První výjimka z EET: e-shopy nemusí elektronicky evidovat dobírky

Mohlo by se Vám líbit

19 komentářů

  1. Profilový obrázek Julius napsal:

    Proc jake vyjimky kdyz kazdy tak kazdy.to jsme uz kocourkove???

    • Profilový obrázek Petr napsal:

      Treba proto, ze kdyz posilate zbozi na dobirku a vystavujete doklad, ani nevite jestli si zakaznik balik vubec prevezme a zaplati nebo se vrati zpet. Poslete Babisovi ze jste neco prodali a kdyz se to vrati zpet, budete to zase nejak rusit. Ani si to nedovedu predstavit v praxi. Abych na to vzal dalsiho zamestnance nebo co.

  2. Profilový obrázek Robert napsal:

    Stejná kravina je,že bude muset mít eet na bezhotovostní platby kartou, nebo převodem i když tyto peníze taky fyzicky nevidí a jdou na účet…. takže to s tou dobírkou je stejně k ničemu:-(

  3. Profilový obrázek Pavel napsal:

    Nevidím jediný rozumný důvod, proč by neměly mít EET fabriky. Zvláště když je to tak jednoduché, jak pan Babiš tvrdí. Když si musí kasu s EET pořídit malý živnostník tak fabrika také může. To že fabriky prodávají přes ulici, tak obchází své obchodníky, je navíc neslušné.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Pavle, žádné příjmy, které odešle zákazník na účet obchodníka, nebudou podléhat EET. Elektronicky evidovat je nutné platby v hotovosti a platby kartou.

  4. Profilový obrázek Zdeněk napsal:

    Všude se řeší e-shopy, dobírka a EET. Ale jak je to s tím dopravcem, co dobírku převezme a odešle pak na účet? Bude podléhat to převzetí dobírky EET, i když to vlastně není jeho příjem?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Zdeňku, pro jistotu jsme to ještě zkonzultovali s pracovníkem EET infolinky finanční správy a je to jasné: dopravce musí elektronicky evidovat tržbu, protože ji přijímá v hotovosti. Pokud peníze předá e-shopu hotově, musí e-shop také elektronicky evidovat.

  5. Profilový obrázek Milena napsal:

    Dobrý den, při platbě kartou posílá zákazník prodejci peníze na účet … proč tedy tyto platby podléhají EET ?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Mileno, bohužel se nedá nic dělat – nařizuje to metodika. Finanční správa to zdůvodňuje tak, že cílem EET je evidovat většinu plateb v maloobchodě a protože jsou platby kartou druhou největší skupinou po platbách v hotovosti, nelze je z EET vyloučit – způsobilo by to zkreslení vypovídající hodnoty kontroly podnikatelů. Je nám jasné, že jsme vás moc nepotěšili, ale bohužel je situace taková.

  6. Profilový obrázek Jitka napsal:

    Dobrý den, do pokladny nám lidé platí hotově za jídlo které sní v jídelně, ale rozvážíme jídlo a zákazníci nám platí jednou měsíčně. Platí hotově nebo stravenkami. Jak tyto platby evidovat? Můžu je dát na pokladnu jednou za měsíc?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Jitko, domníváme se, že nejlepší bude evidování jednou měsíčně, přesně jak píšete. Je to podobné jako v hospodě – hospodský také neúčtuje každé pivo zvlášť, ale sepisuje si je a zákazník platí až před odchodem domů. Protože si necháváte zaplatit jen jednou měsíčně, nemusíte podle našeho názoru evidovat častěji. Držíme vám palce a pokud by vás ještě něco napadlo, napište.

  7. Profilový obrázek Kateřina Ševcová napsal:

    Dobrý den,
    provozujeme jak kamenný obchod, tak i e-shop. Chtěla jsem se zeptat, zda povinnost vyvěsit informační oznámení o EET, máme pouze v kamenné provozovně, nebo i na internetovém obchodě, kde lze platit pouze na dobírku přes Českou poštu, nebo je možné si zboží vyzvednout v kamenné pobočce, kde je oznámení již vyvěšeno.
    Děkuji Ševcová

  8. Profilový obrázek Jiří Nový napsal:

    Dobrý den. Žádám prosím.o odpověď. Mám eshop,přijímám platby dobírkou na účet. Pokud objevím zboží v akci,v nějakém obchodě za výhodnou cenu a zaplatim ho v hotovosti ( ze své peněženky) dostanu účet který dám do účetnictví. Otázka je: mohu to tak udělat? A nebo musím platit nákup zboží jen bezhotovostně ( z účtu určenému k podnikání , vedenému na své rodné číslo) Děkuji za odpověď.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, pane Nový, nejsme si jistí, jak se vaše otázka týká EET. Výdaje určitě neevidujete a své účetnictví můžete i nadále vést tak, jak jste zvyklý. Z hlediska EET není žádný problém v tom, když do něj zadáte výdaj v hotovosti.

      Z hlediska správnosti účetnictví se ale prosím ptejte účetních – zda můžete zboží platit jen z podnikatelského účtu vám bohužel nemůžeme potvrdit.

  9. Profilový obrázek V. Sedlaková napsal:

    Dobrý den, Prosím o odpověď. Mám E-shop, platby na dobírku. Musím být registrovaná v EET? pokud bych přijímala platby převodem na podnikatelský účet musela bych být registrovaná? Pokud ano jak mám postupovat. Nepřijímám hotovost. děkuji za odpoveď.

  10. Profilový obrázek Katka napsal:

    Dobrý den, máme provozovnu, která spadá až do poslední vlny EET v červnu 2018 (osobní služby), ale na stejnou firmu provozujeme také e-shop (prodej zboží – druhá provozovna). V první provozovně kromě služeb občas prodáme nějaké doplňkové zboží (cca 20 položek měsíčně). Bylo by možné až do června 2018 evidovat tyto občasné tržby v režimu do 5 dní a ne online?
    Náš e-shop sídlí hned vedle zmíněné provozovny a tam online EET máme. Na e-shopu máme i modul pokladny, tržby můžeme vkládat do systému přes něj. To ale nelze online, protože počítač není na první provozovně a zaměstnanci k němu nemohou odcházet z pracoviště.
    Dále se chci zeptat, zda vůbec musíme v EET rozlišovat tyto dvě provozovny. Vše je pod jedním autorizačním číslem. Děkuji vám.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Katko, metodika k zákonu o EET umožňuje si své činnosti rozdělit. Od 2. vlny evidujete maloobchodní a velkoobchodní přeprodej, služby můžete bez problémů začít evidovat až v příslušné další vlně.

      Pokud byste se věnovala hlavně službám a sem tam prodala nějaké zboží, existuje možnost si EET přesunout až do pozdější vlny. Musela byste splnit podmínky minoritního prodeje, o kterých si více přečtete v našem článku: https://eet.money.cz/blog/doplnkovy-prodej-eet-udelejte-si-jasno-jak-na-trzby-z-minoritni-cinnosti

      Zjednodušený režim, kdy evidujete do 5 dní od tržby, mohou využít pouze podnikatelé, kteří mají speciální výjimku od finanční správy. Přečtěte si o ní více zde: https://eet.money.cz/blog/o-zjednoduseny-rezim-zatim-podnikatele-moc-nezadaji-zjistete-jak-ziskat-povoleni

      Museli byste ale prokázat, že vám EET komplikuje nebo dokonce znemožňuje podnikání. Možná se zkuste zeptat i svého dodavatele internetového připojení, jak by se to u vás dalo řešit.

      Správně byste měla mít 2 provozovny – 1 stálou a 1 virtuální.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *