EET dohání úředníky. Evidence se blíží mílovými kroky, ale metodika stále není hotová
První vlna EET startuje bez odkladu už 1. prosince, ale stále není jasné, na koho se přesně bude vztahovat. Ministerstvo financí podnikatele napíná – ještě totiž nemá hotovou metodiku k zákonu o EET.
Zdánlivě je to velmi jednoduché. Jako první budou elektronicky evidovat tržby ti, kteří poskytují stravovací, ubytovací a pohostinské služby. Když se ale začnete pídit po detailech, máte smůlu. Prostě neexistují.
Zkontrolujte si kód
Podle zákona o evidenci tržeb bude od 1. prosince povinností elektronicky evidovat v podnicích s kódem CZ NACE 55 a 56. Tyto kódy jsou součástí číselné škály NACE, která třídí ekonomické činnosti – tedy různé výroby, služby a profese.
Pod číslem 55 se skrývá ubytování, do kterého kromě hotelů spadají například i kempy nebo tábořiště. Ke kódu 56 patří pohostinství a stravování a mimo klasické restaurace tam najdete třeba i catering, školní jídelnu nebo závodní kuchyni.
Zákon hovoří jasně. Kdy se ale dočkáme metodiky?
Vše se tedy zdá jasné. Jenže poté, co se v médiích objevily zprávy upozorňující na to, že podle CZ NACE kódů se evidence od prosince týká i kempů a cateringu, finanční správa zařadila “zpátečku.” Podle ní jsou závěry v médiích předčasné a o přesném rozdělení rozhodne připravovaná metodika.
V praxi tedy neexistence metodiky znamená, že hostinští, majitelé kempů nebo prodejci doplňkového občerstvení třeba na sportovištích zatím stále nevědí, na čem jsou. Koho se bude týkat EET až v další fázi se snad dozvíme na konci prázdnin, kdy ministerstvo financí spolu s finanční správou plánují metodiku dokončit.
AKTUALIZOVÁNO 2. 9. 2016: Ministerstvo už vydalo novou metodiku, podívejte se na podrobnosti.
Teď jste mě dostali. Já budu muset mít kasu zvlášť na hostinskou a zvlášť ubytovací?
Dobrý den, kasu zvlášť mít nemusíte. Ubytovací i klasickou hostinskou činnost začínáte evidovat ve stejnou dobu od letošního prosince. Výjimkou by mohl být případ, o kterém mluvíme v článku – že například zároveň vydáváte hostům jídlo v boxech s sebou. To je dodání zboží, které evidujete až ve třetí vlně. Takže máte 3 možnosti
– od prosince začnete předčasně elektronicky evidovat i jídlo s sebou,
– na nové kase si budete přepínat, kterou tržby elektronicky evidovat a kterou ne (pokud bude tato funkce k dispozici),
– nebo budete prozatím jídlo s sebou markovat na staré pokladně/psát účtenky ručně.
dobry den chci si udelat jako vedlejsi cinnost stanek s obcerstvenim parek v rohliku, grilovaci klobasa croasanty plnene, palacink . y musim mit eet ci jake mi popripade staci . mame to jako rodinny matka dcera kterou ma na sebe zivnost ja jako matka prodavajici neter. muj tel byla bych vdecna meil vse vysvetlit