Kompletní postup: jak se zaregistrovat do EET

Mohlo by se Vám líbit

21 komentářů

  1. Profilový obrázek Miroslav Nekvasil napsal:

    Mám otázku, jak to bude v případě, že jako OSVČ nemám provozovnu, ale jen sídlo firmy, provozovna je mobilní, TAXI?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den pane Nekvasile,
      provozovnu lze označit jako mobilní přímo ve Vašem účtu na daňovém portálu finanční správy. Povinné údaje u mobilní provozovny jsou pak registrační značka nebo jiná jednoznačná identifikace mobilní provozovny,
      popis lokalizace mobilní provozovny, nestrukturovaný text, délka max. 255 znaků.
      S pozdravem,
      Jana Hrubá

  2. Profilový obrázek Bedřich Runda napsal:

    Dobrý den. Jak postupovat v případě, že 99% našich příjmů je fakturováno a propláceno bankou, ale někdy se stane, že nám fakturu zákazník nečekaně zaplatí v hotovosti a nebo je práce tak malého rozsahu, že je placeno ihned hotově. Jedná se o vodoinstalatérské práce v objektech zákazníků, takže stálá provozovna není, jen je sídlo firmy Děkuji Runda
    Jinak děkuji za všechny rady zde uvedené 🙂

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den pane Rundo,
      platby přijímané v hotovosti bude nutné evidovat od 1. května 2020, i když tvoří jenom 1%. Pokud se jedná o práce v objektech zákazníků, provozovna bude mobilní (nastavuje se přímo na daňovém portále finanční správy).
      Jsme rádi, že jsou naše články pro Vás přínosné 🙂
      S pozdravem,
      Jana Hrubá

  3. Profilový obrázek Čihánek napsal:

    Dobrý den potřeboval bych poradit,jak na eet jestliže mam vedlejší činnost jako OSVČ a nemám provozovnu.dělam opravy silničních motorových vozidel,jezdím k zákazníkům.dělam jen menší práce a jen občas.jak se zaregistrovat k eet bez provozovny.děkuji Čihánek.

  4. Profilový obrázek Radka napsal:

    Dobry den, Co v pripade, ze mam vsc maserskou a nevydelam Vic jak sest tisic rocne, musim do eet?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Radko, záleží na tom, jak vám zákazníci platí. Pokud hotově, musíte mít EET, i když vyděláte jen pár tisícovek ročně.
      Za EET poradnu vás zdraví Eva.

  5. Profilový obrázek Marek Šimčík napsal:

    Dobrý den. Jak je to s účtenkami namísto zařízení EET? Mám mám minimum plateb v hotovosti a zařízení se mi nevyplatí pořizovat. Kde si je budu moci vyzvednout? Místo podnikání mám v Ostravě, ale fyzicky podnikám v Praze. Mohu si tyto účtenky vyzvednout v Praze, nebo musím do Ostravy? Děkuji za odpovědi.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, pane Šimčíku, o zvláštní režim si můžete požádat na kterémkoliv úřadě, ale on vaši žádost předá na úřad v místě sídla vaší firmy. Tam vám pak i předají povolení a bločky účtenek pro zvláštní režim.
      Za EET poradnu vám pěkný den přeje Eva.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, pane Šimčíku,

      žádost o zvláštní režim si musíte podat na místně a věcně příslušném finančním úřadu – tedy v Ostravě, kde máte sídlo. Žádost můžete poslat poštou. Na její zpracování mají úředníci 30 dnů. Jakmile se Vám ozvou, že je rozhodnutí připravené, můžete je požádat, ať Vám rozhodnutí i účtenkové bločky pošlou poštou. Toto řešení nám doporučila úřednice na EET infolince, se kterou jsem dotaz konzultovala.

  6. Profilový obrázek Petr napsal:

    Dobrý den
    Pracuji ve stavebnictví jako OSVČ a nepřijímám platby v hotovosti.Nejsem plátce DPH. Fakturu za odvedenou práci fakturuji zprostředkovateli. Je plátce DPH. Zprostředkovatel fakturuje dané firmě.Bude se mě-nás týkat evidence, nebo nikoliv.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Petře, pokud jdou všechny tržby přes účet, EET se vás netýká. Z vašeho popisu je jasné, že vy osobně žádné hotovostní tržby nemáte, takže neevidujete. Pokud zprostředkovatel dostane za fakturu hotové peníze, musí evidovat. Pokud jdou peníze na účet, nemusí. Za EET poradnu vám pěkný den přeje Eva.

  7. Profilový obrázek Petr napsal:

    Dobrý den
    děkuji za odpověď.
    Ještě bych se rád zeptal na situaci, která může jednou do roka nastat. Majitel či majitelka mi po dokončení práce bude chtít zaplatit hotově s fakturou kterou potřebuje k úvěru na barák. V tu chvíli se nedomluvime, protože já hotovost za odvedenou práci přijímat nemůžu. Jak v této situaci postupovat?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Petře, pokud je to fakt jen jednou ročně, poproste klienta, ať peníze zanese do banky a nechá vám je poslat na účet. Takový postup je z pohledu EET v pořádku. Raději mu ale neříkejte, že vy hotovost přijímat nemůžete – můžete, ale nechcete kvůli EET. Myslím, že se určitě dohodnete. Za EET poradnu vám pěkný den přeje Eva.

  8. Profilový obrázek Karolína Biegelová napsal:

    Dobrý den jsem plátce DPH ale žádné hotovostní platby nemám musím se registrovat?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Karolíno, pokud vám klienti platí jen z účtu na účet nebo kartou, EET se vás netýká a registrovat se nemusíte. Třeba platby stravenkami už do EET spadá, i když to není klasická hotovost. Za EET poradnu vás zdraví Eva.

  9. Profilový obrázek Petra Z napsal:

    Dobrý, mám malou firmu (s.r.o) není plátce DPH a nepřijímá hotovost, platby za fa chodí na účet, občas přijímám platbu kartou. Je nutné se registrovat? ….nebo to aspoň někam hlásit? Nerada bych dostala nějakou pokutu, že se třeba nenahlásím. Jestli jsou problém i platby kartou pomocí terminálu (mám jich asi 8 do roka) mohu zrušit i ty. ….když se v budoucnu rozhodnu, že chci přijímat hotovost, tak se asi mohu registrovat dodatečně. ….jo a ještě občas posílám věci na dobírku, ale platby posílá česká pošta na účet. Děkuji za info Petra

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Petro, jediné, co má vliv na to, jestli se ve Vašem případě elektronicky evidovat, nebo ne – je způsob platby, jakým si necháváte za služby platit. Pokud tedy přijímáte jen platby na účet, nebo kreditní kartou, EET se Vás vůbec netýká. A nikam se registrovat ani hlásit své elektronické tržby nemusíte.
      Do EET se totiž musí zapojit všichni podnikatelé, kterým zákazníci platí:
      v hotovosti,
      stravenkami či poukazy,
      šeky a směnkami.
      Tyto podmínky platí i pro přebírání tržeb skrz dopravní prostředníky. Pokud Vám tedy Česká pošta posílá peníze za dobírku jen na účet, EET se Vás i v tomto případě netýká. Pokud si plánujete nechat platit za zboží v hotovosti, vše si dopředu připravte a zaregistrujte se, až to bude aktuální. Za EET poradnu vás zdraví Markéta.

  10. Profilový obrázek Michal H. napsal:

    Dobrý den,

    je povinnost předat zákazníkovi EET účtenku fyzicky nebo stačí poslat na email?

    Děkuji, Michal.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Michale, pokud chcete zákazníkovi poslat účtenku přes e-mail nebo SMS, musí s tím souhlasit. Pokud ji bude chtít papírově, musíte na to být připravený a vydat mu ji. Za EET poradnu vás zdraví Eva

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *