Bazar nebo majitel? Podívejte se, kdo eviduje tržbu při komisním prodeji

Mohlo by se Vám líbit

30 komentářů

  1. Profilový obrázek Dana Vrážková napsal:

    Dobrý den to co píšete chápu, ale co dál vystavím výdejový lístek a ten mi bude sloužit jako náklad nebo jak to mám chápat děkuji za odpověď

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, paní Vrážková, omlouváme se, nejsme odborníci na účetnictví – na komisní prodej jsme se zaměřili z hlediska EET. Elektronická evidence a vaše účetnictví ale jsou 2 odlišné věci. Evidujete své příjmy a zákazníkům vydáváte EET účtenku. Přičemž svoje účetnictví vedete stejně jako doposud. Pokud jste tedy vystavovala výdajový lístek a ten sloužil jako náklad, pokračujte v tom i nadále. Jestli jsme špatně pochopili vaši otázku, omlouváme se – případně nám ještě napište. Držíme vám palce s EET.

  2. Profilový obrázek Dana Vrážková napsal:

    Děkuji za odpověď vše nové vypadá těžké ,ale ono to půjde pěkný den

  3. Profilový obrázek Iva Havlová napsal:

    Dobrý den,mám prodejnu s textilem (komisni).Celou částku markuji do pokladny a večer vystornuji peníze pro zákazníky.Tržbu mám už jen čistý zisk.Mohu takto dělat každý den storna?

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, paní Havlová, řekli bychom, že vaše interní účtování nemá s EET nic společného, takže ho klidně můžete vést tak, jak jste zvyklá. Elektronicky evidovat ale musíte podle našeho návodu v článku. Pokud jsme špatně pochopili vaši otázku, ještě nám prosím napište.

  4. Profilový obrázek Jaroslav Flaška napsal:

    Dobrý den. Syn provozuje bazar, kde v komisním prodeji prodává také zboží, jež mu dodávají bulharští státní příslušníci, kteří trvale žijí v Německu a zabývají se vyklízením bytů po stěhování či odúmrti. Jak postupovat v tomto případě. Děkuji.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, pane Flaško, domníváme se, že váš syn musí celou částku zaevidovat a potom v účetnictví rozlišit svoji marži a peníze, které za zboží dává cizincům. Jakým způsobem oni pak vykazují svoje příjmy, záleží na daňovém systému státu, jehož jsou občany. Existuje i možnost závazného posouzení – váš syn může požádat finanční úřad o závazné písemné vyjádření, jak má evidovat. Musí ale zaplatit poplatek 1000 korun.

  5. Profilový obrázek Soňa Veselá napsal:

    Dobrý den, že odeslat celou částku chápu, jen přemýšlím, jak a jestli vůbec rozkouskovat platbu z hlediska DPH. Jsme plátci, takže z provize odvádíme DPH. Tržba v EET se má odesílat pod určitými kódy (11- Celková částka tržby, 12-celková částka plnění osvobozených od DPH, ost. plnění, 13- celkový základ daně se základní sazbou, 14 -Celková DPH se zákl. sazbou …atd). Pokud prodám komisní věc za 100,- Kč, kde 80,- budu vyplácet majiteli a 20,- Kč je moje marže, měla bych odeslat těch 100,- Kč jako 80,- pod kódem 12 (bez DPH) a zbylých 20,- rozpočítat jako základ 16,53 Kč s kódem 13 a DPH 21% 3,47 Kč s kódem 14, to celé tedy s kódem 11 celková částka tržby 100,-? Děkuji

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, paní Veselá, děkujeme za zajímavou otázku. Domníváme se, že to bude tak, jak popisujete. Rádi bychom ale postup ještě probrali s pracovníky EET infolinky finanční správy. Bohužel nám neberou telefon, tak prosím ještě vydržte a my vám napíšeme, až to ověříme.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, paní Veselá, váš případ jsme už probrali s pracovnicí finanční správy a ta na to měla jiný pohled. Podle ní byste měla zaevidovat celou částku a až ve svém účetnictví rozepsat, jaká část tržby připadá vám jako komisionáři a jaká vašemu komitentovi. Na základě toho jsou vám potom vypočítány daně.

      Tady najdete vyjádření finanční správy: http://www.etrzby.cz/cs/neprime-zastoupeni-a-komisni-prodej

  6. Profilový obrázek Vladislav Kliner napsal:

    Dobrý den,
    syn vlastní bazar a zastavárnu jako fyziská osoba v jednom obchodě.Není plátcem DPH.Jak bude řešit EET?

    Děkuji

    S pozdravem

    Kliner

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, pane Klinere, jestli vás zajímají fáze, od kterých bude váš syn evidovat, tak jde v obou případech o 2. vlnu, která startuje 1. března 2017. To, že není plátce DPH, má vliv na údaje, které bude váš syn odesílat datovou zprávu finanční správě. Na straně 23 metodiky k zákonu o EET jsou údaje popsány pro neplátce, na straně 24 pro plátce. Metodika: http://www.etrzby.cz/assets/cs/prilohy/Metodika-k-evidenci-trzeb_v1.0.pdf
      Pokud jsme vám odpověděli jinak, než jste potřeboval, napište nám prosím ještě upřesnění.

  7. Profilový obrázek Jaroslav Čáp napsal:

    Dobrý den.
    Chystám otevřít bazar na nábytek dovezen z Německa. Klasika, prostě co Němci vyhazujou nebo darujou. Žádna komise. Jak mám postupovat? Evidovat od koho mám nábytek nemusím? Jen kdo jsi odemě koupí tak mu vystavím eet doklad a to je vše? Předem děkují.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, pane Čápe, pokud správně chápeme vaši otázku, přijetí zboží neevidujete, pouze jeho prodej. Když si u vás zákazník koupí nábytek, vydáte mu EET účtenku.

  8. Profilový obrázek Jaroslav Čáp napsal:

    Tak přijetí zboží nemusím evidovat? jenom teda prodej? Stačí teda vystavit eet učtenku a nebudu mít žádný problém? V bazaru se ceny kolisaji, takže když postel stoji 2000 a prodam se slevou za 1500 tak vystavim na 1500 uctenku. Ale v tom tabletu musim zadat všechny položky že jo.

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Pane Čápe, díváme se na vaše podnikání z hlediska EET a podle zákona o elektronické evidenci evidujete pouze tržby, nikoliv příjem nového zboží. Jakým způsobem budete postupovat ve svém účetnictví a při naskladňování ale EET neřeší. Slevy nejsou žádný problém – jednoduše si ji zadáte do své Profi Účtenky v mobilu nebo tabletu. Co všechno má být na EET účtence najdete v našem dalším článku: https://eet.money.cz/blog/podnikatele-pozor-kontrolorum-coi-uctenka-z-eet-nestaci

      A koukněte se tam i na požadavky České obchodní inspekce – kontrolují na účtence trochu jiné údaje než EET kontroloři.

  9. Profilový obrázek Eva napsal:

    Dobry den, vladtnim autobazar , nejsem pkatce dph,vsechna auta jsou ve zprostredkovatelskem prodeji , jakou trzbu odesilam , abych nespadla do doh protoze ty penize nejsou moje,rozepisuji nekde svoji privizi?Pritoze provize je moje trzba, dekuji

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, Evo, tuto situaci jsme už řešili s pracovníky EET infolinky finanční správy. Jde o to, že vy evidujete celou částku a zároveň si vedete účetnictví. Podle vašeho účetnictví se vám pak počítají daně, EET na to nemá vliv.

  10. Profilový obrázek Jarmila Kratochvílová napsal:

    Dobrý den, zabývám se komisním prodejem uměleckého zboží, vytvořeno autory. Prosím o radu zda spadám do EET od 1.3.2017 nebo, až v příštím roce kdy bude další vlna EET zavedena pro pracovníky-výtvarníky, kteří odvádějí autorskou danˇ a jak mám od 1.3.2017 tržby evidovat po prodeji v letošním roce včetně pořádaných výstav jednotlivých autorů, které vystavuji.Děkuji za odpověď

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, paní Kratochvílová, pořádání výstav evidujete určitě až od příštího roku – pořádání výstav spadá pod kód CZ NACE 90 a tím pádem patří do 3. vlny EET.

      Co se týče komisního prodeje, ten patří pod takzvané nepřímé zastoupení. Znamená to, že na EET účtence uvádíte své údaje a nikoliv údaje výrobce. Podle našeho názoru byste proto měla evidovat spíše už od 2. vlny EET. Budeme to ještě dále zjišťovat.

  11. Profilový obrázek Mrázková napsal:

    Dobrý den, jak to tedy stručně prosím je s evidencí pokud bych měla svůj bazar s mobily a fotoaparáty, bez komise, pouze výkup a prodej s rozšířením servisové služby. Popřípadě i rozšíření o charitativní bazar. Děkuji předem za odpověď

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, paní Mrázková, stručně: bazary evidují v 2. vlně EET, zastavárny ve 3. vlně EET.

  12. Profilový obrázek Rulfová napsal:

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, při komisnim prodeji stále stači odeslat jen celou částku za prodané zboží nebo se musí odesílat už i částka vyplacená zákazníkovi, tzn . minusové hodnoty. Když jsem si v lednu pořizovala jednoduchou eet pokladnu na par účtenek denné (na které bohužel není minus, pouze storno), stačily mi výdajové doklady a učetnictvi. Dékuji za odpověď

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, paní Rudolfová, do EET zadáte celou částku. Nezapomeňte si ždycky všechno správně rozepsat v účetnictví. Pokud byste měla jakékoliv pochybnosti, určitě se zastavte poradit na finanční úřad.

  13. Profilový obrázek Věra Dunová napsal:

    když budu mít zastavárnu a né bazar, potřebuju také EET nebo né

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, paní Dunová, bohužel budete také potřebovat EET. Zatímco bazary musí evidovat od 2. vlny, zastavárny evidují od 3. vlny EET (3. fáze začíná v březnu 2018). Určitě se ale ještě můžete ujistit na vašem finančním úřadě, až půjdete okolo.

  14. Profilový obrázek R.ilčík napsal:

    Dobrý den

    Provozuji e-shop a EET zatím nepoužívám, nepřijímám hotovost, nemám platební brány, používám jen bezhotovostní platby převodem na účet, chtěl bych ale začít s výkupem použitého zboží, na které spadá určitě EET po jeho prodeji, zajímá mě jestli stačí evidovat pouze hotovostní tržby nebo když už EET budu mít jestli mám evidovat vše i bankovním převodem, děkuji

    • EET Poradna EET Poradna napsal:

      Dobrý den, máte pravdu, že přeprodej použitého zboží spadá pod EET. Týká se to ale stále jen hotovostních plateb a některých dalších, které najdete v metodice k zákonu o EET na straně 6: http://www.etrzby.cz/assets/cs/prilohy/Metodika_k_evidenci_trzeb_v3.0.pdf

      Pokud začnete evidovat své tržby v hotovosti, neznamená to, že musíte evidovat i platby z účtu na účet. Ty nemusíte evidovat za žádných okolností.

  15. Profilový obrázek Dagmar napsal:

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda jsou nějaké inovace v případě komisního prodeje, EET a účtování. Stále platí že do účetnictví spadá pouze má marže? A DPH se vypočítá také jen z mé marže, nebo z celkového obratu? Děkuji Dáša

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *