Jak požádat o zvláštní režim EET: vyplňte formulář podle návodu

Mohlo by se Vám líbit

8 komentářů

  1. Profilový obrázek Štěpán Vencl napsal:

    Jsem veterinární lékař a ošetřuji i zvířata v terénu. Ne vždy jezdím svým vozidlem – někdy mě vezmou chovatelé, někdy jedu hromadnou dopravou, když je to blízko, tak třeba i na kole. Mám nebo nemám potom mobilní provozovnu? Pakliže mi lidé platí hotově ve chlívě, tak kam mám vyvěsit zákonem požadovanou informaci o způsobu evidence? Jak mám provést storno v okamžiku, kdy původní transakce proběhla v minulém kalendářním roce?
    Údajně se v současné době dokonce jedná o zrušení jak zjednodušeného tak zvláštního režimu. Nemáte v této věci bližší informace?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, pane doktore, o rušení zvláštního či zjednodušeného režimu informace nemáme – osobně si myslím, že to bude nějaká fáma. Nedovedu si představit, jak by bez těchto režimů podnikatelé fungovali.

      Co se týče vašeho dotazu k tomu, jakou si máte zadat provozovnu, nemám ještě úplně kompletní informace. Z aktuálního znění EET metodiky vyplývají dvě možné varianty:

      1) Pokud máte stálou ordinaci, dejte si na ni stálou provozovnu a výjezdy evidujte jako mobilní provozovnu. Z vašeho popisu je jasné, že nemůžete dát jako popis SPZ auta – doporučuji například text ve stylu „ošetření zvířete u majitele“. Například trhovcům, kteří nejezdí na stánky autem, doporučuje finanční správa uvést popis stánku. Proto mi u vás dává smysl stručný popis vaší činnosti.

      2) Pokud nemáte stálou ordinaci, dejte si jen stálou provozovnu na vaší adrese a pod ní evidujte všechny výjezdy. Toto pravidlo platí analogicky také pro řemeslníky – pokud jezdí ke klientům a nemají svou dílnu, dávají si do EET stálou provozovnu na adrese své firmy.

      Nicméně vám musím napsat, že cca v půlce dubna by měla vyjít aktuální metodika k zákonu o EET. Je otázka, jak v ní úředníci vysvětlí provozovny. Osobně vnímám, že ve stávající metodice je dost nedostatečné. Klidně koukněte od strany 25: https://www.etrzby.cz/assets/cs/prilohy/Archiv/Metodika_k_evidenci_trzeb_v4.0.pdf

      Informační oznámení pro výjezdy nepotřebujete. Jak píšete, prostě ho není kam dát. Ověříte si to v metodice na straně 36.

      Storno v EET udělejte v novém roce. Jak vyřešit v účetnictví, vám neporadím, ale s EET je to takto v pořádku. A pokud se budete cítit nejistě, klidně zavolejte na váš finanční úřad a řekněte jim, že jste stornoval tržbu z loňského roku. Myslím si, že to je vhodné řešení – když si nebudete jistý, prostě oznamte finančnímu úřadu, co děláte, a nechte si to od nich potvrdit.

      Pokud by vás ještě něco napadlo, pište. Za EET poradnu vás zdraví Eva.

  2. Profilový obrázek Sabina napsal:

    Dobrý den.
    Prosím pokud budu od Května přijímat platby pouze na účet, pak nemusím zavádět eet jako lektorka sportu ? V případě že nemám stálou provozovnu je také možné ji mít nahlášenou doma ?
    Děkuji 😊

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Sabino, pokud budete mít tržby výhradně na účet, EET se vás netýká. Nemusíte žádat o autentizační údaje ani řešit provozovny v aplikaci EET. Pokud se jednou rozhodnete přijímat tržby i hotově, musíte se začít EET zabývat. Za EET poradnu vám pěkný den přeje Eva.

  3. Profilový obrázek Karolína napsal:

    Dobrý den, jak je to s limitem 2 zaměstnanců? Pokud zaměstnám např. 2 brigádníky na DPP od 1.3. do 1.4., poté od 2.4. zaměstnám na DPP brigádníka č. 3 do 20.4., poté budu například do 30.6. bez zaměstnanců a od 1.7. do 31.7. opět u mne bude vykonávat DPP brigádník č.2 a k němu další brigádník č.4, pak mám jaký počet zaměstnanců? Nenastane tak u mne nikdy okamžik, kdy by pro mne pracovali více než 2 brigádníci najednou. Mohu tedy mít zvláštní režim EET? Nebo se to bere tak,že za celý rok odvádím mzdu celkem čtyřem zaměstnancům a tudíž už hranici překračuji?
    Děkuji za info
    K.

  4. Profilový obrázek Irena Vaňková napsal:

    dobrý den, vedu účetnictví spolku, při ŽUŠ, taneční obor. Nejsme plátci DPH, nemáme zaměstnance. Vybíráme od rodičů příspěvky do spolku a na kostýmy. Pořádáme zájezdy do divadla, na které částečně přispívají rodiče a jednou za rok pořádáme vystoupení pro rodiče a veřejnost, na kterém vybíráme vstupné, které potom využijeme na zaplacení prostoru k účinkování, nákup nových kostýmů a příspěvků na divadla. Jsme povinni také být v režimu EET??? Děkuji za odpověď.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *