Babiš zařadil zpátečku. Chce výjimku z EET pro živnostníky s obratem do 250 000 Kč ročně

Mohlo by se Vám líbit

6 komentářů

  1. Profilový obrázek Vladimír Jirásek napsal:

    Něco je špatně.
    Začneme od začátku, byť politiku do toho nerad pletu, ale souvisí i s EET.
    Bohužel máme ve vyšší politice značný podíl zastupitelů, kteří nechápou svoje zvolení jako mandát ke službě vlasti a národu, nýbrž jako mandát k tomu, aby „něco“ dělali. Iniciativní blbec je ovšem nejhorší nepřítel. Na vině je to, že zvolení poslanci jsou povětšinou profesionálními politiky a nikoliv odborníky, byť jimi bývali (čest výjimkám), nebo prostě odborníci jsou, ale nestíhají nebo nemají vůli vše stíhat. Návrhy všech zákonů zcela jistě ani nečtou (výsledky vidíme sami). Peníze na odborné poradce shrabují potomci, partnerky, milenky či strýcové. Tudy také cesta nevede. A navíc máme volební období pouze čtyři roky, takže se to stihnout prostě musí!
    Když se dozví veřejnost o navrhovaném zákonu, bývá již pozdě. Ovšem ukvapovat se také není namístě (případ podnikatele, který koupil v létě EET pokladnu, aby posléze zjistil, že novým výkladem úředníků jeho podnikání půjde pod EET až od 1.3.2018). Odklad účinnosti nepadá v úvahu, volební období už vstoupilo do posledního roku. Veřejnost (krom úzké veřejnosti odborné, která ovšem také nemá veškeré informace a navíc návrhy zákonů se měnívají za pochodu a který odborník by zdarma peskoval politiky, že připravují paskvil, že) začíná zkoumat, co se vlastně chystá. Na vládní úředníky a jejich podřízené prší dotazy jak, kdy, kde, co, proč, jestli a podobně, a úředníci najednou zjišťují, že netuší, kolik různých druhů podnikání je, pan ministr je překvapen, že existuje stařenka podnikající v prodeji dárečků, kde vydělá pár stokorun a že vlastně veškeré nákupy v e-shopech lze dohledat na internetu. Najednou je vidět, jaký je pan ministr podnikatel. Dohlédne jistě někam na úroveň milionových dotací či korunových dluhopisů, ale ne na úroveň obyčejného hospodského, který v obci s osmi sty obyvatel provozuje malé ubytovací zařízení s výčepem, má neustále za zády nějaké státní kontrolory a přitom má podnikat? Chodí k němu (ne k Babišovi, k tomu hostinskému) kontrolovat živnostenský úřad, finanční úřad, česká obchodní inspekce, zemědělská inspekce (má i zahradu s jabloněmi), cizinecká policie i policie každou chvíli (ubytovaní Ukrajinci), sociálka, úřad práce, hygiena, hasiči, bezpečnost práce, kontroloři kotlů i třeba ochranný svaz autorský. Nyní ještě kontroloři EET. Všichni chtějí žít z jeho odvodů a daní, a to si on ještě sám shání klientelu, uklízí, pere, vaří, točí pivo, jezdí pro zásoby, sklízí jablka, seká trávu, hrabe listí, odklízí sníh, provádí drobné opravy, dělá účetnictví, platí si sociální a zdravotní, odvádí daně, na nemocenskou nemůže (neplatí si ji), je neustále pod tlakem a s gilotinou nad hlavou, kdyby spadl ze žebříku, nedostane ani invalidní důchod, na dovolenou nemá nárok a ještě se mu nikdy nestalo, aby mu na účtě přistála kolem patnáctého slušná sumička, kterou pobírají normální zaměstnanci, nedejbože právě ti státní, kteří ho chodí pravidelně kontrolovat.
    Tak tam pan ministr zcela určitě nedohlédl. Zato pan ministr ví, že všeci OSVČ kradnú, že se vyčistí konkurence a pan hostinský s tím už sekne a prodá penzionek nějaké veliké, čisté nekradoucí firmě, třeba z okolí Agrofertu. A pan bývalý hostinský za utržené peníze zakoupí garsonku, přihlásí se na pracák a konečně si odpočine. Takže – konec dobrý, všechno dobré.
    Jinde tady na webu jsem našel dotaz invalidního důchodce, zda se ho týká EET, když jednou v roce prodává vlastnoručně vyrobené adventní věnce. Jistěže ano, týká. Pan invalidní důchodce možná ani nevěděl, že musí být registrován jako podnikatel. Mluva našich zákonodárců je pro běžné občany záhadou, všechny zápůjčky, pachty a pletichy. Je hezké, že po spoustě let se mění zastaralé kodexy, ovšem poznamenávám, že nezřídka jsou předlohou zákony prvorepublikové, nebo dnes u OZ zákon rakouský. Zdá se, že pokud něco fortelného udělali naši předkové, drží to. Nebo si právo raději dovezeme. Zákonodárci nedůvěřují tomu, co se tvoří dnes a na zelené louce, asi vědí proč.
    Zastavím se také u nedůvěry úředníků k tomu, že by se posílaly účtenky na webové úložiště a netiskly se. Proč? Stát přece ukládá v řadě případů komunikaci podnikatelům elektronicky? Ale asi není občan jako občan. Podnikatel musí umět s internetem, ale občan spotřebitel je podle státu hlupáček, kterého je třeba chránit a nedovolit, aby se musel ke své účtence do loterie dobírat ve veřejné knihovně, když nemá doma PC. U podnikatelů se ale rovnou pořízení hardwaru i softwaru nařídí a basta. Geniální. Stát všechno hodil na plátce daně, náklady i povinnosti, a sám už jen bude kontrolovat (a pokutovat). Velký bratr. Povinností státu ubylo, ale musí se přijmout noví úředníci. Na ty kontroly.
    Vychází mi z toho všeho, že zákony jsou šité horkou jehlou, obsahují chyby, a to i logické, a náprava je složitá.
    Za pár dnů se spustí EET a postupně jistě několik (set, tisíc?) živnostníků skončí. Těch živnostníků, kteří od státu nic nechtěli, dělali hospodského pro radost přes víkend a ani na daně nevydělali nebo vyráběli věnce a kvedlačky nebo pletli velikonoční pomlázky. Že by mohli dostat výjimku z EET? Ale ta bude schválena bůhvíkdy. Nevěřím, že kdo skončí, chutě skočí a chytí se výjimky a znovu začne. Tihle lidé zmizí a naše zem bude zase více strohá, plochá, šedá a nekomunikativní. Stát překvapivě (jak pro koho) nevydělá. Lidé nevydělají. Vydělají mocné podniky, natáhnou se po zbytcích, staré hostince se sokolovnou na vesnicích koupí a předělají na rekreační sídla, protože kam by státní úředníci jezdili nabírat síly na svoji těžkou práci.
    A zakončím, jak jsem začal. Kdysi byla čest vykonávat službu vlasti, jako voják, policista, zastupitel.
    Dnes může být čestný voják, čestný policista, čestný zastupitel. Může. A nemusí. Stačí navštívit zprávy o tom, jak se kradlo na ministerstvu obrany, čeho se dopouští policisté, proč jsou obžalováni zastupitelé. Ale hlavně – naši nejvyšší zastupitelé, zdá se, pojem „služby vlasti“ poněkud obrátili. Připadá mi to, že každý z nich očekává, jakou službu mu vlast je ochotna poskytnout za jeho nabubřelé, ignorantské a povýšené diktování řadovým občanům.

  2. Profilový obrázek Lida napsal:

    OK,perfektní hodnoceni a pravdivé.

  3. Profilový obrázek karel napsal:

    Přesně a trefně. Dobrá práce

  4. Profilový obrázek Jiri napsal:

    Opravdu moc pěkně pane Vladimíre

  5. Profilový obrázek Jarda napsal:

    Moooc pekně napsano Vladimire babiš hajzl sam pro sebe a Zeman ho podporuje on nebyl jiny

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *