Podnikatelé musí k EET tisknout informační cedulky

Mohlo by se Vám líbit

168 komentářů

  1. Profilový obrázek Jitka Kouřilová napsal:

    Dobře EET beru ale potřebovala bych vysvětlit jak využiji evidenci tržeb zednicia pod.profese kdyz praci fakturuji a penize do ruky nedostanou chodi jim na cute a treba az s 3 tudenni splatnosti a obcas je splatnost jeste delsi.Děkuji za odpoved

    • Profilový obrázek Miroslav Dvořák napsal:

      Vypadá to jako vtip. Není tomu daleko.. Jednoduché. Zaplatíte ze svého a v nejlepším případě vyhrajete dlouholetý spor. Doufejte, že dotyčný do té doby přežije a navíc s plnou kapsou drobných.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, paní Kouřilová, nebojte, plateb z účtu na účet se EET netýká. Zedník bude i nadále stejným způsobem vystavovat faktury a přijímat peníze na účet. Pokud by ale vystavil fakturu a platbu dostal hned v hotovosti, musel by takovou tržbu elektronicky evidovat.

    • Profilový obrázek Jaroslav napsal:

      Nezabývejte se něčím, co bude možná platit pro zedníka až za 2 roky:)

    • Profilový obrázek Věra napsal:

      nemusí mít žádnou pokladnu ani EET . EET se vztahuje pouze na hotovost

  2. Profilový obrázek tana napsal:

    pane Dvořák, to co jste napsal je vtip? EET se snad týká evidence tržeb v hotovosti.

    • Profilový obrázek Radek napsal:

      EET Poradno : Nemáte pravdu . Pokud Zedník vystaví fakturu , která bude zaplacena v hotovosti, vystaví příjmový doklad. Není povinen elektreonicky evidovat tuto platbu. Jelikož příjmový doklad k této faktuře, který vystaví je jako takový „dohledatelný doklad“ i sfakturou v jeho účetnictví Mrzí mě , že v tom sami máte zmatek. Nechte se proškolit. DOHLEDATELNÝ. Nastudujte si svůj vlastní zákon !!!!

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Radku, chápeme váš názor na faktury a EET. Pokud se podíváte na stranu 7 v metodice, dočtete se:

      „Faktury – pro účely evidence tržeb není podstatné, zda k transakci byla či nebyla vystavena faktura,
      popř. jaká forma úhrady (např. v hotovosti nebo bankovním převodem) je na ní uvedena. Podstatné je,
      jakým způsobem byla příslušná částka fakticky zaplacena. Pokud byla částka uvedená na faktuře nebo
      její část uhrazena v hotovosti, kartou nebo jiným obdobným způsobem, vzniká poplatníkovi povinnost
      tržbu zaevidovat. V případě plátce DPH jsou v datové zprávě uváděny i údaje o DPH, které se
      k evidované tržbě vztahují. Je-li částka uvedená na vystavené faktuře zaplacena bezhotovostně nebo
      např. složením hotovosti na účet v bance, povinnost zaevidovat tržbu nevzniká.“

      Zedník bude muset svůj příjem elektronicky evidovat i přesto, že si vede svoje vlastní papírové účetnictví. Elektronicky evidovat nemusí dobročinné spolky nebo prodejci ojedinělých přebytků ze zahrady, ale metodika ani zákon o EET neuvádí jako výjimku podnikatele vystavujícího příjmový doklad nebo dohledatelný doklad.

  3. Profilový obrázek H. Dostálová napsal:

    Máme malý stánek s občerstvením u lyžařské sjezdovky, z okénka prodáváme párky v rohlíku,klobásy, nápoje v kelímku.
    Bez obsluhy, bez WC. Před stánkem jsou však 4 lavice.
    Budeme už v tomto případě účtovat elektronicky od prosince 2016?
    Děkuji za odpověď!

    • Profilový obrázek Radek napsal:

      Rada : Pokud nechcete evidovat elektronicky tržby odstraňte ty lavice .

    • Profilový obrázek Zdenek napsal:

      Ja bych lavice nekomu prodal a ten at je provozuje jako verejny prostor. Vas uz se nebudou tykat, stanete se „pouhym stankarem“ a lid si vude mit kam sednout…
      Proste, koza se nazere a Babis zustane celej…

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, paní Dostálová, o podobě provozovny pro stravovací služby se dočtete na stranách 38 – 39 metodiky k EET. Jde o veřejně nesdílený prostor, kde podnikatel poskytuje zázemí pro svoje zákazníky v podobě židlí, stolů, WC či šatny (ne nutně všechno) a také jim podává jídlo na talířích, které poté umývá. Podle toho, jak popisujete vás sortiment, se jedná spíše o dodání zboží než o stravovací služby. Lavice by ale bylo vhodné poskytovat jako veřejný prostor pro všechny než jako posezení u stánku pro vaše zákazníky – asi nejlepší by bylo svěřit je někomu jinému, kdo s vaším podnikáním nemá nic společného, abyste měla jistotu.

    • Profilový obrázek Jaroslav napsal:

      Lavice jsou veřejným prostorem, takže od prosince se vás EET netýká.

    • Profilový obrázek Lucie napsal:

      Dobrý den, měla jsem obdobný dotaz na info linku EET a odpověděli mi, že evidovat MUSÍM. I když nemám v pronájmu ani stoly ani lavičky ani toalety, které sice v areálu jsou, ale jsou přístupné komukoliv, nejenom mým klientům. Pán na infolince mi odcitoval větu z metodického pokynu (ze str. 39): „Současně v tomto prostoru jsou zajišťovány alespoň některé z následujících doplňkových služeb (stoly a židle, vytápění/klimatizace, toalety, šatna, mytí nádobí, úklid prostor…)“ s vysvětlením, že to nesmím posuzovat z mého pohledu (tj. podnikatele, která NEMÁ tyto doplňkové služby v pronájmu), ale musím to brát z pohledu zákazníka (tj. strávníka, který si na tyto lavičky může sednou a může si dojít na toaletu).

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Lucie, děkujeme, že jste se s námi podělila o svoje zjištění. Musíme říct, že se občas setkáváme s tím, že různí pracovníci EET infolinky mají různé názory na jedno EET téma. My jsme o lavičkách hovořili s více pracovníky a ti nám nezávisle na sobě tvrdili, že:
      1) pokud lavička poblíž stánku není majetkem provozovatele stánku, pak eviduje až od 3. vlny
      2) pokud je u stánku lavička, která není majetkem provozovatele, evidujete už od 1. vlny.

      Citovaná věta je samozřejmě zcela v pořádku a je správně, že ji pracovník finanční správy zmínil. Domníváme se, že asi záleží i na blízkosti lavičky a na tom, jestli je veřejná nebo ne. Pokud je lavička například v parku, kde má provozovatel Petr stánek s párky v rohlíku, bylo by nefér, kdyby kvůli tomu musel evidovat od 1. vlny. Na lavičku si může sednout úplně kdokoliv a třeba si tam číst, vykládat, nebo jíst svoje vlastní jídlo.
      Pokud má ale Petr takový stánek třeba v lyžařském areálu a lavička je navíc poblíž stánku, lze předpokládat, že ji budou využívat jen lyžaři a povětšinou ti, kteří si tam snědí párek. Taková lavička by mohla být důvodem k evidování od 1. vlny EET.

      Domníváme se, že úplně nejlepší bude, když si požádáte o závazné posouzení. Budete mít jistotu, jak to tedy s vámi je. My samozřejmě budeme i nadále zjišťovat, jak řešit lavičky, ale bohužel naše zjištění a pravděpodobně ani slova pracovníků infolinky nejsou pro EET kontrolory závazná.

  4. Profilový obrázek dagmar napsal:

    poslete ho zpet

  5. Profilový obrázek Veronika napsal:

    Dobrý den,
    chápu tedy dobře, že jako provozovatel penzionu, kdy samozřejmě budu evidovat tržby již v první vlně, nemám povinnost evidovat tržbu na základě vystavené faktury a platby přijaté převodem na účet? I v případě, že faktura bude vystavena fyzické osobě – nepodnikateli? Děkuji Veronika

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Veroniko, nejdůležitější je, jestli platbu ve vašem penzionu přijímáte hotově/kartou anebo na účet. Pokud vám zákazníci v penzionu zaplatí hotově nebo kartou, musíte elektronicky evidovat. Pokud zaplatí z účtu na váš účet, povinnost elektronické evidence tržeb vám odpadá. Metodika se na straně 6 zmiňuje třeba i o zálohách – pokud vám zákazník pošle předem zálohu za ubytování na účet, tuto platbu neevidujete, ale až vám přímo na místě doplatí zbytek ceny za vaše služby, musíte tento doplatek elektronicky zaevidovat. Pokud byste měla ještě nějakou doplňující otázku, rádi se vám pokusíme pomoct.

  6. Profilový obrázek Renata napsal:

    Dobrý den. Mám obchod s použitým oblečením. Účetnictví vedu paušálně. Můžu vést eet ve zjednodusene forme a platby pak odeslat na jednou z domova abych nemusela mít připojení k internetu na krámu a také kupovat tiskárnu. Stačí si koupit tedy program do počítače a přes něj vždy platby najednou odeslat. A jeste, musí být uvedeny skladové zásoby nebo stačí jen evidovat tržby. Děkuji

    • Profilový obrázek Radek napsal:

      Paní Renato v metodice se uvádí , že v ojedinělých případech ( výpadek el, proudu, výpadek internet. připojení ) můžete zaevidovat tržbu do 48 hodin. Ale paní Renato, zákazník bude po vás chtít slosovatelnou účtenku 🙂 Navíc je EET založeno i na šmírování a bonzování v té podobě, že si zákazník může v systému dohledat vaši účtenku zda jste ji zaevidovala a v případě, že ne Vás nahlásit….. Takže pokud nevydáte zákazníkovi účtenku ihned je asi možné mu ji po dohodě třeba zaslat poštou. 🙂 … EET prostě bude rozdělovat společnost. Je potřeba si uvědomit, že spousa malých živnostníků provozovny raději uzavře, tak jako v Chorvatsku. Dále je pravda, že žádné prostředí EET nebude narovnávat pokud existují výjimky , jako například v podobě, jak se zde dočtete jestli má provozovatel před stánkem židli nebo nemá. Zákony mají platit pro všechny a pokud neplatí jsou špatné.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Renato, bohužel vás asi nepotěšíme. Povolení pro elektronickou evidenci ve zjednodušeném režimu vydává finanční úřad, který o to musíte požádat. Podmínkou pro umožnění zjednodušeného režimu je situace, kdy by spuštění elektronické evidence podnikateli znemožnilo nebo zásadně ztížilo plynulý a hospodárný provoz jeho podnikání. Jako příklad se v metodice uvádí nestabilita internetového připojení, ke které může dojít třeba v dopravním prostředku. Pro zjednodušený režim se tedy nemůžete rozhodnout, ale musíte finančnímu úřadu doložit, že na něj máte právo. Pořízení tiskárny a internetového připojení ve vašem provozu se tedy pravděpodobně nevyhnete.
      K vaší druhé otázce – skladové zásoby se elektronicky neevidují.
      Snad jsme vám pomohli, pokud by vás ještě něco napadlo, dejte vědět.

  7. Profilový obrázek Jaroslav napsal:

    Veronika: platby z účtu na účet nepodléhají EET – s jedinou výjimkou a tou je platba platební kartou – ta EET podléhá.

    Renata: zjednodušený režim evidence vám musí povolit na základě žádosti finančních úřad. Nejsem si jist, že to, že nemáte na krámu internet je důvodem ke zjednodušené evidenci. Musela byste prokázat, že tam internet není možné zavést. A tiskárnu potřebujete i pro zjednodušený režim – doklad musíte vydat a místo fiskálního kódu (který byste obdržela přes internet), musí být na účetnce tzv. podpisový kód (344 znaků), který je na každé účtence jiný. Vedení skladové evidence není pro EET potřebné, pro účely EET stačí jen evidovat tržby a tisknout doklady, které splňují náležitosti EET – ovšem na vytištěném dokladu musí být další údaje vyplývající z jiných zákonů (označení provozovny, položky zboží….).

  8. Profilový obrázek vaclav.hegr napsal:

    Dobrý den
    Jelikož v provozovně nemam internet a je slozite ho tam zřídit a funguji pouze ze soboty na neděli. ..předpokládal jsem ze účtenky klasicky vystavim a pote odešlu doma ( splním povinnost 48 hodin ) je tento zamysl spravny?

    • Profilový obrázek Jaroslav napsal:

      Klasicky je vystavit nemůžete. Vždy je musíte vystavit elektronicky, protože na nich musí být podpisový kód, což je měnící se řada znaků, která musí být na účtence vytištěna (opravdu ji nelze napsat ručně). Poté, co se zařízení připojí k internetu, tyto účtenky jednotlivě odešle a patrně i těmto účtenkám bude zpětně přidělen tzv. fiskální kód dodatečně. Tento režim vám ale MUSÍ na základě žádosti povolit finanční úřad! Jediný případ, kdy je můžete vystavit ručně a zadat následně, je porucha pokladního zařízení.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, pane Hegre, účtenku musíte vystavit ihned poté, co utržíte peníze a podle strany 20 metodiky k EET musíte finančnímu úřadu „zaslat datovou zprávu nejpozději při uskutečnění evidované tržby“. Limit 48 hodin slouží pro případy, kdy dojde třeba k poruše techniky nebo k výpadku internetu – tedy při mimořádných situacích. Pokud je ale skutečně složité zřídit u vás internet, požádejte si finanční úřad o možnost evidovat ve zjednodušeném režimu. Spočívá to v tom, že údaje o tržbě nezasíláte finančnímu úřadu hned, ale až do 5 dní od doby, kdy jste přijal peníze.

  9. Profilový obrázek Franta napsal:

    Jak je to s evidencí obědů pro zaměstnance? V restauraci, když zaměstnanec provozovny (servirka, číšník, kuchař) sní oběd, namarkuje si ho na pokladnu a doklad dá šéfovi, aby ho zohlednil v jeho výplatě. Hotově samozřejmě nehradí nic. Jak se budou markovat takové odběry zaměstnanců na EET pokladně? Musí být účtenka pro zaměstnance okódována EET?

    • Profilový obrázek Jaroslav napsal:

      Srážky zaměstnancům ze mzdy nepodléhají EET.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Franto, podle strany 13 metodiky k EET jsou příjmy zaměstnavatele plynoucí od zaměstnanců zproštěny elektronické evidence. Jde třeba o vámi zmíněné stravování nebo o platbu za podnikovou rekreaci či prodej vyřazeného majetku firmy zaměstnancům.

  10. Profilový obrázek Fernandez napsal:

    Jelikož pokladnu využíváme k úhradě faktur (OSVČ) přichází do ní příjmy hotovosti různým způsobem. Například výběr z banky (aby byly drobné), nebo vkladem majitele. Předpokládám správně, že tyto „příjmy“ se EET vůbec netýkají??

    • Profilový obrázek Jaroslav napsal:

      Předpokládáte správně. Vklad peněz do pokladny ani výběr z banky nejsou evidovanou tržbou.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, rozměnění peněz v pokladně či vklad majitele nelze považovat za rozhodný příjem neboli příjem z podnikání a tudíž neevidujete. Pokud vám tržba přijde na bankovní účet z jiného účtu, už ji nemusíte evidovat. Pokud byste ale měl například e-shop a lidé by platili hotově dopravní službě, kterou si najímáte, a ta peníze (třeba rozměněné) zaplatila vám, musíte příjem elektronicky evidovat.
      Pokud byste měl pocit, že jsme špatně pochopili váš dotaz, ještě se prosím ozvěte.

  11. Profilový obrázek Jana Hlaváčková napsal:

    Dobrý den, ráda bych se zeptala co vše je tedy potřeba mít v případě, že provozujeme malý kiosek na fotbalovém hřišti. Otevřeno je pouze o fotbalové zápasy a akce pořádané na tomto hřišti. Řekněme tedy průměrně 2x v týdnu. Jedná se o prodej nealko nápojů, točeného pivo, kávy, čaje, klobás atd. Předem děkuji za odpověď Hlaváčková

    • Profilový obrázek Jaroslav napsal:

      Zatím vůbec nic, EET se vás bude týkat až od roku 2018 – jedná se o „stánkový“ prodej, který má z kódu NACE 56 výjimku a není považován za „restaurační“ stravování.

    • Profilový obrázek Jana Hlaváčková napsal:

      Pane Jaroslave, někde jsem našla, že o stánkový prodej se jedná v případě, že nemáte místa k sezení. Ty my ale máme. Jak tomu tedy je??

    • Profilový obrázek Jaroslav napsal:

      EET podléhají stravovací služby – tedy současně v tomto prostoru jsou zajišťovány alespoň některé z následujících doplňkových služeb (stoly a židle, vytápění/klimatizace, toalety, šatna, mytí nádobí, úklid prostor…). Toto je citace z metodického pokyny. Ze slov „alspoň některé“ vyplývá, že jich současně musít být zajišťováno více. A zároveň se musí jednat o neveřejný prostor. To, že někomu dáte párek v rohlíku zabalený do ubrousku a on má možnost si sním sednout někde ke stolku, pojem stravovací služby nenaplňuje. Pokud ale budete mít vlastní stoly a židle určené pouze výhradně pro tento stánek a současně budete mýt nádobí či budete mít vyhrazenou místnost s topením, pak by se o stravovací službu jednalo. Pokud by nastal souběh těchto činností, tj. klasického stánkového prodeje a prodeje splňujícího stravovací služby, potom lze dle metodického pokynu použít ustanovení o tzv. minoritní činnosti, pokud stravovací služby dosahují méně než 49% obratu či nepřesahují částku 175.000,- Kč.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, paní Hlaváčková, nejmenším podnikům stačí chytrý telefon nebo tablet s aplikací, bezdrátová tiskárna a připojení k internetu. Při velkém návalu vám ale takové vybavení možná nebude stačit a budete potřebovat přenosnou pokladnu se zabudovanou tiskárnou. Podívejte se na náš přehled vybavení pro podnikatele podle velikosti jejich provozu: https://eet.money.cz/pokladny-pro-elektronickou-evidenci-trzeb

  12. Profilový obrázek Jan Šimek napsal:

    Dobrý den, zkratka za názvem společnosti z.s. (napsaný spolek) znamená že se jedná o neziskovou organizaci, tedy bez povinnosti EET? Děkoji za odpověď

    • Profilový obrázek Jaroslav napsal:

      V případě spolku, který v rámci své hlavní činnosti vyvíjí i příležitostnou (nikoliv soustavnou) výdělečnou činnost. Takovou činnost přitom nelze zaměňovat svedlejší hospodářskou činností dle §217 odst.2 občanského zákoníku, která vedlejší podnikatelskou činností je vždy (např. živnostenské podnikání, pronájem nemovitostí). Příkladem výdělečných činností vykonávaných příležitostně vrámci hlavní činnosti spolku pak může být příležitostné (nikoli soustavné) pořádání společenských areprezentačních akcí ve formě plesů, tanečních zábav a společných setkání, které mohou být spojeny s uskutečněním plateb např. v souvislosti s prodejem vstupenek a občerstvení, a to i vpřípadě, že výtěžek překročí náklady. Jako příklad lze uvést představení amatérského divadla, kroužku lidových tanců, letní tábor, hasičský nebo myslivecký bál, soutěže či závody pořádané spolkem v rámci jeho hlavní činnosti apod.

      Tolik citace metodického pokynu. Tedy to, že je subjekt „zapsaný spolek“ automaticky neznamná, že některé jeho činnosti nebudou podléhat EET. Pokud tedy bude např. spolek včelařů celoročně v prodejně prodávat med a výrobky z něj a to každý rok třeba 4 měsíce v roce, EET podléhat bude – patrně od 1.3.2017 v rámci maloobchodního prodeje.

      Vždy je třeba zvážit, zda se jedná o příležitostnou a nikoliv soustavnou činnost a zda se nejedná o vedlejší hospodářskou činnost.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, pane Šimku, o spolcích se zmiňuje metodika na straně 8. EET se netýká spolků, které ve své hlavní nebo i vedlejší činnost příležitostně podnikají. Jde například o občasné pořádání plesů či různých setkání, kde se mimo jiné také prodávají vstupenky a občerstvení. Metodika se nezmiňuje přímo „zapsaném spolku“, ale jasně stanovuje, že nepodnikatelské spolky EET nepodléhají, zatímco podnikatelské ano. K nepodnikatelským spolkům patří podle metodiky například dřívější občanská sdružení. Jde tedy o náplň a činnost vašeho spolku.

  13. Profilový obrázek richard napsal:

    Dobrý den to nestačí nápis že v podniku se eveduje trzba přes eet???? Jak to je prodeje alkoholu a tabáku pro mladistvé???? Co je to za hloupost

    • Profilový obrázek Jaroslav napsal:

      A na co se vlastně ptáte? 🙂

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Richarde, jen obyčejný nápis nestačí, vytiskněte si text uvedený v metodice a v našem článku. EET na prodeji alkoholu a tabáku mladistvým nic nemění. Jestli jsme špatně pochopili vaši otázku, neváhejte se nám ještě ozvat.

  14. Profilový obrázek Lucka napsal:

    Mám vesnickou hospodu, jen pivo, žádné jídlo, otevřena dva až tři dny v týdnu, vztahuje se na mne také eet?

    • Profilový obrázek Jaroslav napsal:

      Ano. Provozujete restaurační zařízení, lidé tam mají v zimě teplo, sedí na vašich židlích, u vašich stolů, myjete půllitry atd. Kolik dní v týdnu ji provozujete není podstatné.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Lucko, EET se na vaši hospodu vztahuje, a sice hned od první vlny, která startuje 1. prosince.

  15. Profilový obrázek Zdenek napsal:

    Dobry den, jaky bude postup pritom, kdyz firma ve ktere pracuji provozuje sit eshopu. Mam na starosti kompeltne logistiku v teto firme.Mame 34odbernych mist nasmlouvanych u partneru, kde si lze zbozi vyzkouset, otrstovat. U techto partneru se plati bud kartou online pri nakupu, nebo hotove na miste u daneho partnera az kdyz zbozi zakaznik chce. 1x za tyden partner preda penize s protokolem zamestnanci, ktery stahuje nevyzvednute zbozi. Specialne pro tento ukon je jeden clovek(ridic) zamestnany (pebrani nevyzvednuteho zbozi a penez). Odberne misto vystavi mesicne firme fakturuje fakturu za sluzby, ktere jsou ruzne ohodnocene. Jakym zpusobem se bude resit toto? Jde i o odberna mista, ktere prodavaji sluzby, resi treba jen bezhohotovostni transakce a provize je pro ne hodne zajimava, proto to delaji. nejsou to jen o odberna mista ktera jsou prodejny. Seznam cita 34 partneru. Vsechny faktury jedou v ciselne rade dle systemu, ktery je generuje a importuji se do kontrolniho hlaseni. Pri mnoztvi dennich faktur neni ani prostor pro zadne podvadeni a osobne ac jsem zamestnanec v tom nevidim logiku neco nahlasovat 2x a prijde mi to absurdni a hazeni spiny i na spolecnosti, ktere funguji korektne. Jak jako budeme ve firme resit tento problem? Chcete mi tvrdit, ze dle super metodiky a zavedeni EET nam cely tento vymysl muze ohrozit tuto obchodni strategii, na jejiz optimalizaci se 3 roky s parnery pracovalo a nyni funguje perfekte. Ze 40% fungujeme na techto odbernych mistech a realne nas jako i jako zamestnance zavedeni tohoto nesmyslu muze take ohrozit. Majitele toto neresi maji jine aktivity a jsem si jisty, ze to nebudou resit a pokud by klesla ziskovost/obrat prvni co budou na rade jsou lidi a nemame jich malo, protoze ztratime dlouhodobe budovanou vyhodu nad konkurenci. Pocitam minimalne s 15 – 20ti propustenymi kolegy, pokud by neslo obchodovat dale timto systemem. Muzete mi rict jak toto budeme resit? Nepripada Vam to trosku pres caru i vuci tem vsem zamestnanym lidem?

    • Profilový obrázek Jaroslav napsal:

      Dost komplikovaný dotaz na jednoduchou odpověď. Tržbu eviduje ten, kdo ji přijímá, resp. na čí účet obchod probíhá. Odběrné místo musí zákazníkovi vystavit účtenku, záleží tedy ve jménu koho je účtenka vystavována – patrně jménem vaší firmy. Faktury nechme stranou, převod z účtu na účet jde mimo EET (vyjma platebních karet). Doporučuji si přečíst zákon v části o pověření evidovanáním tržby – zákon s tímto postupem počítá a myslím, že to váš systém nijak neohrozí.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Zdenku, chápeme vaši nespokojenost s EET, ale na rovinu vám musíme přiznat, že s tím nic nenaděláme – s ministerstvem financí nespolupracujeme a na zákoně o EET ani metodice jsme se nepodíleli. Pokud vaší situaci dobře rozumíme, měl by účtenku pro zákazníky vystavovat váš partner, který bude také elektronicky evidovat tržbu zaplacenou kartou nebo hotově. Podle našeho názoru dvakrát evidovat nebudete – ve vašem případě totiž nejspíš jde o takzvané pověření k evidování tržeb, které popisuje metodika na straně 10. Jde o to, že vám plyne tržba a pověřil jste někoho jiného, aby ji elektronicky evidoval, případně skupině plynou tržby a pověří jednoho člověka, aby je evidoval. Elektronicky eviduje pouze tento jeden pověřený člověk a musíte být pak schopní finančnímu úřadu dokázat, komu plynula jaká část tržby. Svého pracně budovaného systému partnerů se určitě nevzdávejte – možná by ale nebylo od věci si požádat o závazné posouzení vašeho podnikání. Finanční úřad vám na základě pochopení vaší situace vydá potvrzení, jakým způsobem elektronicky evidovat právě ve vaší firmě. O posouzení si přečtete na straně 34 metodiky a zaplatíte za ně 1000 korun. V případě ParcelShopů to asi bude podobné. Samozřejmě nejjednodušší by to bylo, pokud by zákazníci platili z účtu na účet – elektronicky evidovat byste nemuseli a zákazníci by si pořád mohli vyzvednout svoje zboží na výdejním místě.

  16. Profilový obrázek Zdenek napsal:

    A jeste jeden dotaz s vyse uvedenym. Jak budou tento problem resit nasi dopravci jako napr. PPL ve spojeni s jejich parceshopy? Vzdyt se jedna o leckdy male kramky, ktere tuto sluzbu poslytuji, bude to pak nekdo chtit ve spojeni s EET delat, nebo jaky bude postup. Diky za odpoved

    • Profilový obrázek Jaroslav napsal:

      Malé obchody spadnou do EET ke stejnému datu jako velké. A pokud si někdo pouze vyzvedává zboží v nějakém krámku, tak už u něj musí být účtenka, která byla vystavena v okamžiku, kdy zboží opouštělo dodavatele (prodejce) – včetně kódu EET. Takže krámek pouze převezme peníze za „cizí“ zboží a nic dalšího v rámci EET již nebude evidovat – jen si dá peníze stranou a jednou za čas je předá prodejci zboží. Ten už v té chvíli nebude také nic evidovat, protože EET účtenku vystavil v okamžiku, kdy zboží expedoval k výdeji. Pokud se jedná o dobírky, tak přepravce peníze odešle zpravidla bezhotovostně dodavateli a také nic neřeší.

  17. Profilový obrázek Zdenek napsal:

    Takze pokud to chapu spravne, tak mame 2 moznosti. Bud obchodnikovi dat do prodejny nas hardware i software (vo je pri nasem exkluzivnim systemu naklad na jednu pokladnu propojeni apod. Rekneme kolem 25-40 tis..coz by pri 34 mistech byl 1,2 mil s tim ze leckdy starsi lidi by se to museli naucit dle meho jako vedouciho logistiky nerealizovatelne) nebo ze skladu bude chodit faktura spolecne s uctenkou o platbe v hotovosti? Dovedete si predstavit tu zatez pro personal? Ty faktury se generuji automaticky, jak se na ne jako bude pasovat uctenka? Resp. Je tu dalsi vec ta odberna mista slouzi k vyskouseni. Nevyzvednuti, resp.odmitnuti zbozi je ve 35%-40% pripadu, jak jako se bude resit toto. Normalne to funguje automaticky po stornu objednavky dobropisěm na fakturu v uctu zakaznika. Vsechny doklady ma onlinekdykoli ke stazeni k dispozici. Jak se bude resit toto. To storno se odviji od informace od odberneho mista 1xza 1-3 dny. Dle urciteho zaslaneho souhrnu. To pak budeme jako zase travit x casu nad stornem treba 100 objednavek za den? Nebo jak to bude probihat. Ja vubec nechapu, jestli nad timhle celkove nekdo vubec premyslel,protoze mi tento system pripda absurdni. Ok, maloobchod pochopim, ale v podstate eshopy jedou na faktury, pri mnoztvi objednavek neni mozne s nicim podvadet a jedine co to vyrazne zdrazi bude provozni naklady a zpomaly logistiku. Dle meho jestli to je jak to pisete se jedna o naprosto absurdni vec a kazdy rozumny clovek si musi rict to same.

    • Profilový obrázek Jaroslav napsal:

      V podstatě dáváte do balíku „fakturu“, která je ovšem vždy hrazena v hotovosti. Účtenka je jakýkoliv dokladu splňující náležitosti EET, takže klidně mohou být všechny údaje potřebné pro EET na té „faktuře“ – v okamžiku jejího vystavení se odešlou údaje na min. financí. Odmítnutí zboží se bude řešit stále stejně – stejně jste museli udělat storno té „faktury“, tak jej uděláte úplně stejně a opět při stornu odejdou údaje na min. financí, tentokráte záporné částky. V další části svého dotazu zase hovoříte o objednávce, která ovšem nemá s EET nic společného. Klasický eshop jede na „faktury“ – zákazník zboží uhradí přepravci, přepravce dodavateli. Ale ve své podstatě je to jen předání „účtenky=faktury“ na dálku. Zákony zde nejsou od toho, aby byly logické a co si říkají rozumní lidé, nikoho nezajímá. Vrchol debility je, že EET podléhá i platba kartou, která evidentně nemá s příjmem hotovosti nic společného.

  18. Profilový obrázek Zdenek napsal:

    A porad nikde nevidim to jak to budou resit prepravci s fotmou prepravy parcel shop, pokud tedy vite jak to funguje…kdy faktura je v baliku a prepravce jen pak prebira castku, kterou uhradi zakaznik v hotovosti. To je uplne pres caru a pripada mi to smesne. Protoze jestli tam bude vyjimka, jako ze nejaka musi byt. Tak je to v oodstate to same jako nasich 34 odbernych mist. Co takhle uctenku nevystavovat s tim, ze by partner v maloobchode vkladal penize na ucet partnera. To je to same jako dobirka/parcel shop. Opravdu se mi toto cele zda jsko nedomyslene.

    • Profilový obrázek Jaroslav napsal:

      Jak píšete – faktura je v balíku. Faktura = účtenka, která v okamžiku vystavení musí odeslat údaje do EET a při zahájení přepravy bude doklad v balíku. Přepravce, který skutečně peníze vybere, je pouze v hotovosti vybere a pošle na účet. Ale netřeba se plašit, nejste sám, takových podnikatelů jsou tisíce. Jistě vyjde další metodický pokyn:)

  19. Profilový obrázek Jan napsal:

    Jak řešit stánek bez el.energie a internetu?

    • Profilový obrázek Jaroslav napsal:

      Žádostí na finanční úřad o elektronickou evidenci ve zjednodušeném režimu – zde se data odesílají nejdéle jednou za 5 dnů. Ovšem stejně musíte mít nějaké zařízení (třeba telefon nebo tablet) a tiskárnu na baterie (či terminál „vše v jednom“), nikdo vás nezbavuja ani v tomto případě vystavovat účtenky s podpisovým kódem pokladníka (344 znaků). Ale klasický stánkový prodej, pokud není restauračním stravováním, podléhá evidenci od 1.3.2018, prodej ostatního zboží (maloobchod) od 1.3.2017.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Jane, na váš případ myslí metodika na straně 11, kde je popsána žádost o evidování ve zjednodušeném režimu. Stručně jde o to, že podnikatelé, kteří nejsou schopní zajistit stabilní internet třeba kvůli kvůli tomu, že podnikají v horské chatě, mohou elektronicky evidovat svoje tržby ne ihned, ale až do 5 dní. Nemůžete se o tom ale rozhodnout sám, je potřeba požádat o tuto výjimku na finančním úřadě. V žádosti musíte vysvětlit, proč potřebujete evidovat ve zjednodušeném režimu, a popíšete svoji situaci.

  20. Profilový obrázek Zdenek napsal:

    Pokud to chapu spravne, tak nam budou muset lide co nam vyrobili software na miru udelat update v tom smyslu, ze kazda castka z faktury pujde na financak okamzite, aby to bylo nejak automaticke. Pri cene co jsme zaplatili za system si myslim, ze se majitele zhrozi. To nebude lacina uprava. Vite co jen nechapu? K cemu pak mame nove ucetni, ktera dava dohromady pro vsechny eshopy/spolecnosti kontrolni hlaseni. My vlastne budeme delat tento ukon 2x. Z toho mi je i jako zamestanci, ktery pro firmu dycha na rovinu spatne. A neberim, ze mensi eshopy toto vubec budou resit. Zacinal jsem u mensich firem a vim jak treba prodavala konkurence hlavne ty mensi eshopy (garaznici) co se prizivuji pri praci pro ne pokud by meli toto delat to je na ukonceni provozu, protoze free verze reseni eshopu vetsinou maji cely prubeh objednavek po vystabeni faktury take v sobe at to je jednoduche. Mame se na co tesit opravdu a doufat, ze to nasi chlebodarci ustoji, nebudou vuci statu jeste vic zabskli, nebudou muset propoustet apod.protoze tenhle system k tomu momentalne nahrava bohuzela. Jeste posledni dotaz.

    U nas to je jedno kdyz bychom to delali plosne, ale vztahuje se to i na online platby? Sedim ted na pivu s kamaradem, ktery je prave ten pripad. ma maly eshop a plati mu zakaznici jen dobirkou a onlin e kartou. Vubec se o to do ted nezajima protoze si mysli, ze se to na faktury nevztahuje kdyz mu jdou vsechny penize na ucet(ja si to tez jeste do vcerejska myslel) plyne z toho ze i takovyhle prodejce bude muset neco resit? I kdyby zrusil dobirky a prijimal jen online platby. Ma specificky sortiment a stalou klientelu, takze by je na to nemel byt problem presmerovat.

  21. Profilový obrázek Jaroslav napsal:

    Chápete to správně – tvůrce softwaru vám bude muset naprogramovat napojení na systém – ve vašem případě online, který bude ihned po vystavení jakéhokoliv jiného dokladu než platba převodem na účet, posílat na server EET datovou větu evidence tržeb. V rozsáhlých systémech to není levná úprava (dokumentace pro programátory je k dispozici). Kontrolní hlášení zahrnuje pouze přijaté a vystavené faktury od určité částky, nikoliv pokladní doklady a prodejní doklady. Jestli budou menší e-shopy chtít prodávat, tak to budou muset mít také.

    Pro kamaráda: Vztahuje se to i na online platby platební kartou. Účtenku není nutné jen tisknout – můžete ji zaslat SMS zprávou či emailem, ale stejně ji napřed musíte vytvořit v nějakém systému, který bude s EET komunikovat. Dobírka či platba kartou je z pohledu zákona (zcela nesmyslně), to samé. Asi to bude muset do 1.3.2017 nějak vyřešit. Nabízí se teoreticky ještě jedna možnost – účtenky budou vystaveny dvě se stejným číslem a zákazník dostane obě. Na jedné účtence bude mít vše co doposud – včetně jednotlivých druhů zboží a jednotkových cen a na další bude mít jen údaje, které jsou vyžadovány pro EET a obě je prohlásí za prodejné doklad. Tímto způsobem by se dalo u menších firem obejít začlenění EET do účetního programu – EET totiž žádnou zákonnou vazbu na účetní systém neobsahuje. Potom by stačilo si pořídit malý terminál s tiskárnou schopný posílat EET data a tisknout EET účtenky, na kterých budou jen údaje nutné pro EET (na této účtence by nebyly položky, pouze zákonem o EET stanovené údaje – číslo, dodavatel, číslo pokladny, IČO….. a celková částka. Podrobnosti o náležitostech účtenky viz zákon o EET.

    • Profilový obrázek Zdenek napsal:

      Ok diky za odpovedi. Osobne si myslim, ze to bude vazny problem i pro nas jako vetsi firmu, majitele to treba vubec jeste neresi a neverim, ze hned zacnou pritom takovato uprava v systemu bufe stat opravdu hodne, ale cekam ze nebudeme jedini. Ten maly terminal, ktery je schopny odesilat udaje o EET neni spatny napad, obzvlaste kdyz se jedna o maly eshop, ktery generuje treba do 40 ti faktur denne a nikdo mu na to nic nenapoji (vetsinou totiz ten eshop umi vse) Otazka je, jak dlouho tohle pujde delat. Protoze, kdybych se na to dival zcela logicky, tak kdyz neprodavam zbozi na ktere je zaruka(ted myslim hlavne potraviny nebo restauraci) tak verim ze si to spousta lidi lajzne a tu uctenku z toho terminalu neda. Nemate nejake doporuceni na tyto terminaly? Kamarad rikal, ze to zni nejsnaze normalne vystavit faktuu a k tomu dat uctenku z toho terminalu. Ale mezi nami tedy opravdu grandiozni blbost, kdyz nekdo prijims penize jen na ucet a nepracuje s hotovosti, kazdy takovyhle ukon uz k tem dosavadnim velka ztrata casu. S tim kontrolnim hlaseni jsem to myslel tak, ze my nemame vubec pokladni doklady skrz eshop a v podstate zadavate vsechny faktury do tohoto hlaseni jsk prijate tak vydane a chtel jsem tim rict, ze v podstate jen budeme zdvojovat neco co uz stejne delame. To mi na tom prijde v celku nejvice absurdni. Snad to opravdu polozi jen minimum spolecnosti. Ten zakon si u nas budou cist ucetni na to nemam zaludek, spis mi slo o to jen pro sebe neco zjistit protoze vim ze kolem me to co se tyce eshopu nikdo neresi a vubec nevi ze se to bude vztahovat i na platby kartou a dobirky.

  22. Profilový obrázek Jaroslav napsal:

    Doplnění: účtenka EET nemusí mít stejné číslo jako bude číslo druhého podrobného účetního dokladu o prodeji, musí mít pouze jedinečné číslo v rámci časové periody (dne, měsíce, roku) – tedy tyto účtenky mohou začínat klidně každý den od jedné. A na videtelné místo v eshopu musíte ještě umístit nápis, který zákon ukládá (může za to být pokudta až 50.000,- Kč). Asi by bylo dobré si ten zákon včetně Metodiky k 31.8.2016 přečíst (a že je to fuj nezáživné a na první pohled pro laika velmi nesrozumitelné čtení):(

  23. Profilový obrázek Jakub napsal:

    Dobrý den, možná hloupý dotaz, ale, máme internetový obchod kde probíhají platby přes platební bránu, zde je možné zaplatit jak převody z účtu, platební kartou, či dalšími cca 20 jinými způsoby. Jednou za čas (třeba v intervalu 10 dní), provozovatel platební brány odešle sumu vybraných peněz z nichž si strhne provizi, k nám, hezky z účtu na účet. Vniká v tomto případě někomu/komu povinnost vystavit doklad a tržbu evidovat přes EET ? Děkuji za odpověď.

    • Profilový obrázek Jaroslav napsal:

      Podle dosavadních informací by to EET podléhat nemělo – je to v podstatě stejný postup, jako platba přepravci za dobírku, který pošle platbu následně na účet dodavatele. Viz můj Dodatek 2. Ale máte možnost napsat tento dotaz na ministerstvo financí, cca do týdne odpovídají – samozřejmě nezávazně. Dále máte možnost za 1.000,- Kč sepsat žádost o posouzení na svůj finanční úřad – měl by se do 3 měsíců (:)))) závazně vyjádřit – dle zákona musíte do žádost navrhnout i usnesení:)

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Jakube, váš dotaz určitě není hloupý. Platebními branami se zabývá metodika na straně 6. Zatím je jisté, že všechny jiné platby než z účtu na účet je i přes platební bránu nutné elektronicky evidovat. Tento problém jsme řešili s pracovníkem finančního úřadu, podle kterého se platba z účtu na účet přes platební bránu pravděpodobně elektronicky evidovat nebude – ale s naprostou jistotou vám to zatím potvrdit nemůžeme. Podle metodiky navíc máte povinnost elektronicky evidovat vy, nikoliv provozovatel platební brány.

      Podle vašeho popisu se ale zdá, že vy nepřijdete do kontaktu s jinými platbami než z účtu na účet – a ty podle metodiky EET nepodléhají. Pro jistotu vám doporučujeme požádat o závazné posouzení tržby, které popisuje metodika na straně 34. Stojí 1000 korun a finanční úřad vám v něm závazně vysvětlí, jak máte konkrétně vy postupovat v případě EET.

  24. Profilový obrázek Jaroslav napsal:

    Doplnění 2: Podle zatím neoficiálních informací nebude platba dobírkou podléhat EET, pokud platbu přepravce posílá na účet. Ovšem platba platební kartou (zcela nesmyslně), stále EET podléhá. Takže zboží zaplacené přes internet platební kartou – EET ano. Zboží na dobírku zaplacené přepravci (patrně ať již kartou nebo hotově) a následně zaslané na účet dodavatele EET nepodléhá. Kdo v tom vidí logiku, ať se přihlásí.

  25. Profilový obrázek Lenka napsal:

    Dobrý den, mám obchod s komisním prodejem zboží +klasický nákup-prodej. Jak bude účtováno u EET, když přijatá částka od zákazníku není mým příjmem celá, ale část je pouze zisk z provize za uskutečnění prodeje z komisního prodeje?? Přece není možné odeslat celou přijatou částku, když můj příjem je jen malá část za zprostředkování. Poradíte mi jak to bude tedy fungovat?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Lenko, o komisionářských smlouvách se metodika zmiňuje na straně 9 a 10. Elektronicky eviduje tržbu komisionář – tedy ten, kdo jedná svým jménem na účet jiného. Musíte přitom být schopná prokázat finančnímu úřadu, jaká část příjmu je vaše a jaká komitenta. Nejsme si ale jistí, co přesně myslíte odesláním celé přijaté částky.

  26. Profilový obrázek Jaroslav napsal:

    Zákon hovoří o evidenci tržeb a ta nemá s účetnictvím nic společného. Do EET odejde každý příjem hotovosti (mimo zákonné výjimky, jako je např. kauce či přijaté zálohy…). Jaký máte z tržby zisk je zcela nepodstatné. Pokud jste plátce DPH, tak součástí odesílané datové věty na min. financí je i „Celková částka v režimu DPH pro prodej použitého zboží se základní sazbou“ – ale to už je práce pro programátory příšlušného řešení k EET – pokud používáte nějaký program pro prodej, tak by měl zabezpečit naplnění této položky včetně odeslání na MF automaticky. Ale hlavní bude, že odejde celková částka tržby – zatím nebude vůbec fyzicky možné, aby někdo odkontroloval, zda DPH spadlo do správné kolonky v datové větě. U menších maloobchodů, které doposud nepoužívali skladové hospodářství na počítači, bude správné naplnění datové věty v celé její struktuře (zvláště u plátců DPH) ručním zadáním prakticky nemožné. U neplátců DPH budou v datové větě vyplněny položky: kód zprávy, datum a čas odeslání tržby, DIČ, označení provozovny, pokladního zařízení a účtenky, datum a čas přijetí tržby, celková částka tržby, režim tržby (běžný, zjednodušený), podpisový kód poplatníka a bezpečnostní kód poplatníka. U plátců DPH jsou tam navíc údaje o základech DPH a částkách DPH.

    • Profilový obrázek Jaroslav napsal:

      Doplnění – Do EET odejde každý příjem hotovosti A PLATEBNÍ KARTOU……

  27. Profilový obrázek mirek napsal:

    Mám spor s kamarádem. Od kdy a jestli vůbec je povinen evidovat pomocí EET živnostník, který: opravuje po domácnostech a malých firmách PC, občas přeinstaluje nebo napraví konfiguraci, občas prodá nějaký ten spotřební materiál nebo třeba monitor k PC. Celkový obrat za rok do 500 tkč, cca 20 faktur a 40 paragonů za rok. Žádné velké podnikání, doplatí ročně pár stovek na sociálce a zdravotním. Pro něj je vše kolem EET docela podstatný zásah do financí. Evidenci příjmů a výdajů takový živnostník vede v excelu. Umíte dát relevantní info?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Mirku, takový živnostník musí elektronicky evidovat tržby. Nejlepší by pro něj bylo zjistit kódy NACE svého podnikání a podle nich pak vyhledat vlnu EET, do které spadá. Jak na to, jsme popsali na našem blogu:

      Obory se do fází rozdělují podle CZ-NACE kódů. Málokdo si ho pamatuje, ale snadno ho zjistíte v databázi RES: http://apl.czso.cz/irsw/
      Zadejte do databáze své IČO a vyjede vám váš záznam.
      Poté klikněte na odkaz, který se skrývá pod číslem IČO.
      Uvidíte detail záznamu, kde je uveden váš CZ-NACE kód.
      Vyhledejte si v přehledu přiřazení svého kódu do jedné z vln EET: https://eet.money.cz/koho-se-tyka-elektronicka-evidence-trzeb

      Maloobchodní prodej by měl začít evidovat od druhé vlny, která startuje v březnu 2017. Je ale možné, že bude pro živnostníka maloobchodní prodej jen takzvanou minoritní činností – v tom případě by možná mohl začít evidovat až později. O podmínkách minoritní činnosti si přečtete na straně 39 a dále. Každopádně tedy začněte zjištěním kódů NACE, podívejte se na minoritní činnost a pokud chcete mít jistotu, můžete požádat finanční úřad o závazné posouzení, ve kterém finančák zhodnotí konkrétně vaši situaci a vydá vám potvrzení, jak postupovat s EET.

  28. Profilový obrázek Jaroslav napsal:

    Obrat ani počet faktur není rozhodující a 40 paragonů za rok nelze definovat ani jako ojedinělou činnost. Takže týkat se jej EET bude, otázkou je pouze od kdy. Pokud by prodej spotřebního materiálu, monitorů apod. spadal pod maloobchodní činnost, která podléhá evidenci od 1.3.2017, potom by muse zvážit, zda je tato činnost minoritní, tj. do 49 procent obratu a nesmí přesáhnout 179.000,- Kč. Pokud se vejde pod tuto hranici, bude evidovat až ve 4 vlně. Pokud se do mantinelů nevejde, potom by musel začít evidovat již od března příštího roku.

  29. Profilový obrázek Michal napsal:

    Dobrý den,

    prodáváme naše výrobky přes eBay a Amazon, bude se EET týkat těchto prodejů, případně jakým způsobem evidenci přijatých „objednávek“ řešit ? ( Amazon nám vyplácí inkasované částky od koncových zálazníků převodem na bankovní účet v EUR ponížený o poplatky za služby cca 2x do měsíce, případně na vlastní žádost a to po odeslání zboží klientům ).
    Za odpověď děkuji
    M. Mašek

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Michale, napadá nás pověření k evidování tržeb (strana 10 metodiky) nebo komisionářská smlouva, kterou metodika řeší na straně 9 a 10 – stručně řečeno, v tom případě elektronicky eviduje komisionář.
      Váš případ je i dost podobný přepravní službě. Jde o to, že neevidují podnikatelé, kteří přijímají platby přes účet – a takovým způsobem jim posílají peníze přepravci, kteří doručují jejich zboží koncovým zákazníkům.
      Doporučujeme vám zvážit žádost o závazné posouzení. Finanční úřad vám za 1000 korun posoudí specifika vašeho podnikání a přesně určí, jakým způsobem máte evidovat. O posouzení se dočtete na straně 34 metodiky k EET.

      dodatek 27. 9.: Michale, pokud si požádáte o závazné posouzení, můžete skrze něj dosáhnout vyloučení vašich tržeb plynoucích ze zahraničí z EET. Jde o to, jaký způsob evidence tržeb funguje v dané zemi.

    • Profilový obrázek Jaroslav napsal:

      E-bay ani Amazon ze vás účtenky EET nebude vystavovat a pochybuji, že s ním máte komisionářskou smlouvu vyhovující české legislativě. Na e-bay se platí většinou platební kartou nebo přes nějaký platební systém. Legislativa je v tomto ohledu dosti nejasná a spíše záleží na právnickém výkladu než na selské logice. Pokud to FU neuzná za platby převodem z účtu na účet, tak budete muset EET účtenku vystavit nejpozději při expedici zboží odběrateli. Srovnání s dopravci asi nebude zcela adekvátní – navíc se stále řeší, jak to bude s dobírkami apod. – závazné stanovisko stále neexistuje. Ale do příštího roku se tyto nejasnosti jistě nějak vyřeší. Buď na to vyjde několikastránková metodika, která přinese spoustu dalších nejasností stejně, jako ta poslední nebo dostanou rozum a evidovat se budou skutečně jen peníze přijaté v hotovosti, což by bylo pro každého naprosto jasné, protože platba kartou i platba převodem z účtu na účet se nijak neliší – o převod z účtu na účet se jedná v obou případech a ustanovení zákona je v případě platby platební kartou či jiným obdobným způsobem naprosto debilní a ničím nezdůvodnitelné.

  30. Profilový obrázek Petra napsal:

    Dobry den chtěla bych se zeptat jak to je kdyz mate komisni peodej. Jakym zpusobem se maji evidovat vratky. Odesilaji se take? Aby byl prehled ze zbozi je odepsano z vaseho skladu.
    Dekuji

    • Profilový obrázek Jaroslav napsal:

      Pro účely EET se eviduje v podstatě tržba v hotovosti či platební kartou a vratka hotovosti (na platební kartu to zatím moc vracet nejde). S vaším skladem to z hlediska EET vůbec nesouvisí. Pokud někomu vracím peníze v hotovosti (reklamace atd.), tak do EET odchází mínusová platba.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Petro, o komisionářské smlouvě se dočtete na straně 9 a 10 metodiky. Stav skladu se elektronické evidence netýká, není elektronicky evidován. V případě komisionářské smlouvy je povinen evidovat celou tržbu člověk, který jedná na účet jiného, a následně musí být schopen finančnímu úřadu prokázat, jaká část přijaté tržby náleží jemu a jaká komitentovi. Pokud jsme neodpověděli přesně na to, co vás zajímá, vysvětlete nám svoji situaci ještě jednou, děkujeme.

  31. Profilový obrázek Dolejš napsal:

    Jak se budou účtovat stravenky, kde má teď restaurace ztrátu 6% ? U mne to dělalo vloni padesát tisíc, které jsem vyhodil do luftu, ale v trzbe je tato částka brána jako prijem-trzba že které zaplatím DPH

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, pane Dolejši, EET se na stravenky vztahuje, jak už správně víte. Váš případ jsem konzultovali s pracovníkem infolinky finančního úřadu a podle něj můžete být klidný. Při platbě zaevidujete celou tržbu – tedy stravenku třeba i s nějakým doplatkem. Elektronická evidence tržeb ale neznamená evidenci zisku. Daně budete platit z příjmů, od kterých si odečtete náklady. To znamená, že provizi firmě, která zprostředkovává stravenky, si zapíšete v účetnictví do svých nákladů, a z nich potom daně platit nebudete.

  32. Profilový obrázek Ludvík napsal:

    Dobrý den,chci se zeptat mám prodejní stánek s dřevěnými hračky a balonky plněné heliem,jezdíme po kulturních akcí městských slavnosti atd,kdy pro stánkový prodej bude platit EET? Děkuji za odpověd.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Ludvíku, prodejci na stáncích evidují od 2. vlny EET, tedy od března 2017. Výjimku mají prodejci stánkového občerstvení, ti evidují až od března 2018. Vaše zboží tedy spadá do druhé vlny EET.

  33. Profilový obrázek Jana napsal:

    Co se stane, když na pokladně omylem naúčtuji místo 52,- Kč , třeba 5200,- Kč a odešlu to na FU. Při rychlém prodeji se to občas stane.
    Jakým způsem mohu chybu opravit. Nedostanu hned nějakou pokutu ?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Jano, nebojte, s podobnými překlepy se počítá. Tržbu jednoduše zaevidujete v záporném čísle. Pokud vám tedy zákazník platí 52 Kč a vy omylem do pokladny zadáte 5200 korun, následně zaevidujete -5148 Kč. Podle metodiky byste to ale neměla zbytečně odkládat na později. Další podrobnosti ke stornům a vracení peněz si přečtete na straně 9 metodiky k EET.

  34. Profilový obrázek Dorota napsal:

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, do které vlny EET spadá provozování fitness centra?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Doroto, záleží na tom, jaký kód NACE přísluší k vašemu podnikání. Pravděpodobně to bude NACE 93.12, tedy činnost sportovních klubů. V tom případě by vaše fitness centrum spadalo do 3. vlny EET. Raději si ještě zkontrolujte, jaký máte kód, a podle něj vyhledáte fázi EET. Podívejte se, jak na to:

      1. Zadejte do databáze své IČO a vyjede vám váš záznam: https://www.czso.cz/csu/res/registr_ekonomickych_subjektu
      2. Poté klikněte na odkaz, který se skrývá pod číslem IČO.
      3. Uvidíte detail záznamu, kde je uveden váš CZ-NACE kód.
      4. Vyhledejte si v přehledu přiřazení svého kódu do jedné z vln EET: https://eet.money.cz/koho-se-tyka-elektronicka-evidence-trzeb

  35. Profilový obrázek Jana napsal:

    Mám v místě firmy trvalé připojení k internetu, ale na provozovně , kam mi připojení nedosáhne , mi jeho majitel nedovolí připojit se k jejich síti ani k VIFI. Jak mám postupovat ?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Jano, můžete zkusit požádat finanční úřad o evidování ve zjednodušeném režimu. Jak na to, zjistíte v metodice k zákonu o EET na straně 11 a 12. Pokud by vám to finančák povolil, znamenalo by to, že by vám stačilo zaevidovat tržbu až do 5 dní od jejího uskutečnění. Jako možné důvody k povolení zjednodušeného režimu v metodice uvádí „nemožnost, případně nestabilita internetového připojení v místě, kde poplatník tržby přijímá.“

  36. Profilový obrázek Adam napsal:

    Dobrý den, prodáváme a pokládáme podlahy. Na provozovně internet máme, ale doplatky vybíráme hotově u zákazníka. K tomu mám 2 dotazy:
    1) Pokud zákazníkovi při prodeji zboží dovezeme, vybírá řidič doplatek přímo na ulici, kde je ze zkušenosti dost často špatný signál, navíc auto na blikačích blokuje vozovku ( odpolední a večerní hodiny na sídlištích) a neumím si představit, jak tam pobíhá s mobilem v jedné a tiskárnou v druhé ruce a loví signál. Jak v takovém případě?
    2) Po dokončení prací montážník předává dílo a vybírá doplatek oproti příjmovému dokladu, který po návratu na provozovnu odevzdá a paní vystaví fakturu (daňový doklad) a ten zákazníkovi pošle emailem, nebo poštou. Jak to bude v tomto případě, nemůžeme každého jednotlivého montážníka vybavit mobilním internetem, pokladnou a tiskárnou a navíc opět narážíme na kvalitu signálu mobilního internetu, která v praxi absolutně nekoresponduje s mapami pokrytí operátorů.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Adame, děkujeme za vaše otázky. Máte několik možností, jak situace řešit:

      Účtenku podle strany 20 metodiky k zákonu o EET nemusíte vystavovat přímo v okamžiku platby, můžete si ji připravit a vystavit kdykoliv dříve. Pokud by pak k tržbě nedošlo, jednoduše byste zaevidoval zápornou částku. Tento postup byste asi musel prvně vyzkoušet a zjistit, jestli by to fungovalo. Tuto možnost byste mohl využít v prvním i druhém případě. Jedinou další možností pak bohužel je, že byste vybavil svoje zaměstnance mobily s aplikací – účtenku na doplatek by pak teoreticky mohli vypsat ručně, protože metodika nestanovuje, že musí být v tištěné podobě.

      Metodika také nabízí možnost takzvaného evidování ve zjednodušeném režimu. Znamená to, že tržbu musíte zaevidovat až do 5 dnů od té doby, kdy jste přijal peníze. O tuto možnost si ale musíte požádat na finančním úřadu – podrobnosti si přečtete na straně 11, 12 a 27 metodiky. O zjednodušený režim si mohou požádat podnikatelé, kterým komplikuje jejich práci nestabilní internetové připojení nebo nemožnost připojení.

      Snad jsme vám aspoň trochu pomohli, držíme vám palce.

  37. Profilový obrázek Štěpán napsal:

    Dobrý den,
    mám dotaz. Máme máme menší firmu a EET se nás týká v několika případech.
    1) Fakturace velkoobchod
    2) Prodejny
    3) Internetové obchody

    Vše máme napojené na jeden systém. Před 6 ti lety jsem na tu dobu zaplatil za tento system 600 tis kč. Na naše poměry výsledku hospodaření hodně velká částka v té době. Systém nám plně vyhovuje, protože mohu pracovat odkudkoli na světě, platím roční poplatek za aktualizace 40 tis nicméně s EET vývojáři vycítili možnost vydělat další peníze. A tím, že to jsou Němci a ten systém nemá tolik Čechů narážím na zásadní problém a to je.
    1) Přemrštěná cena updatu – 150 tis se vším pro 3 prodejny, 2 eshopy, server a práce bez dph.
    2) Nemožnost evidence pro EET vydaných faktur v hotovosti – ta firma nám to neudělá, nebo udělá, ale bude to tolik, že to prý ani nemá cenu počítat.

    Jsou to diametrálně odlišná čísla od toho co se všude prezentuje. Celá EET je extrémně účelová a sobecká. To, že lidé neměli do teď vubec pokladny je jedna věc, to že jsou tu firmy, které mají jiná řešení a update na ně stojí více než nové software s tím asi MF nepočítalo, nebo jim je to jedno, protože když chcete podnikat v ČR, tak si to zaplatíte.

    Ja software, do kterého jsem investoval měnit rozhodně nechci, naprosto nám vyhovuje a zefektivňuje a zjednodušuje nám účetníctví i obchod.

    Co mám tedy dělat? Někde jsem četl, že se dají koupit nějaké základní pokladny kam natukáte částku, kterou odešlou na FU. Tudíž je možné, abych vybavil fakturanta a prodejny nějakou takovouhle pokladnou a tyto typy účtenek by se přidávali k dosavadním účtenkám a fakturám co máme? Je to možné a reálné? Nemáte doporučení na tyto poklady?

    Jen při té představě zdržování všeho a přídávání mě mrazí po zádech, ale momentálně nemám prostředky na to ať investuji nesmysly do update a potřebujeme zkrátka něco co splní tuto šílenou buzeraci slušných podnikatelů.

    Děkuji za doporučení a případnou pomoc

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Štěpáne, velkoobchod, maloobchod na prodejnách i e-shop spadají do 2. vlny EET, tedy nad jaro 2017. Mrzí nás, že jste se svým systémem spokojený, ale nemůžete ho využít pro EET. Už pro vás zjišťujeme, jakým způsobem by bylo možné propojit váš německý systém s nějakým jednoduchým českým systémem a pokladnami. Dáme vám co nejrychleji vědět, až zjistíme ten nejlepší postup.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Ještě jednou dobrý den, Štěpáne, už jsme pro vás zjistili odpověď na vaši otázku. Podle našich informací není problém, abyste dále používal svůj systém, se kterým jste velice spokojený, a zároveň splnil EET povinnosti. Můžete pracovat se svým systémem a vystavit v něm zákazníkovi účtenku ve stejné podobě jako dosud. K ní ještě vystavíte účtenku z jiného programu, který bude co nejjednodušší a bude propojený s EET. Takovým jednoduchým softwarem je například Profi Účtenka: https://www.microsoft.com/cs-cz/store/p/profi-uctenka/9nblggh4w22r

      Může fungovat jednoduše na chytrém telefonu vašeho zaměstnance. Účtenku vytisknete na tiskárně připojené k mobilu se softwarem přes Bluetooth: https://www.microsoft.com/cs-cz/store/p/profi-uctenka/9nblggh4w22r

      Snad jsem vám poradili, držíme vám palce, ať to zvládnete.

    • Profilový obrázek Štěpán napsal:

      Dočetl jsem se v metodice, že by neměl byt problém již ke stávajícímu systému pořídit další nějaký jednoduchý/levný hardw. se soft. do pár korun v jednom a opsat vždy číslo účtenky, či faktury do tohoto přístroje. Bylo by to nekomfortní, ale 150 faktur/prodejů denně budeme schopni takto realizovat (zbytek máme převodem). Pokud Vás napadne něco jiného napište mi prosím sem nebo na stepan.kadlec74@gmail.com nemohu si opravdu momentálně dovolit dávat jakékoliv větší výdaje navíc. P. Babiš totiž také asi nepomyslel na to, že 100-150 tis za update softw. pro firmu může být celkem zásadní částka v rozpočtu u firmy, která před sebou valí velké částky na předplatbách, která nefunguje u nikoho na dluh, platí vše dopředu (většinou do Asie), nemá žádné úvěry, platí řádně daně, nepřijímá dotace a musí dávat téměř všem odběratelům na fakturu jinak by téměř žádný obchod v té naší skvělé zemi nerealizovala. Každý třeba neroste rok od roku. Osobně bych vzal raději dalšího člověka do firmy než toto. (kvůli kontrolnímu hlášení jsem již musel brát další účetní)

      Budu rád za každou radu jak ušetřit vůči tomuto nesmyslu co nejvíce peněz.

      Děkuji

      Štěpán

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Štěpáne, pokud vás zajímá více hardware než aplikace, máte možnost například používat chytré telefony, v nich mít aplikaci zdarma a údaje vypisovat na účtenku ručně. Je to asi spíše provizorní řešení, ale zkuste to a uvidíte. Případně můžete tisknout účtenky na své klasické tiskárně – tam jde ale o to, že se vám možná prodraží nákup papíru do tiskárny. Také je možné ke klasickému počítači dokoupit dotykový monitor a používat ho jako pokladnu.

    • Profilový obrázek Štěpán napsal:

      Dobrý den,
      toto by asi šlo. Nehrozí tam nějaké kolize při používání pro jednu firmu z více zařízení? Bylo by to například na 3-4 zařízení najednou (neustálé používání během dne).

      Nevšiml jsem si nikde ceny a ještě jsem se chtěl zeptat, jestli nemáte něco co je kompatibilní i s jiným systémem než microsoft. Mame několik tabletu s IOS a telefony android nebo IOS. Na pokladny to dát nemůžeme, protože tam ten systém je dělaný na XP, nebo W7 a předělání na W10 nam budou Němci realizovat až na jaře příští rok v další aktualizaci.

      Děkuji za info

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Štěpáne, Profi Účtenku je možné bez problémů nainstalovat a používat až na 10 zařízeních, takže s vašimi třemi nebo čtyřmi na provozovně by to neměl být problém. Všechny tyto účty v Profi Účtenkách bude možné propojit v iDokladu – pravděpodobně už v druhém říjnovém týdnu bude tato funkce k dispozici. Profi Účtenka je zdarma, zajímá vás cena něčeho jiného? V současnosti máme informace, že přibližně do týdne by měla být k dispozici Profi Účtenka, kterou je možné napojit na operační systém Android a iOS.

    • Profilový obrázek Stepan napsal:

      Dobry den, mel bych jeste jeden dotaz. Kdyz vydam u uctenku z jineho aplikace, napriklad z toho co jste mi poslali link, tak budeme muset prilozit jeste uctenku z naseho systemu, ktery na eet nepujde napojit? Nestaci v tom pripade dat zakaznikovi jen uctenku z te aplikace,ktera podporuje to eet a z naseho systemu vubec nic netisknout nebo to je orientacne prilozit. V podstate to same plati u faktur. Davalo by to smysl, samozrejme jde prilozit oboji, ale nejake prepisovani kodu z uctenky z naseho systemu na uctenku jednoduche aplikace podle toho co jsem precetl na diskuzich nebude potreba. Dekuji za odpoved

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Štěpáne, bude vám stačit vytisknout EET účtenku. Váš druhý systém bude důležitý především proto, abyste měl pořádek a přehled ve své účetnictví. Dvě účtenky tisknout nemusíte.

  38. Profilový obrázek Petr napsal:

    Dobrý den,
    rád bych si pronajmul na léto bufet, který je v prostoru restaurační zahrádky. Pronajmu si pouze bufet, lavice a stoly budou sloužit nadále jen pro zákazníky restaurace. Bude se mě týkat EET v první vlně nebo až s ostatními stánkaři? Děkuji

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Petře, vaši otázku chápeme tak, že lavice a stoly budou k dispozici pouze pro hosty restaurace. Pokud to tak skutečně je, budete evidovat až ve 3. vlně EET. Pokud ale budou i vaši zákazníci moci využít stoly a lavice, budete pravděpodobně evidovat od 1. vlny. Můžete nám svůj případ rozepsat ještě podrobněji a my se pokusíme zjistit odpověď.

  39. Profilový obrázek zita napsal:

    Dobrý den, ráda bych věděla, od kdy a ve kterých případech se bude eet týkat našeho s.r.o. které má několik činností a vystavuje jednu řadu účtů za hotové a jednu řadu faktur. Jedna činnost jsou překladatelské služby. Druhá činnost jsou veterinární služby kde se jednak účtují úkony a také léky které jsou buď vázané nebo volné a také se případně prodává krmivo. Třetí činnost je manufaktura, sběr volně rostoucích rostlin, výroba např. sirupů z nich a také vaflí a jejich prodej jednak na farmářských trzích či veletrzích nebo různých akcích, třeba dožínkách. Všechny tyto tři činnosti mají společnou pokladnu i jeden společný účetní program který tiskne faktury i pokladní doklady.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Zito, nejprve vám chceme říct, že EET se týká plateb v hotovosti, kartou a přes platební brány. Naopak se netýká plateb z účtu na účet.

      Je v pořádku, že máte na všechny tři činnosti jednu pokladnu.

      Chtěli bychom vás poprosit, abyste si prvně zjistila kódy CZ NACE svých činností – každá z nich má svůj vlastní kód. Podívejte se, jak na to:

      Obory se do fází rozdělují podle CZ-NACE kódů. Málokdo si ho pamatuje, ale snadno ho zjistíte v databázi RES: http://apl.czso.cz/irsw/
      Zadejte do databáze své IČO a vyjede vám váš záznam.
      Poté klikněte na odkaz, který se skrývá pod číslem IČO.
      Uvidíte detail záznamu, kde je uveden váš CZ-NACE kód.
      Vyhledejte si v přehledu přiřazení svého kódu do jedné z vln EET: https://eet.money.cz/koho-se-tyka-elektronicka-evidence-trzeb

      Až si ujasníte, do jakých vln vaše podnikání spadají, budete vědět, kdy začít kterou činnost elektronicky evidovat. Pokud byste potřebovala pomoci se zjišťováním kódů CZ NACE, napište nám své IČO, název firmy a okres a my se na to podíváme. Děkujeme za váš dotaz.

  40. Profilový obrázek Veselé hřiště napsal:

    Mám pronajatou klubovnu místního SK. Točím do skla i do kelímku, prodávám balené i točené limo a mám k dispozici i toalety s tekoucí vodou, vážím matesy nabízím i utopence a pizzu dopek. Dětská pitícka, žvýkačky, sušenky, lízátka. Vůbec nejsem moudrá z rozdělení evidence eet a už vůbec z nabídky pokladen, ceny jsou závratné slibují pořizovací cenu pouhých 4990,- ale zapomínají připočítat paušál pro přenos dat třeba na 2roky v minimálně stejné výši a nebo vyšší.

  41. Profilový obrázek Milan napsal:

    Dobrý den. Mám dotaz ohledně umístění informačního oznámení o EET. Pracuji v hotelu (kde je hlavní vstup) a střediska recepce, restaurace, bar. Stačí umístit /nalepit jedno oznámení (cedulku) na vstupní dveře do objektu (kde je mj. oznámení o provozovateli, zodp. osobě apod.), nebo musí být oznámení umístěno u každé pokladny zvlášť? Děkuji

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Milane, děkujeme za zajímavý dotaz. Metodika k zákonu o EET říká, že v místě, kde se uskutečňují evidované tržby, má být umístěno informační oznámení – musí být dostatečně viditelné a dobře čitelné. S největší pravděpodobností vám proto bude stačit jedno čitelné a vhodně umístěné oznámení, ideální mohou být právě vstupní dveře. Pokuta hrozí za neumístění nebo za špatně čitelný či schovaný nápis, ale ani jedno z toho nebude váš problém. Zde se ještě můžete podívat, co o ceduli na straně 29 říká metodika: http://www.etrzby.cz/assets/cs/prilohy/Metodika-k-evidenci-trzeb_v1.0.pdf

      Pokud bychom zjistili, že je lepší mít více oznámení v provozovně, dáme vám určitě vědět.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Ještě jednou hezký den, Milane, váš dotaz jsme ještě raději zkonzultovali s pracovnicí EET infolinky finanční správy. Potvrdila nám náš názor – metodika specifikuje pouze to, že oznámení musí být na viditelném místě a dobře čitelné, nikoliv u každé pokladny. Vstupní dveře se jí zdály jako ideální místo.

  42. Profilový obrázek Pavel napsal:

    Oznámení musí být v provozovně dobře viditelné a čitelné. Zákazník z něho zjistí, že obchodník platby elektronicky eviduje. Později si může přes internet ověřit, že prodejce platbu skutečně zaevidoval.
    Na oznámení musíte mít ze zákona tento text:
    „Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.“

    Politik je skorumpovatelný proto musí nosit na zádech ceduli nejlépe od 01.11.2016 “ Podle zákona o korupci je politik povinen vystavit každému účtenku kdo mu dá peníze/ i v krabici od vína / Zároveň je povinen zaevidovat přijaté peníze u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.“
    Oznámení musí být dobře čitelné. Nejlépe ve složce A4 na zádech uvedeného politika.
    To jen pro pořádek

  43. Profilový obrázek Arnošt napsal:

    Provozuji Paintballové hriste vcetne zazemi, ve kterem prodavame balene napoje. Vztahuje se na nas eet ? Dekuji

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Arnošte, EET se na vás s největší pravděpodobností vztahuje, spíš jde o to, od jaké vlny. Painball a balené nápoje budou hodnoceny podle jiných kritérií:

      1) painball
      Bylo by dobré, kdybyste zjistil svůj kód CZ NACE a na základě něj určíte, do jaké EET vlny spadáte. Podívejte se na náš návod, který najdete i na blogu:
      Obory se do fází rozdělují podle CZ-NACE kódů. Málokdo si ho pamatuje, ale snadno ho zjistíte v databázi RES: http://apl.czso.cz/irsw/
      Zadejte do databáze své IČO a vyjede vám váš záznam.
      Poté klikněte na odkaz, který se skrývá pod číslem IČO.
      Uvidíte detail záznamu, kde je uveden váš CZ-NACE kód.
      Vyhledejte si v přehledu přiřazení svého kódu do jedné z vln EET: https://eet.money.cz/koho-se-tyka-elektronicka-evidence-trzeb

      2) voda
      Je pravděpodobné, že prodej vody představuje jen vaši minoritní činnost. Pokud by to tak bylo, mohl byste evidovat až od 3. vlny. Pokud byste se do podmínek minoritního prodeje nevešel, musel byste evidovat balené potraviny a pití už od 2. vlny jako maloobchod. Naposledy jsme o minoritním prodeji psali v článku o stánkařích, kde si přečtěte 3 podmínky minoritního prodeje. Platily by i pro vás, ačkoliv stánek nemáte: https://eet.money.cz/blog/prodate-na-stanku-s-obcerstvenim-denne-balene-napoje-za-480-kc-evidujete-uz-ve-2-vlne

      Pokud byste měl nějaké nejasnosti, napište nám a rádi se vám budeme věnovat.

  44. Profilový obrázek Hana Jarosova napsal:

    Múžu se prosim zeptat,mam maly obchudek s darkovym zbozim,s rocnim obratem do 600 tis.korun,vetsina mojich dodavatelu jsou zeny,ktere mi dodavaji rucne site veci,ktere od nich beru do komise a platim jim na ucet za odprodane zbozi,maji zivnostenske listy k praci a tohle je pro ne vedlejsi cinnost…sama siju a prodavam si sve vyrobky,protoze mam zivnost.list na vyrobu a prodej…jak tohle dokladovat?a sama sebe danit?vyrobky takhle budu muset hodne zdrazit,mela jsem na ne jen 20 %marzi,ted budou neprodejne

  45. Profilový obrázek Jaromír napsal:

    Dobrý den, pokud je restaurace zavřená, v živnostenském rejstříku odhlášená, ale není ukončeno podnikání s.r.o. (nejsme plátci DPH, bude ukončeno podnikání) musí se nějak hlásit finančnímu úřadu, že tržby jsou nulové, nebo že EET nebudeme zasílat?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Jaromíre, řekli bychom, že kde nejsou tržby, není co evidovat ano co řešit. Žádné konkrétní informace k vašemu případu jsme v metodice nenašli, ale určitě můžete zkusit zavolat na váš finanční úřad, popsat jim situaci a oznámit, že končíte, a proto nebudete posílat EET datové zprávy.

  46. Profilový obrázek Mirka napsal:

    Dobrý den,
    mám soukromý klub. Je v něm bar. Jak se mají evidovat členské klubové příspěvky? Není to součástí hostinské činnosti je to příspěvek na provoz soukromého klubu. Můžete mi poradit jak je to s nimi? Děkuji

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Mirko, ve vašem případě budete poměrně těžko odhadovat, jak na EET. Kluby popisuje metodika k zákonu o EET na straně 8: http://www.etrzby.cz/assets/cs/prilohy/Metodika-k-evidenci-trzeb_v1.0.pdf

      Ptáte se na členské příspěvky. Pokud je hlavní činnost vašeho klubu nepodnikatelská, členské příspěvky evidovat nemusíte. Podívejte se na náš článek, kde jsme se tomuto tématu věnovali: https://eet.money.cz/blog/5-veci-ktere-byste-meli-vedet-o-eet-neziskovych-organizacich

      Další věcí je samozřejmě prodej alkoholu – podle metodiky záleží na tom, jestli je činnost klubu podnikatelská či nepodnikatelská. Pokud by byla činnost podnikatelská, příjmy by podléhaly EET.

      Bohužel se v našem článku najdete zejména pod bodem 5. Metodika váš případ příliš nespecifikuje a spoléhá na to, že si soukromé kluby požádají o závazné posouzení. Metodika se tak v podstatě zříká zodpovědnosti, kterou přesouvá na úředníky finanční správy. Problém je asi v tom, že kluby jsou velice různé a je těžké je obecným nařízením všechny obsáhnout. Asi jsme vás moc nepotěšili, ale záleží na tom, jestli je vaše hlavní činnost podnikatelská či nepodnikatelská.

  47. Profilový obrázek Vladimír napsal:

    Dobrý den,chci se optat zda stačí v mé pivnici vydat účtenku jen s koncovou útratou-tudíž jednu položku celkem,bez rozepisování jednotlivých nápojů a jejich množství.Děkuji

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Vladimíre, ano, pro EET vám to stačit bude. Když ale přijde kontrola z České obchodní inspekce, budou ji zajímat trochu jiné věci, než EET kontrolory. Kvůli ČOI jednotlivé položky rozepsat bohužel musíte. Stručně jsme to popsali v článku na blogu, mrkněte na něj: https://eet.money.cz/blog/podnikatele-pozor-kontrolorum-coi-uctenka-z-eet-nestaci

      Pokud by vás ještě něco napadlo, napište a my se vám pokusíme co nejlépe odpovědět.

  48. Profilový obrázek Vlastimil napsal:

    Dobrý den, chtěl jsem se zeptat jak to bude například při výkupu palet? Chápu, že budeme spadat do druhé vlny EET, ale zajímá mě, jak budeme úctovat? protože při výkupu vydáváme peníze, pak budeme učtovat záporné položky?

    A druhý dotaz. Jak je to při platbách mezi firmou A a B. Chápu, že je povinnost si účtenku převzít. Ale pokud mi dodavatel dává fakturu placenou hotově + doklad o platbě v hotovosti + EET učtenku, musím já do úcetnictví zanest i tu účtenku z EET a tam ji evidovat? nebo stačí evidovat jen tu klasickou fakturu + doklad o platbě v hotovosti? děkuji

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Vlastimile, pokud vykupujete palety, měl by tržbu elektronicky evidovat ten, kdo je od vás kupuje. Vy je pak budete elektronicky evidovat, až je budete dál prodávat. Teoreticky můžete výkup evidovat záporně, ale podle našeho názoru to není potřeba. Váš příklad nám totiž připadá trochu jako nákup pomerančů. Když si půjdete do obchodu koupit pomeranče, bude elektronicky evidovat obchodník a nikoliv vy jako zákazník. Domníváme se, že když vykupujete palety, jste také v roli zákazníka a nikoliv prodejce. Pokud to ale špatně chápeme, ozvěte se nám a zkusíme společně vymyslet něco jiného.

      K vašemu druhému dotazu – EET účtenku a účetnictví jsme shodou okolností před časem řešili s pracovníkem finanční správy. Vysvětlil nám, že EET účtenka je výhradně pro potřeby finanční správy a pro váš přehled, ale své účetnictví si můžete vést úplně stejně jako dosud – tedy bez EET účtenek. Pokud byste ještě něco potřeboval, určitě nám napište.

  49. Profilový obrázek Vlastimil napsal:

    Dobry den, děkuji za odpověd. Ano asi si nerozumíme. V mém případě k nám na provozovnu přiveze firma palety. Po shlednutí a vzájemné domluvě dle kvality palet stanovíme cenu, za kterou je vykoupíme. Nedokáži si představit, jak každy, kdo přiveze palety na výkup, bude sebou vozit elelk. pokladnu. A protože neví za kolik je odkoupíme, nepřipadá v uvahu ani to, že si doklad přiveze už rovnou sebou z provozovny. V tom vidím zásadní rozdíl mezi klasickým prodejem a výkupem. velice děkuji za tak rychlou reakci

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Ještě jednou hezký den, Vlastimile, děkujeme za upřesnění. Stejně si ale nemyslíme, že byste mohl záporným zaevidováním splnit povinnost elektronicky evidovat za firmu, která vám palety prodá. Možná by bylo lepší řešit to platbou přes účet, kdy byste si osobně předali palety, dohodli cenu a zaplatili elektronicky. K nejjednodušší verzi EET pokladnu navíc nepotřebujete. Stačí chytrý telefon s aplikací Profi Účtenka: https://profiuctenka.cz/

      Je zapotřebí i internet, ale předpokládáme, že by vaši dodavatelé mohli využít Wi-Fi u vás, šlo by to?

      Teoreticky vaši dodavatelé nepotřebují ani tiskárnu na účtenky. Můžou opsat údaje od finanční správy ručně anebo když se spolu dohodnete, můžete si účtenky předat elektronicky – třeba e-mailem. Tomuto tématu jsme se věnovali nedávno na blogu: https://eet.money.cz/blog/typy-uctenek

      Pokud jsou vaši dodavatelé střední a větší firmy, měli by se o EET zajímat a s předstihem řešit, jak splnit novou povinnost. Ideální by samozřejmě bylo, pokud by měli vaši dodavatelé povolení evidovat prodej palet ve zjednodušeném režimu. Situace je opravdu komplikovaná a jak sám píšete, není proveditelné ani předchozí vytisknutí účtenky na prodejně, což doporučovali i pracovníci finanční správy.

  50. Profilový obrázek Zdeněk vacek napsal:

    Dobrý den
    Mám živnostensky list a mam to jako vedlejsi pracovni pomer.Chodim tedy do klasickeho zamestnani jako HPP.Na Zivnost si privydelávám tak ze nemam provozovnu a vetsinou u zakazniku.Nekdy si nevydelam za mesic nic kdyz nic nepodnikam ,nekdy par stovek,nebo treba za rok jenom do 20 000kc .Chtěl bych se zeptat co budu muset delat ja v mem pripade.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, pane Vacku, asi vás nepotěšíme, ale bohužel budete muset evidovat svoje tržby, i když si občas nic nevyděláte a věnujete se své živnosti nebo podnikání jen bokem k hlavnímu pracovnímu poměru. Neevidujete platby z účtu na účet, hotově a kartou ovšem ano. Řešením pro vás může být chytrý telefon s aplikací Profi Účtenka: https://profiuctenka.cz/
      Pokud víte předem, kolik vám bude zákazník platit, je to úplně ideální. Účtenku si v klidu připravíte doma, vytisknete na klasické domácí tiskárně a u zákazníka pak jen vyměníte za hotovost. Anebo pokud se vám vůbec nechce řešit EET, zkuste se se zákazníky domluvit na platbě přes účet. Důležité pro vás také bude zjistit, kdy máte evidovat. Koukněte se do našeho přehledu: https://eet.money.cz/koho-se-tyka-elektronicka-evidence-trzeb

      A jestli se tam nezorientujete, podívejte se do sekce často kladených otázek na odpověď k otázce „Jak zjistím, do jaké fáze EET spadám?“: https://eet.money.cz/poradna-k-elektronicke-evidenci-trzeb#faq

  51. Profilový obrázek Iveta napsal:

    Dobrý den, prosím o radu, jak řešit tento případ – dodáváme zboží do maloobchodních prodejen. Vystavíme fakturu příkazem a při dalším odběru, tedy cca po 14 dnech, zákazník zaplatí v hotovosti buď celou výši faktury nebo jen část. V tom případě faktura je jen částečně uhrazena. Dopředu nevím kolik a kdy mi bude zaplaceno. Vypíšeme tedy až na místě příjmový pokladní doklad. Co s tím? Děkuji Iveta

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Iveto, domníváme se, že můžete zachovat stávající postup, ale s přidáním EET. Vystavte fakturu na určitou částku, počkejte, kolik zboží si zákazník odebere a podle toho vám zaplatí. Pokud je platba v hotovosti, bude muset váš řidič peníze zaevidovat. Stačit by mu měla aplikace Profi Účtenka v mobilu nebo v tabletu: https://profiuctenka.cz/

      Účtenku může vytisknout nebo opsat údaje na lísteček. Bohužel metodika k zákonu o EET stanovuje, že musíte přijatou tržbu zaevidovat nejpozději v okamžiku jejího uskutečnění, proto to nejde odložit. Samozřejmě pokud by vám vaši partneři z maloobchodů posílali peníze na účet, evidovat nemusíte.

  52. Profilový obrázek Iveta napsal:

    Dobrý den, uvedu příklad. 1.3.2017 odebere zákazník zboží na fakturu za 6616,-, ten den neplatí nic, faktura je splatná za 14dnů. 14.3.2017 mi zaplatí v hotovosti část 3000,- a 10.4.2017 mi zaplatí v hotovosti zbytek 3616,-. Doposud jsme vypisovali poklad.př.doklady a ty vkládali do počítače do pokladny příjem jako úhradu faktury. Bude možné tento postup zachovat? Nejedná se odběr zboží za peníze, ale za výběr peněz za odebrané zboží. Jak tedy postupovat? Děkuji Iveta

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Iveto, děkujeme za vysvětlení. Z hlediska vašeho účetnictví a interních záležitostí určitě můžete takto postupovat i nadále. Abyste ale ve vaší firmě splnili požadavky EET, musíte přijatou tržbu v hotovosti zaevidovat nejpozději v okamžiku, kdy ji dostanete. Nezáleží na tom, zda jde o zálohu nebo o platbu za zboží, které si váš zákazník převzal o měsíc dříve. Finanční správě musíte informace o tržbě odeslat datovou zprávou ihned, i přesto, že ve svém účetnictví budete příjem zaznamenávat někdy úplně jindy. Můžete si to přečíst i v povinnostech poplatníka, které EET metodika popisuje na straně 19 a 20: http://www.etrzby.cz/assets/cs/prilohy/Metodika-k-evidenci-trzeb_v1.0.pdf

  53. Profilový obrázek Vlasta napsal:

    Dobrý den, provozuji e shop s tím, že zboží je možné vyzvednout v našem výdejním místě a uhradit hotově. Kdy mám zaevidovat tuto tržbu do EET ? již při vzniku objednávky a nebo až si přijde zákazník pro zboží fyzicky a uhradí ho ? Někdy si přijdou lidé cca do týdne dle domluvy, a to je celkem dlouho. Nikde jsem tohle nenašla. Případně pokud bych tedy musela zaevidovat tržbu již při vzniku objednávky a zákazník nepřišel – nevyzvedl zboží tak se to dá mínusově do EET a tím se to jakoby srovná, jestli to chápu dobře. Děkuji za vaši odpověď.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Vlasto, máte na výběr. Pokud by to pro vás bylo v něčem pohodlné, můžete evidovat už s předstihem při objednání v e-shopu. Ale zároveň je zcela v pořádku, když platbu zaevidujete až ve chvíli, kdy si zákazník pro zboží přijde a předá vám peníze. Druhá varianta pro vás bude lepší, protože nemusíte řešit, jak do EET zanést nevyzvednuté zboží a podobně.

  54. Profilový obrázek Vlasta napsal:

    Dobré ráno, moc děkuji za odpověď, přeji pěkný den.

  55. Profilový obrázek Míla napsal:

    Dobrý den. Občas zajdeme s kamarády na pivko do hospody, kde se nevaří. U vchodu není nikde povinná cedule – „Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin“. Po zaplacení jsme nikdy nedostali účtenku. Vedoucí hospody tvrdí, že EET se ho netýká. Děkuji za odpověď.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Mílo, takto na dálku musíme být v soudech velice opatrní. Doporučujeme vám podívat se do EET metodiky: http://www.etrzby.cz/assets/cs/prilohy/Metodika-k-evidenci-trzeb_v1.0.pdf

      A také do novějšího a podrobnějšího dokumentu speciálně pro hospody, stánky a další stravování: http://www.etrzby.cz/cs/Stravovani

      Za určitých okolností se hospody EET skutečně týkat nemusí – například pokud patří obci nebo nějaké její příspěvkové organizaci či ji spravuje dobročinný spolek. Zkuste se zeptat vedoucího hospody, proč nemusí evidovat.

    • Profilový obrázek Míla napsal:

      Dobrý den. Navazuji na můj předchozí dotaz 07. 02. 2017 19:33 a na Vaší odpověď. Hostinského (majitele) jsme se na vše zeptali. Odpověděl nám, že nyní už to není hospoda, ale klub a proto se ho EET netýká a účtenky vydávat nemusí. Na dveřích hospody nalepil cedulku na které je napsáno: “ KLUB – vstup povolen pouze s klubovou kartou“. Když jsme se v hospodě posadili, tak nám všem dal klubové kartičky a zapsal nás do evidenční knihy. ??? (Mimochodem, pivo je tam o 3koruny dražší než bylo.) Děkuji za odpověď.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Mílo, vypadá to trochu jako snaha obcházet EET. Ale nám nepřísluší to posuzovat.

  56. Profilový obrázek Jakub napsal:

    Dobrý den,
    máme eshop a kamennou prodejnu. Nejjednodušší možnost, jak nastavit odesílání EET účtenek v našem systému je „odesílat vše“.
    Bude nějaký problém, když budeme odesílat i účtenky, které pod EET nespadají? Například účtenky, které jdou zákazníkům se zbožím na dobírku přes dopravní společnost.
    Díky za odpověď.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Jakube, neměl by to být problém. Na straně 7 metodiky k zákonu o EET je totiž tučným písmem uvedeno: „Pokud poplatník zaeviduje platbu, která není evidovanou tržbou, nebude uvedené ze strany orgánů příslušných k prověřování plnění povinností podle ZoET zpochybňováno.“

  57. Profilový obrázek Hana napsal:

    Dobrý den. Prosím, když prodáváme zboží v kanceláři a pak také sem tam (cca 3-4x do roka) po výstavách, stačí nám na označení jedna provozovna – mobilní? A nebo musíme mít jednu stálou a jednu mobilní? Děkuji.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Hano, nejsme si jistí, co máte na mysli nahlašování provozoven v EET aplikaci nebo cedulku s informačním oznámením?

  58. Profilový obrázek Hana napsal:

    Myslím aplikaci provozoven – tím pádem i licence pokladny. Původně jsem myslela, že musím nahlásit 2 provozovny- pevnou (v sídle firmy) a mobilní (na výstavy) a mít 2 licence na EET pokladnu – podle toho, kde zrovna prodávám – co provozovna to licence. V prodejně EET pokladen mi bylo řečeno, že stačí jedna – mobilní a také jedna licence pokladny. Moc děkuji.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Hano, váš dotaz jsme raději zkonzultovali s pracovnicí EET infolinky finanční správy, abychom měli opravdu jistotu. Máme totiž trochu jiný názor a na infolince nám to potvrdili. Protože máte kamenný stálý provoz, nahlaste si ho do EET aplikace finanční správy. Zároveň si nahlaste i mobilní provozovnu, kterou bude charakterizovat například SPZ vašeho auta. Stačí vám nahlásit jednu mobilní provozovnu a můžete na všech možných výstavách.

      Více o nahlašování provozoven zjistíte na straně 18 a 19 metodiky k zákonu o EET: http://www.etrzby.cz/assets/cs/prilohy/Metodika-k-evidenci-trzeb_v1.0.pdf

  59. Profilový obrázek Radek napsal:

    Dobry den. Jsem platce DPH. Když přijede platce DPH ze Slovenska a bude platit u mě za zboží hotově, samozřejmostí je že DPH mu neúčtuji, jak mám postupovat? Děkuji.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Radku, EET účtenku byste podle našeho názoru vydat měl. Nemá to totiž s DPH ani dalšími daněmi nic společného. Své účetnictví si veďte tak, jak jste dosud zvyklý. Z něj vám budou i nadále počítány daně.

  60. Profilový obrázek ladislav napsal:

    Dobrý den chci se optat mám malou hospodu na vesnici. jak mám evidovat to že si s chlapama u stolu dám pivo a panaka to mám si taky platit přes pokladnu, nebo sem rozbil lahev vodky která mi upadla na zem nemám ponětí kolik v ní bylo. a poslední kamarád chce sud piva za nákupku na oslavu jakto mám evidovat a zda to musím evidovat takové věci. děkuji za odpověd S pozdravem Ladislav Grečnar

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, pane Grečnare, bohužel nás nenapadá žádná výjimka pro vaše podnikání. Hospodští a restauratéři evidují od 1. vlny EET. Evidujete své tržby, takže například rozbité lahve alkoholu se EET nijak netýká. Sud piva nákupní cenu pravděpodobně musíte také evidovat.

  61. Profilový obrázek Vlasta napsal:

    Dobrý den, obracím se s dotazem ohledně informací uvedených na provozovně, v mém případě na webu, týkajících se EET. V metodice jsou pevně dány dva druhy textů které musí být na provozovně nebo na webu viditelné a to:
    Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.
    nebo:
    Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Příjemce tržby eviduje tržby ve zjednodušeném režimu, tzn. je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně nejpozději do 5 dnů.

    Oba tyto texty jsou ale pro zákazníka zavádějící, protože při nákupu bude očekávat vždy účtenku EET. Text odkazuje totiž na povinost evidovat tržby ale nikoliv neinformuje o tom že provozovna eviduje pouze platby ,,tržby,, které tomuto zákonu podléhají. Tudíž pokud mám dobírku, NE, pokud mám převod na účet, NE, pokud vyzvednu osobně hotově ANO, pokud zaplatím bránou ANO.
    Není tak lepší pro zákazníka v tomto případě spíše informace o tom že provozovatel (e-shop) je dle zákona povinnen evidovat takové tržby, které podléhají zákonu o EET?
    Bude taková informace na eshopu dostačující nebo je v rozporu se zákonem?
    Předem děkuji za odpověď, Vlasta

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Vlasto, rozumíme vašim obavám. Doporučujeme vám umístit na e-shop cedulku ve znění, které stanovuje finanční správa, a až pod to dopsat další text. V jedné nebo dvou větách tak upřesníte, které typy plateb se evidují a které ne.

  62. Profilový obrázek Michal napsal:

    Dobrý den, obracíme se na Vás s dotazem, zda musíme na web, který využíváme k prezentaci prodejny a zboží, umisťovat text k evidování EET ? Web neslouží k přímému prodeji, nejedná se o e-shop. Zboží a akce propagujeme i na facebookových profilech. Je nutné uvádět text k EET i tam ? Předem děkujeme za Vaši odpověď, Michal

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Michale, po debatě v médiích finanční správa upřesnila, jakým způsobem používat cedulky. Z metodiky (str. 29) totiž nebylo úplně jasné, kde přesně má být umístěná. Vaší povinností je dát cedulku tam, kde přijímáte evidované tržby. Pokud tedy máte na webu jen ukázku své práce a reálně tržby přijímáte například jen v provozovně, nemusíte tam mít cedulku. Totéž platí i pro vás facebookový profil.

  63. Profilový obrázek Dan napsal:

    Dobrý den,
    jsem zaměstnancem na hlavní pracovní poměr. Jako fyzická osoba současně vedu dětský sbor, který negeneruje žádný příjem, resp. náklady převyšují příjmy (provoz dotuji z vlastních prostředků), celkový roční obrat je cca 30.000 Kč. Sborové příspěvky platí členové převodem na účet a jediným příjmem v hotovosti je prodej vstupenek na koncerty, celkem dva dny v roce.
    Bude se na nás i v tomto případě vztahovat EET? Bude tedy nutné ke každé vstupence ještě připojit doklad EET? Jaký je názor správce EET na situaci, kdy se „tržby“ evidují pouze v takovém intervalu?
    Děkuji za odpověď. Dan

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Dane, pokud jste nezisková organizace, bylo by to jednoduché. Pravděpodobně byste totiž nemuseli evidovat – koukněte do našeho článku: https://eet.money.cz/blog/5-veci-ktere-byste-meli-vedet-o-eet-neziskovych-organizacich

      Bohužel to, že jste zaměstnaný na hlavní pracovní poměr, nehraje žádnou roli. Z vašeho popisu si nejsme úplně jistí, zda by pro vás platila nějaká jiná speciální výjimka. Asi bychom vám doporučili zajít to probrat na finanční úřad, ať máte jistotu. Pokud byste musel evidovat, tržby pouze 2× ročně by podle našeho názoru nebyly problém.

  64. Profilový obrázek Ivana napsal:

    Dobrý den,
    jsme chráněná dílna, zabýváme se šitím dekorací. Máme prodejnu, kde naše výrobky prodáváme a kde máme i EET. Ale tyto naše výrobky prodáváme i do obchodů , které objíždím a zákazníci si vybírají z auta a platí hotově. Lze zákazníkům vystavit fa za hotové a zboží namarkovat po příjezdu v naší prodejně?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Ivano, pokud svoje zboží vyrábíte, do 2. vlny podle našeho názoru nespadáte. Řemeslná a podobná výroba se totiž eviduje většinou od 4. vlny EET. Pokud prodáváte výrobky jiným obchodům a ty je dále přeprodávají jako maloobchod, musí tyto obchody evidovat od 2. vlny EET. Bohužel ale není možné nechat zaevidování tržby až na večer. Metodika stanovuje, že tržba musí být zaevidovaná nejpozději v okamžiku jejího uskutečnění, tedy v okamžiku platby.

  65. Profilový obrázek pavel napsal:

    dobrý den prodávám povolení k odchytu ryb na rybníce od kdy se na mne vztahuje eet

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Pavle, nejsme si úplně jistí, kam vaše podnikání zařadit. Zkuste to prosím sám podle svého čísla IČO a našeho návodu:

      1) Zadejte do databáze RES své IČO a vyjede vám váš záznam: http://apl.czso.cz/irsw/
      2) Poté klikněte na odkaz, který se skrývá pod číslem IČO.
      3) Uvidíte detail záznamu, kde je uveden váš CZ-NACE kód.
      4) Vyhledejte si v přehledu přiřazení svého kódu do jedné z vln EET: https://eet.money.cz/koho-se-tyka-elektronicka-evidence-trzeb

  66. Profilový obrázek Ivana napsal:

    Dobrý den,
    musím dávat větu „Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.“ na náš eshop, jestliže přijímáme platby pouze:
    1) převodem (z účtu na účet),
    2) dobírkou (platba taktéž přijde na bank. účet)
    3) hotově – pouze při osobní odběru v sídle firmy, kde tuto povinnou informaci mít budeme?
    Platby kartou v eshopu nevedeme.
    Tj.: Když si zákazník objedná zboží přes eshop, zadá osobní odběr v sídle firmy (provozovně) a platbu v hotovosti – musí být tato povinná informace na eshopu uvedená?
    Děkuji.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Ivano, infromační oznámení musí být podle finanční správy v provozovnách, které evidují tržby. Vy na e-shopu tržby neevidujete, proto tam pravděpodobně nemusíte mít cedulku umístěnou.

  67. Profilový obrázek Lukas Skakal napsal:

    Dobry den, pri platbe kartou na prodejne, musim dostat i EET uctenku nebo staci doklad z platebniho terminalu?

  68. Profilový obrázek Miloslav napsal:

    Kdo odpovídá za vystavení eet zaměstnanec nebo vedoucí

  69. Profilový obrázek Jana napsal:

    Dobrý den,
    jsem fyzická osoba, která jednou měsíčně pořádá koncerty amatérů. Peníze, které se vyberou na vstupném, rozděluji účinkujícím na cestovní výlohy. Mnohdy přijde pouze 5 diváků, takže výtěžek je minimální. Musím si pořizovat EET pokladnu?

    Díky.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Jano, bohužel vám neodpovíme úplně jednoznačně. Pokud je pořádání koncertů vaším podnikáním a máte z něj příjmy, pak pravděpodobně budete evidovat tržby. Pokud ale pořádáte koncerty například jako nezisková organizace nebo nejste podnikatelka, možná nebudete muset evidovat. Roli hraje to, zda jsou vaše tržby rozhodným příjmem – tedy příjmem, ze kterého se počítá vaše zdravotní a sociální pojištění. Určitě vám doporučujeme zajít se zeptat na finanční úřad, kde se vás úředníci zeptají na podrobnosti a přesně vám poradí.

  70. Profilový obrázek Eva Blažková napsal:

    Dobrý den, slyšela jsem, že celníci pokutují prodejce 10.tisíci v případě, že prodavač vydá doklad až po přijmu peněz od zákazníka, že postup má být opačný.Nejprve namarkovat, dát doklad a pak vzít peníze. Zajímal by mě důvod, proč..Slyšela jsem již i více případech v Pardubickém kraji.Děkuji Blažková

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, paní Blažková, váš problém se popisuje v metodice k zákonu o EET na straně 23: http://www.etrzby.cz/assets/cs/prilohy/Metodika_k_evidenci_trzeb_v2-0.pdf

      Obecně lze říci, že tržbu evidujete nejpozději v okamžiku jejího uskutečnění nebo kdykoliv dříve. Metodika ale nespecifikuje úplně přesné pořadí vašich úkonů – není nikde dáno, že musíte nejprve vydat účtenku a až pak převzít peníze. Musíte to ale udělat ve stejný čas. Problém by byl, pokud byste převzala peníze od zákazníka a účtenku vystavila třeba až za půl hodiny. Podle našeho názoru ale není důvod, aby EET kontroly pokutovaly za to, jaký je váš postup při evidování tržby. Domníváme se, že postup: 1) namarkovat, 2) vytisknout účtenku, 3) předat účtenku a vzít peníze je logický a obvyklý, není ale důvod, proč by to měli kontroloři vymáhat.

  71. Profilový obrázek Anna Kohutová napsal:

    Mám dotaz.Pracuji jako servírka a chci vědět ,jestli je mou povinnosti nosit účtenku hostovi až ke stolu,nebo ji stačí položit na viditelné místo, ať si ji host vezme sám. děkuji Anna.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Anno, pokud zákazník platí například u baru, je to jasné – jednoduše mu položíte účtenku přímo na pult, kde si ji vezme. Pokud přijdete za zákazníkem ke stolu, kde vám předá peníze, je to složitější. Metodika k zákonu o EET totiž vysloveně neříká, že mu musíte účtenku přinést. Na straně 23 najdete tento postup:
      „V případě fyzické přítomnosti zákazníka je povinen účtenku vystavit a umístit ji tak, aby s ní mohl zákazník dále disponovat (mohl si ji převzít).“
      Určitě vám ale doporučujeme předávat účtenku co „nejtransparentněji“ – aby si ji zákazník mohl pohodlně převzít a nemusel se po ní nikde shánět. Zároveň nezapomeňte, že máte vystavit účtenku v okamžiku přijetí tržby. Takže určitě nemůžete například zkasírovat dva nebo tři stoly a až pak jim u pultu vystavovat účtenky. Zákazník by na svoji účtenku neměl čekat (když nejde o nějaké technické problémy).

      Do metodiky můžete nahlédnout zde: http://www.etrzby.cz/assets/cs/prilohy/Metodika_k_evidenci_trzeb_v3.0.pdf

      Snad jsme vám poradili a držíme vám s EET palce.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *