Stánkaři, dejte si pozor, co máte na pultě. EET má na zboží různé metry

Mohlo by se Vám líbit

74 komentářů

  1. Profilový obrázek dlouhá jana napsal:

    Prodávám na trzích, přeprodávám zboží. Je mi jasné, že spadám do 2.vlny. Přes léto prodávám také své své vlastní výpěstky. Jak mám tedy postupovat, chápu dobře že tyto výpěstky nebudu prozatím evidovat v eet,tzn. nebudu na něj vydávat účtenky.

    • Profilový obrázek Martin napsal:

      není lepší je evidovat rovnou a tím si zařídit klid v duši?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Jano, ojedinělý prodej znamená, že nárazově prodáváte něco, co přímo není předmětem vaší živnosti. Jde třeba o nadměrnou úrodu, metodika dále uvádí i prodej vyřazeného majetku. Takový příjem EET nepodléhá. Správně píšete, že přeprodávané zboží evidujete od 2. vlny EET.

      Podobný souběh různých vln EET popisuje metodika na straně 39. Z textu vyplývá, že přeprodávané zboží evidujete od 2. vlny a zbytek neevidujete až do té doby, než nastane povinnost elektronicky evidovat. Podrobnější postup zatím není znám. Snad jsme vám alespoň trochu poradili, pokud budete mít ještě nějakou doplňující otázku, napište nám prosím.

  2. Profilový obrázek Tomáš Rejl napsal:

    Dobrý den, jsme prodejna s modelovou železnicí a jako taková spadáme do 2.vlny EET tedy od března 2017. Zároveň máme stálou výstavu historických modelů a kolejišť v provozu. Jelikož je výstava otevřená 7 dní v týdnu. máme pro její návštěvníky připraven regál, kde si mohou zakoupit lahvové limonády, minerálky, džus, lahvové pivo, sušenky, bonbóny apod.. Výstavu často navštěvují prarodiče s dětmi, pro které tu máme 2 stoly se židlemi. Dospělí si sednou, odpočívají a děti se dívají na modelová kolejiště nebo si hrají. Někdy si koupí balenou limonádu nebo pivo a u stolu si to otevřou a vypijí. Vztahovala by se na nás kvůli těmto dvěma stolkům pro odpočinek návštěvníků povinnost EET již v 1.vlně a máme je tak raději zrušit? Děkuji za ochotu a přeji příjemný den.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, pane Rejle, k vašemu případu bohužel existuje několik možných výkladů a ani my nevíme, který je „nejsprávnější“.

      Podle nejjednodušší úvahy evidujete už v první vlně EET, protože jak praví metodika o provozovně pro stravovací účely na straně 38 a 39, „v tomto prostoru jsou zajišťovány alespoň některé z následujících doplňkových služeb (stoly a židle, vytápění/klimatizace, toalety, šatna, mytí nádobí, úklid prostor)“.

      Pokud byste všechny tyto doplňkové služby zrušil, mohl byste evidovat až od 3. vlny EET, protože by se nejednalo o stravovací službu, ale o dodání zboží .

      Existuje ale i možnost minoritního prodeje popsaného na straně 39 metodiky. Pokud máte prodejnu a výstavu jako svoje hlavní činnosti a prodej drobného občerstvení jen jako vedlejší činnost, můžete teoreticky začít vše evidovat až od vlny, kdy máte povinnost evidovat svoji hlavní činnost. Minoritní prodej ale musí splnit několik podmínek, které najdete v metodice na straně 40:
      „- minoritní činnost není provozována v samostatné provozovně,
      – platby z minoritní činnosti tvoří maximálně 49 % z celkových plateb provozovny a současně nepřevyšují částku 175 000 Kč v dané provozovně (pokud by byla provozovna účelově rozdělena, nebere se na toto účelové rozdělení zřetel) má-li poplatník v jedné provozovně minoritních činností více, potom se pro posouzení výše uvedených kritérií platby z minoritních činností sčítají.“

      Píšete, že máte připravený regál s občerstvením – pokud by to u vás náhodou fungovalo tak, že by lidé platili za zboží do kasičky nebo v automatu, neevidoval byste vůbec. Platby bez lidského personálu totiž EET nepodléhají (metodika strana 16).

      Možná budete muset požádat o závazné posouzení, ve kterém vám finanční úřad upřesní, jak máte v EET postupovat. Stojí tisícovku a jak na posouzení si přečtete v metodice na straně 34. Snad jsme vám aspoň trochu pomohli, držíme palce.

  3. Profilový obrázek petr napsal:

    Co vanocni prodej stromku a kapru?

    • Profilový obrázek Jopoli napsal:

      Pokud chováš kapry a pěstuješ stromky, tak spadáš do 3.vlny. Pokud nepěstuješ ani nechováš, ale překupuješ, tak 2. vlna.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Petře, určitě můžeme vyloučit, že byste prodával občerstvení, své výrobky nebo byl ojedinělý prodejce. Je tudíž potřeba rozhodnout mezi maloobchodním přeprodejem a chovem kaprů spolu s pěstováním stromků. V prvním případě byste evidoval od jara 2017, ve druhém případě od jara 2018. Existuje také možnost, že například chováte kapry a stromky přeprodáváte. V tom případě umožňuje metodika evidenci rozdělit a prvně evidovat maloobchodní přeprodej a až o rok později prodej vypěstovaných stromků nebo vlastních kaprů.

  4. Profilový obrázek katka napsal:

    A co poutove atrakce

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Katko, kolotoče také spadají pod EET. Navzdory tomu, že provozovatelé pouťových atrakcí nebo například cirkusů nemají kamennou provozovnu, budou muset elektronicky evidovat. Určitě ale můžete zkusit požádat o evidování ve zjednodušeném režimu. Jak na to, zjistíte na straně 11 metodiky k zákonu o EET. Pokud vám finanční úřad dovolí evidovat ve zjednodušeném režimu, bude vám stačit odeslat údaje o tržbě na finančák až do 5 dní od přijaté tržby.

  5. Profilový obrázek Marcela napsal:

    Dobrý den, naše firma přebírá od občanů a firem odpady (oni nám za to platí) a zároveň přeprodává štěrky, písek, ale i vlastní výrobky – recykláty a provozujeme autodopravu. Bude se i na nás vztahovat EET a pokud ano, od kdy? Díky za odpověď.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Marcelo, s největší pravděpodobností se vás bude EET týkat. Maloobchodní a velkoobchodní prodej spadá do druhé vlny EET, začíná se tedy evidovat od března 2017. S odpady je to trochu složitější, ty budete pravděpodobně evidovat v jiné vlně EET.

      Přesné informace o evidování ve vašem podniku zjistíte na základě kódu CZ NACE, který je přiřazený vašemu podnikání. Kód a s ním související start evidence zjistíte podle následujícího postupu, který najdete i na našem blogu:

      Obory se do fází rozdělují podle CZ-NACE kódů. Málokdo si ho pamatuje, ale snadno ho zjistíte v databázi RES: http://apl.czso.cz/irsw/
      Zadejte do databáze své IČO a vyjede vám váš záznam.
      Poté klikněte na odkaz, který se skrývá pod číslem IČO.
      Uvidíte detail záznamu, kde je uveden váš CZ-NACE kód.
      Vyhledejte si v přehledu přiřazení svého kódu do jedné z vln EET: https://eet.money.cz/koho-se-tyka-elektronicka-evidence-trzeb

      Dívali jsme se do databáze NACE na odpady a třeba vám poradí text 5. odstavce odshora: http://www.nace.cz/nace/c-zpracovatelsky-prumysl/

    • Profilový obrázek Marcela napsal:

      díky

  6. Profilový obrázek Míra napsal:

    Dobrý den,jak je to prosím s EET u stánkařů prodávajících textil a Obuv pocházejících z Asijských skladů a tržnic.Děkuji za radu.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Míro, s největší pravděpodobností budete spadat do 2. vlny. Patří tam maloobchodníci a velkoobchodníci a také stánkaři, kteří přeprodávají zboží.

  7. Profilový obrázek Jakub napsal:

    Promiňte, ale marně hledám v té grafice informaci, že do toho spadnou naprosto všichni. A také hledám marně informaci, kdo do té povinnosti nespadne. Neziskovy ? Obce ? Lékaři ? Vážně netuším, děkuji za odpověď.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Jakube, díváte se na infografiku k prodejcům na trzích. Tržby vyloučené z EET najdete na straně 8 a 12 metodiky k zákonu o EET. Vyloučeny z EET jsou například nepodnikatelské příjmy spolků, příjmy státu a územních samosprávných celků, tedy i obcí. Lékaři nebo třeba i veterináři spadají do 3. vlny EET. Vaše otázka je docela široká, potřebujete podrobněji rozebrat něco konkrétního?

  8. Profilový obrázek antibabis napsal:

    Pojdme 1.12. Pred babisovu vilu a pokud nas bude 150 tisic tak se nedostane domu vyspat..budem tam stat do te doby dokud eet nezrusi…na tvrdou facku tvrdou odpoved…

  9. Profilový obrázek Zdna napsal:

    Dobrý den
    Chtěla jsem se zeptat,když jsem zaměstnanec a v době od jara do léta jezdím tak dvakrát do měsíce dětem prodávat cukrovou vatu,popcorn a někdy i Balónky,do které vlny spadám.
    Někdo tvrdí že na vatu a popcorn EET nemusím

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, že by měli prodejci cukrové vaty a popcornu výjimku z EET, jsme bohužel nikde neslyšeli. To, že jste zaměstnanec, bohužel nehraje žádnou roli – domníváme se, že budete muset svoje tržby začít evidovat podle našeho článku: od 2. vlny přeprodej, od 3. vlny jídlo, které připravíte. Asi jsme vás moc nepotěšili, ale nenapadá nás, jak se můžete vyhnout EET.

  10. Profilový obrázek Hynková Jitka napsal:

    Dobrý den,takže když cukrovou vatu a popcorn vyrábím na místě v pojízdným stánku týká se mě až 3.vlna.Rozumím tomu správně?

  11. Profilový obrázek iva napsal:

    Dobrý den, kdyžprodávám stánkově burčák do kelímků a do PET lahví. Burčák nakupuji od vinaře. Spadám do které vlny?

  12. Profilový obrázek Míša napsal:

    Dobrý den,

    spadá do EET i občasný prodej zboží na veletrzích?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Míšo, ano, bohužel do EET spadají i tyto tržby. Pokud podnikáte a máte jen několik tržeb v hotovosti ročně, musíte je zaevidovat.

  13. Profilový obrázek Lucie Nováková napsal:

    Dobrý den mám dotaz chtěla bych začít stánkařit nějak nevím kam bych spalada jedná se o cukrovinky tedy v obalech a kusově na navážení čili k okamžité spotřebě ale je to přeprodávané od firmy co je vyrábí poradíte mi ?

  14. Profilový obrázek Martin napsal:

    Dobrý den,
    zajímalo by mě, jestli autopůjčovna musí řešit EET? Děkuji za odpověď

  15. Profilový obrázek PAVEL napsal:

    DOBRÝ DEN MÁM KAMENÝ STANEK S OBČERSTVENÍM PRODÁVÁME JÍDLO PŘIPRAVENÉ Z POLOTOVARÚ KTERÉ PODÁVAME NA PAPÍROVÉ TÁCKY ČEPUJEME PIVO A KOFOLU DO PLASTOVÍCH KELÍMKÚ PRODÁVÁME TAKÉ TOČENOU ZMRZLINU NÁPOJE V PET FLAŠKÁCH A NĚJAKÉ CUKROVÍNKY DO KTERÉ VLNY EET PAŘÍM. PAVEL

  16. Profilový obrázek Markéta napsal:

    Dobry den, nejsem plátce DPH. Je nutné, abych na učtence mela, ze nejsem plátce ?? Diky za odpoved

  17. Profilový obrázek Alena napsal:

    Dobrý den, chystáme se jako škola napéct perníčky na velikonoční trhy, kde je budeme zdobit a následně prodávat. Chápu tedy dobře, že se nás bude týkat až 3. vlna? Děkuji za odpověď.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Aleno, příspěvkové organizace státu nespadají pod EET. Pokud nejste soukromá škola, evidovat nemusíte.

  18. Profilový obrázek Hrubá napsal:

    Dobrý den, prodáváme v prodejně kopečkovou zmrzlinu, kterou dáváme do kornoutů a zákazník si ji odnáší a dále tuto zmrzlinu prodáváme i na poutích, kde je také prodávána do kornoutů. Spadáme do II. vlny EET nebo do III.?

  19. Profilový obrázek Petra napsal:

    Dobry den, jak je to s prodejm ve stanku na festivalu rucne vyrobenych produktu (latky, sperky) dovezene z Thajska a prodej bylinek dovezene take z Thajska. Dekuji za odpoved

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Petro, pokud jde o vaše výrobky, evidujete je pravděpodobně od 4. vlny EET, kam spadá většina rukodělné výroby a řemesel. Pokud výrobky přeprodáváte, evidujete je pravděpodobně už od 2. vlny EET. V tomto případě bohužel nezáleží na tom, jestli máte stánkový prodej, e-shop nebo kamennou prodejnu.

  20. Profilový obrázek Julius napsal:

    Dobry den prodavame hracky a plys musime mit eet dekuji

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Juliusi, v tomto případě nezaáleží na tom, co prodáváte – na hračky a plyš totiž žídná výjimka neexistuje. Je potřeba se na vaše podnikání podívat komplexněji. Pokud máte e-shop a prodáváte na dobírku, pravděpodobně mít EET nemusíte. Více zjistíte zde: https://eet.money.cz/blog/4-typy-dobirek-eet-dejte-si-pozor-kdo-vase-balicky-dorucuje

      Tržby z účtu na účet vůbec evidovat nemusíte. Pokud ale máte kamenný obchod nebo stánek a přijímáte peníze hotově, evidovat tržby musíte. Jestliže zboží přeprodáváte, evidujete od 2. vlny EET (tedy od 1. března 2017). Pokud své zboží vyrábíte, spadáte až do pozdějších vln, které startují v roce 2018. Pokud máte například nějakou neziskovku nebo něco podobného a nejste si jistý, zda by pro vás nemohla platit nějaká výjimka, určitě to proberte na finančním úřadě.

  21. Profilový obrázek Lída napsal:

    Dobrý den,
    Jsme zahradnictví a čeká nás veletrh . Tento typ akce je pro nás naprostou výjimkou.
    Je mi jasné, že spadáme do 2 vlny. Přemýšlím však jak to na veletrhu provést tak, aby vše bylo v rámci eet v pořádku.
    Napadla mě varianta vydání zákazníkovi paragonu s razítkem. Prodané zboží by jsme pak večer naťukali do systému eet.
    Šlo by to ? Nebo nemáte prosím nějaké řešení ?
    Pořizovat potřebný přístroj kvůli jedné akci je pro nás nemístné.
    Děkuji za odpověď
    S pozdravem
    L.A.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Lído, bohužel vás budeme muset zklamat – součástí EET je povinnost zaevidovat tržbu okamžitě. Bohužel to nemůžete odložit na večer. Kvůli podobným akcím si ale nemusíte pořizovat nákladné přenosné pokladny. Možná vám bude stačit jen mobil, tablet nebo počítač s prodejní aplikací Profi Účtenka, která zvládá EET. Více o aplikaci zjistíte zde a můžete si ji i stáhnout: profiuctenka.cz

      Můžete pořídit i jednoduchou přenosnou pokladnu na Wi-Fi, například nejprodávanější Euro 50-TEi: https://www.profipokladny.cz/reg-pokladna-euro-50tei-wi-fi-2-000-plu/

  22. Profilový obrázek Petr napsal:

    Dobrý den, máme pronajatý pouze stánek na dobu určitou od teď do poloviny září v areálu,kde je spousta míst k sezení kolem,ale my tento prostor pronajatý nemáme. Podle všeho k přípravě ryb na grilu spadáme až do vlny v březnu 2018. Je nutné mít i přesto eet?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Petře, s vaší otázkou vám pomůže dokument, který finanční správa vydala na podzim speciálně pro prodejce jídla a občerstvení. Podívejte se prosím na stranu 6, která se věnuje stánkařům: http://www.etrzby.cz/assets/cs/prilohy/Stravovani_Obchodni_modely.pdf

      Ve druhém řádku odspodu najdete model stánku s posezením, které nepatří stánkaři, ale je veřejné. Z řádku vyplývá, že vámi připravené občerstvení evidujete od 3. vlny, maloobchodní přeprodej od 2. vlny EET.

  23. Profilový obrázek Mikulas napsal:

    Dobry den sem invalidni duchodce nedostavam duchod neco koupim which neck videlal jak teda he semnou stahuje neck name

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý Mikuláši, můžete nám prosím ještě napsat nějaké podrobnosti k vaším otázce? Bohužel vám přesně nerozumíme.

  24. Profilový obrázek Novotná napsal:

    Dobrý den, mám pronajatý stánek s občerstvením, kde prodáváme hranolky, párek v rohlíku, točené limo a pivo. To mi tvoří většinu tržeb. Dále prodávám také balenou vodu v 0,5 l lahvích. Týká se mě tedy EET již ve druhé vlně, kvůli pár lahvím neperlivé vody?
    Děkuji za odpověď.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, paní Novotná, vaší povinností je obecně evidovat tržby spadající do příslušných vln. Pokud tedy evidujete prodej balených vod od 2. vlny, můžete začít párky v rohlíku evidovat až od 3. vlny a svoje tržby si takto rozdělit.

      Možná už jste slyšela o takzvaném minoritním prodeji. Tento termín jsme vysvětlili v článku na blogu zde: https://eet.money.cz/blog/doplnkovy-prodej-eet-udelejte-si-jasno-jak-na-trzby-z-minoritni-cinnosti

      Pokud většinu vašich příjmů začínáte evidovat až od 3. vlny EET, ale máte i nějaký drobný prodej, který spadá do 2. vlny, můžete si ho přesunout do 3. vlny, pokud splníte podmínky minoritního prodeje. Naleznete je vypsané v článku.

      Držíme vám palce, ať se vám povede přesunout evidování až do 3. vlny. Pokud byste měla ohledně výpočtu nějaké pochybnosti, určitě si zajděte svoje výsledky prokonzultovat na finanční úřad.

  25. Profilový obrázek Ludmila Novotná napsal:

    Vyrábím doma háčkované a vyšívané věci. Materiál nakupuji u jiných dodavatelů (pro ně konečný výrobek, pro mě polotovar) a pak z něho vyrábím podle vlastních předloh a i předloh z časopisů, stažených z netu. Do které vlny vlastně spadám?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, paní Novotná, výrobci obecně patří až do 4. vlny EET. Zde najdete přehled činností, které spadají do jednotlivých vln:
      https://eet.money.cz/koho-se-tyka-elektronicka-evidence-trzeb

      Úplně dole na stránce píšeme o 4. fázi. Patří tam i textilní výroba a háčkování. Proto můžete začít evidovat až od června 2018, kdy startuje 4. fáze EET.

  26. Profilový obrázek Žaneta napsal:

    Dobry den chtěla jsem se vas zeptat prodavam každy rok v prosinci vanoční jmelí mi ho kupujeme ale sami si ho navazujeme a barvíme chci se zeptat jestli musím mít EET

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Žaneto, děkujeme za zajímavou otázku. Váš případ jsme pro jistotu prokonzultovali s pracovnicí EET infolinky. Vypadá to, že pokud děláte s jmelím úpravy (vážete ho do kytek, barvíte), ještě letos evidovat nemusíte. Záleží ale také na tom, na co máte živnostenské oprávnění. Pokud byste ho měla na prodej, měla byste evidovat už letos. Jestli máte oprávnění na výrobu, evidujete až od roku 2018.

      Pokud byste se chtěla podívat, informace finanční správy o stánkovém prodeji najdete zde: http://www.etrzby.cz/cs/mobilni-provozovny

  27. Profilový obrázek Vladimira napsal:

    Dobrý den chtěla jsem se zeptat. Odebírám od českých cukrovinek bonbony nemám ŽL nakupuji pro svou potřebu. Když si z cukrovinek vyrobím balíčky ,které si namíchám třeba na Mikuláše mohu jít s nimi na trh? Který se koná jednou týdně kde se prodávají různé květiny ,oblečení,zvířata atd. A jak je to třeba s přebytečným vyřazeným oblečením na tomtéž trhu. Ještě podotknu,že by má účast proběhla jen jednou na nejvýš 2x do roka.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Vladimíro, nízká frekvcence prodeje bohužel na EET nemá vliv. Pokud jdete na trh s balíčky, které jste vyrobila za účelem prodeje a zisku, s největší pravděpodobností musíte své tržby evidovat. Podobnou situaci řešili například i lidé, kteří dvakrát ročně prodávají věnce (na dušičky a před adventem). I na ně se vztahuje EET. Bohužel zde nehraje roli ani to, že nemáte živnostenský list – respektive se domníváme, že byste si ho pravděpodobně měla zřídit (ale přesně vám poradí na živnostenském úřadě).

      Na vyřazené věci se vztahuje takzvaný ojedinělý příjem. Jde o to, že když něco vyřadíte a potřebujete se toho zbavit, můžete to prodat bez EET. Není to totiž podnikání a oblečení jste nepořídila se záměrem ho prodat a vydělat si. Více o ojedinělém příjmu si přečtěte v našem článku: https://eet.money.cz/blog/ojedinely-prijem-eet-jak-chapat-pravni-hantyrku-v-praxi

      Mrzí nás, že jsme vás asi moc nepotěšili 🙁

  28. Profilový obrázek Klára napsal:

    Dobrý den, mam obdobný dotaz, jako paní Žaneta. Pravidelně v prosinci prodávám vánoční dekorace (vazby, věnce, svícny,..) s tím, že materiál nakupuji u dodavatelů a pak z něho vyrábím podle vlastních předloh dané zboží. Jestli to chápu správně, tak díky tomu, že to je vlastní výroba, tak eviduju až od roku 2018? Tak samo to mám se jmelím (sami si ho vážeme a upravujeme). Živnost mám jak na prodej (maloobchod-dříve jsme pouze přeprodávali), tak nyní i na výrobu dekorativních předmětů. Děkuji za radu

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Kláro, další fáze EET startuje až od března 2018. Zatím mají povinnost evidovat jen:
      – hoteliéři, restauratéři, hospodští
      – a obchodníci, kteří přeprodávají zboží.
      Takže vaše vlastní výrobky ještě letos před Vánoci evidovat nemusíte.

      Se jmelím je to trochu složitější. Je dobře, že jste si zřídila živnostenské oprávnění i na výrobu, protože právě jmelí může spadat do více vln. Vy ho ale před prodejem upravujete a navíc mátě živnosťák na výrobu, takže ještě letos neevidujete.

  29. Profilový obrázek Hana napsal:

    Dobrý den,
    mám ŽL jako zemědělec. Letos bysme chtěli před vánoci prodat asi 300 stromků (z vlastní zahrady) a nějaké postříbřené větvičky (chvojí vlastní, ale stříbřenku koupím na to v obchodě). Prodávali bysme je doma na dvorku.
    Musím mít EET? Potřebuji ještě jiné živnostenské oprávnění?
    Co kdybychom krom těch stromečků nabízeli ještě teplé nápoje do kelímku, než si veberou lidé stromek (např. punč)

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Hano, EET se letos vztahuje jen na obchodníky, kteří přeprodávají zboží. Pokud prodáváte stromečky, které jste sami vypěstovali, evidovat ještě nemusíte. Podobně je to i s větvičkami. Vy jste je natrhala, postříbřila a případně i uvázala. Nákup stříbřenky nehraje roli. Je to váš výrobek a větvičky nepřeprodáváte.

      Co se týče teplých nápojů, ty byste evidovala až od 3. vlny, tedy od března 2018. Je to tak z jednoduchého důvodu – protože nenabízíte svým hostům posezení. Pokud prodáváte občerstvení s sebou a lidem neposkytujete stoly, židle, klasické nádobí nebo toalety, EET pro vás ještě neplatí.

      EET tedy ještě letos mít nemusíte. S živnostenským oprávněním si bohužel nejsme jistí – raději se zajděte zeptat na živnostenský úřad.

  30. Profilový obrázek Michaela napsal:

    Dobrý den, jsem prodejce na trzích. Chtěla bych se zeptat jestli opravdu spadám do 4. vlny pokud vyrábím adventní věnečky sama, ale zdobení a svíčky si nakupuji. děkuji

  31. Profilový obrázek Saly napsal:

    Dobrý den,

    Jsem autorka Knihy, kterou mi vydava nejmenované vydavatelství. Dostala jsem možnost knihu prezentovat na veletrhu, kde bych ji i ráda prodávala. Jsem nucena mít EET? Kniha je mé dílo, ale výrobce je vydavatelství. Bude se jednat o jednorázovou akci. Děkuji

  32. Profilový obrázek Ronja napsal:

    Dobrý den,
    chystáme divadelní představení a po něm besedu s autorkou několika knih, z nichž jednu bychom chtěli po besedě nabídnout divákům. Vztahuje se na knihu EET? Budeme ji prodávat my, nikoliv autorka. Jedná se pouze o jednorázovou akci mimo naše obvyklé akce. Děkuji.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Ronjo, nenapsala jste nám, koho tím „my“ myslíte – pokud jste nějaký dobročinný spolek, pravděpodobně by se našla cesta, jak se EET vyhnete. Co se týče prodeje knih, na ten se EET nevztahuje, že si jej vydá autor vlastním nákladem. O autorském prodeji si přečtete více na straně 10 metodiky k zákonu o EET: http://www.etrzby.cz/assets/cs/prilohy/Metodika_k_evidenci_trzeb_v3.0.pdf

      Pokud knihu autorovi vydá nějaké nakladatelství a on ji pak prodává, měl by tržby evidovat. A pokud je vaše organizace nakladatelstvím, měla by od také tržby evidovat. Obou typů prodejů se týká 3. vlna EET.

      Pokud jste ale například obecní knihovna, která spolupracuje se spisovateli, EET se vás vůbec netýká – stejně jako všech obecních, krajských apod. institucí.

      Možná jste ochotnický divadelní spolek. To jsme nakousli hned v prvním odstavci – v takovém případě by se vás EET pravděpodobně netýkalo. Popis výjimky najdete v metodice také na straně 10.
      Přejeme vám, ať se akce vydaří, a držíme palce s EET.

  33. Profilový obrázek Julie napsal:

    Dobrý den, mam vyrobu,siju textil a budu ho prodavat na stanku, coz chapu,ze na to eet nemusim mit,ale mam k tomu asi 3 druhy sortimentu co kupuji a prodavam dal. Musim mit tedy eet nebo ne,kdyz jsem vyrobce vetsiny sveho zbozi? Dekuji za odpověď.

  34. Profilový obrázek A. Nováková napsal:

    Dobrý den, otázka…
    Když si sama vyrobím doma věnce a svícny, nebo koupím ve skladě předměty na dušičkovou výrobu, vánoční věnce atd, a výrobky budu prodávat přes internet nebo u sebe doma, tak pod jakou vlnu EET spadam?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, paní Nováková, pokud byste své výrobky prodávala přes internet a tržby od zákazníků vám chodily z účtu na účet, měla byste vyhráno – takové příjmy totiž pod EET nespadají. V případně hotovostních příjmů za věnce a různé květinové dekorace by to ale bylo jiné, to byste totiž spadala do 4. fáze (od června 2018).

      Zatím vám ale bohužel nemůžeme říct nic bližšího k úpravě metodiky, kterou zvažuje ministryně financí. Zde jsme o to psali článek: https://eet.money.cz/blog/soud-chce-odlozit-3-a-4-fazi-eet

      Budeme dál podrobně sledovat vývoj v EET a až bude něco jistého, napíšeme článek na blog. Přejeme vám hezký den.

  35. Profilový obrázek Veronika napsal:

    Dobrý den přeji.
    Jsem umělkyně,maluji originály obrazů.Budu se účastnit v brzké době marketu,kde bych ráda prodávala i reprodukce svých obrazů (tisky na posterpapír,které mi vytiskne tiskárna) a také mikiny s potiskem mých obrazů (mikiny jsou překoupené a potisk vytváří stejná firma ve své tiskárně ).
    U těchto věcí si nevím rady,zda při takové ojedinělé akci musím mít eet,protože už se asi nejedná o prodej podle autorského zákona?! Děkuji předem za odpověď a radu.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Veroniko, bohužel se na vás nevztahuje výjimka ojedinělého prodeje.

      Bohužel se na váš prodej pravděpodobně nevztahuje ani výjimka, která platí pro autorský zákon.

      Domníváme se ale, že by vás mohlo zachránit odsunutí 3. a 4. vlny EET. Většina vašich příjmů pravděpodobně plyne z malby. V tom případě byste mohla uplatnit na tento jednorázový prodej minoritní příjem. Více se dočtete zde: https://eet.money.cz/blog/doplnkovy-prodej-eet-udelejte-si-jasno-jak-na-trzby-z-minoritni-cinnosti

      Nebo by rovnou celá vaše tvorba mohla spadat do až do 3. vlny, kam patří umělecká tvorba pod kódem CZ NACE 90. Podle našeho názoru se vás přeprodej netýká – prodáváte sice mikiny, ale vkládáte do nich vlastní práci tím, že je necháváte postiknout vlastními obrázky. K této variantě bychom se přikláněli.

      Přejeme vám hezký den.

  36. Profilový obrázek Marina napsal:

    Dobrý den.
    Přítel je sportovec, je plátcem DPH a jeho hlavní příjmy jsou tedy ze sportovní činnosti a z reklamní činnosti. V loňském roce měl prodejní stánek, kde se prodávaly mikiny, půllitry, zapalovač, trička a podobné věci, které si kupují fanoušci (jsou na nich loga či jméno sportovce), toto zboží nechává vyrobit. Prodej se konal pouze 1 víkend v roce. Zajímalo by mě, jak je to s EET letos, když by se prodej konal také pouze 1 víkend.
    Je mi jasné že v loňském roce se jednalo o ojedinělý případ, avšak nevíme jak je to bráno v letošním roce. Platby jsou přijímány v hotovosti.
    Předem moc děkuji za radu a přeji pěkný den.

  37. Profilový obrázek Tom napsal:

    Dobrý den, chtěl bych se vás zeptat jak je to s s prodáváním degustačních vzorků (vína, sýrů, salámků atd…)? Ve všech případech by se jednalo pouze o degustační vzorek. Jak je to s degustačními vzorky jsem zatím nikde neobjevil. Děkuji vám předem za odpověď.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *