Máte e-shop? Víme, jestli se vás týká EET

Mohlo by se Vám líbit

219 komentářů

  1. Profilový obrázek Ivana Popelková napsal:

    Soudě podle odpovědi č. 3 v tomto článku http://ekonomika.idnes.cz/serial-o-eet-otazky-a-odpovedi-k-elektronicke-evidenci-trzeb-plr-/ekonomika.aspx?c=A160629_220901_ekonomika_jvl by se EET mělo vztahovat jen na platby kartou při převzetí zboží.
    Chápu to tak, že jen v případě, že si zboží zákazník vyzvedne např. ve výdejním místě a zaplatí kartou. EET by se nemělo vztahovat na úhradu kartou na internetu při koupi zboží v eshopu.
    Jak je to tedy?

  2. Profilový obrázek Ivana Popelková napsal:

    Děkuji Vám velice. I za odkaz na článek.

  3. Profilový obrázek Andrea napsal:

    Když mi lidé posílají platby za zboží jen na učet, týká se mě také EET, nemám eshop, jen na Facebooku skupinku. Děkuji za info Andrea

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, pokud Vám lidé posílají peníze pouze převodem na účet, elektronická evidence tržeb se Vás netýká.

  4. Profilový obrázek S napsal:

    Dobrý den, týká se nás EET, pokud na FB prodáváme zboží mimo EU a zákazníci zaplatí pověřené osobě v jejich zemi v jejich měně, která se pak vymění na evropskou měnu a příležitostně osobně předá nám? Bere se to normálně jako platba v hotovosti?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, děkujeme za velmi zajímavý dotaz. Nejdřív je třeba upřesnit, zda opravdu dochází k vystavení daňového dokladu ze strany prodejce na Facebooku. Pokud víme, tak Facebook nemá pokladní modul nebo něco podobného jako objednávkový systém, nebo eshop, kde by bylo možné vystavit daňový doklad s jeho náležitostmi. Obecně přitom do EET spadají právnické a fyzické osoby (musí mít tedy IČ), které přijímají tržby v hotovosti, kartou, stravenkou, směnkou, nebo jiným obdobným způsobem.

      Pokud tedy nedochází technicky k vystavení daňového dokladu, a to jak na koncovou osobu, tak i na pověřeného pracovníka v dané zemi, tak není nutné napojení na EET. Pokud si tedy někdo sem tam přivydělá “bokem“ tak, že na Facebooku nabídne například doma ušitý psí obleček a zároveň to není jeho živnost, tak to nebude EET podléhat, i když to asi z hlediska daně z příjmu není v pořádku.

      Jinak to je v případě, že má právnická nebo fyzická osoba zřízené IČ v jiném státě. Tam by pak měla platit legislativa daného státu, tj. pokud někdo prodává třeba vlněné ponožky na tržišti v Bratislavě, tak by měl mít pokladnu dle slovenské legislativy. Pokud nakupuje někdo ze zahraničí na e-shopu třeba kosmetiku a platí kartou (PayU, PayPal, GoPay apod.) tak tato tržba podléhá EET.

      Jinak tuto problematiku částečně řeší tento článek:
      http://www.etrzby.cz/cs/evidovani-trzeb-podle-prava-jineho-statu

  5. Profilový obrázek Věra napsal:

    V případě plateb kartou na platebních branách je to celkem absurdní, když podnikateli skončí vždy na běžném účtu. Každopádně – provozuji e-shop, máme ho napojený na Money S3. Trochu jsem doufala, že EET vyřeší Money, ale nenapadá mě, jak by mohlo zvládnout problém s časovostí. Mám povinnost vystavit účtenku nejpozději při platbě. Pokud mi zákazník zaplatí kartou v sobotu, do Money proběhne import úhrady nejdříve v pondělí… Opravdu se počítá s tím, že si každý e-shopař v ČR bude nechávat do svého konkrétního e-shopového řešení doprogramovávat cosi, co bude spolehlivě řešit EET? Protože e-shop je první a často jediný, kdo dostane z platební brány echo o proběhlé platbě. Nebo mi něco uniká? Pokud používám třeba platební bránu GoPay, tak když umožním platbu kartou, podléhám EET a když umožním jen (dražsí) zrychlené platby na bankovní účty, tak ne? 🙂

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den,
      Money S3 (a i vyšší verze Money) jsou napojeny na e-shopy tak, že objednávku za zboží a služby posílají do systému přes XML formát dat. Připravenost z naší strany spočívá v tom, že v Money S3 dojde k automatickému převzetí dokladu tj. objednávky a následně k vystavení faktury a pohledávkového dokladu (platba kartou), kde pohledávka jako hradící doklad k faktuře bude obsahovat náležitosti týkající se EET (BKP, PKP, FIK). Faktura a hradící doklad tj. pohledávka bude odeslána zákazníkovi na e-mail, nebo poštou.

      Technicky vzato, se jedná o časové zpoždění, ale je to v souladu s EET. Podobné to je jako v případě platby v restauraci, kde host může od rána konzumovat jídlo a pití, tj. objednávat, a samotný doklad, který musí odesílat datovou větu do EET, se vystaví až večer při platbě za celou konzumaci. Stejně to tak funguje v případě ubytování, kde si host objednává pokoj a platí ho až při odchodu ze zařízení. Pokud máte ohledně Money S3 a EET ještě další dotazy, rádi je zodpoví konzultanti na hot-line Money S3: 549 522 503.

  6. Profilový obrázek Julius napsal:

    Ano tady zacinaji byt pomalu a jiste vyjimky .to jako proč?? Kdyz kazdy tak kazdy.

  7. Profilový obrázek Monika napsal:

    Dobrý den, mám eshop a platby mám jen převodem bankovním převodem z účtu na účet. Příští rok plánuji si otevřít prodejnu, mimo jiné i s možností platby v hotovosti. Momentálně jsem na rodičovské dovolené s dcerou, která mi končí 10.12.2017. Podnikání mám jako vedlejší činnost. Můj dotaz zní kolik by mě to stálo kdybych si příští rok otevřela prodejnu? Bude mi stačit jen tablet a tiskárna účtenek? Ten nejjednodušší systém. Pokladna mi přijde zbytečná a navíc pro mé poměry drahá. Děkuji za odpověď

  8. Profilový obrázek Stehlík napsal:

    Dobrý den, máme e-shop který není napojený na platební bránu ani žádný jiný platební systém, peníze jsou vybírány Českou poštou a následně vypláceny na pobočce pošty nevíte jak je to v tomto případě..?

    S pozdravem Stehlík

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, pane Stehlíku, v tomto případě budete muset elektronicky evidovat. Elektronické evidenci totiž nepodléhají přímé platby z účtu na účet nebo platby inkasa. Pokud pošta nebo jiný přepravce vybere peníze hotově od zákazníků a vám je předá také hotově, musíte elektronicky evidovat. Pokud by však přepravce vybral peníze a vám je poslal na účet, nemusíte elektronicky evidovat – byla by to totiž dvojí kontrola, peníze posílané přes účet jsou pro stát dostatečně transparentní.

  9. Profilový obrázek Martin napsal:

    Dobrý den, přečetl jsem si tuto odkazovanou pasáž: Objevil se ale i názor, že platba kartou spadá do evidence tehdy, pokud jde o platby na terminálu (stacionárním i mobilním umístěném na provozovně). Jakmile jde o platbu kartou na webovém rozhraní, tedy na tzv. platební bráně, neměla by údajně pod EET spadat. Tento názor je však podle finanční správy mylný a vychází z chybného výkladu § 5 zákona. Ten říká, že za evidovanou tržbu se považuje bezhotovostní převod peněžních prostředků, k němuž dává příkaz plátce prostřednictvím příjemce, kterým je poplatník, který má tržbu evidovat.

    Podle finanční správy se ale platební brána (jakožto místo, které umožňuje uskutečnit platbu plátce pro příjemce na internetu) chová obdobně jako platba on-line kartou. „V prostředí platební brány v podstatě probíhá pouze autorizace a zúčtování transakce. V rámci autorizace je platba buď autorizována, nebo zamítnuta. Platbu přijímá prodejce, a pokud se u něho jedná o příjem z podnikání, bude prodejce účtenku vystavovat a údaje o příslušné tržbě posílat finanční správě i v těchto případech,“ upřesnila serveru Podnikatel.cz Petra Petlachová, mluvčí Generálního finančního ředitelství.

    A domnívám se že výklad je zcela mylný, protože úředníci nechápou fungování platební brány. Já jako majitel eshopu mám smlouvu s platební bránou (např. Gopay), nikoliv s provozovatelem karty (Visa) nebo zákazníkem. Zákazník zaplatí přes platební bránu, pomocí jejího rozhraní. Platba přijde na účet platební brány, která mi ji poukáže sníženou o patřičné fixní i variabilní poplatky zhruba za měsíc a to bezhotovostním převodem (zcela transparentně). Přičemž já se zákazníkem neuzavírám žádnou smlouvu, neznám dokonce ani číslo jeho účtu nebo platební karty a nemám absolutně možnost do průběhu platby vstupovat. Absolutně tedy není splněna podmínka že příkaz dává plátce prostřednictvím příjemce, kterým je poplatník, který má tržbu evidovat. Trváte tedy stále na výkladu že i v tomto případě musím mít EET?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Martine, v současné době už máme v metodice bližší informace k evidování různých typů plateb. Ze strany 6 metodiky vyplývá, že elektronické evidenci tržeb podléhají platby uskutečněné přes platební bránu stejně jako on-line platby kartou. Článek z webu podnikatel.cz, který zmiňujete, je ze začátku července kdy ještě metodika stále nebyla hotová. Chápeme vaše argumenty a nesouhlas s evidováním takových plateb, ale bohužel s tím nic nenaděláme.

  10. Profilový obrázek Will napsal:

    Dobrý den, na stránkách podnikatel.cz jsem se dočetl:

    „Jiná situace ovšem nastává, pokud přes platební bránu platí zákazník ze svého internetového bankovnictví. Tedy, že se uživatel přes bránu připojí do svého bankovnictví, kde má předvyplněné platební údaje. V případě, že by platební brána poskytovala pouze službu přesměrování na internetové bankovnictví kupujícího a předvyplnění příkazu k úhradě v internetovém bankovnictví kupujícího a požadovaná částka k úhradě by odcházela z bankovního účtu kupujícího na bankovní účet podnikatele, pak by se jednalo o klasický převod z bankovního účtu na jiný bankovní účet a tato transakce by evidenci tržeb nepodléhala. “

    Mám dotaz, zda je to správné tvrzení nebo ne. Pak by stačilo uzpůsobit možnosti platby přes platbní bránu v e-shopu pouze pro tuto možnost (bez online platby kartou) a e-shop by tím pádem EET nemusel řešit? Děkuji za odpověď.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Wille, v současnosti jsou už k dispozici informace v metodice k EET, která upravuje mimo jiné i platební brány. Z metodiky vyplývá, že platba přes platební bránu musí být elektronicky evidována, protože je podobná platbě kartou. Pokud ale platíte z účtu na účet a k přesměrování využijete platební bránu, elektronicky evidovat takovou platbu pravděpodobně nebudete muset. A jak píšete, vás e-shop by tak EET nemusel řešit.

    • Profilový obrázek Will napsal:

      Děkuji Vám za odpověď. Ptám se z toho důvodu, že e-shop je prozatím jen bokem a není to má hlavní činnost, a případná pokuta (neznalost zákona neomlouvá) by určitě nebyla příjemná záležitost. V zákoně mi to připadalo příliš obecné a z metodiky jsem zase získal dojem, že se to bude vztahovat na vše.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Wille, také jsme nebyli z odstavce o platebních bránách úplně moudří. Konzultovali jsme proto výklad metodiky na EET telefonní lince ministerstva financí, kde nám vysvětlili, že u platební brány je rozdíl mezi platbou kartou a přes účet. Stoprocentní jistotu ale budete mít, když si požádáte o závazné posouzení o určení evidované tržby, které zhodnotí vaši konkrétní situaci. Jak na to, se brzy dozvíte v článku na blogu.

  11. Profilový obrázek Luboš Motl napsal:

    Podle „etrzby tečka cz“ a nejnovějšího článku na technickém serveru o e-bezpečnosti „souki tečka cz“ dobírka opět pod EET spadá. Takže Vaše chvástání o tom, že víte, koho se týká EET, je nesmysl. Neví to nikdo, ani Babiš, protože je to dokonalý nepořádek, který naplanánoval totální buran, který si nevidí na špičku nosu, ale zato ho podporují rudí bolševičtí noci a mrzká lúza. Neexistuje žádný způsob, jak to zavést, který by nezpůsobil hororové scény nebo likvidaci pro většinu několika velkých skupin menších podniků a eshopů.

    Kalousek konstruktivně navrhl odložení o 2 roky, což by mohla být spása pro celou tuto část této ekonomiky, protože bolševikům dávám rok, maximálně dva.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, pane Motle, informace na webu Souki.cz obsahují nepřesnosti. Včera jsme dobírky řešili s pracovníkem finančního úřadu a výjimka z EET stále trvá a nic se nemění. Připravujeme článek na blog, pokud vás téma stále zajímá.

  12. Profilový obrázek Martin napsal:

    Podle již zmíněného článku na „souki tečka cz“ se mimo jiné zmiňuje PayPal, jako ekvivalent platby kartou. Jak to bude v případě nikoli e-shopu, kdy je zákazník přesměrován na platební bránu PayPalu, ale zakázkového zboží objednaného přes webový formulář – zakázka je naceněna, zákazníkovi odeslána (zálohová) faktura a je na něm, zda zaplatí převodem na účet nebo přes PayPal. Jakmile je výrobek hotový, je odeslána faktura na doplatek. Po obdržení platby (na bankovní nebo PayPal účet) je zboží odesláno.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Martine, neberte prosím Souki.cz úplně vážně – sám autor připustil, že text obsahuje nepřesnosti. Lepší je držet se zákona a metodiky. Platby přes platební bránu jako PayPal je podle metodiky k EET nutné elektronicky evidovat. Pokud vám zákazník za vaši zakázkovou výrobu zaplatí zálohu přes PayPal, musíte ji elektronicky zaevidovat, pokud ji zaplatí přes účet, neevidujete. V případě, kdy i zbytek peněz zaplatí přes PayPal, musíte doplatek elektronicky evidovat. Pokud zákazník zaplatí zbytek přes účet, doplatek elektronicky neevidujete. Nezáleží zde na tom, jaký typ platby je napsaný na faktuře, ale jakým způsobem vám zákazník reálně zaplatí. Podrobnosti o zálohách najdete na straně 6 metodiky k EET a faktury jsou hned na další stránce. Pokud byste měl nějaké upřesnění k otázce, dejte nám prosím vědět.

    • Profilový obrázek Martin napsal:

      Ta zkurvená banda příživnickejch hajzlů – A na tuhle situaci mám vzít soft kde? Přes pokladnu to nejde, není to hotovost, e-shop to není, ale individuálně naceněné zakázky. Takže co teď?

  13. Profilový obrázek Martin napsal:

    Jak je to s EET a prodejem zboží koncovým zákazníkům v jiné zemi EU? Např. pokud třeba prodávám zboží přes Amazon, kde ten zajišťuje celý objednávkový systém a zákazník z Německa provede platbu kartou, tak co s tím? Nebo se EET týká pouze českých zákazníků?

    A jak je to s platbou kartou u dobírky, co když zákazník objedná zboží na dobírku a pak řidiči chce platit kartou?? Pokud všechny karty spadají pod EET, tak v tomto případě vystaví nějaký EET potvrzení PPL, i když fakturu dává zákazníkovi obchodník, takže je úplně jedno že faktura a EET doklad bude od někoho jiného?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Martine, evidovat musíte i tržby plynoucí ze zahraničí. Pokud prodáváte přes Amazon, existuje smluvní vztah mezi vámi a nakupujícím, proto elektronicky evidujete právě vy. Můžete tržbu zaevidovat předem anebo v okamžiku, kdy vám přijde elektronicky platba a vy se o ní dozvíte.

      Co se týče dobírek, je pro vás klíčové, jak vám přijdou peníze od dopravce, třeba PPL. Pokud vám je přepravce pošle na účet, elektronicky neevidujete. Pokud vám je dopravce pošle kartou nebo si je vyzvednete osobně, musíte elektronicky evidovat. Nemusíte v tomto případě vůbec myslet na to, jakým způsobem si dopravce peníze přebere od zákazníka.

    • Profilový obrázek son napsal:

      amazonští borci CZ A SK většinou mají založené firmy v US, dá se o tom na netu hodně najít, prý se to dá zvládnout dobře online a nějaké papíry pak poštou … a samo v čechách neobchodují vůbec

  14. Profilový obrázek jaromír Müller napsal:

    Co pro mě EET znamená, pokud e-shop neumožňuje platby kartou a v hotovosti a absolutní většina plateb je realizovaná přes PayPal na základě mnou odeslaného e-mailu nebo faktury vystavené přímo v PayPalu ? E-shop se o zaplacení objednávky dozví teprve tehdy, až ručně změním status na „zaplaceno.“
    Pokud mám vystavit doklad a odeslat data nejpozději při zaplacení, znamená to, že musím 24 hodin denně sedět u e-mailu a čekat, jestli něco nepřijde ?
    Mohu samozřejmě data odeslat ještě před zaplacením. Ale jak je potom řešeno storno dokladu, pokud se zákazník rozhodne objednávku stornovat ?
    Kromě toho 90 procent mých zákazníků jsou ze zahraničí a platí v eurech. V jaké měně a podle jakého kurzu budu případné platby hlásit ?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, pane Müllere, protože máme nové informace od mluvčí finanční správy Petry Petlachové, musíme odpověď pro vás aktualizovat. Nově víme, že pokud si zákazník objedná zboží třeba o půlnoci a ihned jej zaplatí, vy musíte zboží okamžitě zaevidovat. Úředníci na finanční správě neočekávají, že to budete dělat vy osobně ručně, ale že se o to postará automatizovaný software, kterým svůj e-shop vybavíte. Bohužel nám dříve nezávisle na sobě 2 úředníci potvrdili, že stačí evidovat až ráno, ale podle oficiálního vyjádření mluvčí to tak není.

      Storno dokladu spočívá v tom, že zaevidujete tržbu podruhé jako zápornou. Podle pracovníka finančního úřadu, se kterým jsme váš problém konzultovali, nemusíte řešit fyzickou vytištěnou účtenku, kterou jste už předem zaslal zákazníkovi. Pro vás je důležité zaevidovat zápornou tržbu

      O kurzu měn se dočtete na straně 22 metodiky k EET. Tržbu musíte uvést v korunách podle kurzu, který v daném okamžiku použije zákazník. Pokud poplatník kurz neuvádí, máte podle metodiky zvolit kurz sám – jako příklad je uveden kurz České národní banky. Snad jsme vám odpověděli na vaše otázky, pokud by vás napadlo nějaké upřesnění, dejte nám prosím vědět.

  15. Profilový obrázek Martin napsal:

    Jaký je rozdíl mezi platbou kartou zprocesovanou třetí stranou – PPL a zprocesovanou třetí stranou Gopay, Amazon??
    Ani v jednom případě obchodníkovi nechodí platba kartou ani hotově ale vždy na účet! V čem je rozdíl?

    • Profilový obrázek Anika napsal:

      protože EET nejde o kontrolu výběru daní a úniků při platbě hotovosti, ale o kontrolu pohybu peněz. Pokud by se EET vztahovala jen skutečně na hotovosti, tak by pan Babiš neměl relevantní data… Jsme jak stádo slepých ovcí 🙁

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Martine, pro případy dobírky se v létě povedlo lidem z Asociace malých a středních podniků ČR vyjednat výjimku. Jde o to, jakým způsobem obdržíte peníze od přepravní služby, a nikoliv jakým způsobem zaplatí váš zákazník přepravci zboží.

      Pokud by vám zákazník platil na účet přes platební bránu, která by ho pouze přesměrovala na jeho účet, pak pravděpodobně nebudete muset tuto platbu evidovat. O tomto případu jsme minulý týden mluvili s pracovníkem finanční správy, který nám tento postup schválil. Ještě uvidíme, jestli finanční správa vydá nějaké další zpřesňující pokyny.

  16. Profilový obrázek Martin napsal:

    „Jde o to, jakým způsobem obdržíte peníze od přepravní služby, a nikoliv jakým způsobem zaplatí váš zákazník přepravci zboží. “
    Jak to že o to jde v případě dopravce a ne v případě Gopay/PayPal? Peníze obdržíte vždy stejným způsobem – na účet. Vy nemáte s platbou kartou zákazníkem vůbec nic společného.
    Není zde náhodou nedorozumění, že platby kartou ano, ale tehdy, pokud provozujete přímo platební bránu? Tj. berete přímo data o platbě kartou od zákazníka. K tomu v případe procesingu třetí stranou nedochází a penáíze vám jednorázově chodí na účet. Naprosto stejně jako u dobírky.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Martine, trochu jsme se do toho zamotali – podívejte se prosím na druhou část naší minulé odpovědi. Pokud by šla platba z účtu na účet a platební brána by ji jen přesměrovala, pravděpodobně by se tato platba neevidovala – zatím nám to potvrdil pracovník finančního úřadu a čekáme na další upřesnění postupu. Podle metodiky je zatím nutné evidovat elektronicky všechny platby přes platební bránu, ale doufejme, že to brzy ministerstvo financí vyjasní a zkonkretizuje.

  17. Profilový obrázek Martin2 napsal:

    Dobry den, do ted jsem ett neresil protoze mam vsechny platby online, nicmene ted jsem zjistil, ze paypal nestaci jen evidivat kdyz penize prichazi na ucet nicmene kazdou platbu.
    1) Je to tak?
    2) Takze musim kazdy den fyzicky namacka desitky mikro plateb ktere mi prijdou? pouzivam opakujicise platby na predplatne
    3) jaky software mam tedy pouzit aby se toto delo automaticky?
    4) jsem osvc a pracuji sam, co se stane v pripade dovolene kdy nejsem mesic v praci, ale prijmy z predplatneho porad prichazi?

    Diky

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Martine, veškeré platby, které jdou z účtu na účet, neevidujete. Hovořili jsme o PayPalu s pracovníkem EET infolinky finanční správy a ten řekl, že podle jeho názoru se neevidují ani platby, které platební brána pouze přesměruje z účtu na účet. Podle EET metodiky ale určitě všechny ostatní platby přes platební bránu, kartou nebo hotově musíte elektronicky evidovat.

      K vaší druhé části otázky – podobný případ jsme také řešili s pracovníkem infolinky. Vaším úkolem je elektronicky evidovat co nejdříve poté, kdy se dozvíte o příchozí platbě. Tudíž v noci se samozřejmě vyspíte, užijete si klidný víkend a podobně. V případě měsíční dovolené to ale pravděpodobně budete muset nějak řešit, aby za vás někdo tržby evidoval. Snad jsme vám poradili, držíme palce a přejeme pevné nervy.

  18. Profilový obrázek Martin2 napsal:

    Do 1. brezna je jeste dost casu, doufam, ze Paypal pripadne nejaka firma prijde s rozumnym resenim, protoze jinak se to neda realne zvladnou, ac myslenku eet podporuji, nektere situace jsou dost nedoresene. Zrejme se nekdo nezamyslel nad tim, jak to bude v praxi fungovat. Neni mozne abych si najal clovek jen na to, aby prepisoval platby s paypalu do eet

  19. Profilový obrázek Josef napsal:

    Dobrý den, jak mám zajistit povinnost evidence platby, pokud přes eshop přijmu jednu objednávku (která je jednou zaplacena), ale zboží zasílám zákazníkovi z více prodejen? Dnes na každé prodejně tisknu jednotlivý doklad pro dílčí část objednávky. Pro příklad zákazník zaplatí přes platební bránu 1000,- Kč, já následně objednávku zpracuji, ale pošlu mu dva balíky po 500,- Kč ze dvou různých prodejen, každý bude mít vystaven prodejní doklad na 500,- Kč. Bude možné evidovat platbu až při těch dílčích prodejích? Díky

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Josefe, váš případ jsme pro jistotu konzultovali s pracovnicí EET infolinky finanční správy. Potvrdila nám, že poté, co přijmete tržbu například v hodnotě 1000 korun, vystavíte účty v každém z poboček zvlášť a oba pošlete zákazníkovi. Každá účtenka tak bude mít svůj vlastní kód od finanční správy.

  20. Profilový obrázek Daan napsal:

    Dobrý den, prosím znovu o vysvětlení postupu při placení přes PayPal v e-shopu s automatickým dodáním zakoupeného digitálního obsahu. Já přece nemohu vědět, že se zákazník rozhodl zboží objednat a že se chystá provést platbu. Dozvím se o tom, až když mi přijde potvrzení z PayPal a automaticky generovaný informační e-mail z e-shopu. Současně mám povinnost vystavit účtenku nejpozději v okamžiku prodeje. Takže když se někdo o půl třetí ráno rozhodne v mém e-shopu nakoupit, budu kvůli němu vstávat? A co když v tu dobu vůbec nejsem on-line? V jedné z odpovědí píšete „Můžete tržbu zaevidovat předem anebo v okamžiku, kdy vám přijde elektronicky platba a vy se o ní dozvíte.“ – Co to znamená „vy se o ní dozvíte“ – když mi přišla platba v noci a já jsem se o ní dozvěděla až ráno po probuzení, jak to budu FÚ (nebo komu vlastně) prokazovat? Nebo když budu 14 dní v zahraničí, na internet se připojím jen sporadicky, mohu se o proběhnuvší transakci dozvědět i se zpožděním několika dnů. A nebudu přece s sebou tahat na dovolenou zařízení, které mi umožní odesílat účtenky… Prosím o konkrétní odpověď a konkrétní praktické řešení. Moc děkuji.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, nemusíte se bát, že byste se nevyspala nebo musela začít pracovat o víkendu. Dva pracovníci EET infolinky, kterou zřizuje finanční správa, nám nezávisle na sobě potvrdili, že tak přísné to nebude. Tržbu musíte zaevidovat až poté, co ji ráno nebo po víkendu při práci objevíte.

      Dnes jsme se ale dozvěděli, že pro dobu dovolené tento fakt bohužel neplatí. Úřednice nám vysvětlila, že takový postup je možné uplatnit maximálně do 48 hodin po přijetí tržby. Protože je dovolená delší než dva dny, budete potřebovat někoho, kdo vám v té době tržby zaeviduje. Rozdíl mezi pracovním a nepracovním dnem se navíc vůbec nebere v potaz – takže pokud vyrazíte na prodloužený víkend od pátku do neděle, bude muset někdo hlídat vaše tržby. Děkujeme za otázku a držíme palce – je nám jasné, že vás odpovědí moc nepotěšíme.

  21. Profilový obrázek Daan napsal:

    Ještě prosím o informaci ohledně zařazení podle kódů NACE. Kdo určuje, pod který kód moje činnost spadá? Pokud se mám zařadit sama, kdo má pravomoc moje zařazení kontrolovat, příp. rozporovat? Proč jsou názvy činností na živnostenském listu formulovány úplně jinak než v seznamu kódů NACE (použila jsem „Vysvětlivky“, které vypracoval a spravuje Český statistický úřad, odkaz na ně je uveden v metodice Generálního finančního ředitelství k EET, verze 1.0). Podle mého názoru bych mohla spadat pod kódy 74.3, 74.10 a 85.5 – ale kdo mi to potvrdí (nejlépe písemně a s razítkem)?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, kódy NACE se používají v Evropské unii od roku 1970 a v roce 2008 je převzala Česká republika. Celá agenda spadá pod Český statistický úřad, kde vám také nejlépe poradí, jak změnit kód NACE. Metodiku ke kódování naleznete zde: http://apl.czso.cz/iSMS/klasinfo.jsp?kodcis=80004

      Držíme palce, ať se vám povede kódy upravit tak, jak potřebujete.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Ještě jednou dobrý den, s otázkou ohledně přiřazování kódů CZ NACE jsme se obrátili přímo na Český statistický úřad. Tam nám řekli, že v případě EET platí zatřídění podle ministerstva financí a finančního ředitelství. Tyto instituce přidělují podnikatelům i více kódů NACE – podle toho, čím vším se podnikatelé zabývají. Pokud potřebujete bližší informace, ČSÚ doporučuje obrátit se na finanční úřad.

      Pro zajímavost (netýká se EET):
      Kódy CZ NACE přiřazuje i Český statistický úřad kvůli statistickým potřebám. Kódy přidělují na základě:
      – zapsaného předmětu činnosti,
      – předmětu podnikání,
      – účelu subjektu,
      – doplňkové činnosti v usnesení o zápisu do veřejných rejstříků,
      – podle evidovaných živností nebo oborů živnosti volné,
      – z popisu činnosti subjektů vedených v jiných evidencích (např. národní registr poskytovatelů zdravotních služeb, evidence svazků obcí, registr poskytovatelů sociálních služeb apod.),
      – ze zřizovacích listin,
      – případně se dovozují z typu ekonomického subjektu (např. advokát, notář, daňový poradce).

      Zajímavostí je, že pokud ČSÚ připustí, že není zatřídění možné, přidělí kód 00, který znamená „nedefinováno“. Zatřídění podnikání se každopádně dále zpřesňuje a pokud se podnikatel domnívá, že k jeho činnosti nebyl přiřazen správný, odpovídající kód, může se Českému statistickému úřadu ozvat a domluvit se.

  22. Profilový obrázek Daniel Bernát napsal:

    Dobrý den,
    chtěl bych se zeptat, jestli existuje odkaz na „aktuální metodiku“, kterou lze brát jako závaznou pro vytvoření firemních pravidel pro evidenci EET? Nechci tím devalvovat Vaše odpovědi, ale pro kontrolu z FÚ mi odkaz na Vaše stránky zřejmě nepomůže…

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, pane Bernáte, máte pravdu, že s našimi odpověďmi se na finančním úřadu moc ohánět nemůžete. Bohužel jediná metodika vyšla na konci srpna a k žádné novelizaci nedošlo. Oficiální novinky můžete sledovat na oficiálním webu finanční správy http://www.etrzby.cz.

  23. Profilový obrázek Daniel Bernát napsal:

    Jak by podle Vás měla probíhat evidence elektronické platby, kdy zákazník zaplatí při objednání (přes platební bránu), ale v průběhu odbavení jeho zakázky dojde k pouze k částečnému plnění (odeslání zásilky) a zbylá částka je mu vrácena zpět na jeho karetní účet?
    Měli bychom zaevidovat obě transakce a na fakturu pak vytisknout oba kódy?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Ještě jednou dobrý den, pane Bernáte, pokud to chápeme dobře, situace je následující:
      1) Zákazník si objedná a zaplatí zboží třeba za 700 korun.
      2) Vy zaevidujete 700 Kč, ale bohužel na skladě nemáte vše, co potřeboval, a tak mu pošlete pouze zboží za 500 Kč.

      V tom případě musíte podle strany 9 metodiky částku zaevidovat jako zápornou a udělat tak opravu své předchozí datové zprávy na finanční úřad. Pokud by byla čísla jako v našem příkladu, evidoval byste -200 Kč.

  24. Profilový obrázek Dan Kruml napsal:

    Vy : K vaší druhé části otázky – podobný případ jsme také řešili s pracovníkem infolinky. Vaším úkolem je elektronicky evidovat co nejdříve poté, kdy se dozvíte o příchozí platbě. Tudíž v noci se samozřejmě vyspíte, užijete si klidný víkend a podobně. V případě měsíční dovolené to ale pravděpodobně budete muset nějak řešit, aby za vás někdo tržby evidoval. Snad jsme vám poradili, držíme palce a přejeme pevné nervy.

    Takže opravdu garantujete, že při platbě přes platební bránu na eshopu není třeba do systému eshopu programovat něco, co odešle ihned info na minfin (jak se shoduje dost provozovatelů eshopů, kteří v diskusních fórech berou za bernou minci tu formulaci, že platba má být zaevidována „ihned“), ale stačí přijít druhý den do obchodu k počítači a tuto platbu, která proběhla v někdy noci, zadat do EET pokladny (kterou v kamenném obchodě tak jako tak budeme muset mít)? Opravdu? Pokud by tomu tak skutečně bylo, tak jsem zbaven značné části svých obav.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, pane Krumle, ruku do ohně za to samozřejmě a bohužel dát nemůžeme. Občas se setkáváme s tím, že různí úředníci na infolince mají na stejnou otázku různé názory. Zároveň je metodika natolik informačně nabitý a zhuštěný text, že se občas najdou různé výklady nějaké věty nebo odstavce. Určitě vám doporučujeme požádat finanční úřad o závazné posouzení – tam vám totiž úředníci stanoví úplně přesně, jak máte evidovat, a zároveň to bude i pro ně závazné, až vás budou kontrolovat. Každopádně ale sdílíme názor pracovníka infolinky, který nám řekl, že v noci se spí a o víkendu nepracuje, tudíž nikdo nečeká, že budete sedět u počítače a evidovat tržby vašich zákazníků, kteří si třeba objednají o půlnoci nebo v neděli. Snad jsem vám odpověděli co nejlépe.

  25. Profilový obrázek Lenka Novotná napsal:

    Dobrý den, prodávám své řemeslné výrobky (mám IČ) ve FB dražbách (nejedná se o klasický e-shop). Po vydražení posílám zákaznicím platební avízo z paypalu a ony následně (taktéž přes paypal) provedou platbu. Týká se mne EET? Za odpověď děkuji.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, paní Novotná, podle metodiky k zákonu o EET musíte platby přes Pay Pal elektronicky evidovat – podobně jako v případě platby kartou nebo hotově. Neevidujete platby z účtu na účet. Máme informaci od pracovníka infolinky finanční správy, že funguje-li PayPal pouze k přesměrování přímo na účet zákazníka, ze kterého zaplatí na váš účet, evidovat nemusíte. Ve všech ostatních případech využití PayPalu ale evidovat musíte. Pokud chcete mít černé na bílém, jak máte právě vy evidovat, podívejte se na možnost závazného posouzení. Znamená to, že vám na finančním úřadě vystaví pokyny závazné pro vás i kontrolory. Více o posouzení se dočtete na straně 34 metodiky. Snad jsme aspoň trochu pomohli, držíme vám palce.

  26. Profilový obrázek Radek napsal:

    Jak poznám, zda zákazník platil kartou nebo online převodem, v případě, že prodávám např. na eBay nebo jakémkoliv podobném místě, které bere platby a Vy prostě netušíte, jakým způsobem, zda měl zákazník v ruce kartu nebo cokoliv jiného.
    Bylo by to legrační, jaký zprasek vymysleli lidé, kteří se ani nenamáhají zvednout telefon a zjistit, jak např. funguje platební brána. Bohužel je to spíše tragické, ono totiž nelze zrovna v tomto, kde existuje x různých možností, napárovat jedno univerzální řešení.
    totální neznalost se ukázala na tom, že platba kartou dobírky dopravci být zahrnuta nemá, ale platba kartou pžes platební bránu třetí strany – naprosto totožné!!! – být zahrnuta má.
    Zajímalo by mě tedy výše zmíněné, jak zjistí chytrý pan úředník, že platba byla provedena kartou, když takovou informaci nemám ani já jako obchodník??

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Radku, ještě vyčkejte, k platbám přes platební bránu by měla finanční správa ještě vydat nějaké další pokyny. Snad to potom bude nám všem jasnější.

  27. Profilový obrázek Katka napsal:

    Dobrý den, máme eshop, kde zákazníci platí převodem na účet, dobírkou, která nám je od přepravce vyplácena také na účet, ale i platební bránou GoPay. Výjimečně se stane, že zákazníkovi umožníme platbu v hotovosti. Je tedy možnost platit u nás platbou GoPay a občasně hotově také znakem toho, že se nás týká ETT? Je nějak důležité, co se na eshopu prodává, nebo jak často se přijme ona hotovost?
    Předem velice děkuji za odpověď.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Katko, máme pro vás malé shrnutí:
      – všechny platby z účtu na účet se elektronicky neevidují,
      – platby na dobírku elektronicky neevidujete, pokud vám dopravce posílá peníze na účet,
      – platby v hotovosti musíte elektronicky evidovat, i když je přijímáte jen několikrát ročně,
      – platby přes platební bránu elektronicky evidujete. Dříve nám pracovník EET infolinky finanční správy sdělil, že pokud platební brána vašeho zákazníka pouze přesměruje na jeho účet a on zaplatí přímo na váš účet, takovou tržbu neevidujete. Protože je ale kolem platebních bran spousta zmatků, připravuje ještě finanční správa další upřesnění postupu elektronického evidování. Snad budou pokyny v následujících týdnech hotové.

      K vaší druhé otázce – důležité je oboje. Ve vašem případě je to ale poměrně jednoznačné. Protože máte e-shop, spadáte do druhé vlny EET (maloobchod a velkoobchod). Protože víte, že občas někdo zaplatí hotově, očekáváte to, a proto nelze říci, že by šlo o ojedinělý prodej, takže elektronicky evidovat musíte.

  28. Profilový obrázek Olga napsal:

    Dobrý den,
    ráda bych Vás poprosila o radu – Mám-li eshop, kde přijímám platby pouze předem na účet – všude čtu, že se mne EET netýká. Ale přesto musím po přijetí platby dát zákazníkovi účtenku se slosovatelným kódem. Omlouvám se za hloupý dotaz, ale jak tedy přijdu k té účtence s kódem, když se mne EET netýká? Moc děkuji.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Olgo, máte naprostou pravdu – pokud máte e-shop a tržby přijímáte pouze z účtu na účet, EET se vás netýká. Účtenková loterie se ke slovu dostane pravděpodobně až v polovině roku 2017. V metodice k EET zákonu o loterii najdete informace na straně 35 – ale v podstatě se tam ani nemusíte dívat. Nic konkrétního se tam totiž nedozvíte, autoři však slibují, že na podobě účtenkové loterie již pracují. Až budou známé informace o konkrétní podobě loterie, napíšeme o ní určitě článek. Nebojte, váš dotaz určitě není hloupý – i my jsme zvědaví, jak to na ministerstvu financí vymyslí.

  29. Profilový obrázek Václav Vičík napsal:

    Dobrý den, měl bych 2 dotazy.
    V eshopu využívám platební brány GoPay, ale platby přes bránu jsou jen málo používané, nejvíce je dobírek (ty si nechávám zasílat na účet). Dále se využívá bankovní převod. Hotově žádné peníze nepřijímám. Proto uvažuji, že k 1.3.2017 zruším službu GoPay a přestanu ji využívat, čili jsem v klidu, přestože do března budu bránu využívat, EET se mě netýká, je to tak?
    Druhý dotaz je následující. Kdyby se cokoliv změnilo, já bych EET používal a nastala by tato běžně se objevující situace: V eshopu prodávám zboží ručně vyráběné, a když zrovna není skladem, vyrábí se. Výroba trvá běžně i 5 týdnů. Zákazník si toto zboží zakoupí, zaplatí ho online kartou a 5 týdnů čeká na dodání. Řekněme, že po 5 týdnech se rozhodne, že zboží vlastně nechce, objednávku zruší. Problém v tom žádný není, vrátím zákazníkovi peníze, zboží koupí někdo jiný, to nevadí. Ale co EET, lze udělat storno i po 5 týdnech???
    Velmi děkuji za odpovědi.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, pane Vičíku, pokud vám budou chodit peníze pouze na účet, elektronicky evidovat nebudete – přesně jak píšete. Předpokládáme, že se zabýváte maloobchodem nebo velkoobchodem, když počítáte s tím, že by vás elektronická evidence začala od 1. 3. 2017.

      O stornu se dočtete na straně 9 metodiky k zákonu o EET, kde je vysvětlené, že storno znamená zápornou tržbu. Nic o lhůtách se tam ovšem nepíše, takže by neměl být problém, pokud byste případně stornoval objednávku až po 5 týdnech od zaplacení. Tady si můžete o stornu přečíst sám: http://www.etrzby.cz/assets/cs/prilohy/Metodika-k-evidenci-trzeb_v1.0.pdf

      Děkujeme za vaše otázky, držíme vám palce.

  30. Profilový obrázek Václav Vičík napsal:

    Dobrý den,
    mám ještě jeden dotaz.
    V jednom ze starších příspěvků v diskuzi se píše: „… že se mne EET netýká. Ale přesto musím po přijetí platby dát zákazníkovi účtenku se slosovatelným kódem.“ To jako opravdu? I když se mě EET netýká, musím mít v podstatě stejnou pokladnu, stejný systém, vydávat stejné účtenky, jen info o nich neodesílám??????
    Já měl za to, že když se mě EET netýká, jedu si po svém, jako doposud. Faktury, paragony, …
    Děkuji.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Ještě jednou dobrý den, pane Vičíku, s účtenkou loterií nás zatím ministerstvo napíná. Náměstkyně ministra financí Alena Schillerová původně říkala, že loterie, odstartuje už od března 2017, později tvrdila, že s loterií máme počítat až od poloviny roku 2017. Zatím je to bohužel vše, co je momentálně z ministerstva potvrzené. Ve hře je například i možnost regionálních loterií, nepravidelného slosování a podobně. Pravděpodobně jsem vás moc nepotěšili, ale sami zatím více nevíme. Situaci ale hlídáme a hned, jak něco zjistíme, napíšeme o tom pro vás a ostatní čtenáře článek na blogu.

  31. Profilový obrázek robert napsal:

    Dobrý den

    rád bych se zeptal zda se bude EET týkat mé osoby v případě : posílám zboží na dobírku ale převodem na účet ( kupující zaplatí na poště dobírku a pošta mi ji přepošle na bankovní účet, dále zasílám zboží i při platbě předem na bankovní účet, to je mi vcelku jasné že převodem je to ok, ale prodávám na nejmenovaném portálu kde se používá PayU platební brána na placení, tam mi kupující za zboží zaplatí, platba dorazí na PayU – na portál a já si ji pak nechám přeposlat na účet, týká se mě v tomto případě EET? děkuji mnohokrát za odpověď

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Roberte, správně víte, že tržby, které vám přijdou z účtu na účet (od zákazníka nebo dopravce) neevidujete. Evidujete tržby, které vám zaplatí zákazník kartou. Platební brány jsou v metodice k zákonu o EET zmíněny jen velmi stručně na straně 6:

      „Paypal, PayU, PaySec, Google Checkout, Click2Pay – (služba, která umožňuje uskutečnit platbu plátce podnikateli za zboží nebo službu na internetu) se chová obdobně jako platba on-line kartou a podléhá evidenci tržeb. V prostředí platební brány v podstatě probíhá pouze autorizace a zúčtování transakce. Platbu přijímá prodejce zboží nebo služby, a pokud se u něho jedná o příjem z podnikání, bude účtenku vystavovat a údaje o příslušné tržbě posílat Finanční správě on, nikoliv provozovatel platební brány.“

      Podle našich informací ale brzy k tomuto stručnému textu přibude upřesnění. Ministerstvo financí a finanční správa momentálně připravují podrobnější pokyny k evidování tržeb přes platební bránu. Proto vás ještě prosíme o malé strpení – hned, až budeme vědět více, napíšeme pro vás a ostatní čtenáře článek na blog.

  32. Profilový obrázek Robert napsal:

    Ok děkuji vám moc za informace

  33. Profilový obrázek Josef napsal:

    Dobrý den,
    používám Money S3 a chystám se spustit malý e-shop, který ale nemá přímé online propojení s účetním systémem. Veškeré doklady dle objednávek se tedy budou tvořit ručně, tedy v případě platby kartou přes internet až zpětně po připsání platby na účet. Je v pořádku zasílat tržbu na EET až spolu s vystavením faktury? Již jste na jeden podobný dotaz odpovídali – aby člověk nemusel v noci vstávat 🙂

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Josefe, na naší předchozí odpovědi se nic nemění. Pokud vám přijde platba o víkendu nebo v noci, nemusíte se bát, že je potřeba ihned evidovat. Pracovnice EET infolinky finanční správy nám ale řekla, že je nutné to stihnout do 48 hodin – takže když pojedete na dovolenou, budete za sebe muset sehnat náhradu. Možná to ale budete mít i černé na bílém – finanční správa připravuje další pokyny k elektronické evidenci plateb přes platební brány, kde by mohlo zaznít i řešení vaší situace. Děkujeme za otázku a až budeme vědět něco více, připravíme článek na blog.

    • Profilový obrázek Josef napsal:

      Díky za odpověď a dobré ráno 🙂

  34. Profilový obrázek Michal Nový napsal:

    Dobrý den,
    provozuji malý kiosek s občerstvením a rád bych se zeptal, jestli je znám důvod (zdůvodnění situace), proč v parlamentním bufetu EET není třeba a proč ve stejném bufetu u mě EET potřeba je? Vžyť se jedná o 2 identické provozovny (resp. obory podnikání).
    Velmi děkuji.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, pane Nový, máte pravdu v tom, že jde o stejný typ podnikání a úplně chápeme, že to podle vás postrádá logiku. Našli jsme pro vás vysvětlení:
      Metodika k zákonu o EET na straně 12 stanoví, že tržby státu a územního samosprávného celku (obec a kraj) jsou z EET vyloučené. Na stejné straně metodika toto rozhodnutí také zdůvodňuje: kontrola v těchto institucích je prý dostatečná a transparentní, takže není potřeba elektronicky evidovat. Můžete si v metodice přečíst více: http://www.etrzby.cz/assets/cs/prilohy/Metodika-k-evidenci-trzeb_v1.0.pdf

  35. Profilový obrázek Jana napsal:

    Dobrý večer, na mém eshopu si zákazníci vytvoří objednávku zboží o které mají zájem. Toto zboží já objednám u jisté společnosti a pak osobně předám zákazníkovi, který mně zaplatí hotově nebo po domluvě předem na účet. Tak si nejsem jistá jak to tedy mám. Moc děkuji za odpověď.

    • Profilový obrázek Václav napsal:

      Dobrý večer,
      tohle by mě také zajímalo. Když mám obchod kde si zákazník objedná, pošle peníze mě na účet a já mu to objednám. A ted doufám že se mě nedotkne to EET. Pouze dostávám peníze na účet a občas na PayPal, když si někdo objedná z ciziny (Německo, Francie, UK, PL atd…) Předem děkuji za odpověd‘,

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Václave, ohledně plateb přes účet a hotově už jsem odpověděli Janě, vás zajímají ještě i platební brány. Možná jste si na našem blogu všiml článku o doplňujícím textu k platebním branám, který minulý týden vydala finanční správa: https://eet.money.cz/blog/nova-pravidla-zpresnuji-eet-pro-e-shopy-nikdo-jim-ale-nerozumi

      Bohužel ale text není příliš dobře srozumitelný. Vyplývá z něj, že byste se měl informovat u pracovníků platebních bran, zda tržba, která jde přes jejich bránu, podléhá EET nebo nikoliv. Některé brány totiž slouží jen jako přesměrování na účet, ze kterého zákazník platí rovnou na účet prodejce, a tak není potřeba evidovat. Každopádně pro vás máme špatnou zprávu – s platebními branami je to pořád velice nejasné. Až budeme vědět více, určitě se s vámi a ostatními čtenáři o naše zjištění podělíme na blogu.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Jano, veškeré platby v hotovosti musíte elektronicky evidovat. Platby z účtu na účet neevidujete, platby kartou a hotově evidujete. Nezáleží na tom, že zboží objednáváte od jiné společnosti. Je to trochu podobné jako platby dopravci – podívejme se na to na příkladu e-shopu pana Pavla. Pavel prodává knihy ve svém e-shopu a zákazníci mu platí přes účet nebo na dobírku. Platba na dobírku probíhá tak, že Pavel předá knihy dopravci, ten je odveze zákazníkovi a dostane peníze hotově. Dopravce musí hotovost zaevidovat a pak ji pošle Pavlovi na účet – Pavel už tyto peníze na účtu elektronicky neeviduje. Pokud by dopravce předal Pavlovi peníze hotově, musel by i Pavel elektronicky evidovat. Snad jsme vám odpověděli dostatečně srozumitelně – pokud by vás ještě něco napadlo, dejte nám vědět.

  36. Profilový obrázek Olga napsal:

    Dobry vecer,
    mohu se prosim jeste optat na stankovy prodej na trzich? Konkretne – vyrabim hackovane odevy a take svicky, ktere pak sama prodavam ve stanku na trzich -klasickych i vanocnich,farmarskych… Jedna se tedy o vyrobu, ktera spada pod eet az v breznu 2018, nebo jde uz o maloobchod velkoobchod,ktery jde pod eet v breznu 2017?
    Moc dekuji. Olga

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Olgo, domníváme se, že vaše zboží bude spadat do 4. vlny pod skupinu NACE 13 – Výroba textilií, kam patří i „výroba pletených a háčkovaných materiálů“

      Ještě si to prosím ověřte podle postupu, který vám zkopírujeme z našeho blogu:

      Obory se do fází rozdělují podle CZ-NACE kódů. Málokdo si ho pamatuje, ale snadno ho zjistíte v databázi RES: http://apl.czso.cz/irsw/
      Zadejte do databáze své IČO a vyjede vám váš záznam.
      Poté klikněte na odkaz, který se skrývá pod číslem IČO.
      Uvidíte detail záznamu, kde je uveden váš CZ-NACE kód.
      Vyhledejte si v přehledu přiřazení svého kódu do jedné z vln EET: https://eet.money.cz/koho-se-tyka-elektronicka-evidence-trzeb

  37. Profilový obrázek Zdenda napsal:

    Dobrý večer. Psaly jste, že pokuď paypal jako platební brána slouží jako k příjmutí jednotlivých plateb z objednávek od zákazníků a po té ty peníze jsou převedeny na účet tak EET být nemusí. Jak to je, když ty příjmy jsou převedeny na účet např. jednou za 14 dní v celku směnným kurzem paypalu? Přece z toho Paypalu se na účet dostat musí tak jako tak. Děkuji

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Zdendo, v dodatku k platebním branám úředníci vymysleli, že každá platební brána má sdělit, zda musí prodejce elektronicky evidovat nebo ne. O dodatku jsme psali zde: https://eet.money.cz/blog/nova-pravidla-zpresnuji-eet-pro-e-shopy-nikdo-jim-ale-nerozumi

      Je možné, že přes PayPal by se neevidovalo: podle zmíněného dodatku totiž mají výjimku ty platební brány, ve kterých si prodávající a nakupující zřizují účet a z nich platí a také na ně přijímají tržby. Pracovník EET infolinky finanční správy nám bohužel nic konkrétního neřekl a nám se zatím nepodařilo od PayPalu zjistit, jak to u nich bude s EET. Omlouváme se, ale zatím vám nemůžeme dát přesné a podrobné informace 🙁

  38. Profilový obrázek Michal Novotný napsal:

    Dobrý den,
    mám dotaz. Studenti na střední škole pořádají maturitní ples. Na ples prodávají vstupenky v předprodeji nebo na míste (samozřejmě za hotové), k tomu je také zapotřebí EET??? Děkuji za odpověď.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, pane Novotný, jestli to dobře chápeme, studenti si ples organizují, vybírají peníze a pak za ně platí třeba pronájem sálu, kapelu nebo tombolu. Protože studenti nejsou podnikatelé ani žádné sdružení, nezisková organizace nebo podobná instituce, tržby z lístků by EET podléhat neměly. Žádnou takovou tržbu totiž metodika k zákonu o EET neupravuje.

  39. Profilový obrázek Pavel napsal:

    Dobrý den,

    v rychlosti, mám e-shop, kde jde platit jen převodem a na dobírku …. Týká se mne EET?

    Děkuji

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Pavle, taky v rychlosti:
      1) plateb z účtu na účet se EET vůbec netýká,
      2) u plateb na dobírku elektronicky evidujete pouze v tom případě, že vám dopravce dává peníze v hotovosti.
      Pokud jsme byli až moc struční, klidně napište doplňující otázku.

  40. Profilový obrázek Daniel napsal:

    Dobrý den,
    rád bych se zeptal, zdali se mě týká EET, když provozuji internetové obchody a zákaznící si mohou u mě zboží vyzvednout osobně a hotově ho zaplatit. Nemám kamenný obchod pouze provozovnu, která slouží také jako výdejní místo. Pokud by tyto platby v hotovosti byly řešeny platbou předem na účet EET by se mě týkat nemělo je to tak?? Dobírky od přepravních společností mi chodít přímo na účet a žádnou platbení bránu nemám.

    Děkuji za odpověď.
    Daniel

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Danieli, platby z účtu na účet se elektronicky neevidují, takže pokud by vám zákazníci zaplatili předem na účet, EET se těchto plateb netýká. Jestliže by ale chtěli platit hotově ve vašem obchodě, musel byste takovou platbu zaevidovat. Dobírky od přepravců na účet neevidujete. V platebních branách jsou stále zmatky, ale to naštěstí nemusíte řešit.

  41. Profilový obrázek Petr napsal:

    Dobry den, mam eshop na prodej a montaz klimatizaci. Prodej je vetsinou platbou z uctu na ucet, ale musime evidovat i platbu v hotovosti za montaz klimatizace?

  42. Profilový obrázek Karel napsal:

    Dobrý den, mám e-shop a nyní si chci otevřít vydejní místo v kamenem obchodu někoho jiného kdo bude spadat pod EET jelikož i já pod něj spadám dá se využít EET pokladna zmíněného obchodu nebo musím mít vlastní?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Karle, bohužel neznáme pokladnu, na které je možné nastavit dvě různá čísla IČO a přepínat mezi nimi. Neznáme žádné podrobnosti, ale pravděpodobně majitel kamenného obchodu zaeviduje prodané zboží a vy zaevidujete tržbu, kterou vám předá hotově. Pokud ji pošle na účet, evidovat nemusíte.

  43. Profilový obrázek Pavel Zoch napsal:

    Dobrý den, domnívám se, že s Paypalem to je maličko pomotané. To není brána, není to pouze prostředník, který zprostředkovává platbu. Je to také de facto účet, na kterém můžete své peníze držet a převádět jen v okamžiku, kdy chcete. Je podle mého absurdní pokoušet se vyžadovat nějaké chování na základě absolutního nepochopení věci. Vysvětlím na mém příkladu. Prodávám občas návody. Jen v angličtině, tedy do zahraničí. Vše daním jako normální příjem (zjednodušené účto), kdy podle vyhlašovaného kurzu přepočítávám (k účtu) tento svůj příjem. Platba probíhá jen na paypal, nikoliv na můj účet. Na můj účet si převádím prostředky čas od času, když to je z pohledu kurzu výhodnější a nebo využívám prostředky pro nákup dalších věcí. Nikdy nedochází k převodu platby paypal > účet per platba automaticky (brána). Nikdy nepoužívám převod karta > paypal, protože prostředky na paypalu mám ze svého příjmu. Tedy vůbec není systém využíván jako brána, ale jako bankovní účet.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den pane Zochu, děkujeme za vaši poznámku. Situace je zatím taková, že EET metodika na straně 42 PayPal zahrnuje mezi platební brány. Později finanční správa vydala k platebním branám další upřesnění. Jenže když si ho přečtete, zjistíte, že vlastně nic moc nevysvětluje: http://www.etrzby.cz/cs/761

      V současnosti vám můžeme doporučit požádat si o závazné posouzení na finančním úřadě. Sice za něj musíte zaplatit tisíc korun, ale budete mít jistotu, že evidujete správně. Máte pravdu v tom, že je vámi popsaná transakce velmi podobná převodu z účtu na účet – a mohl by to uznat i finanční úřad.

      Ve hře jsou také ještě výjimky ministra Babiše. Ten navrhl, aby se elektronické platby nemusely evidovat a aby neevidovali ani podnikatelé s příjmem do 250 tisíc korun ročně. V lednu by jeho návrhy měla projednávat poslanecká sněmovna – uvidíme, jak to dopadne.

  44. Profilový obrázek Věrka. S napsal:

    Dobrý den, jak vyřešit dobírku u eshopu, když si eshop zaváží své zboží sám?? vystavujeme fa a auto vyjíždí i na 3 dny po ČR. Řidič se vrací a následně předává naši účetní všechny peníze. Kdy má paní účetní vystavit doklad pro EET?? Když vystavuje fa – ovšem to peníze od klientů ještě nemá nebo až když ji je řidič přiveze??

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Věrko, děkujeme za váš dotaz – v podobné situaci se jistě ocitá více e-shopů. Tento problém jsme už dříve konzultovali s pracovníky finanční správy. Pokud řidič operuje s hotovostí, musí předat zákazníkům EET účtenku. Podle strany 20 EET metodiky (3. odstavec odspodu) musíte EET účtenku vydat kdykoliv před tržbou nebo nejpozději v okamžiku uskutečnění tržby. Znamená to, že EET účtenku nelze vydat zpětně. Metodiku najdete třeba zde: http://www.etrzby.cz/assets/cs/prilohy/Metodika-k-evidenci-trzeb_v1.0.pdf

      Můžete na to jít třeba takto:
      1) Vaše účetní nachystá faktury a zároveň vydá EET účtenky. To vše předá řidiči, který rozveze balíky i s fakturami a účtenkami. V případě, že si některý zákazník balík nevyzvedne, účetní poté EET účtenku stornuje.
      2) Vaše účetní nachystá faktury a balíky. Řidič je rozveze a u každého zákazníka sám vydá EET účtenku na jednoduchém pokladním zařízení, které je přenosné – například mobil či tablet s tiskárnou nebo zařízení typu tablet se zabudovanou tiskárnou.

  45. Profilový obrázek Pavel Zoch napsal:

    Ještě dotaz, pokud mohu, pokud bych danil příjem z převodu paypal > paypal podle autorského zákona??? Je to poskytování audiovizuálních děl, kterých jsem 100% autorem. Neřeším, že to bude daněné více, to mi nevadí, vadí mi funkčně nedořešená implementace za zcela doplňkový příjem. Díky PZ

    • Profilový obrázek Pavel Zoch napsal:

      BTW, navíc je to příjem v USD, kdy bych asi každou jednu mikroplatbu musel ke dni přepočítávat podle kurzu, což je magořina. Nyní to dávám jednou za rok při přípravě účta podle vyhlašovaného kurzu ČNB.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, pane Zochu, a jak byste na to šel podle autorského zákona? Na první pohled jsme si tam nevšimli postupu, jak danit. Každopádně s vámi souhlasíme, že pokud výjimky neprojdou, bude to pro podnikatele využívající platební brány opravdu velký problém. Snad o tom poslanci konečně rozhodnou v pátek.

    • Profilový obrázek Pavel Zoch napsal:

      Díky za Vaší snahu. V mém případě se jedná o prodej audiovizuáních děl (návodů a dat) skrze blog, kde jsou tlačítka buy now s platbou v USD. Jsem autorem těchto děl. Tedy z mého pohledu je to prodej autorského díla. Je to jen úvaha. Díky

      BTW, tak sjem napsal na facebook panu Babišovi 🙂

  46. Profilový obrázek Pavel Zoch napsal:

    tak jsem dnes zavolal na finanční správu (etrzby.cz). Paní byla docela překvapená, že paypal je uveden v metodice EET, když se jedná o čistý převod účet účet. A že je to otázka pouze metodiky, která není to samé jako zákon (logicky). A že mi děkuje, že jsem ji na to upozornil, ať jí ještě pošlu další podklady a že to zkusí poslat dál. Pač uznala že to je pitomost :). Tak uvidíme. Já ji to pošlu. Byla zatím velmi vstřícná.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, pane Zochu, poslanci bohužel minulý týden odmítli EET výjimku pro e-commerce. Předpokládáme, že teď bude muset finanční správa sepsat nějaký postup pro platební brány včetně PayPalu. Docela nás udivuje, že byla úřednice překvapená, že některé platební brány skutečně fungují jako platba z účtu na účet. Snad tu informaci pošle dál.

      Ještě k vaší úvaze o autorském právu. Máte pravdu, že na straně 8 metodiky k zákonu o EET se píše, že autorská práva nespadají do EET. Ale když si odstavec přečtete důkladně, zjistíte, že se to týká nepodnikatelských aktivit. Pokud jste tedy podnikatel, svoje příjmy musíte evidovat.

  47. Profilový obrázek RAdim napsal:

    Dobrý den,
    kdýž mám firmu, kde mám i výdejni místo. Také mám 3 eshopy a jednou ročně jezdím prodávat na veletrhy, Stačí mi jedno EET číslo, nebo musím mít na každý eshop zvlášt číslo, na vydejní místo další číslo a na veletrh další číslo EET. Děkuji za odpověď

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Radime, co prosím přesně myslíte číslem? Jestli řešíte pokladnu a certifikát, stačí vám určitě mít po jednom.

  48. Profilový obrázek Jan Krob napsal:

    Dobrý den,
    naše firma vyrábí bižuterii většinou zakázkově (CZ-NACE 32.13), tím pádem spadáme do 4 fáze. Ale přebytky (nevyzvednuté zakázky atd.) prodáváme 1 až 2 krát za rok ve stánku na místním trhu. Týká se tohoto prodeje ve stánku EET?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, pane Krobe, bohužel pod EET spadají i vaše stánky. Možná jste si všiml v metodice k zákonu o EET pojmu ojedinělý příjem. Jde o to, že když něco prodáte výjimečně, nemusíte takovou tržbu evidovat. Jenže tato úleva platí pro lidi, kteří v dané oblasti nepodnikají a tržbu předem neplánují a nečekají. Obvyklým příkladem je prodej nadúrody ze zahrady nebo prodej starého nábytku, když si člověk kupuje nový. Proto podle našeho názoru budete muset na stánku elektronicky evidovat.

  49. Profilový obrázek Jan Krob napsal:

    Dobrý den,
    špatně jsem se vyjádřil. Chtěl jsem se zeptat zda prodej ve stánku spadá do 2 nebo až do 4 vlny?
    Předem děkuji

  50. Profilový obrázek Martina napsal:

    Dobrý den,
    chtěla jsem se zeptat, jak je to z prodejen na serveru ETSY kde prodávám ručně vyrobené zboží, platba přes paypal na účet?
    A dále pokud se účastním prodejní výstavy DollPrague jednou za dva roky.
    Budu muset mít EET?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Martino, začneme výstavou. Ve vašem případě nejde o ojedinělý příjem, protože se na výstavu chystáte, připravujete zboží za účelem zisku. Ojedinělý příjem je takový, který člověk nečeká a není v oboru, ve kterém podniká (jako příklad uvádí metodika prodej vysloužilého nábytku). Bohužel se tedy musíte připravit na to, že budete tyto tržby evidovat. Ještě si můžete zkusit zažádat o závazné posouzení na finanční úřad. Zaplatíte za něj 1000 korun a úředníci vám přesně určí, jestli musíte evidovat.

      Co se týče platby přes PayPal, zatím vám bohužel neporadíme. K dispozici je jen obtížně pochopitelná dodatečná metodika (koukněte zde: https://eet.money.cz/blog/nova-pravidla-zpresnuji-eet-pro-e-shopy-nikdo-jim-ale-nerozumi)
      Nikdo ale přesně neví, jak to bude s platbami přes platební brány. Hned, až zjistíme víc od pracovníků finanční správy, napíšeme článek. Zatím ale bližší informace nemáme – omlouváme se vám 🙁

  51. Profilový obrázek Karel napsal:

    funkční knihovna pro eshop-EET zde http://tinyurl.com/znvbzyh

  52. Profilový obrázek Katel napsal:

    dal jsem špatný odkaz, ještě jednou funkční knihovna pro eshop-EET http://eet-php-knihovna.radovankaluza.cz/

  53. Profilový obrázek J. Mallat napsal:

    Dobry den.
    Pokud tedy pripustime, ze „dává příkaz plátce prostřednictvím příjemce“ = „dává příkaz plátce prostřednictvím platebni brány, ne přijemce“
    Je jasne, kolik v CZK se ma odeslat do EET, za predpokladu:
    – brana (konkretne 2checkout.com) umoznuje platbu kartou (debit, credit), paypal
    – vedena mena pro obchodnika je v USD
    – platba na webu je v EUR
    – platba na ucet obchodnika (dorazi v USD – banka ji prevede na koruny a strhne poplatek za prevod) je zasilana davkove po dosazeni/prekroceni nastavene castky
    – poplatek pro branu je dan procentem/nebo minimalni castkou + poplatek za odeslaní na ucet (ten je pro jednotlivou platbu nevypocitatelny, neb nevite dopredu, o kolik prejedete nastavenou castku)
    – dale je problem s prevodem men, pokud je pouzit paypal, dostanete min …
    – pro uplnost, jde o predplatne sluzby a z nekolika set zakazniku jsou z CZ aktualne 3

    Predem dekuji za libovolnou radu, ci nasmerovani.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, pane Mallate, řešíte, jak evidovat tržby přes zahraniční platební brány, kterými lidé platí v dolarech a eurech – chápeme správně vaši otázku? Pokud používáte nějaký jednoduchý e-shop, mohlo by vás zajímat řešení, které připravují naši kolegové z iDokladu. Už pracujeme na článku, který co nejdříve vyjde na našem blogu. Pokud e-shop nepoužíváte, počkejte prosím ještě, jestli finanční správa vydá nějaké upřesňující pokyny. Možná vás bude zajímat, že česká platební brána GoPay už připravuje řešení EET pro své zákazníky, ale v případě cizích platebních bran asi nemůžeme podobnou pomoc očekávat.

  54. Profilový obrázek Martin M napsal:

    Dobrý den.
    Pokud při platbě kartou přes platební bránu vzniká povinnost k EET (i když se mi to zdá ve znění příslušných paragrafu mimo), lze tuto povinnost vykonat až ve chvíli, kdy vydávám daňový doklad (fakturu), tedy opožděne vzhledem k platbě? A navíc manuálně, tedy zadáním do co nejlevnější pokladny?
    Konkrétně když si zákazní něco objedná a zaplatí v pondělí a já to začnu řešit až ve středu. Tedy udělám fakturu zabalím zboží a ričně vyťukám udaje do eet pokladny. Je to takto OK nebo musím pořízovat nějaký drahý systém pracující online?
    Mám bránu jen na zahraničí. V jaké měně mám udaje do eet zadávat? musím v Kč i když faktutuji v Eurech a co procenta co se strhnou za použití platební brány? Co je můj příjem – fakturovaná částka nebo ta co dojde na účet?
    Děkuji za re

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Martine, podíváme se na vaše otázky popořadě. Elektronicky zaevidovat bohužel musíte tržbu v okamžiku jejího uskutečnění nebo dříve, ale určitě ne později. Toto je samozřejmě složité a je vidět, že autoři metodiky na e-platby příliš nemysleli. Bohužel ale zatím neexistuje žádný pořádný výklad, jak evidovat v těchto případech. Fakturu můžete vystavit kdykoliv, ale elektronicky zaevidovat musíte tržbu hned.
      Do EET musíte zadávat měnu v korunách.Vaším příjmem je pravděpodobně to, co vám skutečně přijde. Potom v účetnictví ale vykážete, že váš reálný příjem byl něco jiného.
      Opravdu nás to mrzí, ale řešení pro zahraniční platební brány je zatím ve hvězdách :-(. Doufáme, že finanční správa vydá ještě nějaký pokyn pro tyto velmi komplikované případy. Bylo by nefér, kdyby podnikatelé kvůli EET museli opouštět platební brány. Sledujte náš blog, až se něco dozvíme, hned o tom napíšeme. Držíme vám palce.

  55. Profilový obrázek Standa napsal:

    Dobrý den, mám shop a zajímá mne co vše bude EET platba. Takže příjem hotovosti – bude EET platba. Pak pokud na eshopu poskytuji pomocí jakékliv platební brány platbu platební kartou – také bude EET platba. Pak systémy jako bran nabízejí jeste platby online převody – nazývané jako e-platby, kdy jde vlastně o bankovní převod – kdy klient je přesmerovaný do své banky, kde je mu předvyplnění bankovní příkaz – toto bude EET platba či ne. Dle mého ne, ale radší se ptám, protože nevím když klient platbu nedokončí tak operace není provedena, ale EET transakce by odesla at se nepotvrdila či jí klient stornoval.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Stando:
      1) Hotovost je EET platba.
      2) Platby přes platební bránu jsou EET platba.
      3) Platby přes platební bránu, která je jen prostředníkem mezi účtem vaše klienta a vás, pravděpodobně pod EET spadat nebudou. Na toto jsme se už ptali i pracovníků na EET infolince, a ti nám potvrdili, že pokud je platba z účtu na účet a platební brána ji jen urychlí, nejde o tržbu spadající pod EET. Uvidíme, jestli finanční správa vydá ještě nějaké další upřesňující pokyny, ale toto by se snad měnit nemělo.

  56. Profilový obrázek Michal napsal:

    Dobrý den. Prodáte něco někomu na zahraničním marketplace. Pokud chcete být 100% korektní toto byste měli nějak zaevidovat. Jak? Informaci o provedené platbě dostanete po různém časovém úseku, mnohdy je platba pending i přes noc. Ale zákazník samozřejmě zaplatil už třeba před 10 hodinami. Navíc nemáte šanci zjistit, jakou platební metodu využil.
    Jak naplníte podmínku evidovat ihned a platbu kartou, když ani o jednom nemáte žádný údaj?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Michale, správně se domníváte, že pokud chcete být opravdu korektní, měl byste zaevidovat i takovou tržbu, jakou popisujete. Jenže finanční správa bohužel na podobné situace vůbec nemyslí. Intenzivně se snažíme přijít na to, jak to řešit, ale zatím vám neporadíme. Prosím, mějte ještě strpení, snad finanční správa přijde s tím, jak řešit EET v tomto případě. Je jasné, že zahraniční platební brány a weby řešení EET implementovat nebudou a zatím to vypadá, že spousta podnikatelů podobné platformy raději opustí, což by byla opravdu velká škoda. Nezlobte se, že jsme vám neporadili, až budeme vědět více, určitě hned napíšeme článek.

  57. Profilový obrázek Pavlína napsal:

    Dobrý den,

    chci se zeptat, zda máte info, kdy budou informace ohledně paypalu? Zákaznice z Německa o tuto platbu mají velký zájem. Nicméně pokud bude podléhat EET, nemohu jim jej nabídnout.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Pavlíno, situace je opravdu složitá. Nelze očekávat, že by zahraniční platební brána PayPal přišla s vlastním řešením EET, podobně jako třeba česká brána GoPay. Je tedy otázka spíše na programátora, jestli by zvládl pro vás vyvinout nějaké propojení mezi platební bránou a finanční správou. Každopádně by vás ale mohlo zajímat, že naši kolegové připravují propojení mezi iDokladem, platební bránou a e-shopem. Začátkem příštího týdne k tomu vydáme článek, kde se dozvíte podrobnosti.

    • Profilový obrázek J. Mallat napsal:

      Dobrý den.
      Připojuji se k otázce … je PayPal vůbec platební brána? Sice v metodice je přimo uveden, ale
      1. česká wiki říká: „PayPal je internetový platební systém. Umožňuje přesuny peněz mezi účty PayPalu, které jsou identifikovány e-mailovými adresami“
      2. PayPal (Europe) S.à r.l. et Cie, S.C.A. je registrován jako Banka (dohledat lze zde: https://supervisedentities.apps.cssf.lu/index.html )

      Není to tedy přesun z účtu na účet a tedy EET tonepodléhá?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, pane Mallate, máte pravdu, že metodika uvádí u platebních bran jako příklad PayPal, který ale funguje spíše jako elektronická peněženka. Ještě vás ale prosíme o pár dní strpení – Alena Schillerová, náměstkyně ministra Babiše, totiž na konferenci APEC slíbila, že by do týdne měla být nová metodika k e-platbám, tak snad se v ní všechno dozvíme.

  58. Profilový obrázek V.P. napsal:

    Přes víkend se sice nepracuje a v noci spí, ale na druhou stranu je tu stále povinnost zaevidovat platbu do 48 hodin, takže pokud zákazník zaplatí přes PayPal v pátek před půlnocí tak to ručně nestihnete v termínu – tedy pokud nebudete ručně odklikávat platby v neděli.

    • Profilový obrázek V.P. napsal:

      … a vzhledem k nákladům na vytvoření modulu pro náš eshop raději odepíšeme zahraniční prodeje. Doufám že nám nepřijde kontrola proto že od zavedení EET nám poklesnou odvody DPH a daně z příjmu … 🙂

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, podle posledních informací slíbila náměstkyně Schillerová, že by pravděpodobně tento týden měla vyjít upřesňující metodika pro e-shopy. Snad už na tom finanční správa pracuje a konečně se dozvíme, jak přesně evidovat e-platby.

  59. Profilový obrázek buřt napsal:

    Dobrý den, mám malý e-shop platby v hotovosti nepřijímám (neposkytuji osobní převzetí), platby kartou přes můj e-shop neposkytuji. Platby za zboží přijímám pouze předem na bankovní účet ,nebo dobírkou kdy mi pošta opět pošle peníze složenkou na účet. Je tedy jasné ,že se na mě EET nevztahuje a nemusím si žádný přistroj aní pořizovat.
    Aby mě po 1.3. zákazník neobtěžoval zbytečtou otázkou, jak je možné že nedostal účtenku EET uvažuji ,že může být dobré pořídit si razítka ZAPLACENO PŘEDEM PŘEVODEM nebo ZAPLACENO DOBÍRKOU PŘEVODEM které natisknu na paragon. Případne na jiném razítku mít ještě menším písmem e-shop XXX nepřijímá platby v hotovosti ani platební kartou, není tedy povinnen vydávat účtenku EET. Co vy na tento nápad ? Nerad bych aby mě zbytečně lidi kvůli nevydávání EET ůčtenek udávali, chci předejít problémům a ztráty času vystětlováním kontrole.
    Můžete sem napsat usnadnující formulace -motivy na razítka nebo co odborně napsat na stránky e-shopu vysvětlující zákazníkovi proč ode mě nedostane účetenku EET.
    Pište zde své nápady i vy další majitelé e-shopů kteří nemáte také tuto EET povinnost a čím si ulehčíte situaci. Děkuji.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, děkujeme za váš názor. Domníváme se, že je to dobrý nápad – aspoň budou mít lidé hned jasno, proč od vás nedostali EET účtenku. Na razítku můžete mít například texty:
      Zaplatili jste převodem, proto váš nákup nepodléhá EET
      nebo
      Vaše platba převodem nepodléhá EET
      a analogicky pro dobírku. Držíme vám palce s EET.

  60. Profilový obrázek Bob.K napsal:

    Dobrý den,

    nevíte prosím, jak si na tom stojí aktualizace metodiky k e-platbám, Jelikož doopravdy nevím, kdy budu vytstavovat učtenku při platbě kartou u GpPay. Nejde ani tak o to že se to teda bude muset, ale kdy to udělat, když systém nebude fungovat online s fnanční správou… Zkoušel jsem zde volat na infolinku dne 27.1.2017, ale bouhžel informace zde nebyla podána, pouze odkaz na etrzby… a informace, že snad do několika dnů by to mělo být vyřešeno, ale zatím asi ještě neni nic známo….

    Ale jinak když jsem řekl, že raději odpojíme platební brány, tak nám bylo řečeno …… Nemůžete to udělat, tím by Vám bylo bráněno v podnikání “ .. Jako informace to bylo dobré, ale asi problém za pět minut dvanáct to neřeší.

    Děkuji za info

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Bobe, finanční správa by měla vydat metodiku tento týden. Očekáváme, že to udělá dnes – tedy v pátek. Pokud chce dodržet slíbený termín, jinou možnost už nemá. O metodice připravíme článek a o jejím vydání budeme informovat na sociálních sítích.

    • Profilový obrázek Martin napsal:

      Já myslím, že dozvěděli, a docela zásadní věc, která řeší spoustu problémů, alespoň u mě.. A to je, jestli to chápu správně, že online platby se evidují až prodejce zjistí, že platbu obdržel, a ne nejpozději v okamžik připsání peněz. Toto je zásadní změna..

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, pane Mallate, dokument už podrobně zkoumáme a připravujeme článek s vysvětlením. Čekejte ho prosím dnes na blogu.

  61. Profilový obrázek Eva napsal:

    Dobrý den,
    provozuji internetový bazar.Platby přijímám pouze bankovním převodem.
    EET se mě tedy netýká.Je tuto skutečnost potřeba hlásit finančnímu úřadu.Předem díky za info.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Evo, o ničem takovém nevíme. Pokud přijímáte pouze platby, které EET nepodléhají, nemusíte to nikde hlásit.

  62. Profilový obrázek mita napsal:

    Dobrý den, znovu dotaz ohledně el. peněženky PayPal. Spadá pod EET např. online prodej fotografií, šablon aj. digitálního obsahu, např. předplatné online obsahu, jestliže jsou platby realizovány pouze přes PayPal a zároveň jsem identifikovaná osoba v rámci MOSS? Jedná se tedy o platby celosvětové, ne jen ČR. Přitom nemám šanci zjistit, jakým způsobem byla platba skutečně provedena – zda kartou přes PayPal, nebo nabitím peněženky z b.ú. (mimochodem PayPal nabíjí a vybíjí prostřednictvím českého účtu UniCredit bynky pouze v CZK). Podle mne se jedná o totéž, jako např. Česká pošta + banka. Evidence už existuje v účtu PayPal, který je schopný vystavovat přímo i faktury a je dohledatelný a poskytuje údaje všem státům, spolupracuje s úřady. Proč tedy dvojí evidence? Nestačí požádat o zaslání výpisů v el. formě, jako u českých bank? Co když tržby zasílám na zahraniční bankovní účet? Jaký je v to rozdíl?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, obecně musíme bohužel konstatovat, že platby přes PayPal jsou evidovanými tržbami. Váš případ je ale dost specifický a je v něm poměrně hodně důležitých detailů. Doporučujeme vám vše přehledně sepsat a požádat si o závazné posouzení. EET totiž nesmí připravit podnikatele o tržby nebo mu ztížit jeho podnikání, takže by vám mohli úředníci udělit výjimku. Jak na závazné posouzení, si přečtete v EET metodice na straně 34. Držíme vám s EET palce.

  63. Profilový obrázek Bob.K napsal:

    Dobrý den,

    četl jsem to rovněž a neni to myšlené rovněž tak, že je možnost zaslat učtenku při vystavení faktury .. tedy příjmu objednávku, která je zaplacená online ( platební brána – karta ), za tři dny se zboží odešle ( předá přepravní společnosti ) v ten okamžik se vystaví faktura a připne učtenka s EET… Pokud by tenhle systém byl, tak jak popisuji, tak je to zásadní řešení a nebyl by to problém… Mimo jednu činnost navíc…

    Tak tohle mne zajímá ..

    Díky za komentář

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Bobe, už nový dokument také studujeme a dnes k němu vydáme článek. Počkejte prosím na něj a pokud budete mít stále otázky, klidně nám pod něj napište komentář.

    • Profilový obrázek Bob.K napsal:

      Dobrý den,

      zatím se mi zde nepodařilo najít článek k dané problematice. Snad se vytvoří postup, jak to dělat, jelikož je zde další problém a to je Heuréka Košík, kde páni rozesílají e-maily jak budou fungovat v EET. Jsem zvědav kdo dá Heuréce souhlas k řešení EET za něho když za účtenky nese odpovědnost každý sám. Funkčnost GoPay a jejich činnost je jasná, ale Heuréce v daném směru zrovna moc nevěřím.

      Ještě mám jeden specifický dotaz, bude zapotřebí pro každý systém jeden certifikační klíč, teď myslím, třeba účetní program na skladě s výdejním místem ( jako jeden systém ) a druhý systém ( platební brána GoPay nebo jiná ), jelikož každý systém jeden na jiném místě . Snad to chápete …

      Díky za odpověď…

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Bobe, článek o on-line platbách jsme sepsali zde: https://eet.money.cz/blog/financni-sprava-vymyslela-jak-evidovat-line-platby-podnikatele-muzete-byt-klidni

      Co se týče vašeho dotazu k Heuréce, pravděpodobně vycházíte z tohoto článku: https://blog.heureka.cz/2017/02/10/jak-bude-vypadat-eet-v-heureka-kosiku/

      Vypadá to, že Heuréka komunikuje s finanční správou a ví, jakým způsobem evidovat. Text jsem si nastudovali a domníváme se, že můžete Heuréce věřit. Jde o velkou společnost, která si podle našeho názoru nemůže chybu dovolit.

      Ptal jste se ještě na certifikáty. Kolik certifikátů si pořídíte, je jen na vás. Na toto všechno vám klidně stačí jen jeden.

  64. Profilový obrázek Aneta napsal:

    Dobrý den, platí eet i pro moji prodejnu s výdejem zakázek z eshopu, který mám na SK? Na SK již k účtence dáváme fiskální bloček podle SK legislativy.
    Díky za odpověď!

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Aneto, děkujeme za zajímavou otázku. Domníváme se, že podle české legislativy už evidovat nemusíte. Když se kouknete do metodiky nebo na web finanční správy, zjistíte, že dvojí evidence tržeb není povinností podnikatelů a mělo by vám stačit evidovat jen podle slovenských zákonů. Podívejte se: http://www.etrzby.cz/cs/evidovani-trzeb-podle-prava-jineho-statu

  65. Profilový obrázek Eva napsal:

    Dobrý den,

    mám vytvořený velmi jednoduchý e-shop – spíše paypal políčku na webu kde prodávám 3 DVD. Jinak podnikám jako registrovaná osoba ( přijímám platby ze zahraničí. E-shop je v angličtině a slouží pro prodej DVD do zahraničí. Platby přijímám pouze na PayPal účet, kde mám nastavené potvrzení přijetí platby. Když mám čas na tento eshop, platbu přijmu, vystavím fakturu a odešlu balíček. DVDček prodám měsíčně okolo 20 ks. Musím si pořizovat EET? Prostudovala jsem dokument od finanční spravy a stále nevím. Děkuji Eva

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Evo, vůbec se nedivíme, že pořád nevíte, jak na EET. V některých případech je to opravdu stále sporné. Určitě se podívejte na poslední dokument finanční správy k této problematice: http://www.etrzby.cz/cs/Online-platby

      Problém je, že není přesně jasné, které kanály do EET spadají. PayPayl se totiž chová velmi podobně jako platba z účtu na účet. Jenže zatím to vypadá, že spíše spadá pod EET. Bohužel se nám nedaří dovolat na EET infolinku finanční správy a probrat to s úředníky. Zatím vás tedy prosím o strpení a až zjistíme víc, určitě o tom hned napíšeme článek. Je to velice důležité téma.

  66. Profilový obrázek Pavel napsal:

    Dobrý den, stále nerozumím, kde kdo jak se přišlo na to, že PayPal, Gopay apod by měl spadat pod EET, konkrétně proč bych toto jako obchodník měl řešit? Pokud je to něčí problém taky PayPalu nebo Gopay. Já, který platím třetí stranu za strhnutí platby, nejsem příjemce žádných penz od koncového zákazníka. Navíc ani nepoužívám platební bránu, platební bránu používá až Gopay a platební brána je to, kde zákazník vkládá číslo karty. S tím jako eshop nemám nic společného, dokonce i fyzicky zákazník odchází z mého eshopu.
    V případě používání třetí strany (Gopay, PayPal.,.) chodí peníze převodem na účet, nikdy žádné peníze od konkrétního zákazníka obchodník nevidím, obchodník není de facto příjemce platby, obchodník je příjemce nějaké zprostředkované částky od svého partnera PayPal, Gopay..nikoliv od zákazníka. I na webu etrzby.cz se píče např. „V tomto posuzování nemá vliv, zda je platební terminál ve vlastnictví poplatníka či je mu propůjčen.“ Hezké, ale opět v případě použití třetí strany obchodník nemá žádný terminál ani propůjčen, prostě absolutně nepřichází s platbou do styku a jaksi tedy není co evidovat. Pokud někdo musí platbu evidovat je to Gopay.
    Je škoda že místo hysterie typu „jak budu evidovat platbu ve dvě ráno“ se více neupokazovalo na tento problém, protože evidetně je zde naprstý chaos v pojmech a hlavně naprosté nepochopení toho, že většina eshopů používá třetí stranu pro platby online. Navíc se jasně píše „Z důvodové zprávy dále vyplývá, že formální znaky evidované tržby nejsou splněny v případě převodu z účtu na účet“ a já jako obchodník dostávám přesně takto peníze, převodem. Jak se dostali ke třetí straně, se kterou já mám vztah co s eplatby týče, nikoliv se zákazníkem, to je přece jedno, když někdo půjde do PayPalu nebo Gopay a zaplatí tam hotově, tak opět dotanu peníze na účet. Karta je totéž, cokoliv dalšího je totéž. To fakt jako jediný vidím rozdíl mezi „mám na eshopu platební bránu“ a „mám na eshopu odkaz na třetí stranu, která má na svém webu platebníá bránu“? Děkuji.

    • Profilový obrázek Petr napsal:

      Ahoj Pavle, stejny problem resim (ale pouze PayPal, neznam Gopay) – ale podle meho vykladu tam problem je u PayPalu, pokud mate povolene tzv. Guest platby. V takovem pripade muze prijit zakaznik a platit pres PayPal, aniz by mel na PayPalu ucet a bude PayPal pouzit jen jako platebni brana (zada cislo karty a to je cele). Toto ale lze vypnout v nastaveni, coz jsem ucinil. Takze jakmile todle je vypnuto, tak kazdy, kdo plati pres PayPal musi mit na PayPalu ucet a dela prevod, ktery je ve sve podstate „z uctu na ucet“. Toto by pak nemelo podlehat evidenci.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Petře, děkujeme za velmi zajímavý tip. Je pravda, že finanční správa už dříve napsala, že je potřeba každou platební bránu posuzovat jednotlivě a zvažovat, zda není platba více podobná platbám z účtu na účet.

    • Profilový obrázek Martin napsal:

      Ale EET to bohužel podléhá, protože Paypal je přímo uveden v zákoně, a je jedno, jak platba proběhne..

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Pavle, děkujeme za zajímavý postřeh. Máte pravdu, že je rozdíl, když člověk dostává peníze na účet od „partnera“ a když má na svém e-shopu platební bránu. Stále více se ukazuje, že on-line platby jsou velmi komplikované a nelze je rozdělit na 2 nebo 3 druhy, i když se o to finanční správa snaží. Dnes jsme se opět dívali na web etrzby.cz, ale žádné nové informace o on-line platbách a EET se tam neobjevily. Proto se nám zatím jako nejlepší řešení podobných situací řeší žádost o závazné posouzení, ve kterém by vám měli úředníci z finančního úřadu vysvětlit, jak přesně máte evidovat.

  67. Profilový obrázek Petr napsal:

    Dobrý den,
    jak je to s výdejním místem a EET. Pokud má eshop výdejní místo smluvně domluveno u jiného podnikatele, který přijímá hotovost za eshop a z této transakce má pak smluvně provizi v řádu desetikorun za vydané zboží, tak jak toto evidovat?
    Lze to řešit tak, že eshop si zaeviduje provozovnu jiného podnikatele jako svou ve svém účtu EET. Vystaví fakturu, na které budou všechny údaje EET (FIK, BKP atd.) a zmíněný kód nově vytvořené provozovny jiného podnikatele. Toto vše udělá dopředu a odešle standardně na ministerstvo financí datovou zprávou a následně doveze na výdejní místo zboží s takto vystavenou hotovostní fakturou a výdejní místo pouze inkasuje platbu od zákazníka do samostatné pokladny k tomu určené a předá ji eshopu?
    Nebo jakým způsobem to je nutno dělat?
    Děkuji za informaci.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Petře, připomíná nám to situaci s dobírkou. V tom případě eviduje tržbu dopravce, vám ji pošle na účet a vy už nemusíte evidovat. Proto by podle nás měl evidovat tržbu ten, kdo balík vydává – jde totiž o to, že EET si klade za cíl zachytit reálný tok peněz a vy se reálně s tržbou nedostanete do kontaktu. Firma vydávající balíček si pak do svého účetnictví zanese, že její skutečný příjem činil pouze zlomek zaevidované částky.

      Na straně 10 metodiku je popsáno pověření k evidování tržeb, ale domníváme se, že to není váš případ – jde spíš o skupinu, která například něco spoluvlastní.

  68. Profilový obrázek Dana napsal:

    Dobrý den , nemám e shop ,prodávám jen na Aukru a mezinárodní aukci Ebay… všechny platby mi jdou na účet, chci se jen ujistit,že nemusim mít EET pokladnu,prosím o vaše vyjádření,předem děkuji

  69. Profilový obrázek Dana napsal:

    zdravím ještě jednou,zapomněla jsem se zeptat,pokud činnost provádím pouze jako vedlejší k část.inval.důchodu ,týká se EET i mne ? díky

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Dano, bohužel pravděpodobně ano. Metodika nestanovuje žádnou výjimku pro důchodce ani handicapované lidi.

  70. Profilový obrázek Jarda napsal:

    Dobrý den, prodávám jednou za 3 měsíce na mineralogické burze. Musím mít také EET ?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Jardo, pravděpodobně musíte. EET byste se vyhnul, pokud byste měl příjmy poslané z účtu na účet.

  71. Profilový obrázek Domi napsal:

    Dobrý den,
    mám firmu, která spadá pod eet až ve třetím kole. Chápu tedy dobře, že pokud mám také e-shop, kde beru platby pouze převodem na účet, nemusím zatím mít EET?
    Děkuji a přeji hezký den. D.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Domi, ano, je to tak, jak píšete. Zatím EET nepotřebujete. Sem tam se sice objeví dezinformace o tom, že každý obchodník musí mít přihlášení do EET už od 1. března, ale to není pravda. Vy musíte mít vše zařízené až před 1. platbou, která vám přijde, a kterou máte povinnost zaevidovat. Takže ve vašem případě to bude až v té 3. fázi.

  72. Profilový obrázek Martin napsal:

    Psal jsem dotaz na http://www.etrzby.cz ohledně plateb přes paypal.. Po měsíci mi dnes přišla odpověď + 3 stránkový dokument „K výkladu pojmu příkaz plátce prostřednictvím příjemce“ .. Tento dokument obsahuje poměrně zásadní informace o platbách přes paypal, které jsem nikde jinde nenašel.. Na stránkách finanční správy jsem dokument nenašel.. Dá se to brát jako směrodatné? Na infolince opět nevěděli nic.. Pro mě by to znamenalo, že evidovat nemusím – spadám do bodu 1.

    U plateb prostřednictvím PayPal je třeba rozlišit mezi dvěma situacemi.
    1) Platby, při kterých se plátce přihlásí ke svému PayPal účtu a z něj převede peněžní prostředky (uložené na účtu či na něj ad hoc k provedení konkrétní transakce „načerpané“ z platební karty či běžného účtu) příjemci, rovněž vlastníkovi PayPal účtu. Příkaz k platbě dává plátce svému poskytovateli, společnosti PayPal. Společnost PayPal v tomto případě plní dvojí roli – je poskytovatel plátce i poskytovatelem příjemce, to však na posouzení situace nemá žádný vliv. V tomto případě tato transakce nepodléhá evidenci tržeb.

    2) Něco jiného jsou případy, kdy plátce PayPal účet nemá. Příjemce ho (například z košíku v eshopu) přesměruje na platební bránu PayPal, kde platbu provede prostřednictvím svojí platební karty. Příkaz dává plátce prostřednictvím příjemce a tato tržba evidovaná být musí.

    • Profilový obrázek Martin napsal:

      Tak ještě doplnění – prý ta metodika vyšla 21.2. a zatím ani na stránkách není, měla by se objevit někdy na konci týdne.. Takže to platí..

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Martine, ano, podle našeho názoru tyto informace určitě berte jako směrodatné. My sice zatím také nevíme o tom, že už tento dokument vyšel, ale máme informace z minulého týdne, že jej finanční správa připravuje. Jeho publikování čekáme co nejdřív.

  73. Profilový obrázek Petr Kabátek napsal:

    Dobrý den,
    mám jednoduchý e-shop na prodej zboží do zahraničí. Po doručení zboží mi přichází platby třemi způsoby, převodem na účet, šekem, který je převáděn nezávazným inkasem na účet a paypal převodem z kterého převádím peníze na firemní účet.
    Musím mít elektronickou evidenci tržeb?

    Petr Kabátek

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, pane Kabátku, převod z účtu na účet neevidujete. V ostatních případech koukněte prosím na náš nejnovější článek a zjistěte to: https://eet.money.cz/blog/paypal

      Třeba u PayPalu bohužel neexistuje jediná možnost a nejsme si jistí, jestli bychom to podle vašeho popisu určili správně.

  74. Profilový obrázek Vojtěch napsal:

    Dobrý den,

    děkuji moc za všechny odpovědi, které zde poskytujete. Bohužel jsem ale nenašel odpověď na moje otázky.

    Chtěl bych se zeptat, zda potřebuji EET mít i v případě, že můj e-shop je 1) hostovaný v USA, 2) s doménou koupenou v USA, 3) posílám zboží pouze do USA.

    Vše dělám na živnostenský list zde v ČR, peníze jdou nejdříve např. na Skrill nebo PayPal účet vedený na mé jméno, odkud si je teprve nechám poslat na svůj bankovní účet v ČR.

    Děkuji předem, Vojtěch

    • Profilový obrázek Vojtěch napsal:

      Jen pro doplnění, našel jsem tento článek: https://eet.money.cz/blog/paypal . Podle něho tedy (bod 3.), pokud použiji např. platební brány Skrill, PayU, nebo Stripe moje podnikání nespadá pod EET? /Berme v potaz, že zákazník, brána i dodavatel jsou mimo ČR i mimo EU/

      Děkuji moc za odpověď.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Ještě jednou dobrý den, Vojtěchu, ano, to je nejnovější článek s aktuálními informacemi. Kompletní popis bodu 3 v dokumentu je:

      „Služby typu SOFORT, iDEAL či jiné „třetí strany“. Platby pomocí tzv. payment initiation services ve smyslu nové evropské směrnice o platebních službách „PSD2“ (například služba SOFORT rozšířená v německy mluvících zemích). Plátce dá příkaz své bance prostřednictvím třetí strany (poskytovatele iniciace platby). Do schématu nevstupuje příjemce. Třetí strana nemusí být poskytovatelem příjemce. Jedná se o specifický příkaz k úhradě. I zde se nejedná o evidovanou tržbu.“

      Pokud toto odpovídá systémům, které využíváte, nemusíte evidovat.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Vojtěchu, koukněte prosím na náš nejnovější článek: https://eet.money.cz/blog/paypal

      V případě PayPalu to není úplně jednoznačné. Pokud na něm má zákazník účet a peníze z něj pošle vašemu e-shopu, neevidujete. Jestli platba naplňuje schéma v článku úplně dole, evidujete.

  75. Profilový obrázek Jakub Korbel napsal:

    Dobrý den,

    pokud přijememe v našem eshopu objednávku a vyřídíme jí do 48 hodin a do balíku přibalíme fakturu s EET, je to dostačující pro pana Babiše, nebo musíme odeslat EET dávku přímo klientovi na email dříve? Díky

  76. Profilový obrázek Josef Voráček napsal:

    Dobrý den, týká se prosím EET i e-shopu, jehož majitel své výrobky prodává výhradně do zahraničí (EU i mimo EU)? Jako platební způsob má sice uveden PayPal a bankovní převod, avšak při vyplňování objednávky je jako platební metoda uvedeno, cituji „Advance PayPal/Credit Card“. Dále je v objednávce možnost jako zemi určení zvolit i Českou republiku.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, pane Voráčku, majitele e-shopu své zboží vyrábí, pravděpodobně eviduje až od pozdější vlny. Od 2. fáze EET se eviduje maloobchodní a velkoobchodní přeprodej. Koukněte prosím na článek, který jsme sepsali podle nejnovějšího dokumentu vydaného finanční správou: https://eet.money.cz/blog/paypal

      A zde dokument finanční správy: http://www.etrzby.cz/assets/cs/prilohy/Vyklad_pojmu_Prikaz-platce-prostrednictvim-prijemce.pdf

    • Profilový obrázek Josef Voráček napsal:

      Děkuji za odpověď a odkazy. Ještě bych se otázal na toto: majitel e-shopu své zboží nevyrábí, ale jednotlivé komponenty, ze kterých se finální výrobek skládá a který pak prodává pod svou značkou, dostává dodavatelsky od jiných subjektů.
      A ještě k způsobu platby: pokud platba proběhne tak, že kupující zadává číslo své platební karty a neplatí přes PayPal, spadá taková platba do EET od 1.3.2017?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, pane Voráčku, vaše otázka je docela abstraktní – těžko z toho určit, od jaké vlny tento podnikatel eviduje. Zkuste to prosím zjistit sám podle následujícího postupu:

      1) Zadejte do databáze RES své IČO a vyjede vám váš záznam: http://apl.czso.cz/irsw/
      2) Poté klikněte na odkaz, který se skrývá pod číslem IČO.
      3) Uvidíte detail záznamu, kde je uveden váš CZ-NACE kód.
      4) Najděte v přehledu přiřazení svého kódu do jedné z vln EET: https://eet.money.cz/koho-se-tyka-elektronicka-evidence-trzeb

      Vámi popsaná platba s platební kartou pravděpodobně spadá pod EET. Důležité ale je, co zákazník platí (činnosti podnikatelů se rozřazují podle vln) a nikoliv jak platí (platba kartou spadá do každé vlny).

  77. Profilový obrázek Josef Voráček napsal:

    Děkuji za instruktážní odpověď a Váš čas. Zařazení podnikatele do CZ-NACE již znám, nicméně si dovolím položit snad poslední otázku: podnikatel je registrován u příslušného živnostenského úřadu a své podnikání včetně provozování e-shopu realizuje s využitím autorského zákona a IČO nemá přidělené. Týká se ho tedy EET vůbec?

  78. Profilový obrázek Štěpán Folk napsal:

    Dobrý den,
    chtěl bych se zeptat na povinnost informačního oznámení na e-shopu. Pokud jsou platby za zboží prováděny pouze převodem z účtu a nebo poukázkou hotovost – účet, nevzniká povinnost elektronické evidence tržeb. Je potřeba nějak o této skutečnosti informovat na stránkách e-shopu?

    Případně – pokud kamenný obchod EET vede, ale platby u e-shopu budou prováděny pouze výše uvedeným způsobem – je nějaká povinnost informačního oznámení o EET na stránkách e-shopu?

    Děkuji

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, pane Folku, pokud na svém e-shopu nemáte evidované tržby, cedulky tam nepotřebujete. Stačí vám v kamenném obchodě, kde máte evidované tržby. V e-shopu navíc nemusíte mít ani upozornění, že tam neevidujete tržby, pokud nechcete. Žádná zákonná povinnost k tomu není.

  79. Profilový obrázek Pavlína Straková napsal:

    Dobrý den,
    jsem výrobce sportovních potřeb (CZ-NACE 14130) a zároveň provozuji e-shop, kde nabízím své výrobky- pouze do zahraničí. Zákazníci platí bankovním převodem a Pay palem. Chtěla bych se zeptat:
    1. jsem povinná evidovat se do 2.vlny EET nebo až do 4.vlny?
    2. při platbě Pay palem nejsem schopná rozeznat, jestli zákazník je vlastníkem Pay Pal účtu nebo jestli platí kartou. Co proboha s tím mám dělat? Evodovat-neevidovat?
    3.od subdodavatele odebírám korpusy přileb, vyrábíne do nich vnitřní výplně a kompletujeme je a pod mým jménem je prodáváme na e-shopu do zahraničí. Jsem stále ješte výrobce nebo už přeprodejce a do které vlny se tedy mám evidovat?
    Děkuji moc za vaši odpověď, protože i po přečtení všech předchozích komentářů si nejsem jistá jaké kroky mám podniknout.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, paní Straková, jako výrobce evidujete určitě až od pozdější vlny. Pokud ale prodáváte na e-shopu i zboží,které nevyrábíte, musíte ho evidovat od 2. fáze EET.

      Neznáme přesně vaše podnikání, ale domníváme se, že pokud vyrábíte součást přileb a kompletujete, jde stále o výrobu. Toto je ale opravdu obtížné posuzovat na dálku.

      S PayPalem má potíže více lidí. Doporučujeme vám podívat se do potvrzovacího e-mailu, který vám přijde z PayPaylu ohledně objednávky na vašem e-shopu. Z něj by to mělo být rozeznatelné. Pokud je v e-mailu ID zákazníka, mělo by jít o platbu přes PayPal účet a tím pádem byste neměla evidovat.

  80. Profilový obrázek Karel napsal:

    Dobrý den, mám eshop, do 28.2. jsem posílal i balíky na Slovensko a vyzvedával peníze na Slovenské poště. Od 1.3. už umožňuji pouze platu převodem na účet. Ale zůstaly mi dva balíky, které jsem odeslal před 28.2., ale peníze si vyzvednout půjdu až nyní. V budoucnu již žádnou platbu v hotovosti neplánuji. Musím tedy kvůli těmto dvěma balíkům evidovat? Děkuji

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Karle, to je docela ošemetná situace. Balík jste sice odeslal ještě před startem EET vlny, ale tržbu máte až nyní. Podle našeho názoru byste pravděpodobně spíše měl tržby zaevidovat nebo si nechat peníze od pošty poslat na účet, ať máte klid.

  81. Profilový obrázek Lenka napsal:

    Dobrý den,
    vedu kurzy pro rodiče. Platba kurzovného v hotovosti přímo na místě již také spadá pod EET?
    Pokud by si na kurzu ode mne maminka chtěla koupit např. olejíček, je nutná EET?
    Děkuji Lenka

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Lenko, svobodná povolání a služby se většinou evidují od 3. fáze EET, kdy byste pravděpodobně evidovala i vy. Zkuste si to ještě prověřit podle našeho návodu:

      Obory se do fází rozdělují podle CZ-NACE kódů. Málokdo si ho pamatuje, ale snadno ho zjistíte v databázi RES: https://www.czso.cz/csu/res/registr_ekonomickych_subjektu
      1) Zadejte do databáze své IČO a vyjede vám váš záznam.
      2) Poté klikněte na odkaz, který se skrývá pod číslem IČO.
      3) Uvidíte detail záznamu, kde je uveden váš CZ-NACE kód.
      4) Vyhledejte si v přehledu přiřazení svého kódu do jedné z vln EET: https://eet.money.cz/koho-se-tyka-elektronicka-evidence-trzeb

      Přeprodej se eviduje od 2. vlny EET, takže olejíček a další zboží, které nevyrábíte, byste měla evidovat od 2. fáze. Pokud ale prodáte jen pár kousků a věnujete se hlavně kurzům, pravděpodobně budete moci využít minoritního prodeje. Znamená to, že byste menšinový prodej mohla evidovat až spolu s kurzy. Podívejte se, jestli splňujete podmínky minoritního prodeje: https://eet.money.cz/blog/doplnkovy-prodej-eet-udelejte-si-jasno-jak-na-trzby-z-minoritni-cinnosti

  82. Profilový obrázek Hebrani napsal:

    Dobrý den,
    provozujeme e-shop a přijímáme i platby přes platební bránu. Máme již implementované EET. Informace o EET se zákazníkovi zobrazují po uskutečnění platby, když jej platební brána vrátí zpět na náš e-shop na stránku s poděkováním (pokud stránku opustí, tak tyto informace s EET se již nezobrazují) + samozřejmě tyto informace o EET zasíláme na faktuře. Je to takto dostačující informovat zákazníka o EET? Děkuji.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, metodika k zákonu o EET neukládá povinnost, kam umístit cedulku na webu. Můžete se o tom ujistit na stránce 29 metodiky: http://www.etrzby.cz/assets/cs/prilohy/Metodika-k-evidenci-trzeb_v1.0.pdf

      Zároveň ale metodika zmiňuje, že informační oznámení musí být dobře viditelné a čitelné pro zákazníka. Domníváme se, že vaše umístění informačního oznámení je v pořádku. Zvažte, jestli nemůžete informaci umístit například do košíku nebo do shrnutí objednávky – aby je zákazník viděl ještě před zaplacením. O pokutách rozhodují úředníci z finanční a celní správy, takže by určitě nebylo od věci se stavit ujistit na finanční úřad.

  83. Profilový obrázek Jan A. napsal:

    Dobry den

    Jak je to s prodavanim her na Steamu?
    Vztah funguje takto: Kupujici zakoupi hru, od teto castky se odecte dan pro prislusnou zemi, Valve odecte svou provizi a v mesicnich intervalech zasila zbylou castku prevodem na ucet vyvojari.
    Klient na Steamu vetsinou pouziva kartu anebo paypal, vyvojar nema zadny prostredek k tomu aby zjistil kdo kupuje, odkud je anebo jakou metodou zakoupil (Steam ma taky svou vlastni penezenku v klientu)

    Jak to je?
    Dekuji

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Jane, bohužel vám nemůžeme dát 100 % jasnou odpověď.

      Podívejte se prosím na 2 články, které jsme o tomto tématu napsali:

      https://eet.money.cz/blog/financni-sprava-vymyslela-jak-evidovat-line-platby-podnikatele-muzete-byt-klidni

      https://eet.money.cz/blog/paypal

      Ve vašem případě pravděpodobně budete muset evidovat, až se o objednávce dozvíte. Tedy v okamžiku, kdy možná ještě nemáte peníze na účtu, ale víte o tom, že si od vás někdo objednal hru a získal ji. Určitě se ale zastavte probrat podrobnosti na finančním úřadě, ať máte opravdu jistotu. On-line platby jsou opravdu složité téma a u každého podnikatele je to velmi individuální.

    • Profilový obrázek Jan A. napsal:

      Problem je, ze ja nejsem zprostredkovatel prodeje. Tim je Steam (anebo jine sluzby jako Google play, App Store,…). Ja nejenze nevim kdo si ji objednal, ja taky ani nevim jaky z ni bude vysledny zisk (protoze distributor odvadi dan v zavislosti na state kde byla aplikace koupena, posleze odecte svou provizi). Ja jsem sice schopny zjistit, ze nekdo moji aplikaci koupil (s jistou casovou prodlevou a s vypisem statu kde byl nakup proveden), nicmene kolik bude muj realny zisk se dozvim na konci mesice, az mi dorazi platba na muj bankovni ucet(ocesana od VATu a provize). Navic vysledna castka je za vsechny prodeje v danem obdobi bez sance jakkoliv diferenciovat jednotlive prodeje.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Jane, to je opravdu složitá situace. Pokud se sice dozvíte, že si někdo vaši hru objednal, ale nevíte, kolik vám zaplatil, evidovat logicky nemůžete – to by měli uznat i na finančním úřadě. A když vám na konci měsíce přijdou peníze na účet, není důvod, abyste evidoval, protože tržby poslané z účtu na účet pod EET nespadají. Určitě vám doporučujeme, abyste zašel na finanční úřad zkonzultovat svůj problém. Pokud úředníci neobjeví způsob, jakým byste měl evidovat, pravděpodobně si budete muset požádat o závazné posouzení, abyste měl jistotu a důkaz pro EET kontrolory, že nemůžete evidovat. Nedokážeme ale odhadnout, jestli úředníci na něco přijdou nebo ne. Držíme vám palce.

  84. Profilový obrázek Barbora napsal:

    Dobrý den, chtěla jsem se Vás co jsem povinná, pokuď bych měla na facebooku skupinu např. s prodejem oblečení. A platba by byla pouze z účtu na účet. Vztahuje se EET na sociání sítě? Děkuji za odpověd

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Barboro, pokud máte tržby pouze z účtu na účet, EET se na vás nevztahuje. Jakmile byste ale měla tržbu v hotovosti nebo zaplacenou například kartou, musela byste ji zaevidovat.

  85. Profilový obrázek JD napsal:

    Dobrý den, chápu dobře, že eshop EET řešit nemusí, pokud je platba jen přes bankovní převod a dobírku, kde ale my dostáváme od přepravní společnosti peníze převodem a popřípadě místním vyzvednutím na kamenné prodejně (tam už je normálně kasa s EET -> takže se to bude řešit jako prodej v prodejně? ) Díky

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, podnikatelé, kteří přijímají tržby poslané z účtu zákazníka na jejich účet, EET vůbec řešit nemusí. V případě dobírek je to trošku složitější, jak píšete. Připravili jsme o tom článek podle aktuálních informací finanční správy: https://eet.money.cz/blog/4-typy-dobirek-eet-dejte-si-pozor-kdo-vase-balicky-dorucuje

      Pokud tedy dostanete peníze z dobírky od přepravce na účet, nemáte povinnost evidovat. Jestliže ale místní vyzvednutí, jak píšete, znamená předání v hotovosti, tržbu musíte zaevidovat – podobně jako prodej v prodejně.

  86. Profilový obrázek Pavla H. napsal:

    Dobrý den, mám dotaz, provozuji e-shop, kde mám v možnostech platby bankovní převod a pro zahraničí také možnost platby přes PayPal. Vztahuje se u platby přes PayPal EET? Dále, pokud se účastním veletrhů v zahraničí a přijímám platby v hotovosti či přes terminál, zde se nás EET také netýká, že? Děkuji

    • Profilový obrázek Pavla H. napsal:

      Ještě bych to upřesnila, peníze z platby PayPal mi jdou na účet vedený u PayPal, kde prostředky zůstanou i několik týdnů, než je odešlu na firemní účet. Pokud jsem správně pochopila, podle nejnovějších informací by to EET podléhat nemělo.? Děkuji

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Pavlo, přesně tak – tyto platby do EET nespadají. Podívejte se i na náš článek, kde najdete další informace: https://eet.money.cz/blog/paypal

    • Profilový obrázek Pavla H. napsal:

      Děkuji a co se týče toho zahraničí, to tam také nespadá i když přijímám hotovost? děkuji

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Pavlo, děkujeme za připomenutí vaší druhé otázky. Pokud přijímáte peníze v hotovosti, je bohužel pravděpodobné, že se na vás EET bude vztahovat. Podívejte se prosím do EET metodiky od strany 35: http://www.etrzby.cz/assets/cs/prilohy/Metodika-k-evidenci-trzeb_v1.0.pdf

      Pokud už musíte prodej v zahraničí evidovat podle zákonů jiného státu, česká EET by se na vás pravděpodobně nevztahovala.

      Určitě vám ale doporučujeme ujistit se na finančním úřadě – evidování v zahraničí je slabým místem metodiky a je pravděpodobné, že po vás budou úředníci chtít znát podrobnosti o vašem podnikání a pak vám vysvětlí, jak na EET.

  87. Profilový obrázek Dasa napsal:

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, když je kamenná prodejna a provozuje se i menší eshop. Je v pořádku, když bych dostala objednávku z eshopu, poslala jí zákaznici poštou a jakmile mi od zákazníka příjde složenka s penězma, tak udělám klasický prodej přes kasu a zákazníkovi pošlu účtenku mailem?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Dášo, tento postup by měl být v pořádku – nenapadá nás nic, co by bylo v rozporu s metodikou k EET zákonu. Příjmy v hotovosti musíte evidovat a příjmy přes účet nikoliv.

      Co se týče podoby účtenky, určitě se podívejte na náš článek, který jsme o účtenkách psali: https://eet.money.cz/blog/typy-uctenek

      Bylo by asi ideální, pokud byste si do obchodních podmínek připsala, jakým způsobem zákazníkovi předáte účtenku.

  88. Profilový obrázek Jakub Barvir napsal:

    Jak hazet podnikatelum klacky pod nohy aneb politika ANO zkorumpovaneho stbaka Babise. Doufam, ze nevyhraje volby!

  89. Profilový obrázek Jirka napsal:

    Dobrý den,

    mohl bych, prosím, dostat informaci na zcela nesmyslný zákon ohledně evidence EET při platbě kartou?

    Jedná se mi o to, že platby kartou podléhají EET, přičemž platba kartou je jen jiný způsob převodu z účtu na účet a příjmy/výdaje jsou prokazatelně vedeny na výpisu z účtu banky. Jak je možné, že nikoho nenapadla takováto jednoduchá věc?

    Děkuji za odpověď

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Jirko, chápeme vaši nespokojenost – na tuto situaci nás upozorňovalo více podnikatelů. Bohužel platby kartou spadají pod EET a nezdá se, že by finanční správa chystala nějakou změnu.

      Toto je oficiální vysvětlení finanční správy:
      „Ačkoliv platby kartou zanechávají „elektronickou stopu“, cílem e-tržeb (EET) je evidence většiny plateb v maloobchodě zboží a služeb. Platby kartou jsou druhou největší skupinou hned po platbách v hotovosti, není tedy možné je vyloučit. V takovém případě by data zasílaná finanční správě byla nepoužitelná pro analýzu a nemohlo by dojít k naplnění slibu, že kontroly budou cílené a poctiví nebudou obtěžováni.“
      (zdroj: http://www.financnisprava.cz/cs/financni-sprava/eet/casto-kladene-dotazy)

  90. Profilový obrázek Iveta napsal:

    Dobrý den,
    chtěla bych si založit e-shop s domácí výrobou krémů, platby by byly pouze bankovním převodem z účtu na účet. Jednalo by se o vedlejší činnost, jsem jinak zaměstnaná. Týká se i mě EET? Nebo stačí pouze založení živnostenského listu? Děkuji za odpověď.

  91. Profilový obrázek Ondřej Pelc napsal:

    Dobrý den, mám firmu založenou v Anglii, provozuji eshop který je také na zahraničním serveru. Mám v plánu dodávat zboží i do ČR. A chtěl bych se zeptat, do doby než založím ČR odštěpný závod, musím platby také evidovat u eet? Zatím totiž nevím zda budu mít v čechách takový odběr aby se mě založení odštěpného závodu vyplatilo. Učet je vedení také v UK a daně odvádím také zde. Děkuji za odpověď.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, pane Pelci, nejprve se podívejte na základní dokument o evidování ze zahraničí. Podle finanční správy nemusí evidovat nikdo, kdo své tržby již eviduje podle práva jiného státu. Více si přečtete zde: http://www.etrzby.cz/cs/evidovani-trzeb-podle-prava-jineho-statu

      K zákonu o EET vydala finanční správa dokument, který má podobu prováděcího manuálu. Jmenuje se metodika k zákonu o EET a o vaší situaci se podle našeho názoru zmiňuje na straně 39, kde popisuje daňové nerezidenty: http://www.etrzby.cz/assets/cs/prilohy/Metodika_k_evidenci_trzeb_v3.0.pdf

      Pravděpodobně to bude i vás případ. Tady jsme pro vás našli článek, kde se dočtete více o příjmech ze zdrojů ČR. Prokliknete se tam přímo i do paragrafu 22 zákona 586/1992 Sb., kde jsou přesně vyjmenované příjmy ze zdrojů na území ČR: https://www.dauc.cz/dokument/?modul=li&cislo=28580&well=danarionline

      Domníváme se, že v okamžiku, kdy byste si v ČR otevřel pobočku, musel byste začít své tržby evidovat. Určitě vám ale doporučujeme probrat celý postup s odborníky na český daňový systém.

  92. Profilový obrázek Ales Savrna napsal:

    Dobry den,
    kdyz mam e-shop, ktery funguje jako ,,dropshipping,, tzn, zakaznik objedna u nas, nasledne mi u dodavatele a dodavatel odesila.

    Platba probiha na dobirku od dodavatele, nebo primo nam prevodem na ucet.
    Jednou za mesic nam dodavatel vyplati ,,preplatky,, prodaneho zbozi..

    Budeme i my potrebovat EET?
    diky A.S.

  93. Profilový obrázek Zdeněk Medek napsal:

    Mám dotaz.
    narazil jsem na dotaz Jardy z 20. 2. 2017 o prodeji na mineralogických burzách. Také na burzy občas jezdím a prodávám nerosty ze své , dlouhá léta shromažďované sbírky. Nemám živnostenský list a jedná se o můj majetek. Jsem přesvědčen že EET nepotřebuji. Je to tak?
    Děkuji Zdeněk

  94. Profilový obrázek Lenka M. napsal:

    Dobrý den, prosím o informaci. Budoucí manžel je řemeslník, vyrábí výrobky z kůže – je osvč. Dle norem zatím nespadá do EET. Ted jsme založili eshop kde umožnujeme platbu přes paypal. Spadá kvuli tomu ted do EET? Děkuji

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Lenko, obecně řečeno – protože pán ještě neeviduje a zatím se neví, kdy bude evidovat, žádný typ jeho tržeb nespadá pod EET. Je jedno, jestli své výrobky prodá v kamenné prodejně nebo přes internet.

      Pokud by ale přeprodával zboží, které jinde nakoupí, musel by evidovat. Maloobchodní či velkoobchodní přeprodej totiž spadá do 2. vlny EET, která odstartovala loni.

      Kromě toho by vás mohlo zajímat ještě stále čerstvé rozhodnutí Ústavního soudu o EET. Od března začíná platit vyjmutí on-line plateb z EET. Více si přečtete v našem novějším článku: https://eet.money.cz/blog/eet-od-brezna-z-uctenek-zmizi-dic-na-danovych-dokladech-ale-musi-byt-dal

  95. Profilový obrázek Petr S napsal:

    Dobrý den,

    nejdříve bych chtěl poděkovat za tuto stránku a že takto pomáháte lidem.

    Rád bych se zeptal, jak je to s eet, pokud máte aplikaci, ve které si objednáte jídlo z restaurace na určitý čas a při objednání ho zároveň zaplatíte. Další den (resp v ten den a čas, na který ste se objednali) se do restaurace jdete pouze najíst a nic jiného. Kdo má v tomto případě evidovat tržby, provozovatel restaurace nebo provozovatel aplikace? (přičemž tento provozovatel poskytuje tu samou službu dalším restauracím). A kdy se má platba evidovat? (ve chvíli zaplacení při objednávce (objednávka může být také stornována), nebo až kdyz je zákazníkovi vydáno jídlo?)

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Hezký den, Petře, váš dotaz rozdělíme na 2 části.

      1. Z našeho pohledu záleží na tom, jakou smlouvu mají strany (provozovatel aplikace a restaurace) uzavřenou.
      – Pokud je to typ nepřímého zastoupení, eviduje tržbu provozovatel aplikace – na EET účtence uvádí své údaje.
      – V případě přímého zastoupení má povinnost evidovat restaurace. Reálně ale s tržbou jako první pracuje provozovatel aplikace, proto v praxi nejčastěji eviduje on na jméno restaurace (to znamená, že na EET účtence uvádí údaje restaurace). Obvyklé je v tomto případě pověření k evidování tržeb (v EET metodice na straně 15).

      Pokud byste se chtěl podívat, článek o typech smluv jsme publikovali už dříve zde na blogu.

      2. Tržba se obecně řečeno eviduje v okamžiku platby. Takže při vydání jídla je už podle EET metodiky pozdě.

      Děkujeme za vaši pochvalu, moc nás potěšila. 🙂 Pokud byste potřeboval ještě něco vysvětlit, napište (toto je opravdu obtížná problematika).

  96. Profilový obrázek Petr Němec napsal:

    Dobrý den! Chci se zeptat v Opavě na Krnovské ulici je Vinotéka u Čárečky dává pokladní lístky bez EET, tvrdí, že je zahraniční firma a tím pádem nemusí mít registraci EET, co je na tom pravdy. Jeho IČO je 10471655, adresa: OP MS GOOD WINE LTD Q35a Astbury Road SE 15 2NL London, UNITED KINGDOM! Děkuji za odpověď! S pozdravem P.Němec

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, pane Němci, omlouváme se, my nefungujeme jako kontrola podnikatelů. 🙂
      S největší pravděpodobností záleží na tom, kde majitelé platí daň z příjmů. Pokud v cizím státě, pravděpodobně evidují či neevidují tržby podle legislativy dané země. Jestliže platí daně v ČR, měli by tu i evidovat své tržby „ze zdrojů na území České republiky“, jak říká EET metodika na straně 44. Přejeme vám pěkný den.

  97. Profilový obrázek Jakub napsal:

    Používám EET pokladnu Leeto https://leeto.cz/. Není potřeba Leeto instalovat, stačí ji otevřít ve webovém prohlížeči. Prodej na pokladně je intuitivní. Jsem spokojen.

  98. Profilový obrázek Jitka Š. napsal:

    Dobrý den,
    prosím jak to funguje u služby Twisto? Twisto odesílá mě bezhotovnostně na bankovní účet. Tudíž nepodléhá EET?
    Děkuji

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *