Finanční správa vymyslela, jak evidovat on-line platby. Podnikatelé, můžete být klidní

Mohlo by se Vám líbit

14 komentářů

  1. Profilový obrázek Eva Edwards napsal:

    V případě Etsy existuje i možnost přijímání plateb přes tzv. Direct Checkout. Což funguje tak, že já si ve svém „obchodě“ v rámci Etsy vystavím zboží, zákazník si ho koupí a zaplatí kartou, PayPalem, převodem, kuponem atd. ne přímo mně, ale na účet vlastněný Etsy. Já vidím, jaké platby mi tam přicházejí, na základě toho posílám zboží, ale s penězi volně disponovat nemohu. Etsy mi celkovou nastřádanou částku po odečtení jejich provizí jednou za 14 dní pošle na můj bankovní účet jako SEPA platbu. Předpokládám správně, že tento režim pod EET nespadá? Psala jsem na FS někdy před týdnem a stále žádná odpověď. Děkuji

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Evo, domníváme se, že i takové platby budou spadat pod EET. Podle nového vyjádření finanční správy vám totiž tržba ještě na účet nepřijde, ale vy už o objednávce víte a proto ji zaevidujete. Účtenku přiložíte do balíčku nebo pošlete elektronicky. Pokud by se stalo, že by zákazník nezaplatil nebo něco podobného, tržbu vystornujete.

    • Profilový obrázek Dana Studená napsal:

      Evi, to vypadá na podobný systém jako třeba ubytování přes slevové portály, tam se také neeviduje. Tak já nevím, mám dojem že EET poradna by evidovala s prominutím i ho…no vyklouznuté z pr…e

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, paní Studená, jsme rádi, že je EET poradna oblíbeným místem pro diskuzi dospělých lidí. Prosíme vás o slušné komunikování vašich myšlenek. Pokud je to pro vás problém, raději pište na weby s volnočasovou tematikou. U evidence tržeb je způsob předání peněz faktorem, který hraje roli. Nezáleží na tom, jestli máte obchod s knihami, prodáváte poukazy na ubytování nebo vyrábíte paštiky. Jde o to, zda vám lidé platí z účtu na účet, hotově, on-line kartou, přes platební bránu a tak dále. Zatím nemáme žádné informace o tom, že by platby přes portál Etsy byly z EET vyloučené. Proto ani nemůžeme něco takového tvrdit – 100% váhu ale má samozřejmě závazné posouzení, o které si můžete na finančním úřadě požádat, a kde vám úředníci přesně popíší, jak máte evidovat. Stále ale platí, že co zákazník zaplatí ze svého účtu na váš účet, neevidujete. Doufejme, že finanční správa ještě upřesní podobné sporné případy.

  2. Profilový obrázek Jindřich napsal:

    Domnívám se, že formulace vyjádření neřeší problém při prodeji digitálních produktů (ke stažení).

    Výňatek z vyjádření Finanční správy:

    … Finanční a Celní správa bude v případech, kdy poplatník není schopen splnit evidenční povinnost v okamžiku stanoveném v § 18 odst. 2 písm. b) ZoET, akceptovat postup, kdy poplatník zašle správci daně údaje o evidované tržbě a vystaví účtenku tomu, od koho evidovaná tržba plyne, nejpozději v okamžiku, kdy se dozví o tom, že došlo k odepsání platby z účtu plátce (zákazníka) a jejímu odeslání poplatníkovi. V případě, že tomuto okamžiku předchází expedice zboží nebo poskytnutí služby zákazníkovi, je poplatník povinen zaslat správci daně údaje o evidované tržbě a vystavit účtenku tomu, od koho evidovaná tržba plyne, nejpozději k okamžiku expedice zboží nebo poskytnutí služby zákazníkovi…

    Příkladem může být situace, kdy si zákazník zakoupí na eshopu program ke stažení. Zákazník provede platbu a může si program ihned stáhnout. K expedici zboží (automatickému stažení) dojde před tím, než se majitel eshopu s určitým zpožděním dozví o prodeji. Podle výše uvedené formulace však musí majitel eshopu zaslat správci daně údaje a vystavit účtenku nejpozději k okamžiku expedice zboží (stažení programu).

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Jindřichu, děkujeme za zajímavý komentář. Vyjádření finanční správy chápeme tak, že tržbu zaevidujete buď v okamžiku, kdy se o ní dozvíte, nebo v okamžiku, kdy odesíláte zboží. Podívejte se na větu „V případě, že tomuto okamžiku předchází expedice zboží nebo poskytnutí služby zákazníkovi,…“

      Podle našeho názoru musíte vydat účtenku při jednom z těchto okamžiků – v tom, který nastane jako první. Jelikož je u vás druhá popsaná situace v podstatě nemožná, budete evidovat spíše ve chvíli, kdy se dozvíte o tržbě. Souhlasíte s námi?

    • Profilový obrázek Jindřich napsal:

      Máte pravdu v tom, že řešení uvedené situace striktně podle formulace vyjádření je pro mě v podstatě nemožné. Budu tedy evidovat ve chvíli, kdy se dozvím o tržbě. Doufám, že případné kontrolní orgány budou stejného názoru.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Jindřichu, můžete ještě zkusit závazné posouzení. Tisíc korun za papír z finančního úřadu není málo, ale přesně vám tam popíší, jak máte evidovat. Zkuste se podívat na náš článek: https://eet.money.cz/blog/ktere-faze-eet-spadne-vase-podnikani-za-tisicovku-vam-reknou-na-financnim-uradu

      Dnes ráno jsme kontrolovali novinky v on-line platbách a vypadá to, že zatím žádné další informace nejsou k dispozici.

    • Profilový obrázek Jindřich napsal:

      Podle Zákona o evidenci tržeb 112/2016 Sb. ČÁST ŠESTÁ – ZÁVAZNÉ POSOUZENÍ je předmětem závazného posouzení určení, zda je platba evidovanou tržbou nebo zda platba může být evidována ve zjednodušeném režimu. Obávám se, že příklad popsaný výše neodpovídá předmětu závazného posouzení. Máte již nějakou zkušenost, že FÚ poskytne závazné posouzení i v případě, že dotaz se neshoduje s definovaným předmětem závazného posouzení?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Jindřichu, domníváme se, že ve vašem případě by závazné posouzení mělo mít smysl. Protože metodika k zákonu o EET ani žádné další pokyny finanční správy neřeší váš případ, máte nárok na to, aby finanční správa vaši situaci posoudila a řekla vám přesně zda a jak máte evidovat. Jde o to, že toto vyjádření je vaší „obranou“ proti EET kontrolorům. Pokud by vám tvrdili, že evidujete špatně a dostanete pokutu, můžete se díky závaznému posouzení bránit.Posouzení je pro vás návodem, jak evidovat. Koukněte ještě na vyjádření finanční správy k posouzení: http://www.etrzby.cz/cs/kdo-a-jake-trzby-eviduje

      Můžete si to ověřit i u úředníků, až příště půjdete na finanční správu, jestli se vám závazné posouzení vyplatí a pomůže vám. Držíme vám s EET palce.

  3. Profilový obrázek Tomas Jerich napsal:

    Jeste jedna dulezita vec pro e-shopy, ktere vyuzivaji platby pres internet (GOPAY, PAYU, Thepay, ci jiny poskytovatel platebnich transakci, ci pouze platebni terminal). EET se Vas od 1. 3. 2017 netyka v pripade, ze pouze nepreprodavate zbozi, ale nabizite sluzbu, ci zakazkovou vyrobu, coz je Vase hlavni cinnost. Dokonce do 170 000 Kc rocne muzete v ramci toho preprodat vyrobek (levne koupim, draz prodam). Bohuzel se tomu nikdo na webu nevenuje, protoze 99 % e-shopu v CR je zalozeno na nakup/predej a ne na zakazkove vyrobe.
    Jako priklad uvadim napriklad vyrobu tiskoviny, nejake zuslechteni vyrobku atd…(www.slevotisk.cz)

  4. Profilový obrázek Dalibor napsal:

    Váš příklad je nesmysl.
    Příklad: Zákazník si v pondělí večer objedná zboží z vašeho e-shopu. Váš systém mu automaticky vygeneruje variabilní symbol a další údaje k platbě, které přijdou zákazníkovi na e-mail. Ještě ten den elektronicky zaplatí kartou a vám přijdou peníze na účet.

    Jestliže zákaznik dostane z eshopu podklady k platbě, tak uhradí objednávku bankovním převodem na který se eet nevztahuje. Karta mu v tomto případě bude k ničemu.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Dalibore, máte pravdu, že pokud zákazník platí z účtu na účet, nevztahuje se na tuto platbu EET, a pokud dostane z e-shopu variabilní symbol, platí přes účet. Děkujeme za vaši připomínku, příklad upravíme.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *