli řešíte EET nebo vás spíš zajímá, jakým způsobem cukrárna vede své účetnictví. Pokud se zajímáte o elektronickou evidenci, váš nákup pravděpodobně prodavačka neměla povinnost zaevidovat. Když se totiž podíváte do tabulky finanční správy na stranu 5, zjistíte, že zákusky s sebou se evidují až od 3. vlny EET: http://www.etrzby.cz/assets/cs/prilohy/Stravovani_Obchodni_modely.pdf

      Bohužel způsob zanesení tržby do účetnictví cukrárny nemůžeme moc komentovat. Také nerozumíme tomu, proč jste nemohl zaplatit dorty zároveň ani jak funguje účetnictví vedené v sešitcích. Napadá nás, že to možná nějak souvisí s objednávkou – 3 dorty představují 3 různé objednávky a pro cukrářství je jednodušší upéct dort, dát ho do krabice a k ní přiložit účet s jednou položkou. Ale to opravdu je odhadujeme, nejlépe by vám to vysvětlil nějaký pracovník cukrárny.

  106. Profilový obrázek Pavel napsal:

    Dobry den,zabyvam se distribuci balenych cukrovinek do mensich obchodu a cukraren,kde vypisuji dodaci list. Za den objedu asi 10-15 provozoven. Jakou pokladnu mam pouzit nebo muzu v mem pripade posilat trzby najednou ve zjednodusenem rezimu. Dekuji

  107. Profilový obrázek Marek L napsal:

    Dobrý den,
    rychlé občerstvení s rozvozem, provozovna bez toalet a obsluhy pouze 4 místa k sezení při čekání. Všechny pokrmy do papírové krabičky pro odnesení s sebou, objednávky jsou přijímány přes náš eshop nebo přes stravovací portál dámjdlo…..3. vlna ??? Jak se bude případně řešit když zákazník platí již prostředníkovi, který mi pak posílá souhrnné platby a měsíc?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Marku, odpovědi na své otázky najdete v poslední dokumentu finanční správy, který se týká stravování: http://www.etrzby.cz/assets/cs/prilohy/Stravovani_Obchodni_modely.pdf

      Podle našeho názoru splňujete v pohodě kritéria dodání zboží a můžete evidovat až od 3. vlny.
      K druhé části vaší otázky: pokud to dobře chápeme, jde například o pracovníky externí rozvozové služby. I v tomto případě platí, že se tržby evidují až od 3. vlny EET. A vy navíc takovéto tržby nebudete muset evidovat vůbec, pokud vám budou posílat peníze z účtu na účet.

  108. Profilový obrázek Emil napsal:

    Dobrý den,
    jak se bude řešit ve 3. fázi situace, když někdo vybírá vstupné třeba na pouť nebo třeba startovné na nějaký závod v přírodě, ale nemá žádné připojení k elektrice ani internetu? Teoreticky internet jde mobilní, ale otázka je, jak dlouho by vydržela baterie. Elektřina ke kase nebo tiskárně nejde přivést.

  109. Profilový obrázek lidy napsal:

    Dělám zprostředkovatelskou činnost pro jednu spolerčnost v oblasti nemovitostí. Nic hotově neprodávám. Za činnost mám provizi, která mně jde na účet. Domnívám se, že se mě EET netýká zatím až v II. etapě. Uvažuji OK? Díky

  110. Profilový obrázek Barbora napsal:

    Dobry den, Jsem vyrobce dortu, mam poze vyrobnu – provozovnu, zbozi rozvazim, jak zakaznikum domu, tak do restauraci a hotelu, zaroven objizdim trhy, kde prodavam I krajene kousky. Po precteni vsech prispevku mi vypadl termin pro mne na eet 1.3.2018. Je to tak? Dekuji za odpoved. Barbora

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Barboro, u EET je lepší koukat se na novější informace. Finanční správa totiž stále vydává nové dokumenty a výklady metodiky se zpřesňují. Na podzim vyšly nové pokyny, jak evidovat stravování, na stranách 6 a 7 se dočtete o stáncích: http://www.etrzby.cz/assets/cs/prilohy/Stravovani_Obchodni_modely.pdf

      Domníváme se, že výrobu dortů i prodej na trzích evidujete až od března 2018, jak píšete.

  111. Profilový obrázek Míra napsal:

    Dobry den,budu si od TJ Sokol pronajimat na hristi mensi hospudku(cca 4x4metry),nebo spis obcerstveni,ktere je ale otevrene pro verejnost nepravidelne kdyz jsou zapasy a to cca 4 x rocne.Je na toto nejaka vyjimka ?O nejake vetsi trzbe se neda hovorit.Dekuji.

  112. Profilový obrázek Ivet napsal:

    Dobrý den stankovy prodej cukrové vaty platí tedy v 3 vlně eet ale chci se optat prodáváme i v těch plastových kyblík ach což si kupující zabalené mohou vzít domů to také z padá do 3 vlny ???

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Ivet, záleží na to, jestli cukrovou vatu připravujete nebo přeprodáváte. Pokud ji vyrábíte přímo u vás ve stánku a pak balíte do kyblíků, evidujete až od 3. vlny EET. Pokud nakupujete už naplněné kyblíky a jen je přeprodáváte, evidujete od 2. vlny EET.

  113. Profilový obrázek Milan Kovář napsal:

    Dobrý den, vedle prodeje železářství podléhající eet také vyrábím klíče a montuji kování, podléhá výroba klíčů a montáž eet 2. vlny? Mohu to oddělit a evidovat na obyč paragon? Děkuji za radu.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, pane Kováři, výroba a servis do 2. vlny nespadají. Svoje činnosti můžete oddělit a začít evidovat až ve chvíli, kdy je to podle zákona vaše povinnost.

  114. Profilový obrázek Ivet napsal:

    Děkuji

  115. Profilový obrázek Jiří Červenka napsal:

    Dobrý den, jsme fotbalový oddíl již nyní tzv. zapsaný spolek…. máme živnostenské oprávnění 1.) Hostinská činnost, 2.) Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona a 3.) Prodej kvasného lihu, konzumního lihu a lihovin….. máme ve vlastnictví celý sportovní areál zapsaný v KN – včetně plechové boudy – stánku, ve kterém při zápasech prodáváme pivo, limo, párek, klobásu, sušenku, lízátko. Uvedené věci prodáváme v kelímcích, ale i v platových lahvích, na táccích a plastových jednorázových talířích. A to vše výdajovým okénkem…. bez obsluhy. Máme zde stoly „na stojáka“, ale i pivní přenosné sety pod deštníkem. Veřejné WC je v areálu cca 100m od stánku. Výnos byl za předcházející odobí větší jak 175.000,-Kč a i vyšší jak 5% celkových příjmů… v jaké fázi se máme zapojit do EET??? Dík za info

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, pane Červenko, prosím koukněte na náš článek, ve kterém jsme se neziskovkám věnovali: https://eet.money.cz/blog/5-veci-ktere-byste-meli-vedet-o-eet-neziskovych-organizacich

      Domníváme se, že pravděpodobně musíte tržby evidovat. Výrova lihovin spadá pod kód CZ NACE 11 a tím do 3. vlny. Hostinská činnost patří do 1. vlny EET. Protože je to u vás docela komolikované, doporučujeme vám zajít si na finanční úřad a nechat si potvrdit, že budete evidovat správně.

  116. Profilový obrázek Naira M. napsal:

    Dobry den,mam kvetinarstvi,,prodavame kytky jednotlive,ale vyrabime krabice s kytkami take,jeto vyroba nebo ne?
    dekuji

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, domníváme se, že v tomto případě patří do 2. vlny EET prodej květin i kytic. Když se totiž podíváte do popisu zpracovatelského průmyslu, zjistíte, že úprava zemědělských produktů do něj nespadá: http://www.nace.cz/nace/c-zpracovatelsky-prumysl/

      Určitě se ale ještě zeptejte na finančním úřadu, třeba na to budou mít jiný názor a vy budete moci začít evidovat až později. Neradi bychom vám omylem poradili v rozporu s názorem finanční správy.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Ještě jednou dobrý den, máme nové informace: vypadá to, že vazba květin spadá až do 3. vlny EET. Zatím zjišťujeme podrobnosti na finančním úřadě.

  117. Profilový obrázek Novak napsal:

    dobry den chci prodávat cukrovou vatu a zmzlinu ze stanku, a nevim od kdy se me tyka eet. Dekuji.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, pane Nováku, stánkový prodej cukrové vaty a točené či kopečkové zmrzliny (ne balených nanuků), spadá do 3. vlny EET.

  118. Profilový obrázek Lukáš Kornský napsal:

    Dobrý den, rád bych se také přidal do zástupu tazatelů ohledně EET a vln do které spadáme?
    Jsme pizzerie která funguje na bázi rozvozu nebo osobního vyzvednutí. Objednávky přijímáme telefonicky, osobně nebo z našich stránek, kde si zákazník může také objednat a vybrat adresu doručení, popř. osobní vyzvednutí. V pizzerii nemáme stolky ani židle ani místo na sezení a konzumaci na místě. Krom pizzy a jídel které hosti dostanou v krabici nebo pytlíku, popř v boxech na nudle máme také lednici s nápoji (cola, voda PET a pivo plech). Byl bych velice rád kdybyste mě napsali jak to s námi je. Předem mnohokrát děkuji! Kornský

  119. Profilový obrázek Jan Skopka napsal:

    Dobrý den, provozujeme Sportovní rybářský revír. Občerstvení budeme evidovat okamžikem vydání první účtenky (teď je zavřeno), to je nám jasné. S čím si nejsme už tak moc jisti je to, že sportovní rybolov převažuje jako hlavní činnost, tedy dle našeho služba a ty by měly spadat až do 3 vlny. Tedy bychom asi mohli prodej povolenek k lovu rozdělit a občerstvení evidovat ve 2. vlně a služby ve třetí. Jenže a to je náš dotaz, někdy se stane, že některý lovec se rozhodne, že si chce ulovenou rybu zakoupit a v tomto případě, i když se jedná o minoritní stav, si nejsme jisti, zda prodej ryby také evidovat již v druhé vlně, nebo až se službou ve třetí. Nebo zda zrušit možnost odkupu ryby úplně. Děkuji za radu. Skopka

  120. Profilový obrázek Alena napsal:

    Dobrý den, uvažujeme o založení stánku s pivem a limonádou v lokalitě turistické stezky uprostřed lesů. Protože neočekáváme nijak velké tržby, napadlo mne, že bychom neurčili pevnou cenu nápojů a nechali na každém zákazníkovi, ať se rozhodne sám, kolik za ně zaplatí. Takže nějakou krabičku s nápisem Dobrovolný příspěvek. Je to vůbec možné a není to postižitelné? Omlouvám se, zda tento příspěvek úplně neodpovídá této diskuze o EET.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Aleno, bohužel vám neporadíme, jak na to z právního hlediska a z pohledu živnostenského úřadu a dalších úřadů. Každopádně pokud u stánku nebude žádná obsluha a lidé budou přispívat jen do kasičky a brát si občerstvení, EET se pravděpodobně vyhnete. Podívejte se do metodiky k zákonu o EET na stranu 13, kde jsou uvedené výjimky z EET, a pak na stranu 16, kde je prodej bez lidské obsluhy rozepsaný podrobněji: http://www.etrzby.cz/assets/cs/prilohy/Metodika-k-evidenci-trzeb_v1.0.pdf

  121. Profilový obrázek Josef Rýpak napsal:

    Mám prodejnu stavebnin,dále samoobsluhu s potravinami,chci otevřít kiosek se zmrzlinou, prodejem párků v rohlíku a hamburgery jenom přes okénko.Do které vlny EET stánek spadá

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, pane Rýpaku, jednotlivé typy podnikání můžete zařadit přesně do té vlny, kam spadají, nemusíte vše evidovat od jedné vlny – to jen na okraj.

      Stánky s občerstvením obecně spadají do 3. vlny EET. Jídlo s sebou, které vyrábíte, evidujete od 3. vlny, maloobchodní přeprodej evidujete od 2. vlny – je to například balená voda, tatranky, žvýkačky a podobně. Doporčujeme vám projít si dokument finanční správy pro prodejce jídla a občerstvení. Je dobře přehledný a pomohou vám i příklady. Stánky najdete od strany 6: http://www.etrzby.cz/assets/cs/prilohy/Stravovani_Obchodni_modely.pdf

  122. Profilový obrázek Miroslav Turek napsal:

    Dobrý den,
    Mam dotaz ohledně provozování bufetu v areálu koupaliště ( sezónní provoz )
    Jednalo by se o prodej pochutin, nealko nápojů, čepovaného pivo ( plast, sklo ) a rychlého občerstvení ( párek v rohlíku, hranolky ) to vše s sebou do areálu koupaliště.
    To jaké fáze EET bufet spadá?
    Děkuji za odpověď
    S pozdravem M. Turek

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, pane Turku, ve vašem případě hraje roli víc věcí. Odpověď na svoji otázku najdete v podrobném dokumentu, který finanční správa na podzim vydala pro prodejce jídla a občerstvení. Bufety najdete od strany 4: http://www.etrzby.cz/assets/cs/prilohy/Stravovani_Obchodni_modely.pdf

      V tabulce je popis různých modelů. Pokud vám odpovídá bufet, řiďte se pokyny pro bufet. Jestliže vám odpovídá spíš popis jiného typu modelu, řiďte se příslušnými pokyny. Když se totiž podíváte na straně 4 nad bufety, najdete tam restaurace v obchodním centru – a to může být podobné jako váš bufet na koupališti.

      Obecně můžeme říci, že prodej balených potravin a pití spadá do 2. vlny EET, tedy budete ho evidovat už tuto sezonu. Týká se to přeprodeje a a patří do toho například balená voda, tatranky, žvýkačky a podobně.

      Pokud si ve vašem bufetu lidé nakoupí občerstvení, sednou si ke stolům a na židle, které patří vám, a jedí, evidujete pravděpodobně už tuto sezonu od 2. vlny EET. Pokud posezení nemáte vůbec nebo třeba patří majitelům koupaliště, mohl byste evidovat až od 3. vlny EET, tedy v příští sezoně. (Je to podobné restauraci v obchodním centru, tedy modelu, který jsme zmínili výše.)

      Určitě si projděte tabulky od finanční správy, pomůže vám vyřešit váš problém.

  123. Profilový obrázek Aneta T. napsal:

    Dobrý den,
    mám na Vás také dotaz. Provozuji malý obchod – potraviny, tržby již samozřejmě evidujeme. Avšak přes letní sezónu chceme v prodejně prodávat kopečkovou zmrzlinu. Zmrzlinu kupujeme od firmy, která ji vozí už namíchanou v plastových nádobách, nevyrábíme ji sami. Pouze ji uchováváme v mrazícím zařízení a porcujeme do kornoutů. Spadá tento prodej pod 2. vlnu nebo až pod 3. vlnu EET ? Zmrzlina se v prodejně nekonzumuje, lidé si ji odnášejí s sebou, nemáme ani stolečky, židle ani WC pro veřejnost.
    Děkuji předem za Vaši odpověď
    S pozdravem
    Aneta T.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Aneto, s vaším problémem vám nejlépe poradí speciální metodika pro prodejce občerstvení, kterou vydala finanční správa loni na podzim. Podle tohoto dokumentu spadá prodej kopečkové zmrzliny v kornoutu s sebou do 3. fáze EET. Dokument nespecifikuje, zda musíte zmrzlinu kompletně vyrábět vy, používat prášky nebo nakupovat vaničky. Proto podle našeho názoru evidujete prodej zmrzliny od 3. vlny EET. Ověřit si informace můžete zde na stranách 5 a 6: http://www.etrzby.cz/assets/cs/prilohy/Stravovani_Obchodni_modely.pdf

  124. Profilový obrázek Kateřina napsal:

    Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat, mám v pronájmu koupaliště – celý areál. Návštěvníci u pokladny zaplatí vstupné, mohou navštívit toalety i sprchy. Součástí areálu je budova, kde se prodává rychle občerstvení (párek v rohlíku, pivo atd.) přímo v budově žádné posezení není, ale součástí areálu jsou lavečky a stoly. Musím mít EET na občerstvení? A jak se vstupným. Děkuji za odpověď

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Kateřino, s největší pravděpodobností spadáte i vy pod EET. Je pravděpodobné, že váš prodej bude finanční úřad klasifikovat jako občerstvení určené ke konzumaci na místě. Pokud máte v pronájmu celý areál, tedy i lavičky a stoly, možná budete muset evidovat:
      – balené potraviny a pití už od 2. vlny EET jako maloobchodní přeprodej
      – a občerstvení, které připravujete na místě, od 3. vlny EET.

      Provoz sportovních zařízení spadá pod kód CZ NACE 93.1: http://www.nace.cz/nace/93-1-sportovni-cinnosti/

      To znamená, že tržby z prodeje vstupenek evidujete od 3. vlny EET. Zkontrolovat si to můžete zde: https://eet.money.cz/koho-se-tyka-elektronicka-evidence-trzeb

      Pokud by váš maloobchodní přeprodej ve stánku tvořil jen menšinu vašich tržeb, můžete si evidování odložit až do 3. fáze EET, pokud splníte podmínky minoritního prodeje. Více si o něm přečtěte zde: https://eet.money.cz/blog/doplnkovy-prodej-eet-udelejte-si-jasno-jak-na-trzby-z-minoritni-cinnosti)

      Až si všechno promyslíte, určitě vám doporučujeme zajít se ještě ujistit na finanční úřad, že plánujete evidovat správně. Držíme vám s EET palce.

  125. Profilový obrázek Míra napsal:

    Dobrý den,
    mám také prosbu, provozuji Hostinskou činnost a do dnešního dne jsem nepotřeboval EET. Teď ale budu jako host dělat občerstvení na hasičské oslavě založení sboru, kde bude můj stánek a místní hasiči zde budou mít posezení, určené výlučně pro jejich potřebu. Jak je to poté řešeno, když si u mě zakoupí pivo či nějaké to jídlo, musím evidovat?
    Pak mám ještě jednu otázku, kolega mě strašil, že když mám na stánku doplňkový prodej a to např. balené vody, brambůrky atd., že mám již spadat do druhé vlny EET. Ale vždyť je jedná pouze o doplňkový prodej a netvoří více jak 49% mého příjmu, tak by se to mě stahovat ještě nemělo, viďte? Moc děkuji za odpověď a přeji hezký den

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Míro, zkuste nám prosím ještě vysvětlit, proč jste dosud nemusel evidovat, ať na to máme podrobnější pohled a můžeme pro vás zkusit vymyslet nějaké řešení. Zatím děkujeme.

  126. Profilový obrázek Lucie D. napsal:

    Dobry den,
    chtela bych se zeptat, v lete provozuji stanek s obcerstvenim na nadvori hradu( parek, klobasa, kava,tocene pivo a limo), ale take mam doplnkovy prodej – drevene hracky, lizatka, zvykacky. Tento doplnkovy prodej mi prinasi mene jak 10% zisku. Muzu evidovat az ve 3 vlne? Dekuji za odpoved

  127. Profilový obrázek Lucie D. napsal:

    Jeste doplnim, ze WC, ani posezeni nemam. Diky

  128. Profilový obrázek Míra napsal:

    Dobrý den,
    reaguji na Vaši odpověď a omlouvám se za neúplné informace. Jde o to, že provádím Hostinskou činnost ale pouze na stánkovém prodeji po různých akcích, bez pevné provozovny. Proto nebyla zatím nutnost evidovat (alepoň to po mě nikdo nechtěl z úřadu). Stačí takto? Kdyby cokoliv, dejte opět prosím vědět. Děkuji

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Hezké ráno, Míro, děkujeme za podrobnosti. Pokud na akcích ve svém stánku prodáváte občerstvení, které jste vyrobil nebo připravil, evidujete své tržby opravdu až od 3. vlny EET. Spadají do toho například točené nápoje, káva, čaj, párky, langoše a další. Domníváme se, že totéž platí, pokud svůj stánek otevřete na hasičské oslavě. Vy zajišťujete občerstvení, hasiči si zajišťují posezení. Podívejte prosím do speciálního dokumentu, který vydala finanční správa pro prodejce občerstvení – na stranu 6, druhý řádek odspodu: http://www.etrzby.cz/assets/cs/prilohy/Stravovani_Obchodni_modely.pdf

      Na modelovém příkladu zjistíte, že v případě, kdy posezení nezařizuje konkrétní prodejce pro své zákazníky, ale je společné pro celý areál, nemusí kvůli tomu všichni prodejci evidovat. Proto se podle našeho názoru na vás EET nevztahuje ani na akci hasičů.

      K vaší 2. otázce – menšinový prodej skutečně nemusíte evidovat, pokud splníte podmínky finanční správy. Znamená to, že:
      – platby z minoritní činnosti mohou tvořit maximálně 49 % tržeb
      – a celkově z nich máte maximálně 175 tisíc korun ročně.
      To vše se počítá pouze pro 1 provozovnu.

      V metodice k EET zákonu to autoři popisují od strany 42 dole: http://www.etrzby.cz/assets/cs/prilohy/Metodika_k_evidenci_trzeb_v2-0.pdf

      A my jsme o minoritním prodeji psali článek na blogu zde: https://eet.money.cz/blog/doplnkovy-prodej-eet-udelejte-si-jasno-jak-na-trzby-z-minoritni-cinnosti

  129. Profilový obrázek Zdeněk K. napsal:

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat (zákon ET o jsem nepročítal). Mám známého Turka, který provozuje občerstvení s kebabem (prodává yde i různé nápoje z chladničky – balenou vodu, lahvové pivo, limonády apod.). V této prodejně má i jeden „pult“ se dvěmi židlemi, kde lze zakoupené občerstvení konzumovat, ale dá provozovna se tedy dá spíše klasifikovat jako tak, že si občerstvení jen odnesou). Dnes 21.6.2017 mu přišla kontrola na ET (jako kontrolní nákup provedli nákup nějaké balené vody). …………..Spadá vůbec výše popsaný provoz již do první vlny? Jestli ano, co mu hrozí resp. jaký by měl být nyní jeho nejlepší postup? (Při kontrole na místě nebyl, byla tam jeho žena, která ani pořádně neumí česky, on se tak nějak domluví, ale ne na právní úrovni /volali mu, a sdělil jim jinýmy slovy, že si myslel, že spadá do třetí vlny – to zapsali do protokolu o kontrole/). Děkuji za odpověď.

  130. Profilový obrázek Míra napsal:

    Dobrý den,
    již jste mi zde velice pomohly, tak Vás nyní poprosím o radu znovu. Dostala se ke mě informace, pokud mám stánek a budu zde rozlívat tvrdý alkohol, tak mám tuto skutečnost hlásit na celním úřadě? Jedná se o stánek na pouťi.
    Moc děkuji za odpověď a hezký den

  131. Profilový obrázek Petr D. napsal:

    Dobrý den.

    Chtěl bych se zeptat jak je to s EET při vánočních trzích, konkrétně se stánkovým prodejem vánočních dekorací jako jsou adventní věnce, adventní svícny, věnce na dveře a další výrobky s tím související. výrobky jsou vyráběné doma ručně většinově z přírodních materiálů jako jsou šišky jehličí atd. Jedná se pouze o jednorázový přivýdělek v tomto odvětví v období adventu.

    moc děkuji za odpověď,

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Petře, tržby za své výrobky letos neevidujete – spadají totiž až do dalších vln, které startují v roce 2018. Takže za rok už se vás pravděpodobně bude EET týkat. Bohužel ani to, že jde o jednorázový prodej, vás EET nezbaví – výjimka takzvaného ojedinělého příjmu se totiž týká lidí, kteří neprodávají za účelem zisku, ale aby se zbavili věcí, které nepotřebují. Článek jsme o tom psali zde: https://eet.money.cz/blog/ojedinely-prijem-eet-jak-chapat-pravni-hantyrku-v-praxi

      Letos jste ale v klidu – EET se týká jen přeprodávaného zboží.

  132. Profilový obrázek Petra napsal:

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat na provoz kiosku u fotbalového stadionu, mimo jiné u rybníka-obsluha je z okénka ale součástí je i klubovna fotbalu-fotbalisté pronajímají nám k podnikání, týká se mě EET???Děkuji za odpověď
    PS: Letos v létě jsme objeli pár kiosků okolo koupališť a rybníků a nikde jsme EET nedostali, ačkoli jsme pili ze skla, seděli u venkovního posezení, jídlo dostali z okénka na talíři….

  133. Profilový obrázek Jiří napsal:

    Dobrý den, chci prodávat moji dlouholetou životní sbírku LP na bleších trzích. Chci se zeptat pokud si pořídím stánek na trhy, které jsou každý víkend, budu spadat pod EET? Děkuji za odpověď

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *