Prodáváte na trzích? Za EET zaplatíte kolem 6000 Kč

Mohlo by se Vám líbit

87 komentářů

  1. Profilový obrázek Anika napsal:

    takže z vašich výpočtů /jsou trochu divné/ to vychází, že živnostník bude muset vynaložit třeba na svojí mzdu ve výdajích cca 1000,-/kč měsíčně? (jednorázové „pokladničkovné“ vnímám jako vyhozené peníze – na kvalitní vybavení to nestačí, obyčejný smartfoun to nepřežije + tiskárna navíc…). Čili já jako OSVČ prodejce, v obchdu, kde je zisk 10% /položky okolo 100-500 Kč, pro představu, standardní útrata je cca 700-1500,- Kč), musím měsíčně vyprodukovat navíc obrat 10 tis. Kč, abych uhradila tento výmysl? Papírová zátěž mi tím nijak neubude, předpokládám… Naopak, nejspíš budu ještě posílat nějké další výkazy někam?

    Nemůžou být všichni zaměstnanci. Chcete nás mít nezaměstnané?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, určitě nechceme mít nezaměstnané, s ministerstvem financí nemáme nic společného. Jedinou administrativou navíc, která se pojí s EET, je žádost o autentizační údaje. Jinak nemusíte nikam pravidelně zasílat žádné výkazy. Není nám úplně jasné, jak jste spočítala, že budete muset mít měsíčně o 10 tis. vyšší obrat. Nám vychází, že pokud si např. koupíte euro pokladnu za cca 6 000 Kč, musíte měsíčně vydělat navíc 500 Kč po dobu jednoho roku.

    • Profilový obrázek Antonín Švihnos napsal:

      Vážená EET Poradno, pokud, paní Anika píše, jede na 10% zisku, aby vydělala měsíčně navíc 500,-Kč, musí tržby zvýšit o cca. 5.000,-Kč!!!!!! měsíčně.

  2. Profilový obrázek Maida napsal:

    Výjimky zatím žádné nejsou. Spousta malých prodejců na trzích a jarmarcích skončí, protože kvůli Babišovu výmyslu nebudou pořizovat techniku a platit ještě ke všemu paušály. Jezdím 3 až 5x do roka prodávat svoje rukodělné výrobky na jarmark. Je to moje hobby a mám to jako vedlejší činnost, dělám to po nocích, protože ve dne nemám čas a kvůli tomu si mám pořizovat drahé vybavení? Byla to pro mne zábava, přijít mezi lidi, posedět u stánku a přitom něco prodat, ale asi to v roce 2018 ukončím anebo budu prodávat jen přes internet.
    Babiš si myslí, jak se zvedne výběr daní. Blbost, zvedne se jen všeobecná otrávenost tímto státem a zvýší se chuť neplatit daně, protože tento stát se nechová slušně a poctivě a proč tedy my bychom měli být slušní a poctiví? Babiš si přihraje desítky milionů z dotací, ale bude drbat i ty nejmenší živnostníčky. Směšné! Ať honí lobbisty a lidi z politiky, aby platili daně z úplatků!

    • Profilový obrázek Jana napsal:

      Maximální souhlas, dude asi nejlepší zase začít výměnným obchodem.

    • Profilový obrázek Josef napsal:

      v momentě, kdy budete prodávat přes internet a budete zasílat zboží na dobírku, stále se Vás týká EET

    • Profilový obrázek Vít Rýznar napsal:

      Tak eshop už nemusí evidovat dobírky přes EET …. 😀

  3. Profilový obrázek hana lacirke napsal:

    Malé lehké pokladny se budou také snadno a nenápadně krást i s celodenní tržbou … super zase něco navíc pro nefachčenky a zloděje

  4. Profilový obrázek jánošík napsal:

    Babišáku Babišáku myslím,že to máš sečtené.Lidi se ti vyserou na to tvoje EET a skončí na pracáku a potom poznáš jak ti budou ubývat korunky z pokladny.Pro někoho kasy budou a pro někoho ne ,vždyt je to výsměch lidem.Oni ti to spočítají při volbách myslím,že budeš rád když zmizíš na slovensko,už tě tu
    mají lidi plné kecky,ale ty si to stále neuvědomuješ.

  5. Profilový obrázek Nas*aný občan napsal:

    Jsme nedotovaná neziskovka, pořádáme dvě akce ročně, na 13 místech prodáváme občerstvení pomocí fanoušků, dobrovolníků, studentů. Kvůli dvěma akcím ročně si máme pořídit vybavení za 80 tisíc? Opravdu nám chcete namluvit, jak je to jednoduché a levné, vy, kteří jste nikdy nestáli za pultem? Vždyť vy jen úředNIČÍTE!
    Ve skutečnosti to bude dvakrát až třikrát tolik, protože ani jedno z výše uvedených řešení nevyhovuje našemu provozu. Ve skutečnosti nejsme schopni připojit těch 13 míst, protože o mobilní připojení se perou stovky účastníků a prokabelování je nereálné. Ve skutečnosti nebudeme mít lidi na obsluhu, protože ten, kdo k nám jezdí pomáhat a bavit se zároveň, není zvědavý na vyškolování a používání nesmyslů. Ve skutečnosti odradíme naše zákazníky, kteří u nás utratí o mnoho méně. Ve skutečnosti nám to nijak nepomůže ani s konkurencí, protože ostatní podobné akce, které jedou více či méně načerno a nepřiznávají žádné tržby ani neplatí žádné daně, si v pohodě budou pokračovat dál, zatímco my budeme muset skončit. A jak to, že my skončíme, pomůže s výběrem daní tomuto státu?

    • Profilový obrázek :) napsal:

      jeeežíš no tak jídlo rozdáte a společně s jídlem rozdáte letáčky žádající o příspěvek na nějaký bankovní účet 🙂 jste přeci neziskovka 😉

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, vašeho případu by se EET týkat nemusela. Z elektronické evidence tržeb jsou totiž vyloučeny tržby z drobné vedlejší podnikatelské činnosti veřejně prospěšných poplatníků. Ale je poměrně obtížné posoudit, co je ještě drobná podnikatelská činnost a co je už „velká“ podnikatelská činnost, která by do EET spadala. Ministerstvo zatím nevydalo potřebnou metodiku. Pokud si nejste jistý, jestli vaše výdělečné aktivity spadají do nepodnikatelské nebo podnikatelské činnosti, můžete požádat finanční úřad o závazné posouzení. Za zpracování dokumentu zaplatíte 1000 Kč a o jeho vydání můžete požádat od září 2016.

  6. Profilový obrázek Alena Horáčková napsal:

    Nákup EET, před tím, než začnu vydělávat se mi zdá velmi nesmyslné. Pokud se platily daně, platily se za rok, který uplynu, výpočet byl ze zisku a tak se mohlo počítat dopředu, kolik peněz mne budou daně stát. Zúčastnila jsem se školení, kde mi bylo naznačeno, že musím nejdříve vše koupit pro sebe a potom teprve nabízet a prodávat. Pochopila jsem, že vlastně musím prodávat stylem přes EET, používat systém a tím se i dobře seznámit s funkcí, jen kde vzít peníze do začátku s jak začít?

    • Profilový obrázek ;-) napsal:

      vždyt to je šest tisíc 🙂 a navíc jak bylo zmíněno dostanete slevu 5.000 na daních. pokud byste nebyla schopna se touto prací uživit a vydělat víc jak 6.000 kč. proč chcete vůbec podnikat? 😉

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Ano, je to tak jak píšete. Tržby nelze elektronicky evidovat zpětně, vše potřebné musíte mít hned od začátku.

  7. Profilový obrázek Milan P. napsal:

    Opravdu OD BŘEZNA 2018?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Ano, farmářské trhy spadají do 3. vlny EET. (Tedy pokud nenastane posunutí termínu).

  8. Profilový obrázek Kradla Babiška napsal:

    Hnus, doufám že Kobliháře dřáve někdo zastřelí, nebo vyhodí z politiky. Takovej ksindl smradlavej, do všeho se sere, jen aby jsme mu pak dělali všichni na pásy a žrali jen jeho věci.

  9. Profilový obrázek petrxh napsal:

    To jako stát není schopen zabezpečit alespoň nějakou základní aplikaci na tuhle zbytečnou buzeraci, za kterou by uživatel nemusel platit paušál?

    • Profilový obrázek malá a vytočená napsal:

      Vždyt oni to dělají jen pro to aby z lidí co nejvíc vymačkali…někdo si hezky zaloboval s eet … tomu dohodíme kšeft na tiskárny, tomu na software. mají to hezky vymyšlený…oni to pak třeba zruší ale mezitím už se kráva podojila….

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Co jsme zaznamenali v médiích, A. Babiš se vyjádřil, že stát možná připraví vlastní aplikaci. Ale mělo by to být pravděpodobně až pro 3. vlnu EET. Ale zatím to není jisté.

    • Profilový obrázek Lounová napsal:

      Poměrně neuvěřitelné, že? Platit za to, že můžu ohlásit příjem. V podstatě je to stejné, jako chtít třeba 10 tisíc za to, že si na FÚ vezmu formulář na daňové přiznání.

  10. Profilový obrázek malá a vytočená napsal:

    Malá firma

    Jezdíme ročně na 5 akcí…. jelikož jsme maličká firma – je to naše forma propagace, takže neřeším že se mi tam vlastně jet nevyplatí, ale teď když budu muset ještě vynaložit náklady na pořízení… a z daní to neodečtu,protože můj příjem za rok je tak mizivý, že nemám co odečíst…takže co teď? Asi nikam nepojedu, počkám až to někdo s mozkem v hlavě zruší!

  11. Profilový obrázek Pavel Sýkora napsal:

    Je to blbost, když budu chtít krást tak nevytisknu kamarádovy učtenku a jeto, kde kde je ten přínos, pouze pro někoho kdo bude pokladny prodávat a programy pujčovat takže zase kamarád ministra Je to prostě zase tunel

  12. Profilový obrázek jk napsal:

    A KDE JSOU NÁKLADY NA ELEKTŘINU? NA FARMÁŘSKÝCH TRZÍCH MOC ČASTO DOSTUPNÁ NENÍ, TÍM PÁDEM NE POKLADNA ZA 6000, ALE ZA 13000, KTERÁ MÁ VLASTNÍ ZDROJ A JE MOŽNO NA NÍ JET CCA 40HODIN.

  13. Profilový obrázek Gulšuš napsal:

    Jsem žena a pracuji jako mobilní masér. Zkuste si všichni představit, jak to bude vypadat. Nemám auto (na které prostě nemám), takže jezdím MHD. Masážní stůl váží 22 kg, další cca 2-3 kg jsou materiály (oleje, ručníky, prostěradla), pokud povezu speciální pomůcky, tak je to min. dalších 5-10 kg. A k tomu mám přibalit ještě další techniku pro EET. Takže se dostávám na nějakých cca 30-45 kg zátěže, kterou musím přepravit ve vlastních rukách. Nejasně si pamatuji, že určité zákonné ustanovení povoluje pro ženy přepravu břemen o max. váze 15 kg.
    Pak dorazím ke klientům a po práci jim sdělím, že se u nich roztáhnu s technikou, abych jim mohla vytisknout doklad. Obávám se, že to taky bude naposledy, kdy u nich budu.

  14. Profilový obrázek Julius napsal:

    EET PORADNA.dobry den a proč byjste nemohli to co tady píšem publikovat říďícímu.P.BABIŠOVI.on otom aňi nevý že ho lidi nemají rádi.ať tàhne na slovensko.tam ho mňeli zavřít .pokuď vím.

  15. Profilový obrázek Mirek napsal:

    No Julius, kam jsi chodil do školy???

    • Profilový obrázek Dita napsal:

      Uvědomije si někdo,že takový přebytkář,který nemusí mít EET si přivydělá víc než ten chudák OSVC který má hromady dalších odvodů,vždyť to je jedna velká komedie,jak chtějí kontrolovat ty slavné přebytkáře?

  16. Profilový obrázek Radka napsal:

    Asi trochu z jiného soudku. My jsme výrobní firma zařazená do CZ-NACE 2591. Občas se stává, že od zákazníků požadujeme platbu v hotovosti nebo si k nám chodí fyzické osoby koupit výrobek 2. jakosti. Na vše samozřejmě vystavujeme daňové doklady a následně příjmový pokladní doklad a to vše v rámci účetního programu. Vůbec si nedokážu představit jak to bude ve skutečnosti fungovat u nás, i když se nás to týká až od června 2018.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, ani při pouze občasných platbách v hotovosti se nutnosti elektronicky evidovat nevyhnete. Zkuste zjistit u dodavatele vašeho účetního programu, jestli ho bude možné propojit s EET. To by pro vás bylo úplně nejjednodušší řešení. Zadali byste prodej do programu jako obvykle, on by obstaral komunikaci s finančním úřadem a na tiskový formulář daňového dokladu by uvedl příslušný kód.

  17. Profilový obrázek Vladimír napsal:

    No tak to by byl ještě větší gool a faul, pokud systémy EET nejsou schopny komunikovat s účetními programy lteré jsou na trhu již zavedené. K čemu mi bude plná pamět taevidovaných plateb, když se to pak stejně bude muset RUČNĚ přepisovat do účatního programu. Protože EET na tot stavěná není. Takže další komplikace a zbytečné problémy.

  18. Profilový obrázek Mirek napsal:

    Jsem OSVČ a EET se nás bude týkat.Jezdíme i jako havarijní zámečníci pomáhat lidem kteří se ocitnou v nouzi,že si zabouchnou byt nebo auto.Pokud je to třeba v neděli či ve svátek a nebudu mít u sebe funkční chytrý telefón nebo přenosnou tiskárnu tak budou mít tito nešťastníci smůlu /mají sebou často i děti/,tak asi skončí venku na lavičce nebo v aziláku,protože jim nebudu moci vytisknout účtenku a nebudu riskovat,že mě někdo pak nahlásí,že nedostal potvrzaní o platbě ! Dnes mu vypíši doklad a všichni jsme spokojeni já vydělal oni se dostali domů ! Nakonec stejně celá EET skončí jako v Chorvatsku kde se kvůli EET rozvinula “ fungující šedá ekonomika“ a výběr daní se rapidně snížil !Prostě si budeme muset – jako vždy i za totáče poradit a nebo počkat až to lidem kteří dnes fandí Babišovi dojde,že vlastně zdražil vše od služeb až po prodej,protože to nakonec odnese koncový zákazník kterému se přeúčtují všechny náklady na EET

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Mirku, můžete zkusit požádat na finančním úřadě o evidování ve zjednodušeném režimu. Jak na to, si přečtete na straně 11 a 12 metodiky k EET. I v tomto případě byste ale u sebe musel mít mobilní telefon s tiskárnou a tržbu zaevidovat ve zjednodušeném režimu, pokud byste k němu získal povolení. Znamenalo by to, že byste v okamžiku platby nepotřeboval internet, stačilo by vám poslat datovou zprávu na finanční úřad až do 5 dní od vaší tržby.
      Případně si můžete nechat za poplatek 1000 korun vypracovat závazné posouzení. V žádosti přesně popíšete charakter svého podnikání a vysvětlíte, že nikdy předem nevíte, kdy vás zákazník zavolá. Finanční úřad vám pak určí postup, jak máte elektronicky evidovat. O závazném posouzení si přečtete na straně 34 metodiky. Se závazným posouzením budete mít jistotu, že vám žádný kontrolor nebude moci vytknout špatný způsob evidence tržeb.
      Váš případ jsme ale konzultovali s pracovnicí finanční správy a podle jejího názoru budete muset s největší pravděpodobností u sebe mít mobil a tiskárnu při zaplacení za vaši službu, protože podle zákona musíte vydat účtenku nejpozději v době přijetí tržby.

  19. Profilový obrázek Pavla Bartíková napsal:

    Dobrý den, můžete mi, prosím, sdělit, proč musím mít EET, když bych chtěla používat při příjmových platbách karty? Přece je to totéž jako platby z účtu na účet, a těch se EET netýká. Budu tedy podnikání provádět přes účty. No a ještě bych se chtěla zeptat, jaká je nejlevnější varianta, když mám třeba jen pár plateb za týden. Jedná se o ubytovací služby, takže nepotřebuji nic složitého.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, paní Bartíková, platby kartou bohužel na rozdíl od platby z účtu na účet spadají do elektronické evidence tržeb. Na webu finanční správy to vysvětlují tak, že platby kartou jsou druhou největší skupinou plateb po platbách v hotovosti, a proto je nutné je evidovat, aby mohla lidé z finanční správy analyzovat tržby a kontrolovat jen nepoctivé obchodníky.

      Nejlevnějším řešení EET je chytrý telefon nebo tablet s aplikací a malá přenosná tiskárna. Podívejte se na náš soupis vybavení pro podniky podle velikosti: https://eet.money.cz/pokladny-pro-elektronickou-evidenci-trzeb

      Naši kolegové z Cígler Software vytvořili aplikaci do mobilu nebo tabletu, která je zadarmo, podívejte se na ni: https://www.microsoft.com/cs-cz/store/p/profi-uctenka/9nblggh4w22r

  20. Profilový obrázek Lounová napsal:

    Takže varianta, že zaeviduju tržbu telefonem, přijde mi kód (SMS nebo aplikace), který bych mohla ručně přepsat na klasický paragon padla? Musím mít tiskárnu? Prodejů za hotové mám jen několik do týdne (poskytuju kosmetické služby v bytě zákazníka a občas k tomu prodám nějaký ten kelímek krému apod.) Děkuji za odpověď.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, paní Lounová, děkujeme za váš postřeh! Máte pravdu, že pokud tržbu zaevidujete a přijde vám fiskální identifikační kód, můžete ho teoreticky opsat ručně na účtenku. Vaší povinností je uvést na účtence povinné údaje, které najdete na straně 25 metodiky k EET:

      „Poplatník je dle § 20 ZoET povinen na účtence uvádět následující údaje:
      a) fiskální identifikační kód,
      b) své daňové identifikační číslo,
      c) označení provozovny, ve které je tržba uskutečněna,
      d) označení pokladního zařízení, na kterém je tržba evidována,
      e) pořadové číslo účtenky,
      f) datum a čas přijetí tržby nebo vystavení účtenky, pokud je vystavena dříve,
      g) celkovou částku tržby,
      h) bezpečnostní kód poplatníka,
      i) údaj, zda je tržba evidována v běžném nebo zjednodušeném režimu.“

      Určitě můžete vystavit účtenku elektronicky a metodika se nezmiňuje, že by fyzická účtenka musela být vytisknutá na tiskárně. Takže pravděpodobně pokud máte jen několik tržeb týdně, jde jen o to, jestli se vám chce účtenku vypisovat. Děkujeme za vaši otázku.

    • Profilový obrázek Lounová napsal:

      Děkuji za odpověď, v počítači si asi udělám nějaký „paragon“ se všemi náležitostmi a u zákazníka pouze doplním ručně. Teď píšu klasické paragony. Jako bude toho vypisování víc, ale kupovat si nějakou cestovní tiskárnu, starat se o její provoz (papír, toner, baterie…) se v mém případě nevyplatí. Telefon s připojením na internet mám, doufejme, že někdo vymyslí aplikaci zadarmo, protože platit za to, že mohu přiznat příjem? To už je vcelku Kocourkov.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, paní Lounová, software zdarma už existuje – podívejte se třeba na Profi Účtenku: https://www.microsoft.com/cs-cz/store/p/profi-uctenka/9nblggh4w22r

    • Profilový obrázek Lounová napsal:

      Díky, prozkoumám to. Ale stejně to bude sranda, spousta lidí vůbec s počítači či chytrým telefonem neumí, nepošlou ani SMS, internet na nic nepotřebují a přitom podnikají, účty vedou papírově a jednou za čas zanesou účetní. Pro tyhle to bude likvidační. (týká se to především řemeslníků v poslední vlně). Takže se raději nechají někde zaměstnat a případně budou po večerech melouchařit. To si ovšem státní kasa moc nepomůže. 🙁

  21. Profilový obrázek Karel napsal:

    Dobrý den. Prodáváme na farmářských trzích maloobchodní přeprodej koření a námi vyrobený nápoj. Zároveň máme internetový obchod. Píšete, že „Ano, farmářské trhy spadají do 3. vlny EET. (Tedy pokud nenastane posunutí termínu).“. Znamená to, že se našeho eshopu EET bude týkat od března 2017 (jako maloobchodních přeprodejců), a na trzích budeme muset mít EET pokladny až od roku 2018? Děkuji za odpověď.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Karle, z hlediska EET máte celkem 3 různé prodeje: domácí nápoj, přeprodej koření a e-shop. E-shop musíte jako maloobchodní prodej evidovat od 2. vlny EET, tedy od jara 2017. Domníváme se ale, že přeprodávané koření byste měl také evidovat od 2. vlny, protože od 3. vlny (jaro 2018) můžete evidovat vlastní vyrobené nebo vypěstované potraviny. Nápoj byste tedy evidoval až od 3. vlny. Jde totiž o to, co na farmářském trhu prodáváte, klíčové není jen prodávat na farmářských trzích. Omlouváme se, že jsme vás zmátli.

  22. Profilový obrázek Jakub napsal:

    Dobrý den, mám exportní e-shop fungující jen pro zahraniční klientelu, ceny v eur, dolarech, švýcarskych francich. Normálně nepřijímám hotovost. V průměru jednou za dva roky se stane, ze musím odvézt zakázku osobně a přijmout hotovost- naposledy meče na hradní zříceninu v horské části Švýcarska. Jsem povinnen poridit si EET? Včetně roamingu? V místě nebyl ani internet, ani elektrina, co s tím? Zvládají pokladny cizí měny? Děkuji.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Jakube, váš případ jsme pro jistotu konzultovali s pracovnicí EET infolinky zřizované finanční správou. Všechny tržby, které jdou z účtu na účet, elektronicky neevidujete. Pracovnice nám dokonce sdělila, že pokud byste měl maximálně 1× hotovostní příjem ročně, který byste neočekával, bylo by jej možné označit za ojedinělý příjem (podívejte do metodiky na stranu 9). Pokud už ale budou takové příjmy dva nebo více, určitě musíte elektronicky evidovat. Bohužel není systém kompatibilními s jinými měnami, a proto evidujete tržbu přepočtenou na české koruny. Raději vám doporučujeme požádat si na finančním úřadě o závazné posouzení (více o něm na straně 34 metodiky), abyste měl opravdu jistotu, že jedna tržba ročně je ještě ojedinělý příjem a jak evidovat, když nemáte pokaždé k dispozici internet (ale většinou asi ano). Držíme vám palce s řešením vašeho problému

  23. Profilový obrázek Roman napsal:

    Dobrý den chci se zeptat 3x4x do roka na festivalech mam stanke s točením pivem mam to jako vedlejsi cinnost k zamestnani musim i tam mit elektronickou pokladnu????

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Romane, i pokud prodáváte pivo jen třikrát nebo čtyřikrát ročně, elektronicky evidovat tyto tržby musíte. Vedlejší činnost se na vás pravděpodobně vztahovat nebude. Metodika k zákonu o EET popisuje vedlejší činnost na stranách 39 a 40 a stanoví, že minoritní činnost nesmí být provozována v jiné provozovně, než ve které se věnujete své hlavní činnosti. Vztahuje se tedy například na kadeřnici, která kromě stříhání sem tam prodá i nějaký šampon. Bohužel byste se ale EET nevyhnul, ani kdyby byl prodej piva minoritní činností při vašem hlavním podnikání – možná byste elektronickou evidenci jen odsunul na později.

      Protože máte stánek s pivem, evidoval byste až od 3. vlny EET, tedy od března 2018. Podívejte se na náš článek o evidenci stánkařů podle toho, co mají na pultě: https://eet.money.cz/blog/stankari-dejte-si-pozor-co-mate-na-pulte-eet-ma-na-zbozi-ruzne-metry

      Ve vašem případě spíše nedoporučujeme využít mobil nebo tablet s aplikací. Pro spoustu menších podnikatelů je to sice dobrá volba, ale vás by to na festivalu asi spíše zdržovalo. Lepší bude pokladna s klávesami a se zabudovanou tiskárnou. Podívejte se na nabídku registračních pokladen našich kolegů: https://www.profipokladny.cz/katalog-produktu/registracni-pokladny/

  24. Profilový obrázek Nika napsal:

    Dobrý den,

    moc se v tom nevyznám, jsme tři kamarádky mající salony vedle sebe(masérka,kadeřnice,pedikérka). Chtěly jsme se zeptat ,do které vlny spadáme a jak pak postupovat, co zařídit nebo jen stačí koupit pokladnu? Stačí nám k tomu notebook? Děkujeme za radu.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Niko, začneme vlnami EET. Určitě nespadáte do první ani do druhé vlny EET. V první vlně evidují hospodští a hoteliéři, ve druhé malo- a velkoobchodníci. Nejlepší bude, když na to půjdete přes kódy CZ NACE. Zjistíte je zvlášť pro každou živnost na webu Českého statistického úřadu a pak si je vyhledáte ve vlnách EET.

      Jak zjistit kódy CZ NACE (návod je i z našeho blogu)
      Obory se do fází rozdělují podle CZ-NACE kódů. Málokdo si ho pamatuje, ale snadno ho zjistíte v databázi RES: http://apl.czso.cz/irsw/
      Zadejte do databáze své IČO a vyjede vám váš záznam.
      Poté klikněte na odkaz, který se skrývá pod číslem IČO.
      Uvidíte detail záznamu, kde je uveden váš CZ-NACE kód.
      Vyhledejte si v přehledu přiřazení svého kódu do jedné z vln EET: https://eet.money.cz/koho-se-tyka-elektronicka-evidence-trzeb

      Kolik budete potřebovat pokladních zařízení záleží i na tom, jestli podnikáte na jedno IČO nebo máte živnosti rozdělené. Přepínat si IČO z jednoho na druhé totiž není v pokladně možné, musíte mít víc pokladních zařízení nebo účtů v iDokladu.

      Zkusit můžete nějakou menší registrační pokladnu se zabudovanou tiskárnou a s nainstalovanou aplikací, o jedné takové se dočtete na našem blogu: https://eet.money.cz/blog/registracni-pokladna-euro50tei-bez-pausalu

      Nebo třeba vám bude stačit jen mobil nebo tablet s aplikací Profi Účtenka, která je zadarmo (https://profiuctenka.cz/), a k tomu nějaká menší tiskárna, třeba https://www.profipokladny.cz/mobilni-tiskarna-bixolon-spp-r200iibk-bt-usb-cerna/

      Stačit by vám ale měl i váš notebook. Budete k němu potřebovat aplikaci a tiskárnu. Zkuste napsat našim kolegům z Money na obchod@money.cz, kde vám poradí, jak přesně využijete svůj počítač v EET a doporučí vám, čím ho doplnit.

      Pokud budete mít nějaký konkrétnější dotaz nebo pocit, že něčemu nerozumíte, ozvěte se – rádi se budeme vašemu problému věnovat.

  25. Profilový obrázek Kožmín napsal:

    Dobrý den slyšel jsem že se ma EET vyhnout drobním podnikatelum(s tržbou do 250kc) a e-shopum chci se zeptat co je na tom pravdy prodávám na koupalisti zmrzlinu.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, máte pravdu, v posledních dnech se často spekuluje o dvou výjimkách z EET:
      1) pro e-shopy přijímající platby přes platební brány
      2) pro podnikatele s obratem do 250 tisíc ročně.

      Článek o tématu, který vás zajímá, najdete na našem blogu zde: https://eet.money.cz/blog/vyjimka-drobni-osvc

      Ministr financí Babiš navrhl výjimky týden před startem 1. vlny EET, což se příliš nelíbilo premiérovi Sobotkovi, který kritizoval pozdní změny pravidel až těsně před startem evidence. To klíčové by se mělo dít dnes, tedy 28. 11., kdy ministr Babiš předloží své změny EET na jednání Poslanecké sněmovny. Sami jsme zvědaví, jak to dopadne – určitě budeme čtenáře blogu a EET poradny včas informovat.

  26. Profilový obrázek Kožmín napsal:

    Dobré ráno tak jak to dopadlo hledám to tet vsude mozne na netu a nikde o tom nepisi.

  27. Profilový obrázek Kožmín napsal:

    Kdy se to tedy rohodne???

  28. Profilový obrázek Kožmín napsal:

    Děkuji za info

  29. Profilový obrázek milan napsal:

    dobry den mam dotaz do jake faze eet spadam podnikam v pestovani sazenic zeleniny a balkonovych i záhonových kvetin z jedne tretiny asi delam výrobky z osiva a zbytek nakupuji mlade rostliny v sadbovacich v 9 tydnu presazuji do kelimku dopestuji do prodejni velikosti a prodavam na trznici,podle ica me vyjela druha faze ale ruzne se pise tak ze z toho nejde poznat do ktere faze patrim.dekuji předem za odpověď.milan

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Milane, vaši otázku jsme pro jistotu konzultovali na EET infolince finanční správy. Podle pracovnice infolinky vaše podnikání spadá do 3. fáze EET jako rostlinná výroba s kódem CZ NACE 01. Bylo by ale dobré, aby fáze seděla s kódem CZ NACE, který přísluší k vašemu číslu IČO.

      Rádi bychom vám ještě vysvětlili, jak postupovat. Máte pravdu, že kód CZ NACE zjištěný z Registru ekonomických subjektů (RES) nemusí být ve sporných případech rozhodující. Jde totiž o to, že RES je databáze Českého statistického úřadu a slouží ke statistickým účelům. Rozhodující je zatřídění podle Ministerstva financí a Generálního finančního ředitelství. Podle tiskové mluvčí ČSÚ je v tomto případě nejlepší obrátit se na finanční úřad a tam si nechat kód CZ NACE potvrdit.

  30. Profilový obrázek milan napsal:

    dobry den dekuji moc za odpověď a snahu me pmoci zajdu co nejdříve na financni urad pro vysvetleni.milan

  31. Profilový obrázek milan napsal:

    dobry vecer nedalo me to a vyhledal jsem zivnostenske listy jsem osvc od roku 1993 nejprve jsem mel nakup prodej pridal jsem zprostredkovani a v roce 2005 me pani na urade poradila at si pridam zemědělskou vyrobu a to me dost dnes potesilo se zamerenim na rostlinou vyrobu zítra stejne zajdu na financni urad třeba moje poznatky se budou hodit nekomu jinému,celkem jsem se s eet smiril ale muj prodej trva tak max 30 dni a a je to dost narocne jako všude jinde na venkovni trznici.dekuji.milan

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Milane, jsme rádi, že jste si nechal přidat do živnostenského oprávnění zemědělskou výrobu. Držíme vám na finančním úřadě palce!

  32. Profilový obrázek milan napsal:

    dobry vecer dopadlo to tak jak Vam pani na poradne rikala plati pro me brezen 2018 velmi prijemny pan na finančním urade me vysvetlil vse je to tak ze ico není rozhodujici u me plati co delam a prodavam při kontrole bude chtit faktury a dodaci listy od osiva a mladych rostlin a co bude pry za rok to nikdo nevi a nemá cenu o tom premyslet.dobra zprava se ted objevila na netu ze se bude rusit udavacsky web na nevydane uctenky.dekuji za Vasi snahu pomoci.milan p.s. omlouvam se za zpusob psani ale ja v mych letech se to uz nenaucim

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Milane, děkujeme, že jste se námi podělil o svoje zkušenosti z finančního úřadu – je vidět, že kódy NACE nejsou 100% vodítko, jak evidovat. Je pravda, že na EET máte ještě dost času, držíme vám palce.

  33. Profilový obrázek Pavel napsal:

    Dobrý den když dene prodám 1000ks zmrzlin tak ke kazde musím dat uctenku?? Pokud ano tak prosím o info která kasa a tiskarna to zvladne a jak me to bude zdrzovat prodavam to sam a mam co delat kdyz jen prodavam a rozdelavam zbrzlinu tisknout ke kazde uctenku si neumim predstavit

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Pavle, bohužel vás nepotěšíme – přesně takto to bude fungovat. Musíte okamžitě zaevidovat každou tržbu. Snad nejjednodušší a nejrychlejší by pro vás mohla být pokladna EURO150TEi se zabudovanou tiskárnou. Jednoduše naťukáte tržbu, vyjedete lísteček a je to. Přečíst si o pokladně můžete v článku na našem blogu: https://eet.money.cz/blog/eet-v-maloobchode-zvladne-pokladna-euro-150tei-bez-mesicnich-poplatku

      Určitě lépe vám ale poradí přímo naši kolegové z Profi Pokladen. Zavolejte jim na číslo 549 522 511 nebo napište na e-mail: posinfo@money.cz

      Držíme vám palce s EET.

  34. Profilový obrázek Pavel napsal:

    Děkuji mate spocitane na kolik cca jedna uctenky ctoji papir barva a jaka je zivotnost te tiskarny?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Pavle, už pro vás zjišťujeme odpověď od našich kolegů z Profi Pokladen. Až budeme vědět, co a jak, hned vám napíšeme, děkujeme za strpení.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Pavle, konečně pro vás máme odpovědi. Pokladna EURO 150TEi funguje na principu termálního tisku. Znamená to, že tiskárna nevyužívá klasickou barvu, ale speciální kotoučky potažené fólií. Na ni působí teplo a díky tomu fólie obarví účtenkový papír. Kotoučky seženete u našich kolegů z Profi Pokladen ve větším balení: https://www.profipokladny.cz/kotoucky-termo-57x55mm-baleni-60-ks/

      Tiskárna v pokladně má životnost až 25 milionů vytisknutých řádků. Pokladna je profesionální a můžete počítat s životností kolem 10 let. Pro více informací se obraťte rovnou na naše kolegy z Profi Pokladen, kterým zavolejte na číslo 549 522 511 nebo napište na posinfo@money.cz

  35. Profilový obrázek Blanka napsal:

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Podnikám přes sezónu,živ.list pekař cukrář. U baráku mám stánek se zmrzlinou. Když zruším dva stolečky,tak se mě týká až 3 vlna? Ještě mám pojízdný karavan s točenou zmrzlinou na koupališti červenec,srpen. To je též až 3 vlna? Ale když tam prodávám ještě doplňkové zboží,balené malé pití a cukrovinky pro děti,tak to už by musela být 2 vlna??? Moc děkuji za info. Blanka

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Blanko, určitě si nenechte ujít doplnění finanční správy pro prodejce jídla a občerstvení, který jsme popsali v článku (najdete tam i odkaz na manuál): https://eet.money.cz/blog/patri-pivo-dzbanku-1-nebo-3-vlny-nejen-zjistite-v-novem-manualu

      Kopečkovou zmrzlinu budete evidovat od 3. vlny a jestli máte jen stolky bez židlí, mělo by to být podle dodatku k EET metodice v pořádku – občerstvení „na stojáka“ spadá do 3. vlny. Pojízdný karavan je ten stejný případ – zmrzlinu evidujete od 3. vlny. Balené zboží, jako tatranky nebo vodu, ale musíte evidovat už od 2. vlny – spadá to totiž pod maloobchod. Držíme vám s EET palce.

  36. Profilový obrázek Pavel napsal:

    Když čtu tady komentar blanky tach se chci zeptat ta vyjimka ze se to nebude tikat malich podnikatelo do 250tic kc rosne to je uz zamitnuto nebo je sance ze se to zmeni?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Pavle, tuto výjimku bohužel v lednu poslanci definitivně zamítli. Sledujte náš blog, pokud by se něco dělo, určitě napíšeme článek.

  37. Profilový obrázek Pavel napsal:

    Kdyz tedy prodavam tocenou zmrzlinu ledovou trist a piti v petce v lednici tak plati eet pro me odkdy?? bere se to podle toho co mam v ZL?

  38. Profilový obrázek Kelnarová Růžena napsal:

    Jsem pořadatelem pravidelně zvána na velikonoční trhy jako výrobce zboží s velikonoční tématikou. Jedná se malované kraslice, velikonoční dekorační keramiku, proutěné tatary, velikonoční dekorace přírodních materiálů, textilní velikonoční dekorace. Kromě prodeje svých vlastních výrobků provádím ukázky jejich výroby jako propagaci velikonočních tradic. Můj obor podnikání mi živnostenská úřad zařadil do oboru činnosti č.41.
    Do které vlny EET patřím?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, paní Kelnarová, protože jste výrobce, neevidujete prodej svých výrobků od 2. vlny EET, ale až od pozdější vlny. Nejsme si ale jistí kódem 41 – spadá tam totiž stavitelství. Porovnejte kód s naší tabulkou: http://www.nace.cz/nace/41-vystavba-budov/

      a https://eet.money.cz/koho-se-tyka-elektronicka-evidence-trzeb

      Rukodělná výroba spadá většinou do 4. vlny, určitě vám doporučujeme ověřit si to ještě na finančním úřadě.

      Dále si nejsme jistí ukázkami výroby, které provádíte. Pokud k tomu patří přeprodej výrobků někoho jiného, musela byste tyto prodeje evidovat už od druhé vlny.

  39. Profilový obrázek Igor napsal:

    EET Nechapu nechapu nechapu!!!Na všech forumech piše jen podnikatel!Jen že ten chudak ktery to kupuje je z toho vul,vyroba proda treba tesku zbozi za 1000000,vyroba zaplati statu 210000,tesco zaplati statu 210000,ja to koupim od tesca za 1210000 s dph.ja nejsem platce dph.bral bych to postupne!pak ja to zbozi prodam treba v hospode za 2500000,zaplatim statu 21 procent dph.to je 530000,znamena 530+210+210=950000kc.Tak že z obratu treba deseti malych hospod,z toho ze funguji,nakupuji,pohibuji stat na milionu udela dalši milion do kapce kde jsme to je podvod jak v školce,lidi vy to nevidite???Korupce SOS Babiše na mydlo.To zniči Česku ekonomiku do opravdy,Panu Babešu patri tak pul Brna to je normalny?Vycuca všechno do posledni koruny,Probertes tam všechni jinak ČR zmizne z mapy!!!Pere prachy horši jak Janukovič Ale legalne eet,podporujte dal debilove SOS KORUPCE

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Igore, děkujeme za váš názor. EET poradna je nezávislá na ministerstvu financí a provozuje ji společnost CÍGLER SOFTWARE a.s. Elektronická evidence není naším výtvorem a ani ji nemůžeme nijak ovlivnit. Snažíme se proto podnikatelům pomoci alespoň našimi radami.

  40. Profilový obrázek Radek napsal:

    Prodej Tocene zmrzliny na pouti od kdy musím evidovat? děkuji

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Radku, stánkový prodej točené zmrzliny s sebou zatím pod EET nespadá. Podle původních plánů jste měl evidovat od 3. vlny EET, která měla odstartovat 1. března 2018. Podrobnosti najdete v původním manuálu, který vydala finanční správa pro prodejce občerstvení. Na straně 6 a 7 si přečtete podrobnosti o stánkovém prodeji, o zmrzlině v kornoutu se manuál zmiňuje na straně 5 dole: http://www.etrzby.cz/assets/cs/prilohy/Stravovani_Obchodni_modely.pdf

      Jenže na přelomu roku se významně změnila situace. Ústavní soud totiž zrušil část zákona o EET a kvůli tomu se 3. a 4. vlna odkládá pravděpodobně nejdříve na přelom roku 2018/2019. Zatím tedy EET nemusíte řešit – dokud není novela zákona.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *