Patří pivo do džbánku do 1. nebo 3. vlny? Nejen to zjistíte v novém manuálu

Mohlo by se Vám líbit

33 komentářů

  1. Profilový obrázek Martin napsal:

    Dobrý den,
    článek je hezký přehledný
    Děkuji.
    Ale mám stále nejasnost ohledně svého typu prodeje. Můžete mi prosím poradit?
    Mám prodejní stánek s francouzskými palacinkami, fresh Juice, kávou, caje, napoje v pet lahvi, tocenymi limonadami, stacenym sudovym vínem a přes letni sezonu točenou zmrzlinu (zmrzlina se vydává u samostatného výdejního okna).
    Vše prodáváme s sebou na taccich či zabalime do alobalu. U stánku máme čtyři pivní lavice. Při vydeji sortimentu neumime urcit, kdo si sedne a zkonzumuje a kdo si to rovnou odnese, protože vše dáváme s sebou. Zároveň si na lavice sedají i lidé, co čekají na autobusy.

    Odkdy bych měl začít evidovat…jaký je váš názor?

    Děkuji.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Martine, máte pravdu – je to zapeklitá situace. S jistotou můžeme říct, že balené nápoje v pet lahvi evidujete jako maloobchod od 2. vlny EET. Ze strany 5 dodatku k metodice vyplývá, že zmrzlinu v kornoutu evidujete od 3. vlny (poslední řádek). Palačinky pravděpodobně vyrábíte na místě a kávu s čajem také vaříte – zde asi záleží i na tom, jak zboží servírujete. Pokud byste horké nápoje naléval do hrnečků a víno do sklenic, s největší pravděpodobností byste evidoval od 1. vlny. Pokud byste servíroval palačinky na plastové tácky a nápoje do plastových kelímků, mohl byste evidovat od 3. vlny a řídit se předposledním řádkem na straně 5, který říká: „Zákazník zkonzumuje chlebíčky na tácku uvnitř prodejny „na stojáka“ vč. pití do kelímku“. Samozřejmě všechny balené potraviny a nápoje odnesené zákazníkem domů evidujete od 3. vlny (například víno stáčené do pet lahve, fresh natočený do kelímku s víčkem, káva s sebou). Suma sumárum, podle našeho názoru evidujete balené zboží, které nevyrábíte, ale jen přeprodáváte, od 2. vlny EET, a vyrobené zboží/rozlévané nápoje od 3. vlny EET. Vše totiž balíte s sebou a lavičky využívá kdokoliv, ne jen vaši zákazníci. Ideální by bylo, kdyby navíc lavičky nebyly vaše. Náš názor ale bohužel není určující – ideální by asi bylo, kdybyste si nechal vypracovat závazné posouzení. Držíme vám palce s EET i při předvánočním shonu ve vašem stánku.

  2. Profilový obrázek Vladimír napsal:

    Dobrý den, tak začněte hned a nemusíte si tím zatěžovat hlavu.

  3. Profilový obrázek Petra napsal:

    Dobry den mam ovoce a zeleninu obchod bude potreba i nejaka specialni vaha dekuji

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Petro, o ničem takovém nevíme. Metodika k zákonu o EET ani nový dodatek k metodice nezmiňují povinnost pořídit speciální váhy kvůli EET.

  4. Profilový obrázek Petr napsal:

    Tak tedy to furt nechápu prodávám čepované pivo a panáky do kelímku na plese v sokolovně (já nejsem pořadatel akce ani majitel sálu) kdy začít evidovat?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Petře, podle strany 7 dodatku k metodice to vypadá, že začínáte evidovat od 1. vlny EET. Nápoje jsou určené k vypití přímo na plese, i když jsou v plastovém kelímku.

  5. Profilový obrázek Jakub napsal:

    Dobrý den, provozuju bar s bowlingem, tržby za bar jsou jasné – od 1.12.2016, ale co tržby za pronájem bowlingové dráhy? Můžete mi poradit? Děkuji

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Jakube, bude potřeba zjistit, pod jaký kód CZ NACE pronájem drah spadá. Podle nás by to mohl být kód 93.11 – rovozování sportovních zařízení, kam spadají i kuželkové dráhy. Potom byste evidoval od 3. vlny, podívejte se na náš přehled: https://eet.money.cz/koho-se-tyka-elektronicka-evidence-trzeb

      Abyste měl jistotu, můžete si ještě zjistit svoje CZ NACE pomocí čísla IČO. Návod najdete i na našem blogu.
      Obory se do fází rozdělují podle CZ-NACE kódů. Málokdo si ho pamatuje, ale snadno ho zjistíte v databázi RES: http://apl.czso.cz/irsw/
      Zadejte do databáze své IČO a vyjede vám váš záznam.
      Poté klikněte na odkaz, který se skrývá pod číslem IČO.
      Uvidíte detail záznamu, kde je uveden váš CZ-NACE kód.
      Vyhledejte si v přehledu přiřazení svého kódu do jedné z vln EET: https://eet.money.cz/koho-se-tyka-elektronicka-evidence-trzeb

  6. Profilový obrázek Filip napsal:

    Dobrý den,
    jak to, že je tato varianta ve 3.vlně? Viz stránka 4 – RESTAURACE V OBCHODNÍM CENTRU – je určeno k okamžité spotřebě – *vyrobil jsem – NACE56 – je dodání zboží není stravovací služba – 3. fáze – (Zákazník vypije rozlévaný nápoj, kávu či čaj)
    Jaký je rozdíl mezi tím jestli si zákazník v restauraci vypije čaj, a když si vypije pivo v pivnici kde se nevaří?

    Obdobně, PRODEJNA S MOŽNOSTÍ KONZUMACE JÍDLA NA MÍSTĚ (případ lahůdky) – jakmile se konzumuje u stolu „na stojáka“ tak je to jiné (2.etapa) než když se u konzumace sedí (1.etapa)?

    Děkuji.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Filipe, prosím, ještě nám upřesněte, na kterou z našich odpovědí reagujete. Vaše otázka se totiž zobrazuje pod komentářem k bowlingové dráze. Děkujeme.

  7. Profilový obrázek Aneta napsal:

    Dobrý večer,
    provozuji kavárnu a podle vydaného manuálu chápu, že například káva s sebou a zákusky, které si v kavárně zákazníci snědí, ale které sama nepeču – objednávám od dodavatele- stejně jako chlebíčky, do 1. fáze evidence nespadají, je to tak? V praxi si markování dle tohoto „receptu“ neumí představit. Děkuji Vám předem za odpověď.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Aneto, vypadá to, že přímo na kavárny manuál nemyslel, takže se budeme muset podívat do pokynů pro jiné typy provozoven. U sloupce „je určeno k okamžité spotřebě – nevyrobil jsem – NACE 47 – 2. fáze“ jsou zmíněny právě chlebíčky nebo třeba zákusky dodané od jiného výrobce. V tomto případě jde jen o přeprodej, a proto evidujete pravděpodobně ve 2. fázi (ať si zákazník sní zákusky u vás nebo si je odnese s sebou, viz 1. políčko 1. řádku tabulky na straně 6).

      Zmiňujete i kávu, ale tu podle našeho názoru musíte evidovat už od 1. vlny. Káva, čaj a další nápoje jsou totiž u restaurací i cukráren v řádku 1. fáze.

      Bohužel ani my nedokážeme odhadnout, jak bude takové markování vypadat v praxi. Finanční správa obecně radí evidovat vše od 1. vlny, ať máte klid – všímáme si ale, že to se některým podnikatelům nelíbí, takže to asi nebude řešení, na které všichni přistoupí.

  8. Profilový obrázek Charlie napsal:

    Dobrý den ,prosím Vás o radu.
    Mám cukrárnu a nějak se v tom ztrácím co evidovat a co ne od 1.12.
    Zákusky ,chlebíčky ,cukrovinky, zmrzlina do kornoutku, nealko v petkách, sudové víno stáčené do petek toto všechno nevyrábíme ,kupujeme od dodavatelů a zákazník si to odnáší s sebou evidujeme až v 2.vlně ?
    Kávu, čaj prostě občerstvení, tzn. i zákusek na talířku, zmrzlina do poháru apod. které si zákazník zkonzumuje u nás v cukrárně evidujeme už od 1.12. ?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, podíváme se na vaši cukrárnu pěkně popořadě:

      1) zákusky, chlebíčky, které vám dodává jiná firma a vy je zákazníkovi zabalíte s sebou – jde o přeprodej, a proto evidujete jako maloobchod od 2. vlny EET
      2) balené cukrovinky, vody a limonády – jde o přeprodej, a proto evidujete jako maloobchod od 2. vlny EET
      2) zmrzlina do kornoutu – jde o dodání zboží, evidujete od 3. vlny EET
      3) stáčené sudové víno do pet lahve – jde o přeprodej, a proto evidujete jako maloobchod od 2. vlny EET
      4) káva a čaj v hrnku/plastovém kelímku – nápoje se připravují přímo ve vaší provozovně, jde o stravovací službu, a proto evidujete od 1. vlny EET
      5) zákusek či chlebíček na talířku, které nevyrábíte a zákazník je sní ve vašem provozu – jde o přeprodej, a proto evidujete jako maloobchod od 2. vlny EET
      6) zmrzlinový pohár, který si dá zákazník v cukrárně – poháry se připravují přímo ve vaší provozovně, jde o stravovací službu, a proto evidujete od 1. vlny EET

      Všechny tyto informace jsme čerpali z uvedené tabulky finanční správy – určitě si ji taky projděte, ať máte přehled o všem zboží ve své cukrárně.

  9. Profilový obrázek Jan napsal:

    Prodejna sudového vína s ochutnávkou
    Mám stoly ke konzumaci.
    Ale víno (PET) prodáváme i přes ulici.
    Co kam patří ?

  10. Profilový obrázek Jakub napsal:

    Dobrý den, dostal jsem informaci, o které pochybuji….Na jedno ičo mám ubytovnu a maloobchod, tzn. že ubytovna 1. vlna, maloobchod 2. vlna, ale dostal jsem info, že když už musím něco od 1. vlny, tak že musím tím pádem i vše ostatní, což se mi nezdá….Jak je to? Děkuji za odpověď.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Jakube, to není správná informace. Svoje podnikání můžete rozdělit přesně podle vlny, do kterých spadají, nebo klidně začít evidovat vše najednou. Záleží to na vás. Na druhou stranu ale nemáme o vašem podnikání žádné informace, takže pokud sdělili na finanční úřadě, že máte vše evidovat od 1. vlny, napište nám prosím jejich argumenty, ať vám náhodou neradíme špatně.

  11. Profilový obrázek Michaela napsal:

    Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat, jestli jako neplátce DPH, musí byt na učtence uvedeno DIČ (moje rodne cislo)?dekuji

  12. Profilový obrázek Michal napsal:

    Dobrý den,

    mám dvě otázky k evidenci:
    a. Prodej na stánku – pouze pivo, tvrdý alkohol do plastových sklenic (kelímků) bez obsluhy a bez možnosti posezení = nevztahuje se EET, pokud by bylo součástí také posezení, již je nutné evidovat pomocí EET?
    b. Catering v podobě stánků (stanovišť – prodej vína, piva, tvrdého alkoholu) na plese bez obsluhy, je nutné evidovat pomocí EET? Smlouvu o pronájmu prostor má jiná osoba, která má dočasně pronajaté sezení, cateringová firma se stará pouze o úklid prostor (sklenice aj.).

    Děkuji za odpověď.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Michale, nejlépe to všechno uvidíte přímo v manuálu: http://www.etrzby.cz/assets/cs/prilohy/Stravovani_Obchodni_modely.pdf

      Stánkový prodej je na straně 6 a 7. EET se na vás s největší pravděpodobností určitě vztahuje, pokud nemáte nějakou speciální výjimku. Evidujete od 3. vlny EET, pokud mají zákazníci k dispozici stoly a židle, evidujejet pčravděpodobně už od 1. vlny. Pokud byste ale měl jen stojky „na stojáka“ nebo prodával na trzích, kde jsou lavičky pro všechny, jde stále o 3. vlnu.

      K vaší druhé otázce – catering najdete ve stejné dokumentu na straně 8. Podívejte se prosím, který z modelů je vašemu podnikání nejblíže. Pod EET spadáte, jde jen o to, do které vlny.

  13. Profilový obrázek Emil napsal:

    Dobrý den, točená zmrzlina spadá do 3. fáze, ale co když nakupuji vaničkovou zmrzlinu a z těch vaniček jí nabírám do kornoutků a prodávám?

  14. Profilový obrázek Soňa napsal:

    Dobrý den, umělecký spolek pořádá jednou ročně festival, kde se podává občerstvení ( chlebíčky, nápoje, víno) na baru. Není místo na sezení a roční tržba nepřekročí 30000.-Kč . Vztahuje se na ně EET ? Děkuji za odpověď

  15. Profilový obrázek Lenka napsal:

    Dobrý den, když prodávám ve stánku občerstvení, spadá do 3. vlny. Když prodám limo v lahvi, tak 2. vlna. Když tvoří limo v lahvi malou část obratu, vztahuje se na ni něco jako vedlejší činnost, kdy se eviduje s činností hlavní od 3. vlny nebo musím v každé vlně evidovat, co tam patří.

  16. Profilový obrázek Filip napsal:

    Dobrý den, jsou různé trhy nebo dětské dny , kde si u vchodu vyměníte peníze za jejich žetony v nějaké hodnotě, mince apod. s těmi pak nakupujete u různých stánků zboží, občerstvení nebo nějaké aktivity. Pokud žetony zbydou, tak se při odchodu vrátí a dostanete zpátky peníze. Jak se eviduje takováto aktivita? Již výměna peněz za žetony u vchodu a při vrácení zpátky s minusem? Nebo eviduje až každý stánkář své tržby, i když nejsou placeny přímo penězi ? Děkuji.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Filipe, podívejte se do metodiky k zákonu o EET:
      http://www.etrzby.cz/assets/cs/prilohy/Metodika-k-evidenci-trzeb_v1.0.pdf

      Od strany 4 si přečtete seznam tržeb, které musíte evidovat. Patří k nim například i elektronické peněženky, čipové karty nebo různé kupóny a další. Proto se EET nejspíš nevyhnete.

      Ve vašem případě pravděpodobně evidujete tržbu v okamžiku, kdy si zákazník nakoupí žetony za peníze v hotovosti. Tím zákazník získá jakýsi kredit, který pak následně libovolně čerpá u jakýchkoliv prodejců, kteří by pravděpodobně správně měli tyto tržby také evidovat.

      Je to velmi podobná situace jako u dárkových poukazů: https://eet.money.cz/blog/eet-rozdeluje-darkove-poukazky-na-2-druhy-u-jednoho-je-evidence-jednodussi

      V případě nákupu poukazu, který pak může zákazník vyměnit za libovolné zboží, dochází k dvojí evidenci. Tento problém je ale složitější, a proto vám určitě doporučujeme promyslet si podrobnosti a zastavit se s otázkou na finančním úřadě, aby vám tento postup potvrdili. Roli by možná mohlo hrát i to jestli jsou jednotliví prodejci sami za sebe nebo jsou součástí nějaké větší organizace provozující dětský den. Případně zda dětský den například pořádá nějaká neziskovka nebo je to čistě výdělečná akce.

      Při vracení peněz za žetony byste měli zaevidovat minusovou částku.

  17. Profilový obrázek Honza napsal:

    Dobrý den, jak je definována provozovna podle zákona o EET? Když má podnikatel vedle sebe třeba občerstvení a obchod, vše samostatně stavebně odděleno, ale v rámci jedné nemovitosti, dá se v tomto případě mluvit o jedné provozovně, počítat příjmy z vedlejší činnosti pro zařazení do fáze EET a mít jeden certifikát, když každá provozovna má svou kasu?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Honzo, zákon o metodika k zákonu tyto podrobnosti nestanovují. Viz zde od strany 18: http://www.etrzby.cz/assets/cs/prilohy/Metodika-k-evidenci-trzeb_v1.0.pdf

      a paragraf 17 zákona o EET: http://www.etrzby.cz/assets/cs/prilohy/sb0043-2016(12).pdf

      Pokud máte více provozoven, počítají se podmínky pro minoritní prodej pro každou zvlášť. Počet certifikátů nehraje roli, stačí vám jeden a můžete klidně mít i pro každou pokladnu vlastní certifikát. Pravděpodobně můžete mít dvě provozovny, ale určitě vám doporučujeme ověřit si to na finančním úřadě a domluvit se i na živnostenském úřadě, kde provozovny úředně zřídítě.

      Metodika rozlišuje jen stálou, mobilní a virtuální provozovnu. Stálé provozovny ale mohou být například restaurace, dílny, sklady, byty, prodejny atd. Neměl by tedy být problém zřídit si dvě provozovny.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *